QuodLibet - Foobar2000 alternative

...βίντεο, ήχος, players, codecs, κλπ (όχι προβλήματα καρτών εδώ)

Συντονιστές: adem1, konnn

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για εγκατάσταση codec, java, flash και εφαρμογών πολυμέσων τρέξτε στο τερματικό
Για ubuntu
sudo apt-get -y install ubuntu-restricted-extras
Για kubuntu
sudo apt-get -y install kubuntu-restricted-extras

QuodLibet - Foobar2000 alternative

Δημοσίευσηαπό gaggelis » 04 Μάιος 2011, 18:11

Για πολλούς ανά τον κόσμο ο foobar2000 θεωρείται και είναι κατά την γνώμη μου ο καλύτερος Music player στον κόσμο αυτή την στιγμή.
Το γιατί είναι, δεν θα αναφέρω τους λόγους, και δεν είναι της παρούσης αυτή την στιγμή αλλά όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα αυτό, δύσκολα γύρισαν πίσω ή χρησιμοποίησαν κάτι άλλο.

Το foobar2000 είναι ένα software που κάνει πολλούς να παραμένουν σε Microsoft Windows περιβάλλον.
Κακά τα ψέματα είναι κορυφαίο και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι εφάμιλλο ή ακόμα καλύτερο σε Linux.

Κάποτε μάλιστα είχε γίνει request στο hydrogenaudio και στον ίδιο τον Peter Pawlowski, τον δημιουργό-developer του foobar2000.
Δυστυχώς οι περισσότεροι χρήστες Linux που δεν μπορούν να τον αποχωριστούν, τον τρέχουν μέσω wine, με όλα τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει αυτό.

Μάλιστα σε requests σχετικά με το αν θα μπορούσε να γίνει port ο κώδικας του foobar, τότε είχε υπωθεί πως είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο καθώς ούτε ο Peter Pawlowski το ήθελε αλλά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι γραμμένο σε Vicual C++, microsoft rules που λένε μερικοί και όχι σε wxwidgets, όπως είναι γραμμένο το filezilla για παράδειγμα.

Τον τελευταίο καιρό λοιπόν έψαχνα να βρω έναν αντικαταστάτη ως music player στο linux ώστε να τρέχω native και όχι με λύσεις όπως wine, visualization κλπ.
Έχοντας δοκιμάσει πάρα πολλούς Players στην διανομή ubuntu και κατ' επέκτασην στο linux, κανένας δεν μπορούσε να μου δώσει αυτό που ζητούσα.

Το να μπορώ να διαχειριστώ μια μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη με αρκετά χιλιάδες tracks, πλήρως εμπλουτισμένη, και με ιδιαίτερη φροντίδα στο θέμα των metadata tags, καθώς ως λάτρης της Ελληνικής μουσικής, καταχωρώ διάφορες πληροφορίες όπως το Label του δίσκου, τον συνθέτη (composer) καθώς και τον στιχουργό (lyricist), στίχους (lyrics) και πολλά άλλα.

Έχοντας φάει πάρα πολλές εργατοώρες για να φτιάξω κάτι τέτοιο, έχοντας web based εφαρμογή με χρήση mysql για να βλέπω την music library μου, ήθελα κάτι αντίστοιχο του foobar2000 να έχω ως player στο ubuntu μου.

Εφαρμογές του τύπου banshee, rythmbox, exaile κλπ απλώς με απογοήτευσαν, καθώς δεν μου έδιναν αυτό που ήθελα.
Δεν μ' ενδιαφέρει ούτε η υποστήριξη του Last.fm ούτε ν' αγοράσω τραγούδια απ' το amazon αλλά και ούτε τα πολλά μπιγλιμπίδια.

Ήθελα κάτι το απλό όπως το foobar2000 χωρίς εξωτικά Plugins, και παρδαλιάρικα skins.

Βρήκα λοιπόν το QuodLibet --> http://code.google.com/p/quodlibet/, foobar2000 clone, θα μπορύσα να το χαρακτηρίσω με έμφαση στην απλότητα και την ευχρηστία που είχα συνηθίσει στο foobar2000.

Μάλιστα θα κάνω και donate στο project, γιατί το βρήκα εξαιρετικό, και εύχομαι να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια σε μελλοντικές εκδόσεις.

GTK+ based player, δηλαδή κομμένο και ραμμένο για το ubuntu και το gnome, που πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει, με GPL v2, το οποίο μάλιστα έρχεται και για περιβάλλον windows με έναν απλό και εύχρηστο Installer.

Σε ubuntu 10.10 native που το εγκατέστησα, είναι πολύ γρήγορο και απλό, σε ubuntu 11.04 δεν το έχω βάλει ακόμα καθώς φοβάμαι πως θα έχει θέμα με το menu bar του Unity, όπως και άλλες εφαρμογές που είδα.

Το εγκατέστησα και στα windows για να δω πως συμπεριφέρεται όσον αφορά τα tags και το cover art.
Σε ubuntu 10.10 έχοντας την έκδοση 2.2.1 όλα ήταν όπως τα περίμενα και με σωστό support σε flac files.

Εικόνα

Σε Windows Xp x64 έχοντας την ίδια έκδοση, είχα κάποια θεματάκια όσον αφορά την προβολή του cover art το οποίο είναι embeded στα flac αρχεία.

Εικόνα

Ακολουθούν κάποια screenshots για καταλάβετε.

flac file - Information on Ubuntu

Εικόνα

flac file - Information on Windows Xp

Εικόνα

Όπως βλέπουμε η έκδοση στα windows για κάποιον λόγο ίσως επρόκειτο και για bug, δεν το έψαξα, δεν απεικονίζει το embedded cover art του flac, ενώ αντιθέτως στην αντίστοιχη έκδοση του linux, απεικονίζεται σωστά.

Σημειωτέον, τα mp3 files, είναι καταχωρημένα σε ID3v2.3 UTF-16 για την σωστή απεικόνιση των Ελληνικών χαρακτήρων ενώ τα flac files είναι καταχωρημένα σε vorbis comment (FLAC) που είναι εξ ορισμού φυσικά σε UTF-8.

Αυτά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, όπως και την χαρά μου που βρήκα έναν αξιόλογο music player σε linux ώστε να κάνει αυτό που θέλω, μετά από καιρό αναζήτησης.

Μετά χαράς θα ακούσω τις απόψεις και τις κριτικές σας. :-)
gaggelis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: QuodLibet - Foobar2000 alternative

Δημοσίευσηαπό headless » 04 Μάιος 2011, 18:41

Ενδιαφέροντα όσα λές,αν και δεν συμμερίζομαι τα περί «καλύτερου music player στον κόμο» κλπ
Δές και το Deadbeef,είναι εξίσου υποσχόμενο.
http://deadbeef.sourceforge.net/

Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gaggelis » 04 Μάιος 2011, 19:28

@headless

To DeadBeef το είχα δοκιμάσει από την πρώτη στιγμή μιας και το interface του έμοιαζε πολύ στο foobar2000, αλλά δεν έκανε γι' αυτό που το ήθελα καθώς δεν έχει καλή υποστήριξη για μια μεγάλη music library που θέλω εγώ, καθώς πολύ απλά δεν έχει library.

Παίζει ό,τι του βάλεις όπως το audacious, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Έτσι λοιπόν βρήκα την χρυσή τομή με το QuodLibet.
gaggelis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό karx » 05 Μάιος 2011, 19:13

Επειδή κι εγώ έψαξα πολύ για παρόμοιο σκεπτικό με το foobar2000 στο linux, τελικά κατέληξα στο gmusicbrowser. Πολύ καλό!
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά, Γαλλικά: Πολύ καλά
Λειτουργικό ⇛ Fedora 15 32bit σε Toshiba Satellite L40
Προδιαγραφές ⇛ Pentium Dual-Core T2330 │ 2GB │ Intel Mobile GM965/GL960 Integrated │ Intel 82801H HD Audio │ TFT 15.4"
Άβαταρ μέλους
karx
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό karatzes » 16 Μάιος 2011, 23:16

QuodLibet. Το χρησιμοποιώ εδώ και 6 μήνες σε Ubuntu 10.10 και δεν το αλλάζω με τίποτα.

Πολύ δυνατό στη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων (έχω πάνω από 25.000 αρχεία), εύκολα παραμετροποιήσιμο ώστε να οργανώνει και να παρουσιάζει τη πληροφορία με τον τρόπο ακριβώς που σε βολεύει, πολλά και διάφορα mode λειτουργίας κ.α.

Εκεί βέβαια που είναι κορυφαίο και μου έλυσε τα χέρια είναι στην μαζική επεξεργασία των metadata tags των αρχείων, καθώς εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του Xfalso. Απλά τέλειο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά

Λειτουργικό ⇛ LinuxMint 13/MATE 32bit | Win7SP1 Gr Home Premium σε DeskTop
Προδιαγραφές ⇛ Athlon II X3 450│4GB DDR3-1600│ATI 4870│Asrock 970 Xtreme4│Realtek RTL8111E/8168B Gigabit Ethernet controller│Ralink RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIe│TFT 19.0" 1280x1024

Λειτουργικό ⇛ Linux Mint 13/MATE 32bit | Win7SP1 Gr Home Premium σε Compaq nc6400
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core2 T5600 1.83 GHz│2GB │Intel Mobile 945GM│NetXtreme BCM5753M│TFT 14.0" 1024x768
Άβαταρ μέλους
karatzes
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Πολυμέσα