Asus Eee PC 4g - Η αρχή...

...hardware-drivers για desktops & laptops

Συντονιστής: adem1

Asus Eee PC 4g - Η αρχή...

Δημοσίευσηαπό jim_dasalos » 25 Μάιος 2009, 20:38

Γεια σας παιδιά,

Έβαλα για πρώτη φορά στη ζωή μου το ubuntu 9.04 σε ένα netbook που πήρα από την Γερμανία. Πρόκειται για το Asus Eee PC 4g.

Έκανα την εγκατάσταση και κατέβασα τις ενημερώσεις από το διαδίκτυο. Όλα πήγαν καλά μέχρι εδώ!

Επειδή τώρα μπήκα για πρώτη φορά στο forum και πραγματικά ο πλούτος των γνώσεων με έκανε να ζαλιστώ λιγάκι.

Δεν ξέρω από που να αρχίσω... είναι πολλά και ξεκινάω από το απόλυτο 0 (στα windows είμαι καμιά δεκαριά χρόνια).

Θα περάσω στα βασικά που μ` απασχολούν (τα χρειάζομαι άμεσα)...

1) Χρειάζομαι να κάνω ένα backup του λειτουργικού, των ενημερώσεων και των προγραμμάτων... με απλά λόγια τι κάνω; Το πιο απλό πράγμα ή πρόγραμμα....

2) Χρειάζομαι ένα πρόγραμμα για την κάμερα του netbook - δεν ξέρω με ποιο πρόγραμμα την χρησιμοποιώ; Το πρόβλημα λύθηκε

3) Έκανα σύνδεση (VGA) το netbook με την Lcd μου και μου "κατέβασε" την ανάλυση (καθ` όλη τη διάρκεια της σύνδεσης) από τα 800χ600 στα 640 Χ 480. Γιατί; Μπορώ να μεγαλώσω την ανάλυση στα 1024 Χ 768...

4) Πώς μπορώ να αφαιρέσω προγράμματα που είναι ενσωματωμένα σε ομάδες προγραμμάτων; Δηλαδή από μία ομάδα προγραμμάτων να κρατήσω ένα μόνο πρόγραμμα (π.χ. στα παιχνίδια);

5) υπάρχει στην κατάσταση των προγραμμάτων και ένα πρόγραμμα για τα συγκεκριμένα netbook Eee... (μπορείς να διαχειρίζεσαι τη κάμερα, την σύνδεση κ.τ.λ.). Αυτό ισχύει γιατί εγώ δεν είδα κάποια διαφορά.

6) Πως μπορώ να ελαφρύνω κάπως το ubuntu; Τι προτείνετε;

7) Έχω ένα μικρό πρόβλημα στο πληκτρολόγιο... Το Z είναι στο U και το αντίστροφο και αυτό με μπερδεύει στο γράψιμο. Αυτό διορθώνεται; Και τα σύμβολα είναι λίγο άτσαλα τοποθετημένα (φταίει μάλλον που είναι το γερμανικό).

8) Τις ενημερώσεις από που μπορώ να τις βρω για off line εγκατάσταση. Να τα συγκεντρώσω όλα σε ένα φλασάκι...

Αυτά προς το παρόν... Σας ευχαριστώ!

Προσθήκη: Υπάρχουν μέλη που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο netbook και μπορούν να με βοηθήσουν... να μου πουν τι πρέπει να προσέξω με το συγκεκριμένο Netbook (να τους βάλω και φίλους).
Τελευταία επεξεργασία από jim_dasalos και 26 Μάιος 2009, 21:03, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
jim_dasalos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Asus Eee PC 4g - Η αρχή...

Δημοσίευσηαπό Babis_ECE » 25 Μάιος 2009, 21:13

Καλωσήρθες φίλε, και καλή νέα εποχή με το νέο λειτουργικό! :)
Καταρχήν το σημαντικότερο που πρέπει να κάνεις είναι διαβάσεις τις οδηγίες για νέα μέλη στο φόρουμ! viewtopic.php?f=2&t=279
Θα σε βοηθήσει πολύ να κοιτάξεις και σιγά σιγά τους οδηγούς/how to/ tutorials του forum:
viewtopic.php?f=9&t=859

Θα σου απαντήσω σε όσα ερωτήματα μπορώ:

1)Για backUp προγραμμάτων δες εδώ: viewtopic.php?f=9&t=472

2) Δοκίμασε αυτό: http://www.getdeb.net/app/wxCam, εμένα μου δουλεύει τέλεια.

4) Από το Applications - Add/Remove.. και από το Synaptic προσθαφαιρέτεις εφαρμογές. Δες και τον οδηγό:

6) Να το ελαφρύνεις?? Τώρα σου φαίνεται "βαρύ" δηλαδή? Εδώ δεν μπορώ να βοηθήσω, δεν γνωρίζω..

Καλό ψάξιμο και καλή αρχή!
;)
Apple MacBook Pro 13.3" Intel i5 2.3GHz (Early 2011)
Άβαταρ μέλους
Babis_ECE
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 25 Μάιος 2009, 21:23

3) με την οθόνη συνδεμένη ποσταρε το αποτελεσμα της εντολής
Κώδικας: Επιλογή όλων
xrandr
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jim_dasalos » 25 Μάιος 2009, 21:34

Babis_ECE σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Πραγματικά οι πληροφορίες σου για το backup και τη κάμερα είναι χρήσιμες. Αμέσως θα τις δοκιμάσω (τώρα είμαι σε ένα άλλο laptop με τα windows). Θα διαβάσω τις οδηγίες για νέους χρήστες και μετά τα τεύχη του περιοδικού για αρχή. Ελπίζω να ακούσω κι άλλες συμβουλές....

Ευχαριστώ!

Προσθήκη: logari81 στο τσακ σε πρόλαβα.... Πού να το γράψω; Πώς μπορώ να κάνω prtSC την οθόνη μου για να σου στείλω τα αποτελέσματα;

Μπορεί λίγο να καθυστερήσω...
jim_dasalos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koukouvaou » 25 Μάιος 2009, 21:50

logari81 μια ερωτηση.Το μηχανημα του φιλου εχει Intel Celeron M 353 / 630.0 MHz.Μηπως να του λεγαμε οτι υπαρχει και xubuntu;
Spoiler: show
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Κατι εχω μαθει.../ Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ubuntu 9.10 32bit
Η/Υ&Μοντέλο: intel E5200/ μνημη: 2 gb/ Καρτα γραφων: Intel 3100/ Οθόνη & Ανάλυση:asus 19" wide/camera cyper snipa
# 28271

Ελεύθερο λογισμικό για Ελεύθερους ανθρώπους.
pirateparty.gr
Άβαταρ μέλους
koukouvaou
seniorTUX
seniorTUX

IRC: koukouvaou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 25 Μάιος 2009, 22:01

6) όπως είπε ο φιλος koukouvaou υπάρχει το xubuntu που ειναι λιγο πιο ελαφρύ.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jim_dasalos » 25 Μάιος 2009, 22:15

Παιδιά πραγματικά δε σας έδωσα στοιχεία για το netbook μου...

# Επεξεργαστής: Intel Celeron-M ULV 353 (900MHz, 512KB L2 Cache, 400MT/s FSB).
# Οθόνη: 7'' (17.8cm) TFT LCD, με ανάλυση 800 x 480.
# Μνήμη: 512MB DDR2. - Πήρα και έβαλα μια 1 GB DDR2
# Σκληρός Δίσκος: 4 GB S.S.D.
# Οπτικός Δίσκος: Δεν περιλαμβάνεται.
# Floppy Disk: Δεν περιλαμβάνεται.
# Κάρτα γραφικών: Intel GMA 900.
# Ενσύρματη επικοινωνία: Eνσωματωμένη διασύνδεση δικτύου Ethernet 10/100.
# Ασύρματη επικοινωνία: 802.11 b/g.
# Διασυνδέσεις: 1x VGA port, 3x USB 2.0, 1x είσοδος μικροφώνου, 1x RJ45, 1x έξοδος ακουστικών, 1x Kensington lock slot.
# Πρόσθετα χαρακτηριστικά: Card reader MMC/SD (HC).
# Ήχος: Eνσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία (High Definition Audio).
# Διαστάσεις (W x D x H): 225 x 165 x 21-35 mm.
# Βάρος: 0,92 Kg.
# Μπαταρία: 4 κελιών Λιθίου Ιόντων (Li-Ion) με αυτονομία περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά.
# Χρώμα: Άσπρο.
# Λογισμικό: Linux (Γερμανικό). Έβαλα το ubuntu 9.04
jim_dasalos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jim_dasalos » 25 Μάιος 2009, 22:53

Παιδιά σας γράφω από το ubuntu. Έκανα εγκατάσταση της εφαρμογής Eee Applet. Πραγματικά δεν κάνει τίποτα... δε ρυθμίζει τίποτα. Επίσης δοκίμασα το πρόγραμμα με τη κάμερα και μου βγάζει το μήνυμα Cannot open /dev/video0.
Please check if your system has the correct driver for your webcam, or change the webcam device in settings->preferences..

Τώρα δοκιμάζω και τα άλλα...

Προσθήκη: Παιδιά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα για αντίγραφο ασφαλείας θα δεσμέυσει στο δίσκο περίπου 3 GB κάτι που δε γίνεται γιατι έχω μόλις 4. Μπορώ να κάνω κάτι με μια κάρτα μνήμης.

προσθήκη: Τελικά το πρόβλημα με τη κάμερα λύθηκε. Απίστευτο αλλά η κάμερα ήταν απενεργοποιημένη από το BIOS.
jim_dasalos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Babis_ECE » 26 Μάιος 2009, 02:39

Σε εξωτερικό φλασάκι δεν μπορείς να κάνεις back up? Πιστεύω ότι γίνεται..
Ωραία, μια χαρά κι η κάμερα λοιπόν! :)
Τσέκαρε και το X-Ubuntu όπως ανέφεραν και τα παιδιά νωρίτερα, αν και πιστεύω ότι για να έβγαλαν οι developers του Ubuntu έκδοση Netbook Remix, ειδική για netbbοoks, κάτι θα ξέρουν, οπότε ίσως έιναι καλύτερα να προτιμήσεις αυτήν.
;)
Apple MacBook Pro 13.3" Intel i5 2.3GHz (Early 2011)
Άβαταρ μέλους
Babis_ECE
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 26 Μάιος 2009, 08:30

Δεν μπορώ να σε βοηθήσω με τα πιο τεχνικά θέματα, αλλά μερικές εξηγήσεις για το πληκτρολόγιο:
Αφού το πήρες από Γερμανία, η πάνω σειρά γραμμάτων του πληκτρολογίου σου θα γράφει qwertzu. Παρόλα αυτά, το αν το Ζ του πληκτρολογίου σου θα γράφει το γράμμα Ζ ή το Υ εξαρτάται από το ποια διάταξη(layout) πληκτρολογίου χρησιμοποιείς. Αν έχεις εγκατεστημένo to keyboard indicator για να αλλάζεις εύκολα γλώσσα, μπορείς να κάνεις δεξί κλικ και να επιλέξεις show current layout για να δεις τι χρησιμοποιείς ή keyboard preferences για να αλλάξεις τη διάταξη που χρησιμοποιείς. Διαφορετικά, πήγαινε System->preferences->keyboard->layouts. (Το keyboard indicator μπορείς να το προσθέσεις με δεξί κλικ οπουδήποτε στο panel σου, add to panel, keyboard indicator).
Αν αυτό που θες είναι να χρησιμοποιήσεις γερμανική διάταξη ώστε ό,τι πλήκτρο βλέπεις στο πληκτρολόγιο αυτό να πατάς, βάλε Γερμανικά, Γερμανίας. Αν (που μάλλον αυτό θες) θες να χρησιμοποιήσεις κλασικά Αγγλικά, βάλε κάποιο από τα US και σβήσε τα Γερμανικά. Αν χρειάζεσαι γερμανικά umlaut, μια καλή ιδέα είναι να επιλέξεις κάποιο από τα δύο us international, οπότε μπορείς να χρησιμοποιείς αγγλικό πληκτρολόγιο ουσιαστικά, αλλά να εμφανίζεις και umlaut, ß με ένα συνδυασμό πλήκτρων.
Μια παρατήρηση εδώ για το show current layout. Σου δείχνει το πληκτρολόγιό σου, και για κάθε πλήκτρο έχει δύο γράμματα στα αριστερά, που είναι για όταν πατάς τα πλήκτρα από μόνα τους (με ή χωρίς shift), και δύο γράμματα στα δεξιά, που είναι όταν πατάς το πλήκτρο third level chooser μαζί με το γράμμα (με ή χωρίς shift). Κανονικά, το third level chooser είναι το δεξί alt, αλλά αυτό μπορείς να το αλλάξεις από το System->preferences->keyboard->layouts, κουμπί layout settings. Από εκεί μπορείς να αλλάξεις και το ποια συντόμευση θα χρησιμοποιείς για να αλλάζεις από ελληνικά σε αγγλικά.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ