Είμαι εντελώς άσχετος με linux και αναιδώς προσπαθώ να "αναστήσω" το παλιό μου laptop ένα turbo-x με intel 1,6GHz και αγνώστων λοιπών στοιχείων, με το xubuntu 8.10. Οι μάγκες του πλαισίου έχουν βάλει κάποιο BIOS που δεν επιτρέπει καμιά παραμετροποίηση ούτε μπορείς να δει τι hw υπάρχει στο μηχάνημα. Τελικώς ανακάλυψα ότι η κάρτα γραφικών είναι η διαβόητη intel 855 οπότε και προσπάθησα μέσω του 915resolution να αλλάξω την οικτρή ανάλυση σε 1024*768 ή αν μπορούσα και σε 1152*768 (καθώς το μηχανάκι είναι widescreen). Εις μάτην, ομοίως και με τα nvidia-settings (λογικό θα μου πείτε αφού δεν υπάρχει τέτοιο chipset(?)). Ούτε όμως και το envyng έκανε τη δουλειά. Πάντως βίντεο (και μάλιστα avi παίζει κανονικά - πάντα σε 4:3 ενώ η οθόνη είναι widescreen). Κατά την τελευταία απόπειρα (αφού δοκίμασα και με τον ΑΤΙ) μπλόκαρε τελείως: ''Ακούω'' τον ήχο της εκκίνησης και ότι μου ζητάει username/ password για γραφικό login αλλά η οθόνη μου είναι μαύρη (σαν να μην έχει σήμα). Οπότε τα ερωτήματα είναι τα εξής:
1. Πως το επαναφέρω; (Μήπως με απεγκατάσταση του envyng διορθώνωνταν;) Μέχρι να το επαναφέρω δεν μπορώ να στείλω κανένα στοιχείο από αυτά που πιθανώς βοηθούσαν κάποιο γνώστη να μου δώσει λύση.
2. Πως επιτέλους μπορώ να εγκαταστήσω τους καταραμένους drivers της Intel; Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι σημαίνει make, make install, sh κλπ, οπότε χρειάζομαι λύση κονσέρβα (γράψε ΧΧΧ και θα σου απαντήσει ΥΥΥ κλπ).