Η ιστορία έχει ως εξής:
Μιλούσα με την κοπέλα μου μέσω skype, όταν την έβαλα να κάνει format ένα μολυσμένο USB stick (τι το 'θελα...). Παρήγγειλα, μάλιστα, να αποεπιλέξει και τη γρήγορη διαμόρφωση, όπως και έκανε.
Καμιά ώρα αργότερα, αφού μιλούσαμε και όλα καλά, ακούω το ανατριχιαστικό "διαμόρφωσα το F: !!!".
Όπως καταλαβαίνετε, διαμόρφωσε λάθος μονάδα δίσκου και μάλιστα διάλεξε τη χειρότερη. Ήταν το partition που υπήρχαν όλα της τα αρχεία.
Της λέω, λοιπόν, να σβήσει τον υπολογιστή με το κουμπί και αυτή, φυσικά, αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να τον κλείσει με τερματισμό.
Προφανώς, λοιπόν, το πρόβλημά μας είναι πώς θα βρούμε πίσω τα δεδομένα.
Πρόκειται για laptop με έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο, χωρισμένο σε 3 partition NTFS, που τρέχει μόνο παράθυρα (vista). Η διαμόρφωση έγινε, προφανώς, στα vista, ξανά σε NTFS και ΔΕΝ ήτανε quick. Η κατάτμηση πρέπει να ήταν περί τα 100GB.
Συγκεκριμένα, θέλουμε αρχεία με τις εξής μορφές:
1)Φωτογραφίες (ανεκτίμητης αξίας)
2)Αρχεία κειμένου (πολλά είναι σε *.txt καμιά πιθανότητα έχουμε; γι' αυτά φοβάμαι περισσότερο)
3)Μουσική σε mp3 (καρφί δε μου καίγεται κι ας χτυπιέται. αυτά ξαναβρίσκονται)
4)Ένα αρχείο *.sef (κρυπτογραφημένο με Steganos safe για όποιον γνωρίζει)
Με αναζήτηση στο forum (και κάποιες χρήσιμες κατευθύνσεις του vagrale με pm) κατέληξα στα εξής:
Με Ubuntu-live-disc θα κάνω image το F partition (sudo dd...) στον εξωτερικό μου και ύστερα από το δικό μου pc θα δοκιμάσω ανάκτηση με το foremost.
To foremost το δοκίμασα ήδη στο δικό μου laptop και όλα καλά. Επίσης, αν δε βοηθήσει, θα δοκιμάσω με την ίδια εικόνα και τα magicrescue, photorec.
Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1)Οι φωτογραφίες βρίσκονται με το foremost (με το καλό...). Με τα mp3 δεν ασχολούμαι (να τα ψάξει μόνη της αν τα θέλει). Με τα κείμενα, όμως, τι γίνεται; Με το κρυπτογραφημένο αρχείο; Υπάρχει τρόπος να βρεθούν ανέπαφα; Αυτός είναι και ο λόγος που σκεφτήκαμε την πιθανότητα να πληρώσουμε σε μια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων. Αυτοί μπορούν να τα βρούνε λέτε; Το πρωί θα πάρω και τηλέφωνο σε δύο εταιρείες.
2)Αν εγώ ανοίξω τον υπολογιστή της για να πάρω εικόνα του partition με live-cd, κινδυνεύω να μειώσω τις πιθανότητες να τα βρει η εταιρεία; (αυτοί θα μου έλεγαν ναι, η λογική μου μου λέει όχι)
3)Παρακινούμενος από το τελευταίο σχόλιο του ftso εδώ viewtopic.php?f=9&t=4202&hilit=%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%B1%CF%80%CE%BF+format&start=20 . Στην περίπτωσή μας, όπου έγινε low-level format και ολοκληρώθηκε κανονικά, χωρίς όμως να γραφτεί κάτι καινούργιο στο δίσκο (αν το έκανε και αυτό, θα τη σκοτώσω και τελείωσε το θέμα) ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΘΕΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ TESTDISK;;;; ftso δώσε μας τα φώτα σου σε παρακαλώ πολύ.
Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη αν έγινα κουραστικός. Λόγω του χρόνου που με πιέζει, θέλησα να είμαι σαφής από την αρχή.