Γιατί επιλέγω ΕΛ/ΛΑΚ, linux, ubuntu...

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Γιατί επιλέγω ΕΛ/ΛΑΚ, linux, ubuntu...

Δημοσίευσηαπό john » 13 Μάιος 2008, 12:32

12 λόγοι που χρησιμοποιώ ubuntu linux
Από το blog του Κωνσταντίνου Τόγια (http://ktogias.wordpress.com/2008/05/07 ... ntu_linux/)

Το παρακάτω κείμενο προέκυψε από μια αναπάντεχη συζήτηση με αφορμή ένα email που έλαβα για κάποιο διαγωνισμό σε κάποιο ελληνικό forum με έπαθλο λογισμικό ασφάλειας και προστασίας από ιούς (user space firewall και antivirus) για windows. Όταν απάντησα ότι δεν με ενδιαφέρει το δώρο γιατί δεν χρησιμοποιώ windows, ρωτήθηκα τι λειτουργικό χρησιμοποιώ, και μια και “πήγαινε γυρεύοντας” ο τύπος, μου ήρθε η όρεξη να γράψω τους παρακάτω 12 λόγους που έχω επιλέξει και χρησιμοποιώ ubuntu linux στον υπολογιστή του σπιτιού μου, στον φορητό μου και στο γραφείο μου, και φυσικά προτείνω τη χρήση του σε όλους τους γνωστούς μου.

12 από τους πιο βασικούς λόγους που με κάνουν να επιλέγω ubuntu linux (σίγουρα υπάρχουν και άλλοι που δεν μου ήρθαν στο μυαλό, ενώ πολλά από τα παρακάτω δεν είναι αποκλειστικότητα του ubuntu, αλλά λειτουργούν παρόμοια σε όλες τις σύγχρονες διανομές):

1. Το λειτουργικό και τα προγράμματα μου ανήκουν! Έχω πρόσβαση στον πλήρη κώδικα, μπορώ να το εγκαθιστώ, να το ρυθμίζω, να το αντιγράφω, να το μοιράζω στους συνεργάτες και τους πελάτες μου όσο και όπως εγώ θέλω. Δεν έχω απλά μια περιοριστική άδεια χρήσης που με κάνει παράνομο κάθε φορά που θέλω να κάνω κάτι χρήσιμο με το λογισμικό που χρησιμοποιώ.

2. Συμμετοχή στην ανάπτυξη - δεν παίρνω πια ότι μου πασάρει η κάθε εταιρία, έχω επιλογή και λόγο στην εξέλιξη του λειτουργικού και των εφαρμογών.

3. Αποδοτικότητα - Ακόμα και πιο παλιά μηχανήματα πετάνε με το linux, ενώ στα πιο πρόσφατα απολαμβάνω τις πιο σύγχρονες λειτουργικές και χρηστικές ιδιότητες του γραφικού περιβάλλοντος με ελκυστικά και χρηστικά animations και 3d γραφικά, αυτόματο indexing και αναζήτηση στο περιεχόμενο των εγγράφων μου, του ιστορικού μου, των email μου και των συζητήσεών μου. Επίσης το linux μου δίνει σύστημα αρχείων που δεν χρειάζεται defragment, απουσία registry που κάνει βαρύ το σύστημα. Δεν χρειάζεται πλέον να ξαναστήνω από την αρχή τον υπολογιστή μου κάθε 6 μήνες και να αναβαθμίζω όποτε οι εταιρίες κρίνουν ότι θέλουν να βγάλουν φράγκα από μένα.

4. Χρήση ελεύθερων προτύπων - Έχω την επιλογή να αποθηκεύω τα δεδομένα μου σε πρότυπα ελεύθερα (open document, ogg/theora, flac png κλπ) που η ανάπτυξή τους γίνεται από την κοινότητα, δεν εξαρτώνται από μία μόνο εταιρία και δεν υπόκεινται σε πατέντες. Έτσι τα δεδομένα μου (κείμενα, εικόνες, ήχος, video κλπ) μου ανήκουν πραγματικά και θα έχω για πάντα πρόσβαση σε αυτά νόμιμα χωρίς τον κίνδυνο καταπάτησης πατεντών. Επίσης μπορώ να τα μεταφέρω και να τα προσπελάζω εύκολα σε υπολογιστές με οποιοδήποτε λειτουργικό και αρχιτεκτονική, μια και προγράμματα διαχείρισης δεδομένων κωδικοποιημένων σε ελεύθερα πρότυπα διατίθενται για οποιαδήποτε πλατφόρμα και λειτουργικό φανταστείς.

5. Ευχρηστία - Οι τελευταίες εκδόσεις του Ubuntu μου φαίνονται αρκετά πιο εύχρηστες από τα άλλα λειτουργικά που έχω δοκιμάσει, ενώ αναγνωρίζει αυτόματα χωρίς να ψάχνω για drivers σχεδόν κάθε περιφερειακή συσκευή που θα του συνδέσω. (Λόγω του ότι ακόμα δεν είναι αρκετά πολύ διαδεδομένο υπάρχουν και κατασκευαστές που παρέχουν συσκευές μη συμβατες (ακόμα) με linux. Πάντα όμως έχω την επιλογή να αγοράζω συσκευές που υποστηρίζονται.)

6. Ασφάλεια - Δεν νοιάζομαι για ιούς, spyware, addware. Το σύστημα είναι έτσι δομημένο που το μόνο που χρειάζεται για να μην έχω προβλήματα με malware είναι συχνά updates και λίγη προσοχή στο τι εγκαθιστώ (πράγμα εύκολο μια και το 99% των προγραμμάτων που χρησιμοποιώ υπάρχουν ήδη στα αποθετήρια, o κώδικάς τους είναι δημόσια διαθέσιμος, έχουν ελεγθεί και κατεβαίνουν και εγκαθίστανται αυτόματα μέσω ειδικής εφαρμογής που ελέγχει και διασταυρώνει ψηφιακές υπογραφές md5sum, διακριτικά και χωρίς να χρειάζεται να ακολουθώ πολύπλοκες διαδικασίες) . Χρησιμοποιώ εδώ και 10 χρόνια περίπου linux. Ποτέ δεν έχω κολλήσει malware.

7. Εύκολη και ασφαλής πρόσβαση σε χιλιάδες εφαρμογές σχεδόν για κάθε εργασία που θα χρειαστεί να κάνω με μερικά μόνο κλικ. Τέρμα πια η αναζήση στο internet για προγράμματα, η αποφυγή malware, οι ενοχλήσεις από demos και expirations, η αναζήτηση για cracks κλπ.

8. Γρήγορη, αποδοτική και ασφαλής πρόσβαση στον υπολογιστή του γραφείου και του σπιτιού μου από οπουδήποτε έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο είτε σε περιβάλλον κονσόλας (που στο linux είναι πολυδύναμη και σου επιτρέπει πλήρη ρύθμιση και χειρισμό του υπολογιστή και προγραμμάτων) και σε γραφικό περιβάλλον.

9. Χρήση της ίδιας εγκατάστασης του λειτουργικού για εφαρμογές γραφείου, περιβάλλον λειτουργίας σε διάφορες γλώσσες ή ακόμα και για εξειδικευμένους servers.

10. Στη βασική εγκατάσταση που περιέχεται όλη σε ένα μόνο cd περιλαμβάνεται σουίτα εφαρμογών γραφείου (επεξεργαστής κειμένου, λογιστικό φύλλο, πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων, βάση δεδομένων, πρόγραμμά ζωγραφικής και εισαγωγής μαθηματικού κειμένου) συμβατή με το microsoft office (openoffice), ο δημοφιλής web browser fιrefox, πρόγραμμα αλληλογραφίας, ημερολόγιο, επαφές, σημειωματάριο, ισχυρό πρόγραμμά επεξεργασίας εικόνας, σχεδόν εφάμιλλο του photoshop (gimp), p2p πρόγραμμά για χρήση torrent, πρόγραμμα εγγραφής cd/dvd/video cd/video dvd/audio cd, πρόγραμμα αναπαραγωγής ταινιών και dvd, πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής με media library, πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέεται σε όλα τα γνωστά im δίκτυα (icq, msn, jabber, aol, google talk κλπ), διασκεδαστικά παιχνίδια και αρκετές άλλες απαραίτητες εφαρμογές. Ο υπολογιστής είναι έτοιμος για πλήρη χρήση από το πρώτο boot μετά την εγκατάσταση.

11. Τεκμηρίωση και παροχή άμεσης, γρήγορης και αποδοτικής υποστήριξης στα ελληνικά και στα αγγλικά από την κοινότητα για οποιοδήποτε πρόβλημα μου προκύψει μέσω forums, mailing lists, wikis, blogs, chat, instant messaging.

12. Και όλα τα παραπάνω εντελώς δωρεάν και νόμιμα, με εντελώς δωρεάν πρόσβαση σε χιλιάδες ελεύθερα προγράμματα και σε αυτόματες αναβαθμίσεις για 2 έως 5 χρόνια και δωρεάν και εύκολη αναβάθμιση σε επόμενες εκδόσεις του λειτουργικού. Απλά κατεβάζω την πιο πρόσφατη έκδοση από το http://www.ubuntu-gr.org σε μορφή iso, και την γράφω σε ένα cd.

Μπορείς να το δοκιμάσεις κι εσύ. Είναι απλό. Απλά το κατεβάζεις. Δωρεάν, με ασφάλεια και νόμιμα. Το τελευταίο ubuntu υποστηρίζει και εγκατάσταση μέσα από τα windows αν δεν θέλεις να μπλέξεις με
partitioning του δίσκου.
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." Dennis Ritchie
Άβαταρ μέλους
john
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Γιατί επιλέγω ΕΛΑΚ, linux, ubuntu, ...

Δημοσίευσηαπό ilpara » 13 Μάιος 2008, 13:39

Εάν ζούσε σήμερα ο Σωκράτης θα ήταν ένας από εμάς!
Από το post του nikolaosx1 στο Ελληνικό linuxformat

Εάν έχετε πρόβλημα να κατανοήσετε την ουσία του Ελεύθερου Λογισμικού, διαβάστε τον παρακάτω διάλογο μεταξύ του Σωκράτη και του Αντιφών (ελεύθερη απόδοση από τα αρχαία. Ξενοφών, Απομνημονεύματα Α,6).

ΑΝΤΙΦΩΝ: Εγώ πιστεύω, ότι είσαι δίκαιος άνθρωπος. Αλλά δεν σε θεωρώ σοφό. Νομίζω μάλιστα ότι και εσύ ο ίδιος το γνωρίζεις αυτό, αφού δεν λαμβάνεις χρήματα εκ της διδασκαλίας σου. Και όμως το ιμάτιο ή την οικία σου ή οτιδήποτε άλλο από τα κτήματα σου, εάν νομίζεις ότι έχει χρηματική αξία σε κανένα δεν θα το έδινες δωρεάν, αλλά ούτε και σε τιμή χαμηλότερη από την αξία του. Είναι λοιπόν φανερό πως εάν νομίζεις ότι η διδασκαλεία σου έχει κάποια άξια θα έπρεπε να εισπράττεις τα ανάλογα χρήματα. Δίκαιος λοιπόν μπορεί να είσαι επειδή δεν εξαπατάς από πλεονεξία, σοφός όμως δεν μπορεί να είσαι διότι γνωρίζεις πράγματα δίχως άξια.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ω Αντιφών νομίζω ότι το να πουλά κάποιος την ομορφιά του και την σοφία του είναι αισχρό έργο. Διότι εάν κάποιος πουλά την ομορφιά του σε όποιον το επιθυμεί τον ονομάζουμε πόρνο, εάν όμως κάποιος γνωρίσει κάποιον που είναι ωραίος στο σώμα και την ψυχή και τον κάνει φίλο του, τον θεωρούμαι σώφρονα άνθρωπο. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την σοφία. Εκείνοι που την πωλούν σε όσους την θέλουν τους αποκαλούμε Σοφιστές**. Όποιος όμως καταλάβει κάποιον ότι είναι ευφυής και τον διδάξει κάτι καλό και τον κάνει φίλο του, αυτός πιστεύουμε ότι είναι καλός και αγαθός πολίτης.
Εγώ λοιπόν όπως κάποιος άλλος ευχαριστείται όταν έχει καλό άλογο ή σκύλο (υλικά αγαθά) έτσι και εγώ κατά τον ίδιο τρόπο και πολύ περισσότερο χαίρομαι όταν έχω καλούς φίλους και αν γνωρίζω κάτι αγαθό το διδάσκω και το συνιστώ και σε άλλους οι οποίοι νομίζω ότι θα ωφεληθούν ως προς την αρετή. Και τους θησαυρούς των παλαιών σοφών ανδρών, τους οποίους εκείνοι αφήνουν γραμμένους σε βιβλία τους μελετώ μαζί με τους φίλους μου και εάν δούμε κάτι καλό το λέμε και το θεωρούμε μέγα κέρδος εάν έτσι γινόμαστε μεταξύ μας φίλοι.

**Ο Σωκράτης μέγας πολέμιος των Σοφιστών οι οποίοι πληρώνονταν για τα μαθήματα που έδιναν κυρίως σε πλουσίους νέους των Αθηνών, τους παρομοιάζει με πόρνους της γνώσης.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 13 Μάιος 2008, 13:42

Περί ανταλλαγής ιδεών...
Από το post του CORTEXlinux64 επίσης στο Ελληνικό linuxformat

Εάν έχεις ένα μήλο και εγώ έχω ένα μήλο και ανταλλάξουμε τα μήλα, τότε εσυ και εγώ θα έχουμε πάλι απο ένα μήλο.
Εάν όμως έχεις μια ιδέα και εγώ έχω μια ιδέα και ανταλλάξουμε αυτές τις ιδέες, τότε κάθε ένας από μας θα έχει δύο ιδέες
George Bernard Shaw

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ας βαστήξουμε το νήμα λιτό χωρίς σχόλια αναρτώντας μόνο λόγους, επιχειρήματα, κίνητρα υπέρ ΕΛΑΚ, Linux, UBUNTU, ... Για συζήτηση, σχόλια, κλπ στην κατηγορία "Περί ανέμων"
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 13 Μάιος 2008, 14:51

Γιατί το Linux είναι καλύτερο απο το Windows?

Απάντηση εδώ-> http://www.whylinuxisbetter.net/index_el.php?lang=el
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Re: Γιατί επιλέγω ΕΛΑΚ, linux, ubuntu...

Δημοσίευσηαπό Tryfonaration » 17 Απρ 2010, 16:58

Νέα ταινία-ντοκιμαντέρ χρηματοδοτημένη από το Free Software Foundation σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία με τίτλο "Patent Absurdity". Την βλέπετε και την κατεβάζετε ελεύθερα από εδώ:
http://patentabsurdity.com/
Γνώσεις => Linux: Πολύ καλά | Προγραμματισμός: Εξαιρετικά | Αγγλικά: Εξαιρετικά
Ubuntu 16.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Tryfonaration
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ