Δημιουργία κλώνου συστήματος με clonezila  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Δημιουργία κλώνου συστήματος με clonezila

Δημοσίευσηαπό Th P » 24 Οκτ 2010, 23:35

Καλησπέρα στήν κοινότητα
Μετά από αρκετή σκέψη καί ψάξιμο αποφάσισα σήμερα να κάνω clone ολόκληρο το σύστημα σέ 500 G εξωτερικό σκληρό
χρησιμοποιώντας το clonezila μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια με το remastersys
που μου έβγαζε ανεπαρκή το χώρο λόγω μεγάλου μεγέθους αρχείων
(για buckup συγκεκριμένων αρχείων χρησιμοποιώ εξωτερικό σκληρό καί το meld-σύγκριση καταλόγων, επί εβδομαδιαίας βάσης)
το cloning πήγε καλά (άν καί χρειάστηκαν 8 ώρες γιά τά 68 G τών vista και 2 ώρες γιά τα 210 τού ubuntu)
επανεκίνηση καί boot από τόν εξωτερικό σκληρό με επιλογή το ubuntu καί όλα καλά, στόν κλωνο δουλεύουν τα πάντα
αντίθετα τα vista αρνούνται να ξεκινήσουν απο τόν εξωτερικό σκληρό καί στήν συγκεκριμένη επιλογή τού grub menu
ξεκινάνε κανονικά από τόν πατρικό σκληρό τού laptop
Ερωτήσεις:
1. πώς μπορώ να ελέγξω ότι τό cloning τών vista έγινε σωστά?
μία απλή σύγκριση τών ανάλογων partition πατρικού - cloned δίσκου με το meld είναι επαρκής καί κυρίως αξιόπιστη?
2. μετά τήν κλωνοποίση περίσεψαν 167G αδιάθετα στόν κλώνο
μπορώ νά τά επεξεργαστώ καί να τά χρησιμοποιήσω σε νέο partition (ώς αποθηκευτικό μέσο)
ή υπάρχει ο κίνδυνος με το partitioning να επηρρεαστεί ο κλώνος?

Τελευταία επεξεργασία από Th P και 30 Οκτ 2010, 00:35, έχει επεξεργασθεί 14 φορά/ες συνολικά
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Re: Δημιουργία κλώνου συστήματος με clonezila

Δημοσίευσηαπό Th P » 25 Οκτ 2010, 09:35

Διευκρίνηση: ο λόγος πού θέλω να κρατήσω τα vista στόν κλώνο είναι γιατί θέλω να τα διαγράψω από τό laptop, από τη στιγμή πού εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται σε πλήρη αχρηστία
Θέλω όμως να έχω ένα ακριβές αντίγραφο μετά από ένα γεγονός πού συνέβη πρίν λιγο καιρό:

κάποια στιγμή χάλασε ο ανεμιστήρας του laptop και τό έστειλα στη sony για επιδιόρθωση, με μόνο λειτουργικό το ubuntu
το laptop επιστρέφει σε 15 ημέρες μέ αλλαγμένο τόν ανεμιστήρα και έκπληξη: φορμαρισμένο δίσκο καί περασμένα τα vista!!!!
ευτυχώς πού κάνω τακτικά buckup

ΥΓ. Κατά τήν αγορά του το laptop δέν συνοδευόταν από cd εγκατάστασης τών vista (προεγκατεστημένα) καί μέχρι τώρα για κάποιο άγνωστο λόγο είναι αδύνατο να δημιουργήσω recovery cd από τήν αντίστοιχη επιλογή τους από το recovery partition
Τελευταία επεξεργασία από Th P και 27 Οκτ 2010, 12:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 25 Οκτ 2010, 13:05

και κάτι παράξενο: πρίν λίγο δοκίμασα να μπουτάρω τόν κλώνο από το netbook παρόλο πού ήξερα ότι μάλλον δέν θα γίνει τίποτα λόγω ασυμβατότητας hardware καί συμβαίνει τό εξής:
φορτώνει το grub menu, επιλέγω ubuntu, το δέχεται και μετά βγαίνει screen με δύο μιναρέδες, έναν αράβικο ψαλμό κάποιου Γιουσούφ στα αράβικα καί στα αγγλικά καί από κάτω λέει Sabily Manarat 10.04
προφανώς πρόκειται γιά remaster του ubuntu αλλά πώς βρέθηκε εκεί????
(ο υπολογιστής μετά κόλησε)

Τελευταία επεξεργασία από Th P και 30 Οκτ 2010, 00:37, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 25 Οκτ 2010, 18:26

Μέ tο meld δέν μπορεί να γίνει σύγκριση γιατί όταν προσπαθώ να προσαρτήσω τό cloned vista partition μου βγάζει σφάλμα: αδυναμία προσάρτησης, ο δίσκος είναι ήδη προσαρτημένος.
καμμία ιδέα?
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 25 Οκτ 2010, 23:38

Τή λύση τήν έδωσε το κατσαβίδι!!!!
Αποσύνδεση του πατρικού-boot από τόν κλώνο και όλα εντάξει
τώρα μένει να κάνω partition τα αδιάθετα 167 G καί να επαναλάβω τή διαδικασία για να δώ άν άλλαξε κάτι
Για το μυστήριο με το Sabily Manarat 10.04 υπάρχει καμιά ιδέα??

Τελευταία επεξεργασία από Th P και 30 Οκτ 2010, 00:37, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 26 Οκτ 2010, 18:33

Αδυναμία επεξεργασίας τών αδιάθετων 167 G
μάλλον έπρεπε νά είχα κάνει partitions πρίν το cloning
καμιά ιδέα για να μήν τα κάνω πάλι όλα από τήν αρχή??

Τελευταία επεξεργασία από Th P και 30 Οκτ 2010, 00:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sv9cag » 26 Οκτ 2010, 18:55

Ρίξε μια ματιά εδώ.

viewtopic.php?f=4&t=14588
Γνώσεις ⇛ Linux: μέτρια ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 12.10 64bit σε NB MIRAGE DC-G 7200
Προδιαγραφές ⇛ intel core 2cpu T7200 @2Ghz│2048Mb │GeForge Go 7400│intel PRO 3945ABG │HDA intel │1280x800
sv9cag
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 26 Οκτ 2010, 20:54

Το live cd δέν αναγνωρίζει τόν κλώνο ενώ αναγνωρίζει τόν πατρικό
ο πατρικός αναγνωρίζει τόν κλώνο αλλά δέν μπορεί να τόν επεξεργαστεί
ο κλώνος δέν φαίνεται να έχει πρόβλημα αφού επανέλαβα όλα τά test (+ boot από vista κλωνου)

Τελευταία επεξεργασία από Th P και 30 Οκτ 2010, 00:40, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sv9cag » 27 Οκτ 2010, 08:50

Καλημέρα σε όλους

Th P έγραψε:Το live cd δέν αναγνωρίζει τόν κλώνο ενώ αναγνωρίζει τόν πατρικό

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με αυτό. Δηλαδή όταν μπεις με livecd το Gparted δεν βρίσκει ότι υπάρχει ο κλώνος ?
Πολύ περίεργο μου φαίνεται.
Λογικά αφού βλέπεις τον δίσκο με τον κλώνο όταν ξεκινάς το ubuntu από τον κανονικό δίσκο τότε πήγαινε από εκεί τρέξε το Gparted επέλεξε το δίσκο κλώνο (λογικά πρέπει να είναι ο sdb) αποπροσάρτησε το sdb5 που φαίνεται στο screenshoot που ανέβασες προσαρτημένο (και ότι άλλο partition δείχνει ότι είναι προσαρτημένο στο συγκεκριμένο δίσκο) και μετά φτιάξε μια νέα κατάτμηση (λογική) μέσα στο extended partition με τα 167Gb αδιάθετα που έχεις, ή μεγάλωσε την sdb5 να συμπεριλάβει και τα 167Gb.
Αν θες να μεταφέρεις τον αδιάθετο χώρο σε κάποιο πρωτεύον partition και να το μεγαλώσεις θα πρέπει να σβήσεις το sdb5 στην συνέχεια να σβήσεις το extended partition και στη συνέχεια αν θες να μεγαλώσεις π.χ. το sdb1 θα πρέπει να μεταφέρεις τα υπόλοιπα partition προς τα δεξιά πιάνοντας τα με το ποντίκι και μετακινώντας τα και όταν βρεθεί ο αδιάθετος χώρος δεξιά από το sdb1 τότε μπορείς να μεγαλώσεις το sdb1 και να του δώσεις όσο χώρο βρίσκετε δεξιά του αδιάθετος. (Η διαδικασία της μεταφοράς των partition είναι χρονοβόρα).
Μετά μπορείς να ξαναφτιάξεις εφόσον έχεις αδιάθετο χώρο και το extended partition με τα τοιχόν λογικά partition που θα δημιουργήσεις μέσα σ' αυτό

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός ή αν σε ζάλισα περισσότερο πάντως το ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ πριν μερικές μέρες και όταν βρήκα τη λύση σκέφθηκα ότι πολλές φορές δεν σκεπτόμαστε να κάνουμε τα ποιό απλά και ποιό λογικά πράγματα.

Γιώργος-sv9cag
Γνώσεις ⇛ Linux: μέτρια ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 12.10 64bit σε NB MIRAGE DC-G 7200
Προδιαγραφές ⇛ intel core 2cpu T7200 @2Ghz│2048Mb │GeForge Go 7400│intel PRO 3945ABG │HDA intel │1280x800
sv9cag
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 27 Οκτ 2010, 11:43

Καλημέρα σέ όλους

Γιώργος-sv9cag έγραψε:Λογικά αφού βλέπεις τον δίσκο με τον κλώνο όταν ξεκινάς το ubuntu από τον κανονικό δίσκο τότε πήγαινε από εκεί τρέξε το Gparted επέλεξε το δίσκο κλώνο (λογικά πρέπει να είναι ο sdb) αποπροσάρτησε το sdb5 που φαίνεται στο screenshoot που ανέβασες προσαρτημένο (και ότι άλλο partition δείχνει ότι είναι προσαρτημένο στο συγκεκριμένο δίσκο) και μετά φτιάξε μια νέα κατάτμηση (λογική) μέσα στο extended partition με τα 167Gb αδιάθετα που έχεις, ή μεγάλωσε την sdb5 να συμπεριλάβει και τα 167Gb.

όπως φαίνεται στό screenshot δέν μπορεί να γίνει αποπροσάρτηση τών partition τού κλωνου
το μόνο partition πού μπορεί να επεξεργαστεί είναι το swap (στο 2ο screenshot έχει μεταφερθεί δεξιά)

Γιώργος-sv9cag έγραψε:Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με αυτό. Δηλαδή όταν μπεις με livecd το Gparted δεν βρίσκει ότι υπάρχει ο κλώνος ?
Πολύ περίεργο μου φαίνεται.

όντως είναι περίεργο
δοκίμασα ακόμα νά ξεκινήσω το live cd έχοντας αποσυνδέσει τόν σκληρό (πατρικό) τού laptop, καί έχοντας συνδέσει τόν κλώνο αλλά καί πάλι τίποτα

Σκέφτομαι νά επαναλάβω τή διαδικασία του cloning έχοντας κάνει πρώτα 2 partitions δίσκο ώστε νά μείνει 1 partition ελέυθερο ~160 G
αλλά προβληματίζομαι με το γεγονός τής αδυναμίας συνύπαρξης >4 partitions τελικά, και άρα τής αποτυχίας του cloning που είναι καί εξαιρετικά χρονοβόρο (~10 ώρες)
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα