Κάρτες γραφικών που δουλεύουν out of the box

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

Κάρτες γραφικών που δουλεύουν out of the box

Δημοσίευσηαπό nikosal » 09 Ιουν 2008, 12:22

Ανοίγω αυτό το θέμα από προσωπική μου ανάγκη, αλλά μπορούμε να το κρατήσουμε επίκαιρο και στο μέλλον, με άλλες κάρτες γραφικών.

Οι κάρτες που στηρίζονται στο GeForce 8600 είναι συμβατές με το 8.04 out of the box, χωρίς δηλαδή οποιαδήποτε "απαιτητική" (ας το πούμε έτσι) ρύθμιση; Αν ναι, είναι μια καλή περίπτωση για μένα που θέλω να κάνω πέρα την προβληματική ΑΤΙ μου, χωρίς να δώσω πάνω από 60-70 ευρώ.

Αν πάλι υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για άλλο τσιπάκι GeForce που να δουλεύει με τη μία και να κοστίζει ως 100 ευρώ, ευπρόσδεκτη.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Re: Κάρτες γραφικών που δουλεύουν out of the box

Δημοσίευσηαπό linkdesink » 09 Ιουν 2008, 12:47

Εγώ έχω μία Geforce 8400gs και δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με το ubuntu και με άλλες διανομές.Τους drivers τους περνάω με το Envyng και η κάρτα παίζει μια χάρα.Η 8600 που σκέφτεσαι πιστεύω πως θα παίζει άψογα.Γενικά με nvidia θα δεις μεγάλη διαφορά σε σχέση με ati ειχα παλιά μια x550 όλο προβλήματα ήταν.Με nvidia δεν χρειάζεσαι καμία ειδική ρύθμιση ούτε για compiz ούτε για τίποτα άλλο όλα είναι out of the box.
linkdesink
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 09 Ιουν 2008, 12:52

nikosal έγραψε:Ανοίγω αυτό το θέμα από προσωπική μου ανάγκη, αλλά μπορούμε να το κρατήσουμε επίκαιρο και στο μέλλον, με άλλες κάρτες γραφικών.

Οι κάρτες που στηρίζονται στο GeForce 8600 είναι συμβατές με το 8.04 out of the box, χωρίς δηλαδή οποιαδήποτε "απαιτητική" (ας το πούμε έτσι) ρύθμιση; Αν ναι, είναι μια καλή περίπτωση για μένα που θέλω να κάνω πέρα την προβληματική ΑΤΙ μου, χωρίς να δώσω πάνω από 60-70 ευρώ.

Αν πάλι υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για άλλο τσιπάκι GeForce που να δουλεύει με τη μία και να κοστίζει ως 100 ευρώ, ευπρόσδεκτη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 σημαντικές εταιρίες για τις κάρτες γραφικών, Intel, AMD/ATI και NVidia.

Intel: από πολλά χρόνια έχει ελεύθερους οδηγούς και δεν υπάρχουν προβλήματα. Είναι η καλύτερη λύση. Ωστόσο δε διαθέτει τις κάρτες σε ανεξάρτητη μορφή· μόνο ενσωματωμένες σε μητρικές, desktop ή laptop. Είναι η σίγουρη λύση διότι ο οδηγός είναι πλήρως ελεύθερο λογισμικό.

ΑΤΙ: μέχρι πριν από 6-7 μήνες υπήρχε μόνο ο binary driver της εταιρίας, που ήταν/είναι κακογραμμένος, με αποτέλεσμα οι χρήστες να έχουν σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει ο ανεξάρτητος open-source οδηγός όλο αυτό το διάστημα που όσο ξέρω δεν είχε δυνατότητα 3D. Πριν από 6-7 μήνες, η AMD/ATI διέθεσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να φτιάχτεί ελεύθερος οδηγός. Οι κάρτες που βασίζονται στο chipset R500 ή νεώτερο, θα υποστηρίζονται. Στο τμήμα αυτό είναι θέμα παρακολούθησης για το πως πάει η προσπάθεια αυτή.

NVDIA: η εταιρία αυτή δεν παρέχει πληροφορίες για να γίνει ελεύθερος οδηγός, και δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση ότι έχει το ενδιαφέρον να ανοίξει τον οδηγό της. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανάπτυξη του κλειστού οδηγού είναι σχετικά καλής ποιότητας, με αποτέλεσμα να δουλεύει τις περισσότερες περιπτώσεις. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δε δουλεύει, όπως θα δεις στο φόρουμ (μια μεγάλη συζήτηση με 5-6 σελίδες για NVidia).
Όταν δε δουλεύει, τότε πρέπει να ψάξεις και να ψάξεις το τι συμβαίνει. Προφανώς, οι διανομές δίνουν τον ανάλογο βαθμό υποστήριξης σε συσκευές που βασίζονται σε κλειστό κώδικα.

Προσωπικά φροντίζω τα μηχανήματά μου να έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών Intel. Πράγματα όπως Compiz δουλεύουν μια χαρά (ακόμα και με 854GM, chipset 5-ετίας).

Όταν βρω κάποια εφαρμογή που να έχει περισσότερες απαιτήσεις σε 3D, η επόμενή μου επιλογή είναι να δω σε τι στάδιο βρίσκεται ο ανοιχτός οδηγός της AMD/ATI και να πάω προς τα εκεί.

Προσπαθώ να αποφύγω κάρτες NVidia.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 09 Ιουν 2008, 13:50

Συμφωνώ με τον Σιμο. Ιντελ είναι η κλασσική επιλογή κι από εκει και πέρα βλεποντας οχι το σημερα αλλά το πολύ κοντινο αύριο θα σκεφτομουν ATI παρόλο που υπήρξα "θυμα" της μεχρι τώρα κατάστασης στην ΑΤΙ. Σημερα μπορεί να δουλεύουνε καλύτερα οι nvidia καρτες σε λίνουξ αλλά απο την στιγμή που δεν έχει ακουστεί να συνεργαστουν για ανάπτυξη ανοιχτων οδηγών ...για μενα δεν αποτελουν δυνατη επιλογη. Να συμπληρώσω τον Σιμο, στο οτι οι ανοιχτοί οδηγοί για ATI ειναι δυο κι όχι ένας κι ότι για παρα πολλες καρτες υποστηριζεται ηδη 3D και η εξελιξη ειναι ραγδαία. Δειτε επισης:

viewtopic.php?f=10&t=237

καθως και το blog του τυπά που εξελίσει τους παλιους ανοιχτους drivers:

http://airlied.livejournal.com/

και φαινεται να κανει θαυματα τους τελευταιους μήνες
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 09 Ιουν 2008, 15:04

Ati λοιπόν, Ati... (σε ιντέλ δεν μπορώ να πάω γιατί έχω ήδη μια καλή μητρική που δεν θέλω να την αλλάξω και επιπλέον έχω AMD επεξεργαστή).

Και ενώ έχω μια επίσης εξαιρετική (στον καιρό της) ΑΤΙ, την Χ1300, έχω προβληματική 3D απόδοση με τους fglrx οδηγούς (όχι κομπίζ και άλλα έξτρα γραφικά, αποσύνδεση της οθόνης κατά την έναρξη ή την αλλαγή χρήστη). Και αυτό παρά το γεγονός ότι το wiki για το συμβατό hardware υποστηρίζει (Bλ. https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupportComponentsVideoCardsAti)ότι

ATI Radeon X1300 auto detected Yes (ακριβές), 2D Yes (ακριβές), 3D Yes (ανακριβές, τουλάχιστον στη δική μου διαμόρφωση), v7.04 (έχω 8.04), 3D requires xorg-driver-fglrx (τους... βάζω και τους βγάζω κάθε λίγο και λιγάκι, μπας αλλάξει κάτι), 2007-09-01

Να προσαρμόσω το ερώτημα: Μια κάρτα ΑΤΙ που δουλεύει out of the box δοκιμασμένα, με κόστος ως 100 €; (μιλάμε φυσικά για epci)
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 09 Ιουν 2008, 15:26

Πάντως αυτήν την στιγμή αν είναι να συγκρίνουμε ATI και Nvidia,
οι κάρτες Nvidia που υποστηρίζονται απο stable οδηγούς της nvidia εγκαθιστώνται
πιο εύκολα και η απόδοσή τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις "αντίστοιχες" ATI.

Στο desktop μου έχω 7600GT και στο laptop GeForce 8400Μ G.
Και οι δυο εγκαταστάθηκαν με με ένα κλικ (hardware drivers) , και δουλεύουνε άψογα.
Το μόνο πρόβλημα το έχω στο desktop, όπου έχω twinview (με TFT και Tv) και με τις full screen εφαρμογές,
όπως παιχνίδια.Αυτό το πρόβλημα δημιουργείτε απο το πρόβλημα του driver στην δήλωση των metamodes.

Γενικά απ'ότι βλέπω το πρόβλημα nvidia σε ubuntu είναι η εγκατάσταση των καρτών της σειράς 9+ (από άπειρους χρήστες) και το ότι οι drivers είναι ακόμη beta (απ'ότι θυμάμε).
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 14 Ιουν 2008, 17:34

Ok, μάλιστα η 8400 που έριξα μια ματιά, σε έκδοση GS κάνει γύρω στα 30-35 ευρώ σε όλες τις μάρκες. Όχι κανένα μεγάλο ποσό αν είναι για 1-2 χρόνια να έχεις 3D γραφικά κλπ. που μου λείπουν σήμερα από την ΑΤΙ μου, εν αναμονή της ανάπτυξης των οδηγών ελεύθερου λογισμικού.

Το σκέπτομαι σοβαρά. Καμιά τελευταία γνώμη;
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 14 Ιουν 2008, 17:58

nikosal έγραψε:Ok, μάλιστα η 8400 που έριξα μια ματιά, σε έκδοση GS κάνει γύρω στα 30-35 ευρώ σε όλες τις μάρκες. Όχι κανένα μεγάλο ποσό αν είναι για 1-2 χρόνια να έχεις 3D γραφικά κλπ. που μου λείπουν σήμερα από την ΑΤΙ μου, εν αναμονή της ανάπτυξης των οδηγών ελεύθερου λογισμικού.

Το σκέπτομαι σοβαρά. Καμιά τελευταία γνώμη;

Αν θέλεις να το πιέσεις να δουλέψει η ati (με fgrlx ή ati), μπορείς να ρωτήσεις στο #ubuntu-gr για βοήθεια σε κάθε βήμα. Τώρα γίνεται συζήτηση για ρύθμιση μιας κάρτα ATI.
Για περισσότερα, δες
http://wiki.ubuntu-gr.org/Community/IRC
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 11 Ιούλ 2008, 12:34

Πάντως κρίνοντας συνολικά από τα έως σήμερα δηλωθέντα προβλήματα στο παρόν φόρουμ καθώς και από εδώ http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=14&t=502, διαπιστώνω ότι έως σήμερα οι "κλειστές" NVIDIA έχουν λιγότερα προβλήματα από τις "ανοιχτές" ΑΤΙ. Βέβαια οι ενδείξεις λένε ότι ακριβώς επειδή οι ATI είναι "ανοιχτές" η κατάσταση θα αντιστραφεί στο μέλλον.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV