Το γιατί είναι, δεν θα αναφέρω τους λόγους, και δεν είναι της παρούσης αυτή την στιγμή αλλά όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αυτό, δύσκολα γύρισαν πίσω ή χρησιμοποίησαν κάτι άλλο.
Το foobar2000 είναι ένα software που κάνει πολλούς να παραμένουν σε Microsoft Windows περιβάλλον.
Κακά τα ψέματα είναι κορυφαίο και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι εφάμιλλο ή ακόμα καλύτερο σε Linux.
Κάποτε μάλιστα είχε γίνει request στο hydrogenaudio και στον ίδιο τον Peter Pawlowski, τον δημιουργό-developer του foobar2000.
Δυστυχώς οι περισσότεροι χρήστες Linux που δεν μπορούν να τον αποχωριστούν, τον τρέχουν μέσω wine, με όλα τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει αυτό.
Μάλιστα σε requests σχετικά με το αν θα μπορούσε να γίνει port ο κώδικας του foobar, τότε είχε υπωθεί πως είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο καθώς ούτε ο Peter Pawlowski το ήθελε αλλά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι γραμμένο σε Vicual C++, microsoft rules που λένε μερικοί και όχι σε wxwidgets, όπως είναι γραμμένο το filezilla για παράδειγμα.
Τον τελευταίο καιρό λοιπόν έψαχνα να βρω έναν αντικαταστάτη ως music player στο linux ώστε να τρέχω native και όχι με λύσεις όπως wine, visualization κλπ.
Έχοντας δοκιμάσει πάρα πολλούς Players στην διανομή ubuntu και κατ' επέκτασην στο linux, κανένας δεν μπορούσε να μου δώσει αυτό που ζητούσα.
Το να μπορώ να διαχειριστώ μια μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη με αρκετά χιλιάδες tracks, πλήρως εμπλουτισμένη, και με ιδιαίτερη φροντίδα στο θέμα των metadata tags, καθώς ως λάτρης της Ελληνικής μουσικής, καταχωρώ διάφορες πληροφορίες όπως το Label του δίσκου, τον συνθέτη (composer) καθώς και τον στιχουργό (lyricist), στίχους (lyrics) και πολλά άλλα.
Έχοντας φάει πάρα πολλές εργατοώρες για να φτιάξω κάτι τέτοιο, έχοντας web based εφαρμογή με χρήση mysql για να βλέπω την music library μου, ήθελα κάτι αντίστοιχο του foobar2000 να έχω ως player στο ubuntu μου.
Εφαρμογές του τύπου banshee, rythmbox, exaile κλπ απλώς με απογοήτευσαν, καθώς δεν μου έδιναν αυτό που ήθελα.
Δεν μ' ενδιαφέρει ούτε η υποστήριξη του Last.fm ούτε ν' αγοράσω τραγούδια απ' το amazon αλλά και ούτε τα πολλά μπιγλιμπίδια.
Ήθελα κάτι το απλό όπως το foobar2000 χωρίς εξωτικά Plugins, και παρδαλιάρικα skins.
Βρήκα λοιπόν το QuodLibet --> http://code.google.com/p/quodlibet/, foobar2000 clone, θα μπορύσα να το χαρακτηρίσω με έμφαση στην απλότητα και την ευχρηστία που είχα συνηθίσει στο foobar2000.
Μάλιστα θα κάνω και donate στο project, γιατί το βρήκα εξαιρετικό, και εύχομαι να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια σε μελλοντικές εκδόσεις.
GTK+ based player, δηλαδή κομμένο και ραμμένο για το ubuntu και το gnome, που πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει, με GPL v2, το οποίο μάλιστα έρχεται και για περιβάλλον windows με έναν απλό και εύχρηστο Installer.
Σε ubuntu 10.10 native που το εγκατέστησα, είναι πολύ γρήγορο και απλό, σε ubuntu 11.04 δεν το έχω βάλει ακόμα καθώς φοβάμαι πως θα έχει θέμα με το menu bar του Unity, όπως και άλλες εφαρμογές που είδα.
Το εγκατέστησα και στα windows για να δω πως συμπεριφέρεται όσον αφορά τα tags και το cover art.
Σε ubuntu 10.10 έχοντας την έκδοση 2.2.1 όλα ήταν όπως τα περίμενα και με σωστό support σε flac files.

Σε Windows Xp x64 έχοντας την ίδια έκδοση, είχα κάποια θεματάκια όσον αφορά την προβολή του cover art το οποίο είναι embeded στα flac αρχεία.

Ακολουθούν κάποια screenshots για καταλάβετε.
flac file - Information on Ubuntu

flac file - Information on Windows Xp

Όπως βλέπουμε η έκδοση στα windows για κάποιον λόγο ίσως επρόκειτο και για bug, δεν το έψαξα, δεν απεικονίζει το embedded cover art του flac, ενώ αντιθέτως στην αντίστοιχη έκδοση του linux, απεικονίζεται σωστά.
Σημειωτέον, τα mp3 files, είναι καταχωρημένα σε ID3v2.3 UTF-16 για την σωστή απεικόνιση των Ελληνικών χαρακτήρων ενώ τα flac files είναι καταχωρημένα σε vorbis comment (FLAC) που είναι εξ ορισμού φυσικά σε UTF-8.
Αυτά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, όπως και την χαρά μου που βρήκα έναν αξιόλογο music player σε linux ώστε να κάνει αυτό που θέλω, μετά από καιρό αναζήτησης.
Μετά χαράς θα ακούσω τις απόψεις και τις κριτικές σας.