nikosal έγραψε:Ανοίγω αυτό το θέμα από προσωπική μου ανάγκη, αλλά μπορούμε να το κρατήσουμε επίκαιρο και στο μέλλον, με άλλες κάρτες γραφικών.
Οι κάρτες που στηρίζονται στο GeForce 8600 είναι συμβατές με το 8.04 out of the box, χωρίς δηλαδή οποιαδήποτε "απαιτητική" (ας το πούμε έτσι) ρύθμιση; Αν ναι, είναι μια καλή περίπτωση για μένα που θέλω να κάνω πέρα την προβληματική ΑΤΙ μου, χωρίς να δώσω πάνω από 60-70 ευρώ.
Αν πάλι υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για άλλο τσιπάκι GeForce που να δουλεύει με τη μία και να κοστίζει ως 100 ευρώ, ευπρόσδεκτη.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 σημαντικές εταιρίες για τις κάρτες γραφικών, Intel, AMD/
ATI και NVidia.
Intel: από πολλά χρόνια έχει ελεύθερους οδηγούς και δεν υπάρχουν προβλήματα. Είναι η καλύτερη λύση. Ωστόσο δε διαθέτει τις κάρτες σε ανεξάρτητη μορφή· μόνο ενσωματωμένες σε μητρικές, desktop ή laptop. Είναι η σίγουρη λύση διότι ο οδηγός είναι πλήρως ελεύθερο λογισμικό.
ΑΤΙ: μέχρι πριν από 6-7 μήνες υπήρχε μόνο ο binary driver της εταιρίας, που ήταν/είναι κακογραμμένος, με αποτέλεσμα οι χρήστες να έχουν σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει ο ανεξάρτητος open-source οδηγός όλο αυτό το διάστημα που όσο ξέρω δεν είχε δυνατότητα 3D. Πριν από 6-7 μήνες, η AMD/
ATI διέθεσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να φτιάχτεί ελεύθερος οδηγός. Οι κάρτες που βασίζονται στο chipset R500 ή νεώτερο, θα υποστηρίζονται. Στο τμήμα αυτό είναι θέμα παρακολούθησης για το πως πάει η προσπάθεια αυτή.
NVDIA: η εταιρία αυτή δεν παρέχει πληροφορίες για να γίνει ελεύθερος οδηγός, και δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση ότι έχει το ενδιαφέρον να ανοίξει τον οδηγό της. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανάπτυξη του κλειστού οδηγού είναι σχετικά καλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να δουλεύει τις περισσότερες περιπτώσεις. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δε δουλεύει, όπως θα δεις στο φόρουμ (μια μεγάλη συζήτηση με 5-6 σελίδες για NVidia).
Όταν δε δουλεύει, τότε πρέπει να ψάξεις και να ψάξεις το τι συμβαίνει. Προφανώς, οι διανομές δίνουν τον ανάλογο βαθμό υποστήριξης σε συσκευές που βασίζονται σε κλειστό κώδικα.
Προσωπικά φροντίζω τα μηχανήματά μου να έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel. Πράγματα όπως Compiz δουλεύουν μια χαρά (ακόμα και με 854GM, chipset 5-ετίας).
Όταν βρω κάποια εφαρμογή που να έχει περισσότερες απαιτήσεις σε 3D, η επόμενή μου επιλογή είναι να δω σε τι στάδιο βρίσκεται ο ανοιχτός οδηγός της AMD/
ATI και να πάω προς τα εκεί.
Προσπαθώ να αποφύγω κάρτες NVidia.