Το boot δε χρειάζεται να είναι μεγάλο. Συνήθως 100 mb φτάνουν και από αυτά ακόμα και σε ένα dual boot σύστημα μένουν αχρησιμοποίητα πάνω από τα μισά...
Το root είναι θέμα χρήστη. Σε μινιμάλ εγκατάσταση που έχω σε παλιό λάπτοπ με 30gb σκληρό είχα δώσει και 5 gb, και ζούσε άνετα χρησιμοποιώντας τα μισά (μιλάμε όμως για λίγες εφαρμογές και οικονομικό DE (LXDE).
Σε εγκατάσταση με φούλ KDE και τα κέρατά μου από εφαρμογές ποτέ δεν ξεπέρασε τα 7,5 gb και ζούσε άνετα στα 10 και μετά 15 gb που είχα διαθέσει στο root.
Αν έχεις desktop και σκληρό δίσκο με πολύ χώρο (320 gb) κλπ, θα σου έλεγα να διαθέσεις στο root καμία 20 gb. Αυτό γιατί θα μπορείς να κρατάς και παλιές εκδόσεις πακέτων όταν αναβαθμίζονται με καινούρια ώστε να κάνεις downgrade αν κάτι πάει στραβά.
Εγώ βάζω 15 gb και περιοδικά κάνω ένα «pacman -Sc» που καθαρίζει την cache των πακέτων. Τρέχω KDE και ποτέ δεν έχω υπερβεί το 50% του χώρου. Απλά μην είσαι τσιγκούνης γιατί μετά θέλει διαδικασία για να μεγαλώσεις το partition. Δώστου 15-20 gb και θα έχεις πάντα και πολύ «αέρα».
Ολο το υπόλοιπο home και αν θέλεις, swap.