4 primary partitions σε toshiba qosmio  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: 4 primary partitions σε toshiba qosmio

Δημοσίευσηαπό simosx » 04 Απρ 2012, 20:22

Elect_The_DeaD έγραψε:
μπορω να παρω τα backup το partition σε dvd's? γιατι λογικα θα ειναι μεγαλo (300gb εχω πιασμενα..)
εχω και 50 gb στο box. λογικα θα μπορω να επαναφερω το partition με τα δεδομενα οπως ακριβως ειναι τωρα ακομα και αν κατι παει στραβα (εφοσον θα εχω το backup) ετσι?

Τα 300GB προσωπικά δεδομένα στο C: θέλουν πολλά DVD. Αν τα βάλεις σε κάποιο εξωτερικό δίσκο, έστω και δανεικό, βοηθάει.
Θα ήταν καλό, τουλάχιστον για π.χ. 100GB προσωπικά δεδομένα που δε χρειάζεσαι να έχεις άμεσα, να τα γράψεις σε DVD ώστε να απελευθερώσεις χώρο.

Ανάλογα με το εργαλείο αντιγράφων ασφαλείας που θα χρησιμοποιήσεις, μπορείς και να επαναφέρεις ως είχαν τα δεδομένα σου.

Elect_The_DeaD έγραψε:
αν μπορεις πες μου ποιο προγραμμα (gparted/easeus?) να χρησιμοποιησω και απο που (live cd/win 7?)

Δες στο http://www.youtube.com/kalaitsa (Βίντεο «Διαμόρφωση δίσκου με παραδείγματα» για το εργαλείο). Δες το βίντεο ώστε να είσαι σίγουρος για κάθε ενέργεια που θα κάνεις. Είναι σημαντικό.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 04 Απρ 2012, 20:24

Το παρακάτω είναι δική μου άποψη. Δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη παρά μόνο σε ένα HP που είχε ενσωματωμένα εργαλεία γι'αυτή την διαδικασία

Προσπάθησε να πάρεις backup μόνον τα hidden partitions . Θα χρειαστείς πολύ λιγότερα DVD's απ' ότι αν πάρεις 300GB backup σε DVD's . Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω πόσα DVD's θα χρειαστείς για 300GB.

ΠΡΟΣΟΧΗ! πριν διαγράψεις οτιδήποτε δοκίμασε να δεις αν δουλεύουν τα DVD's που έφτιαξες. Δηλαδή αν κάνει boot ο υπολογιστής σου από αυτά. Αν κάνει τότε μπορείς να διαγράψεις με ασφάλεια τα hidden partitions.
Το backup κάνε το με οποιοδήποτε πρόγραμμα backup ΕΚΤΟΣ και αν έχει το qosmio ενσωματωμένα εργαλεία γι' αυτή τη δουλειά. Το backup θα το πάρεις σε μορφή .iso . Δηλαδή το αποτέλεσμα των backup να είναι αρχεία της μορφής .iso που να μπορείς μετά να τα κάψεις σε DVD's.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Elect_The_DeaD » 04 Απρ 2012, 21:13

simosx έγραψε:
Δες στο http://www.youtube.com/kalaitsa (Βίντεο «Διαμόρφωση δίσκου με παραδείγματα» για το εργαλείο). Δες το βίντεο ώστε να είσαι σίγουρος για κάθε ενέργεια που θα κάνεις. Είναι σημαντικό.

ειδα το βιντεο αλλα δεν ειδα κατι που δεν εχει ο οδηγος η δεν γνωριζα ως τωρα.

Learner έγραψε:

Το παρακάτω είναι δική μου άποψη. Δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη παρά μόνο σε ένα HP που είχε ενσωματωμένα εργαλεία γι'αυτή την διαδικασία

Προσπάθησε να πάρεις backup μόνον τα hidden partitions . Θα χρειαστείς πολύ λιγότερα DVD's απ' ότι αν πάρεις 300GB backup σε DVD's . Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω πόσα DVD's θα χρειαστείς για 300GB.

ΠΡΟΣΟΧΗ! πριν διαγράψεις οτιδήποτε δοκίμασε να δεις αν δουλεύουν τα DVD's που έφτιαξες. Δηλαδή αν κάνει boot ο υπολογιστής σου από αυτά. Αν κάνει τότε μπορείς να διαγράψεις με ασφάλεια τα hidden partitions.
Το backup κάνε το με οποιοδήποτε πρόγραμμα backup ΕΚΤΟΣ και αν έχει το qosmio ενσωματωμένα εργαλεία γι' αυτή τη δουλειά. Το backup θα το πάρεις σε μορφή .iso . Δηλαδή το αποτέλεσμα των backup να είναι αρχεία της μορφής .iso που να μπορείς μετά να τα κάψεις σε DVD's.

λογικα αυτο θα δοκιμασω.
θα κοιταξω τωρα αν γινεται να καψω το recovery και το αλλο hidden (λογικα αυτα δεν ειναι για recovery? το sda3/4 που εχω στο ss στο πρωτο ποστ).
πως να δοκιμασω μετα αν ειναι κομπλε το backup ετσι ωστε να μπορω να τα επαναφερω αν τα χρειαστω?

δεν εχει καποιο προγραμμα προεγκατεστημενο (δεν ετυχε να δω κατι τετοιο), αλλα εχω το easeus partiton manager.

edit:
βασικα,
τι θα γινει αν κανω convert σε logical το sda3?
θα σβηστει? θα εχω προβληματα?
γιατι ΑΝ γινεται ετσι χωρις χασουρα, μου φαινεται πολυ απλο το θεμα :?
Elect_The_DeaD
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 04 Απρ 2012, 21:32

Μπορείς και σε DVD αλλά θα χρειαστείς πολλά. Καλύτερα θα ήταν αν μπορείς να βρεις έναν εξωτερικό δίσκο και να κάνεις εκεί το backup. Ό,τι κι αν κάνεις μην σβήσεις τα διαμερίσματα συστήματος, δηλ. του boot εφόσον υπάρχει και το κρυφό για την επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις, δηλ. σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις επανεγκατάσταση τα παράθυρα, γιατί διαφορετικά θα ψάχνεσαι αργότερα (π.χ. ίσως χρειαστεί να το πας στο μαγαζί που το αγόρασες για να σου τα επαναφέρουν). Η έννοια της μεθόδου παράλληλη εγκατάσταση σημαίνει ότι θα γίνει εγκατάσταση παράλληλα με τα παράθυρα που έχεις, όπου η εγκατάσταση του Ubuntu θα φτιάξει αυτόματα τα διαμερίσματα που χρειάζεται, αλλά από την στιγμή που είναι ήδη τέσσερα πρωτεύοντα διαμερίσματα στον δίσκο ούτε αυτή η μέθοδος πρόκειται να δουλέψει, γι' αυτό ακολούθησε πιστά τα βήματα που σου υπέδειξε ο simosx.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Elect_The_DeaD » 04 Απρ 2012, 22:44

τελικα εδρασα παρορμητικα (κλασικα :p) για αλλη μια φορα!

εκανα resize το c (αφησα 100gb free) και εκανα το sda3 logical απο primary.
εκανε 3 φορες reboot το pc, αλλα δεν ειδα οτι εκανε τα δικα του απο πισω το partition manager..! λιγα δευτερολεπτα ηθελα ακομα για να το κλεισω και να αρχισω να βριζω!
ολα κομπλε τελικα!

αντε να περασουμε πιγκουίνο τωρα γιατι τα σιχαθηκα τα παραθυρα!! :D

σας ευχαριστω ολους που ασχοληθηκατε με το προβλημα μου!
τελικα ειναι πολυ καλο το φορουμ και λογικα θα γινω μονιμος!

ευχαριστω και παλι! :D
Elect_The_DeaD
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: 4 primary partitions σε Hp pavillion g6

Δημοσίευσηαπό Learner » 15 Ιουν 2012, 20:02

Δεν ανοίγω καινούριο θέμα αφού υπάρχει ήδη το κατάλληλο και το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο . Έχει ένα φιλαράκι ένα hp pavillion και ως γνωστόν η εταιρία έχει ήδη δημιουργήσει 2 primary partitions ( recovery & hp tools ) τα υπόλοιπα 2 primary είναι φτιαγμένα ήδη από τα windows (1 system & 1 windows) .
Ως φυσικό επακόλουθο δεν μπορεί να εγκαταστήσει Ubuntu , γιατί δεν έχει την δυνατότητα δημιουργίας άλλου partition. (και το extedend primary είναι , οπότε δεν γίνεται) .
Υπάρχει κάποια άλλη λύση εκτός του να σβήσει κάποιο partition ; (μάλλον όχι ε ; )
Και κάτι άλλο , αν γνωρίζεται φυσικά.. επειδή στην περίπτωση που διαγράψει τα windows , θα θελήσει (σίγουρα) να τα εγκαταστήσει ξανά .. θα υπάρξει πρόβλημα αν τα εγκαταστήσει σε Logical partition ; (αυτό φυσικά αν θέλετε απαντάτε.. γιατί αφορά windows & όχι Ubuntu) , απλά αν το έχει κάνει κάποιος ήδη και δουλεύει , ας το πει (αν θέλει) να ξέρω.
Ευχαριστώ.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 15 Ιουν 2012, 20:20

Learner έγραψε:Δεν ανοίγω καινούριο θέμα αφού υπάρχει ήδη το κατάλληλο και το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο . Έχει ένα φιλαράκι ένα hp pavillion και ως γνωστόν η εταιρία έχει ήδη δημιουργήσει 2 primary partitions ( recovery & hp tools ) τα υπόλοιπα 2 primary είναι φτιαγμένα ήδη από τα windows (1 system & 1 windows) .
Ως φυσικό επακόλουθο δεν μπορεί να εγκαταστήσει Ubuntu , γιατί δεν έχει την δυνατότητα δημιουργίας άλλου partition. (και το extedend primary είναι , οπότε δεν γίνεται) .
Υπάρχει κάποια άλλη λύση εκτός του να σβήσει κάποιο partition ; (μάλλον όχι ε ; )
Και κάτι άλλο , αν γνωρίζεται φυσικά.. επειδή στην περίπτωση που διαγράψει τα windows , θα θελήσει (σίγουρα) να τα εγκαταστήσει ξανά .. θα υπάρξει πρόβλημα αν τα εγκαταστήσει σε Logical partition ; (αυτό φυσικά αν θέλετε απαντάτε.. γιατί αφορά windows & όχι Ubuntu) , απλά αν το έχει κάνει κάποιος ήδη και δουλεύει , ας το πει (αν θέλει) να ξέρω.
Ευχαριστώ.

Δεν βάζω το δικό μου χέρι στη φωτιά, αλλά ο τύπος έχει ταμπελίτσα "HP Expert", οπότε μάλλον ξέρει τι λέει...
Εδώ
έγραψε:As you see mounted HDD has four primary partitions:

C - partiton with the operating system.

HP_TOOLS - partition which allow to use diagnostic tools after pressing F2 on startup.

RECOVERY - partiton which allows to recover system by pressing F11 on startup.

SYSTEM - active partition which boots the operating system. 

Here begins our problem. A standard partition table is only able to store information about four partitions.

This means that a hard disk could have a maximum of four partitions. The four standard partitions are often called the primary partitions.

To deal with this limitation we may:

convert C partition into extended (logical partition), shrink it and create new extended partition.

remove SYSTEM partition, set C partiton as active and create extended partition.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 15 Ιουν 2012, 20:29

Δηλαδή μπορώ να μετατρέψω το primamy partition των windows ( C: ) σε extendend χωρίς να χαθούν τα δεδομένα ;
Και γιατί να κάνω μετά remove το System ? από εκεί δεν κάνουν boot τα windows ?
Αν δηλαδή καταφέρω και μετατρέψω το primary των windows σε extedend , μετά δεν μπορώ εκεί μέσα να δημιουργήσω (αφού το συρρικνώσω φυσικά) 2 logical για να εγκαταστήσω το Ubuntu ?

EDIT: Εντάξει Fkol , διάβασα το site που παρέθεσες . Ok. Θα δοκιμάσω και βλέπουμε .. η μόνη μου ανησυχία είναι αν ο grub θα μπορεί να αναγνωρίσει σωστά τα windows και να bootαρουν σωστά..
Θα δούμε.. θα επιστρέψω με αποτελέσματα.

Και ένα Info για όσους δεν το ξέρουν ..

όταν υπάρχει αυτό το πρόβλημα , στον Installer του Ubuntu ΔΕΝ σου εμφανίζει επιλογή Alongside windows αλλά Inside windows (wubi δηλαδή)

About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 15 Ιουν 2012, 20:52

Learner έγραψε:Δηλαδή μπορώ να μετατρέψω το primamy partition των windows ( C: ) σε extendend χωρίς να χαθούν τα δεδομένα ;
Και γιατί να κάνω μετά remove το System ? από εκεί δεν κάνουν boot τα windows ?
Αν δηλαδή καταφέρω και μετατρέψω το primary των windows σε extedend , μετά δεν μπορώ εκεί μέσα να δημιουργήσω (αφού το συρρικνώσω φυσικά) 2 logical για να εγκαταστήσω το Ubuntu ?

Και ένα Info για όσους δεν το ξέρουν ..

όταν υπάρχει αυτό το πρόβλημα , στον Installer του Ubuntu ΔΕΝ σου εμφανίζει επιλογή Alongside windows αλλά Inside windows (wubi δηλαδή)

Είπαμε δεν παίρνω και όρκο, αλλά νομίζω πως λέει να κάνουμε ή το ένα ή το άλλο , δηλαδή ή να κάνεις το C: λογικό (τι λογικό μωρέ, αφού θα έχει windows μέσα :lol: ), ή να κάνεις το C: active (μη με ρωτήσεις τι σημαίνει αυτό, δεν ξέρω :lol: ), να σβήσεις το system και να φτιάξεις ένα Extended από την αρχή.

BTW καλό το info, δεν το ήξερα :thumbup:
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 15 Ιουν 2012, 23:07

fkol k4 έγραψε:
Δεν βάζω το δικό μου χέρι στη φωτιά, αλλά ο τύπος έχει ταμπελίτσα "HP Expert", οπότε μάλλον ξέρει τι λέει...
Εδώ

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Όλα κομπλέ !
Και τυχερό το φιλαράκι (κι εγώ δηλαδή , γιατί αν δεν δούλευε κάτι εγώ θα έπρεπε να του το ρυθμίσω :P ) ΟΛΑ out of the box !!

Δεν χρειάστηκε φυσικά να ακολουθήσω όλα τα βήματα , που γράφει ο Hp Expert στο site , μέχρι ένα σημείο μόνο.

Συνοπτικά :

1) Εγκατάσταση του εργαλείου Partition wizard home edition , άνοιγμα και μετατροπή του C: σε Logical . (χρειάζεται reboot ,κατά τη διάρκεια του reboot γίνεται η μετατροπή) . Αυτό χρειάζεται γιατί μετατρέπεται αυτόματα ο C: σε extedend διαμέρισμα !!

2) Άνοιγμα πάλι του ίδιου εργαλείου και move/resize , δημιουργούμε χώρο για το Ubuntu . (κι εδώ χρειάζεται reboot)

3) Τον unllocated space που έχει δημιουργηθεί τον σπάμε σε 2 ή 3 (αν θέλουμε και ξεχωριστό /home) διαμερίσματα , ΠΑΛΙ με το ίδιο εργαλείο.. (partition manager) . Δεν μπορούμε να κάνουμε δημιουργία με το Gparted . Το δοκίμασα !

4) Ήρθε η ώρα να κάνουμε boot στο Ubuntu .. και πλέον επιλέγουμε τα διαμερίσματα που έχουμε φτιάξει .. και τα ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΜΕ*..!! Τα δημιουργούμε ξανά με ext4 journal και swap .. και είμαστε έτοιμοι για εγκατάσταση.
*αν δεν τα διαγράψουμε δημιουργείτε πρόβλημα με την αρχή του block .. misaligned και παίρνουμε μήνυμα για poor performance.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα