ATi X1950Pro drivers

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

ATi X1950Pro drivers

Δημοσίευσηαπό babis91 » 22 Ιούλ 2008, 20:54

Καλησπερα παιδια!
Ειμαι νεος στο κοσμο του Linux και ειπα να δοκιμασω για αρχη το Ubuntu.
Το εβαλα κ μολις μπηκα για πρωτη φορα στην επιφανεια εργασιας μου βγαλε μυνημα οτι υπαρχουν νεοι drivers για την καρτα γραφικων κ τους εγκατεστησα.
Δοκιμασα να παιξω μια ταινια με το Totem αλλα η αναλυση οταν μπαινω σε full screen ειναι αθλια.
Δοκιμασα και αλλα προγραμματα οπως VLC,Mplayer κ.α.Δοκιμασα και κατι codecs που βρηκα στο forum αλλα παλι τα ιδια.
Πηγα στο site της ATi αλλα εμεινα εκπληκτος οταν ειδα οτι δεν υπαρχουν drivers για την καρτα γραφικων μου :shock:
Καμια ιδεα τι να κανω?
babis91
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: ATi X1950Pro drivers

Δημοσίευσηαπό logari81 » 22 Ιούλ 2008, 22:52

drivers (κλειστου κώδικα) βγαινουν από την ΑΤΙ καθε μηνα. Η εκδοση που σου κατεβασε το Hardy ειναι αυτη πρινα απο 3 μηνες περιπου. Στο synaptic θα βρεις ενα προγραμμα που λεγεται envyng και σε βοηθαει να βάλεις πιο προσφατες εκδόσεις ελπιζοντας να διορθωνουν το προβλημα που έχεις. Οι τελευταιοι drivers (κλειστου κωδικα) βγηκαν για το μηνα Ιουλιο τωρα προσφατα:

viewtopic.php?f=10&t=624

αλλά δεν εχουν περασει στο envy ακομα.

Oi drivers κλειστου κωδικα που βγάζει η ΑΤΙ δεν ειναι οι μονοι drivers για καρτες ati και δεν ειναι παντα και οι καλυτεροι. Εγω ειμαι οπαδος των driver ανοιχτου κωδικα που συμπεριλαμβανονται στην αρχική εγκατασταση του Ubutnu και με την καρτα μου δουλευουν πολύ καλα. Με την δική σου καρτα θα πρεπει να περιμενεις το Ubuntu 8.10 για drivers ανοιχτου κωδικα που να δουλευουν καλα κι αποδοτικα. Παντως μην ξεχνας οτι υπαρχουν κι αυτοι.

Για το προβλημα με το βιντεο υπαρχουν κι αλλες λυσεις. Π.χ. στο vlc settings-->preferences-->Video-->Output Modules

τσεκαρεις το Advanced options

και αλλαζεις το Video Output module απο Xvideo σε Χ11 ....γενικα κανε μερικες δοκιμες καποιο πρεπει να δουλεψει
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 23 Ιούλ 2008, 13:49

Γενικά πάντως η 1950pro έχει προβλήματα συμβατότητας με τους τωρινούς driver. Την συγκεκριμένη κάρτα την είχα σε agp πριν ένα χρόνο και με τους τότε ati driver δούλευε σχετικά καλά. Αυτοί οι driver όμως δεν ξέρω κατα πόσο είναι συμβατοί με τους συμερινούς kernel, xorg και δεν γνωρίζω αν μπορείς να κάνεις δουλειά τουλάχιστον με τους open driver και αν υποστηρίζετε η κάρτα.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό babis91 » 12 Νοέμ 2008, 14:52

Οπως μου ειπες logari81 περιμενα το 8,10 για να δουμε αν διορθοθουν τα προβληματα.
Ελα ομως που δεν.......
Με τους open source drivers, vlc και ρυθμισμενο το X11 σε full screen η εικονα κανει σπασιματα.
Επισης ακολουθησα αυτο τον οδηγο για τα codecs http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=32&st=0&sk=t&sd=a
Επισης δοκιμασα κ το compiz αλλα τιποτα.
Καμια αλλη ιδεα ???? :)
babis91
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 12 Νοέμ 2008, 15:37

τους open drivers πως τους εγκατεστησες; Το πιθανοτερο ειναι να εχει μεινει καποιο κατάλειπο των κλειστων γιαυτο να εχεις τα σπασιματα που λες. Για να εγκαταστησεις τους ανοιχτους οδηγούς σωστα πρεπει να εκετελεσεις τις παρακάτω εντολές:

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get remove --purge xorg-driver-fglrx
sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

μετα να εκετελέσεις
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

και στο αρχειο που θα ανοιξεις να προσθεσεις την παρακάτω γραμμη στην ενοτητα Section Device
Option "AccelMethod" "EXA"

έτσι ώστε το αρχειο σου να γινει σαν το παρακάτω
viewtopic.php?f=10&t=1711&start=10&st=0&sk=t&sd=a#p16896

αφου το σωσεις και κανεις επανεκκίνηση, λογικα δεν θα εχεις προβλημα. Αν εχεις ρωτα με εδω ή στο #ubuntu-gr. O χρηστης Phantomas που εχει παρόμοια καρτα (X1950) εφαρμοσε την διαδικασια και δεν ειχε προβληματα με το video. Δοκιμασε κι εσυ και πες μας.

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό babis91 » 12 Νοέμ 2008, 20:07

Λοιπον, κλειστους drivers δεν εχω βαλει καθολου.
Οι open source δεν ειναι αυτοι που εχει το ubuntu απο μονο του?Δεν εχω βαλει κατι αλλο.
Παρολλαυτα εκανα με σειρα ολα τα βηματα που μου ειπες αλλα παλι τα ιδια.
Να διευκρινησω οτι η εικονα δεν αναβοσβηνει, απλα κανει σπασιματα, δλδ περνανε καποιες διαφανες γραμμες κ ειναι εκνευριστικο.
Οταν παταω παυση αυτες εξαφανιζονται κ δεν μπορω να βγαλω φοτο για να δεις.
babis91
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 12 Νοέμ 2008, 20:13

ενδιαφέρον, εξακολουθει να το κανει ακομα και αφοτου ορισες το AccelMethod σε ΕΧΑ; Υπόψην μετα απο αυτην την αλλαγη πρεπει να γινει επνεκινηση.

logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV