maad έγραψε:2. Το μηχάνημα με την παρακάτω υπογραφή, παλιό μεν, θα έπρεπε να πετούσε με την 10.χχ έκδοση ubuntu.
Με την 10.ΧΧ μάλλον, με την 12.ΧΧ σίγουρα όχι.
Το μηχάνημά σου δεν έχει πρόβλημα επεξεργαστή, με τόση λίγη μνήμη όμως δεν υπάρχει περίπτωση να τρέξεις πλέον το Ubuntu ικανοποιητικά (
ή μάλλον υπάρχει, αλλά θέλει δουλειά).
maad έγραψε:αν κατάλαβα σωστά, ο μύθος βάλε σε παλιό pc ubuntu, πλέον δεν ισχύει...
Όχι, δεν ισχύει.
Το Ubuntu στη στάνταρ μορφή του διαφημίζεται ως σύγχρονο λειτουργικό, οπότε απευθύνεται σε σχετικά σύγχρονους υπολογιστές.
maad έγραψε:Η canonical βαδίζει σε άλλα μονοπάτια... επικίνδυνα...
Δεν μπορούμε να περιμένουμε να μην προχωράει το λειτουργικό επειδή δεν πήραμε καινούριο υπολογιστή, κάποιος πρέπει να φτιάξει και κάτι που θα αξιοποιεί και τα καινούρια μηχανήματα.
Για τα παλαιότερης τεχνολογίας, υπάρχουν και ελαφρύτερες εκδόσεις του Ubuntu.
Σχετικά πάντα με Ubuntu-based ελαφριές διανομές, κλασσική λύση αποτελούν οι
Xubuntu και
Lubuntu.
Εκτός από αυτές τις δύο, υπάρχουν και οι λιγότερο συνηθισμένες αλλά εξίσου αξιόλογες
Bodhi Linux (
παρουσίασή της στην υπογραφή μου) και
Peppermint OS (κάτι αντίστοιχο με τη Linux Mint έκδοση του Lubuntu).
Και οι δύο είναι πολύ καλές περιπτώσεις (έχω καλή προσωπική άποψη και για τις δύο) και η πλειοψηφία των χρηστών του forum που τις έχει δοκιμάσει έχει πει καλά λόγια.
Το Peppermint OS έχει προεγκαταστημένους codecs και διαφορα βοηθήματα, το Bodhi Linux όχι.
Εναλλακτική επίσης περίπτωση του Xubuntu είναι το
Voyager Linux. Το δοκίμασα για πολύ λίγο, δεν είχα προβλήματα, απλά δεν είμαι fan του XFCE και δεν το κράτησα αρκετό καιρό για να έχω ολοκληρωμένη άποψη.
Στην ερώτηση «από όλα αυτά εσύ ποιο θα έβαζες;», μάλλον το Peppermint OS αν δεν ήθελα να ασχοληθώ και πολύ με εγκαταστάσεις πρόσθετων εφαρμογών και codecs. Αν θα είχα όρεξη να ασχοληθώ με το στήσιμο λίγο παραπάνω, μάλλον το Bodhi Linux.