Καλησπέρα σας
Θα ήθελα η πρώτη επαφή με το forum να είχε διαφορετικό περιεχόμενο. Η ζωή όμως παίζει περίεργα παιχνίδια.
Αποφάσισα να εγκαταστήσω ως μόνο Λειτουργικό Σύστημα στον Η/Υ μου το ubuntu 9.10
Το σύστημά μου αποτελείται από:
Α. Ένα εσωτερικό σκληρό δίσκο 250 GB με δύο διαμερίσματα:
1. 228,88 GB (Σύστημα αρχείων NTFS) όπου έχω εγκατεστημένα τα vista και
2. 4,00 GB (Σύστημα αρχείων NTFS) όπου είναι αποθηκευμένο όλο το προεγκατεστημένο κατά την αγορά του Η/Υ - λειτουργικό και προγράμματα- λογισμικό.
Β. Ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο WD passport 250 GB, USB, ολόκληρος ένα διαμέρισμα, (σύστημα αρχείων NTFS) στον οποίο είχα αποθηκεύσει όλα μου τα αρχεία : φωτογραφίες, μουσική, έγγραφα word, κλπ.
Η εγκατάσταση των Ubuntu έγινε απρόσκοπτα. Δημιούργησα τρία διαμερίσματα:
1. 25 GB Σύστημα αρχείων Ext 4 ( / )
2. 222 GB Σύστημα αρχείων Ext4 ( home )
3. 3,5 GB Αρχείο SWAP
Η προσπάθεια δημιουργίας των διαμερισμάτων έγινε 2 έως 3 φορές έως ότου επιτύχω την χωρητικότητα που επιθυμούσα (και αντίστοιχα έγινε ίδιες φορές διαμόρφωση;;;).και ακολούθησε όπως προανέφερα η εγκατάσταση των Ubuntu.
Η χαρά μου έγινε δυσάρεστη έκπληξη όταν διαπίστωσα ότι, προφανώς από ασυγχώρητο δικό μου λάθος, είχε εγκατασταθεί το Ubuntu σαν δεύτερο λειτουργικό στον εξωτερικό σκληρό δίσκο WD 250 GB (δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, αλλά νομίζω πως στον οδηγό εγκατάστασης έβλεπα μόνο ένα σκληρό δίσκο 250 GB, ίδιο με τον εσωτερικό, που με παρέσυρε στην κατάτμηση και στην εγκατάσταση ).
Προφανώς και έχασα όλα όσα είχα αποθηκεύσει σ΄ αυτόν. Όλα είναι πολύτιμα, ιδιαίτερα οι φωτογραφίες, αφού όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατό να επαναληφθεί η φωτογράφηση.
Χρησιμοποίησα κάποια σχετικά προγράμματα: recuva, pc inspector, file scavenger, recover my files, easy recover files κλπ, κλπ χωρίς αποτέλεσμα. Ή δεν αναγνώριζαν καθόλου τον εξωτερικό σκληρό δίσκο (τα πρώτα) ή όταν τον αναγνώριζαν (τα τελευταία) δεν πραγματοποιούσαν ανάκτηση αρχείων και παρά τη σχετική εντολή πραγματοποιούσαν ανάκτηση αρχείων μόνο από τον εσωτερικό σκληρό δίσκο (παρ΄ ότι δεν είχε επιλεγεί). Σημειώνω πως δεν αποκλείω να μην έκανα και εγώ σωστές ενέργειες.
Παρακαλώ πολύ θα ήθελα τη βοήθεια όποιων γνωρίζουν πραγματικά τη λύση του προβλήματος. Προτείνετε κάποιο πρόγραμμα (αναφέρετε αν είναι δωρεάν, ελεύθερου λογισμικού ή εμπορικό – προτιμώ τα δύο πρώτα) και δώστε σαφείς οδηγίες χρήσης του προγράμματος και των απαιτούμενων ενεργειών ανάκτησης των αρχείων του εξωτερικού σκληρού δίσκου. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω – ώστε να προετοιμαστώ έγκαιρα – αν πρέπει να κάνω αντίγραφο του σκληρού πριν τις ενέργειες ανάκτησης και πως και πόσο αποθηκευτικό χώρο θα χρειαστώ για τα προς ανάκτηση αρχεία. Μια και δεν έχω εμπειρία στο linux θα προτιμούσα οι εντολές να δίνονται από γραφικό περιβάλλον, ανεξάρτητα σε ποιο Λειτουργικό Σύστημα θα εκκινούν. Δεν θέλω όμως να αποκλείσω και κάποιο πρόγραμμα που θα μου έδινε πίσω τα αρχεία μου έστω και από τη γραμμή εντολών! Προέχει να σώσω τουλάχιστον τις φωτογραφίες μου !
Τώρα έχω συνδεδεμένο μόνο τον εσωτερικό σκληρό δίσκο και Λειτουργικό Σύστημα τα Vista το οποία εκκινούν αυτοτελώς. Μερικές φορές εκίνησα τον Η/Υ από το παράθυρο επιλογής εκκίνησης λειτουργικού, μετά το καταστροφικό γεγονός που σας περιέγραψα, με τον εξωτερικό δίσκο συνδεδεμένο αλλά χωρίς να κάνω κάποια άλλη εργασία σ’ αυτόν. Και αρκετές φορές προσπάθησα να ανακτήσω τα αρχεία με τα προγράμματα που προανέφερα, με τον εξωτερικό δίσκο φυσικά συνδεδεμένο. Τώρα ο εξωτερικός δίσκος, τις περισσότερες ώρες, είναι αποσυνδεδεμένος.
Η απόφασή μου να εγκαταστήσω το ubuntu παραμένει. Από τα πράγματα παίρνει μικρή αναβολή, ως ότου λυθεί το πρόβλημά μου . Θα έχω στο μέλλον όλο τον καιρό να ασχοληθώ με όλες τις πλευρές του Linux.
ΣΗΜ: Γνωρίζω λίγο έως μέτρια τη χρήση των Η/Υ .
31.1.2010
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανάγνωση και την ενασχόλησή σας για την επίλυση του προβλήματός μου