Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 15 Οκτ 2011, 13:13

Τον τελευταίο καιρό σκευτόμουν μήπως θα έπρεπε να πάρουμε λίγο πιο σοβαρά το γραφικό και να τους βοηθάμε όσο μπορούμε με αυτό;
Δηλαδή ρε παιδία βλέπω δημοσιεύσεις του στυλ: Κάντο Executable με "chmod +x file"... Γιατί να μην του πούμε τον τρόπο με το γραφικό αφού θα είναι 4 κλικ;
Ιδικά στο Ubuntu αυτό έπρεπε να είναι αυτονόητο... Όσο απλό και αν φένετε σε εμας, ΔΕΝ είναι! Ξέρω ότι μερικές φορές για να κάνεις κάτι από γραφικό θα χρειαστεί πιο πολύ χρόνο απ' ότι στην κονσόλα, όμως καλό δεν θα ήταν π.χ να αναφέρουμε και τους δύο τρόπους και να κρίνει ο χρήστης ποιόν θέλει; Ποιά είναι η άποψη σας;
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: Αντιο στην <<βοήθεια με κονσόλα>>;

Δημοσίευσηαπό pros » 15 Οκτ 2011, 13:39

UnKnown96 έγραψε:όμως καλό δεν θα ήταν π.χ να αναφέρουμε και τους δύο τρόπους και να κρίνει ο χρήστης ποιόν θέλει; Ποιά είναι η άποψη σας;

Είναι θέμα χρόνου που αφιερώνεις σε μια απάντηση και δυνατότητας του ερωτώντα να περιγράψει με σαφήνεια το πρόβλημα του. Για παράδειγμα όταν πρέπει να δεις με σιγουριά σε τι κατάσταση είναι κάποιος δίσκος, δεν υπάρχει συντομότερη εναλλακτική από ένα sudo fdsik -l, ειδικά όταν ρωτάει κάποιος χρήστης win για τον οποίο ο δίσκος είναι το C και το ζήτημα των κατατμήσεων είναι στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας...

Υπάρχει και το σοβαρότατο ζήτημα, του πως εκτελούνται οι οδηγίες. Μια λανθασμένη εντολή τερματικού, δίνει αποτέλεσμα που επισημαίνει το λάθος ενώ ένα λάθος κλικ δεν μπορεί ν' ανιχνευθεί. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές ζητάμε το αποτέλεσμα εκτέλεσης (έξοδο) μιας εντολής.

Πρέπει όμως όπου είναι εφικτό και βλέπουμε ότι ο ερωτών είναι αδαής να προσπαθούμε ν' απαντήσουμε με οδηγίες γραφικού περιβάλλοντος και με στιγμιότυπα οθόνης.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό evolgen » 15 Οκτ 2011, 13:49

Δεν ξέρω, είναι και θέμα το πως έχεις συνηθίσει. Προσωπικά, μου είναι δέκα φορές πιο εύκολο να αλλάξω τις permissions ή την κυριότητα ενός αρχείου από κέλυφος, παρά με gui. Με gui χάνομαι και συχνά δεν έχω το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, σε σχέση με το τερματικό. Καλύτερα -προσωπική μου άποψη- να πω κάτι σωστό και ας είναι λίγος κόπος παραπάνω, παρά να πω κάτι λάθος που μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα.
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 15 Οκτ 2011, 13:53

Παιδία δεν λέω να μην δίνουμε καθόλου οδηγίες με την κονσόλα γιατί όπως είπε και ο pros πριν κάτι εντολές σαν το fdisk -l δεν αλλάζοντε εύκολα αλλά όσο μπορούμε περισσότερο, καλό θα ήταν οι οδηγίες να δίνοντε με γραφικό... Δηλαδή κάποιες σαν και αυτές που θέλουν καμιά 10αριά κλικ...
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 15 Οκτ 2011, 14:54

Όταν χρειάζονται ακριβείς οδηγίες το τερματικό είναι μακράν προτιμότερο από το γραφικό περιβάλλον για τον απλό λόγο ότι το ίδιο είναι απλό κείμενο. Είναι μακράν πιο σίγουρος, γρήγορος και εύκολος τρόπος επικοινωνίας σε αντίθεση με το γραφικό περιβάλλον στο οποίο έχεις ανάγκη από περιγραφές (που συνεπάγονται πρόσθετη δυσκολία και πιθανά λάθη) ακριβώς επειδή δεν είναι απλό κείμενο. Στην μια περίπτωση έχεις απλά κόπυ-πέϊστ στην άλλη περίπτωση περιγραφές για τις οποίες ο μόνος τρόπος κόπυ-πέϊστ είναι με εικόνες και πάλι θα έχεις προβλήματα λόγω ποικιλομορφίας τού γραφικού περιβάλλοντος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το γραφικό περιβάλλον είναι άχρηστο. Όταν δεν θέλεις να ακολουθήσεις ακριβείς οδηγίες το γραφικό περιβάλλον μπορεί να καθοδηγεί καλύτερα τις ενέργειές σου και να σε βοηθά. Αλλά τότε δεν χρειάζεσαι ακριβή βοήθεια.
Τελευταία επεξεργασία από lucinos και 15 Οκτ 2011, 15:13, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό evolgen » 15 Οκτ 2011, 15:00

lucinos έγραψε:Όταν χρειάζονται ακριβείς οδηγίες το τερματικό είναι μακράν προτιμότερο από το γραφικό περιβάλλον για τον απλό λόγο ότι το ίδιο είναι απλό κείμενο. Είναι μακράν πιο σίγουρος, γρήγορος και εύκολος τρόπος επικοινωνίας σε αντίθεση με το γραφικό περιβάλλον στο οποίο έχεις ανάγκη από περιγραφές (που συνεπάγονται πρόσθετη δυσκολία και πιθανά λάθη) ακριβώς επειδή δεν είναι απλό κείμενο. Στην μια περίπτωση έχεις απλά κόπυ-πέϊστ στην άλλη περίπτωση περιγραφές για τις οποίες ο μόνος τρόπος κόπυ-πέϊστ είναι με εικόνες και πάλι θα έχεις προβλήματα λόγω ποικιλομορφίας τού γραφικού περιβάλλοντος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το γραφικό περιβάλλον είναι άχρηστο. Όταν δεν θέλεις να ακολουθήσεις ακριβείς οδηγίες το γραφικό περιβάλλον μπορεί να καθοδηγεί καλύτερα τις ενέργειές σου και να σε βοηθά. Αλλά τότε δεν χρειάζεσαι ακριβή βοήθεια.

Off topic:
Όσον αφορά τις περιγραφές, έχεις απόλυτο δίκιο! Πόσες φορές μου έχει ζητήσει η μάνα μου βοήθεια μέσω τηλεφώνου και της λέω, θα βρεις αυτό το κουμπάκι σε αυτή την καρτέλα κτλ κτλ. Πάντα κάτι λάθος θα πατήσει και θα βρεθεί αλλού για αλλού. Τώρα τελευταία της λέω να ανοίξει το τερματικό και να γράψει ακριβώς την εντολή. Έχω γλιτώσει άπειρο χρόνο, σε σχέση με το να προσπαθούσα να της εξηγήσω τι να πατήσει και που. Άσε που δεν τα θυμάται αν τα ξαναχρειαστεί, οπότε είναι καθαρά χαμένος χρόνος.
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anagno » 15 Οκτ 2011, 15:07

Αν και νέος χρήστης στο ubuntu και γενικότερα στο linux (άρχισα να χρησιμοποιώ σε συστηματικό βαθμό το ubuntu λίγο μετά τον Μάιο), πιστεύω πως η κονσόλα είναι το δυνατό σημείο τους. Και εμένα μου κακοφάνηκε στην αρχή αυτή η μετάβαση αλλά μόλις την συνίθησα και άρχισα να καταλαβαίνω τί εντολες πληκτρολογώ και τί κάνουν συνηδητοποίσηα την ευχριστία της. Θεωρώ ότι αυτό που ξυνίζει τους αρχάριους (όπως και εμένα) είναι ότι δίνονται εντολές χωρίς κάποιος να τους εξηγεί τί κάνουν ... Την λειτουργικότητα της κονσόλας δεν μπορεί να την αντικαταστήσει κανένα gui, απλώς μαζί με τις εντολές που αναγράφονται στο φόρουμ θα πρέπει να δίνεται ή ένα λινκ που να εξηγεί τί κάνει ή να γράφετε και ένα κειμενάκι επιπλέον που να εξηγεί που αποσκοπεί αυτή η εντολή.
1 Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Αρχάριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 14.10 64bit , Windows 8
3 Intel® Core™ i5-3570K CPU @ 3.40GHz × 4 ‖ RAM 16GiB ‖ SABERTOOTH Z77
4 ASUS GTX 560 Ti
anagno
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 15 Οκτ 2011, 16:02

anagno έγραψε:απλώς μαζί με τις εντολές που αναγράφονται στο φόρουμ θα πρέπει να δίνεται ή ένα λινκ που να εξηγεί τί κάνει ή να γράφετε και ένα κειμενάκι επιπλέον που να εξηγεί που αποσκοπεί αυτή η εντολή.

Γι' αυτό υπάρχουν τα manual της κάθε εντολής... ;)
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anagno » 15 Οκτ 2011, 16:29

Ilias95 έγραψε:Γι' αυτό υπάρχουν τα manual της κάθε εντολής... ;)

Και πως τα βρίσκουμε αυτά ??? Εγώ για να πω την αλήθεια κυρίως χρησιμοποιώ το αγγλικό wiki ...
1 Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Αρχάριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 14.10 64bit , Windows 8
3 Intel® Core™ i5-3570K CPU @ 3.40GHz × 4 ‖ RAM 16GiB ‖ SABERTOOTH Z77
4 ASUS GTX 560 Ti
anagno
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 15 Οκτ 2011, 17:04

anagno έγραψε:
Ilias95 έγραψε:Γι' αυτό υπάρχουν τα manual της κάθε εντολής... ;)

Και πως τα βρίσκουμε αυτά ??? Εγώ για να πω την αλήθεια κυρίως χρησιμοποιώ το αγγλικό wiki ...

διάβασε τον οδηγό για την γραμμή εντολών που έγραψα:
viewtopic.php?f=65&t=19949
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά