conflict grub-legacy και grub2

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

conflict grub-legacy και grub2

Δημοσίευσηαπό woof » 08 Απρ 2011, 17:29

Γεια σας. Δούλευα αρκετό καιρό στο ubuntu 10.4, αλλά είπα να δώσω μια ευκαιρία και στα openSUSE 11.4 μόλις βγήκαν. Αρχικά είχα τον grub2. Όταν εγκατέστησα το openSUSE εγκαταστήθηκε μαζί και ο grub-legacy, αλλά δεν εμφανιζόταν πουθενά, σαν να μην υπήρχε. Αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα, αφού η εμπειρία μου λέει ότι ο legacy δε βλέπει τις καινούριες εκδόσεις του Ubuntu, και σε ανάλογο πρόβλημα παλιότερα, απλώς εγκατέστησα τον grub2 ο οποίος πάτησε πάνω στον legacy.
Μετά από κάποιες ενημερώσεις του openSUSE, εμφανίστηκε ο grub-legacy. Ακολούθησα αμέσως τον οδηγό για την επαναφορά του grub2, και ενώ φαινόταν να εγκαθίσταται σωστά, στην έναρξη του υπολογιστή έβλεπα πάλι τον legacy. Για την ακρίβεια, προλάβαινα να δω κάτι που έλεγε grub2 αλλά αμέσως μετά εμφανιζόταν ο legacy. Ο legacy φυσικά δεν έδειχνε το ubuntu (όσο και αν δοκίμασα να τα βάλω)
Τώρα, μετά από κάτι προβλήματα, σταμάτησε να δουλεύει το openSUSE. Μπήκα από live του ubuntu και έσβησα τον φάκελο /boot/grub και άλλα σχετικά με τον grub από τη διάτμηση του openSUSE (όχι και πολύ έξυπνο, ε; ), αλλά συνεχίζεται να εμφανίζεται για λίγο ο grub2 και μετά ο legacy που βγάζει πλέον σφάλμα (λογικό).

Το ερώτημα: Πως σβήνω οριστικά τον grub-legacy?
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Βασικές αρχές μόνο ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
woof
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: 10 Μάιος 2009, 12:23
Εκτύπωση

Re: conflict grub-legacy και grub2

Δημοσίευσηαπό woof » 08 Απρ 2011, 21:54

Δοκίμασα τη λύση που προτείνει εδώ http://www.cyberciti.biz/faq/linux-how- ... tall-grub/ αλλά δεν άλλαξε κάτι
Εξέλιξη: δοκίμασα την εντολή από εδώ http://www.unix.com/red-hat/21606-how-u ... -grub.html

Κώδικας: Επιλογή όλων
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1
dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=446 count=1


Κατάφερα έτσι να σβήσω (λογικά) και τους δύο grub από το MBR. Όταν ανοίγω τον υπολογιστή τώρα, δε φορτώνει τίποτα (λογικό). Δοκίμασα να εγκαταστήσω τον grub2 πάλι όπως λέει ο οδηγός του forum, αλλά δεν αλλάζει κάτι!

Έχει κανένας κάποια ιδέα περί του γιατί δε μπορώ να επαναγκαταστήσω τον grub?
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Βασικές αρχές μόνο ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
woof
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: 10 Μάιος 2009, 12:23
Εκτύπωση

Re: conflict grub-legacy και grub2

Δημοσίευσηαπό woof » 09 Απρ 2011, 11:48

συμπέρανα ότι μετά το τελευταίο βήμα, δεν αρκούσε πλέον επαναφορά του grub, αλλά χρειαζόταν επαναγκατάσταση. Έφτιαξα μία μικρή διαμέριση (5GB) και εγκατέστησα πάλι το ubuntu, με επιλογή ο grub2 να εγκατασταθεί στη διαμέριση που βρισκόταν πριν ο grub-legacy. O grub τώρα, δουλεύει, αν και είναι ένα χάος. Πατάω να μπει στα suse και ανοίγει ubuntu και αναποδα. Θα το δουλέψω για την ώρα λίγο έτσι, μέχρι να βρω κάτι καλύτερο.
Ουσιαστικά τώρα, θέλω να συνδέσω το τελευταίο grub που εγκατέστησα με το ubuntu που είχα από πριν. Επίσης να σβήσω τη διαμέριση με το ubuntu που έβαλα τώρα. Τέλος, να φέρω πάλι τον grub στα ίσια του.

Πάντως, τώρα που το κατάλαβα, την επόμενη φορά θα επιλέγω να μην εγκαταστήσει bootloader το λειτουργικό που βάζω. Θα το κάνω χειροκίνητα. Γιατί το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν πάτησε το grub-legacy στον grub2, ενώ πολύ απλά (τώρα που το έμαθα) θα μπορούσα να μην τον εγκαταστήσω και απλώς να προσθέσω τα openSUSE στον grub που υπήρχε ήδη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Βασικές αρχές μόνο ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
woof
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: 10 Μάιος 2009, 12:23
Εκτύπωση


Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα

cron