Hephaestus και παλι σε ευχαριστω παρα πολυ για το πλουσιοτατο post. Λοιπον, δυο σημαντικα πραγματα:
1) Απο οτι ειδα μετα το post σου, τελικα η οθονη μου χρησιμοποιει DSUB15. Εχει αλλο ενα καλωδιο το οποιο ομως ειναι DVI και και ειναι εχει το ιδιο βυσμα και απο τις 2 πλευρες. Υποθετω λοιπον πως ειναι για να συνδεσω το PC με μια τηλεοραση ή κατι τετοιο. Κοιταξα τις οδηγιες της οθονης και απο οτι φαινεται το "DVI Cable" ειναι "Sold seperatly". Και αναρωτιεμαι, αν αλλαξω καλωδιο θα λυθουν ολα?? Και αν ειναι ετσι, γιατι στα Windows δεν εχω προβλημα?
2) (Και το πιο περιεργο που εχω δει μεχρι στιγμης)
Εκανα clean install το Ubuntu 9.10 και αμεσως ακολουθησα τις οδηγιες απο το link που μου εδωσες (
http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... s_manually). Ακολουθησα πιστα τις οδηγιες και ολα πηγαιναν μια χαρα, εγκατεστησα τον 9.10 driver. Παλι δεν ειχα την επιλογη της αναλυσης 1920x1080. Αμεσως μετα εκανα edit το xorg.conf και προσθεσα την αναλυση που θελω. Παλι δεν ειχα την αναλυση. Αμεσως μετα ειδα το comment:
"
7. Force use of /etc/Xorg.conf file
Some people find that changes to xorg.conf don't get used by the driver. To force the ati driver to adopt changes made to xorg.conf, type the following command: sudo aticonfig --input=/etc/X11/xorg.conf --tls=1 "
Αμεσως σκεφτηκα πως αυτο ειναι το προβλημα, ομως δυστυχως η εντολη που κανει force το xorg.conf δεν επιανε. (Δεν θυμαμαι τι μου εβγαζε ακριβως ομως μετα απο ενα συντομο ψαξιμο στο google δεν βρηκα κατι χρησιμο)
Απελπισμενος σκεφτηκα να κανω uninstall τον driver και να δοκιμασω τους
Edge Open Source Drivers οπου πρωτη φορα ακουω
Κανω remove τον Driver απο το Preferences->Hardware Drivers, κανω reboot και απο περιεργεια κοιταζω στο Preferences->Display και βλεπω πως εχω την επιλογη 1920x1080!!!! Προφανως μολις αφαιρεθηκε ο Driver το συστημα μπορουσε να διαβασει το xorg.conf. Επιλεγω την αναλυση 1920x1080 και λειτουργει... Ομως οχι ακριβως οπως θα το ηθελα. Δεν χρησιμοποιειται ολη η οθονη. Δηλαδη εχω wide αναλυση σε διαταξη 4:3. Το μενου της οθονης δεν εχει strech, εχει μονο V-Position και H-Position. (Κοντεβω να τρελαθω!)
Τι μου προτεινεις/προτεινετε να κανω??
α) Πιστευεις πως η αγορα ενος DVI καλωδιου θα μου λυσει το προβλημα? Και αν ναι, μπορεις να στειλεις καποιο link απο καποιο eshop ωστε να μην κανω λαθος?
β) Εχεις καποια ιδεα για το πως να διορθωσω την κατασταση οπως σου εξηγησα στο (2) ή
γ) μου προτεινεις να δοκιμασω τους
Edge Open Source Drivers?
Οπως και να 'χει σε ευχαριστω παρα πολυ για ολη την βοηθεια.