Δυστυχώς αρκετές υπηρεσίες του δημοσίου ή ιδιωτικές εταιρίες (όπως πχ. οι τράπεζες) δεν διαμορφώνουν τις ιστοσελίδες τους έτσι που να συνεργάζονται με λογισμικό άλλο από τα windows και φυλλομετρητή άλλον από τον internet explorer. Άλλες πάλι φροντίζουν ώστε να ανοίγουν τις πόρτες τους σε όλα τα λειτουργικά συστήματα και τους browsers.
Γράψτε σε αυτό το τόπικ τις εμπειρίες σας, ώστε να πιέσουμε όσους δεν κάνουν αυτό που πρέπει, αλλά και να επιβραβεύσουμε τους υπόλοιπους. Είναι καλό να γνωρίζουμε με ποιους μπορούμε να συναλλαγούμε εύκολα και απλά, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε boot στα windows! (Όπως είναι επίσης καλό να μη χάνουμε το χρόνο μας με το να ανοίγουμε λογαριασμό σε μια τράπεζα που αδιαφορεί για τους χρήστες ubuntu ή firefox).
Ξεκινώ με την alphabank, η ιστοσελίδα web banking της οποίας (http://www.alphabank.gr)συνεργάζεται άριστα με ubuntu/firefox. Κάθε συναλλαγή (ερώτηση υπολοίπου, πληρωμή, μεταφορά χρημάτων κλπ.) είναι δυνατή χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αντίθετα, η ιστοσελίδα της θυγατρικής της, alphafinance, μέσω της οποίας κάνει ο ενδιαφερόμενος συναλλαγές στο χρηματιστήριο δεν λειτουργεί με ubuntu/firefox. Στην πραγματικότητα, επειδή έχω δοκιμάσει, δεν λειτουργεί ούτε με windows/firefox, macosX/firefox ή safari, παρά μόνο με windows/internet explorer! Πρόκειται δηλ. για τον πιο περιορισμένο τρόπο λειτουργίας που έχω εντοπίσει, αφού αφήνει τουλάχιστον ένα 25% των χρηστών ίντερνετ στη χώρα μας (συνεπώς και των πελατών της alpha finance) εκτός.
Τέλος, σωστά λειτουργεί σε ubuntu/firefox η ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων (η γνωστή taxisnet) για υποβολή φορολογικής δήλωσης, ΦΠΑ, δηλώσεις για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης με το νέο σύστημα κλπ. Βέβαια έχω δοκιμάσει μόνο το πρώτο (δήλωση εισοδήματος) αλλά για να δουλεύει αυτό μάλλον θα δουλεύουν και τα υπόλοιπα. Αν ωστόσο κάποιος έχει διαφορετική εμπειρία, ας το αναφέρει.
Παρακαλώ συνεχίστε την ενημέρωση του τόπικ με βάση τα όσα έχουν πέσει στην αντίληψή σας από άλλες ιστοσελίδες ηλεκτρικών συναλλαγών! Με βάση τα μηνύματά σας θα επικαιροποιείται διαρκώς ο συνημμένος πίνακας.
Υποσημείωση: Σε αυτό το τόπικ http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=14&t=346 αναφέρθηκε η μη λειτουργία με ubuntu της ιστοσελίδας του Εθνικού Κτηματολογίου.