Εξηγούμε λοιπόν με τις παρακάτω εικόνες (προσοχή στο conky εκεί που λέει temp, cpu και ram)
Παρακολούθηση με totem στο unity 3d

βλέπουμε υψηλή θερμοκρασία 56 βαθμών(σε idle ήταν 45) και χρήση cpu(το 50% από το 77% αφορά το compiz) και εδώ το ίδιο βίντεο ακριβώς αλλά με unity 2d

βλέπουμε θερμοκρασία(45 βαθμών) και χρήση cpu 24%Για να δούμε και σε browsing, πρώτα σε unity 3d

καλή θερμοκρασία και χρήση cpu αλλά η μνήμη είναι στο 29% που αντιστοιχεί σε 1,1 GB στο σύστημα μου, η χρήση του firefox είναι 232 ΜΒ(προσέξτε εκεί που είναι ο κέρσορας) και αν τον κλείσω μόνο τα 232 ΜΒ θα επιστραφούν στο σύστημα.Αν δεν τον κλείσω, το 1,1GB θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι να φτάσει τα 2GB,εκεί θα φάει ένα χαστούκι από το σύστημα και θα γυρίσει στα 1,2GB για να συνεχίσει όμως τον ανήφορο μέχρι τα 2GB(μέσα σε 3 λεπτά) και μετά πάλι από την αρχή(οφείλετε σε συνεχόμενη ανταλλαγή framebuffer μεταξύ ram και vram). Σε unity 2d

κανένα πρόβλημα.
Λέω να δοκιμάσω το βίντεο και σε 12.10, που έχω σε άλλο σκληρό γιατί εκεί έχω τους ανοικτούς και ήθελα να δω την συμπεριφορά του compiz.

Εδώ έφαγα εγώ το χαστούκι.Το έβλεπα και δεν το πίστευα, 6% cpu!!!! σε παρακολούθηση βίντεο(το συγκεκριμένο ήταν χαμηλής ανάλυσης), δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου(άνοιξα και την top και το επιβεβαίωσα 2% η χρήση του compiz) Τρανή απόδειξη του πόσο καλά δένουν με το υπόλοιπο σύστημα και δεν αποτελούν ξένο σώμα.Όσο αφορά την θερμοκρασία είναι υψηλή 58 βαθμών(σε idle ήταν 56,προσοχή εδώ αύξηση μόνο 2 βαθμών αντί για 11 στούς κλειστούς).Αν μπω σε unity 2d με ανοικτούς έχω τρεις βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία(δηλαδή σε idle 53).
Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι στο δικό μου σύστημα(και δεν ξέρω σε πόσους άλλους) όπου υπάρχει το δίδυμο της συμφοράς (έρχεται και καλοκαίρι μην το ξεχνάμε) τα πράγματα είναι ανυπόφορα.
Δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν σε LTS έκδοση(με 11.10 είχα 20% χρήση cpu λιγότερη)
Οι παραπάνω δοκιμές γίνανε με απενεργοποιημένη την HD5400 series⎨1002:68e0⎬ γιατί με τους ανοικτούς θα είχα 10 βαθμούς επιπλέον αύξηση στην θερμοκρασία cpu και 15 στην gpu.
Έχω διαβάσει όλα τα άρθρα του forum και τέτοιο πρόβλημα θερμοκρασίας με μια συγκεκριμένη κάρτα γραφικών σε μια συγκεκριμένη διανομή(και μάλιστα LTS) δεν έχω ξαναδεί (όποιος αμφιβάλει ας κάνει αναζήτηση με τους όρους 12.04 θερμοκρασία ⎨1002:68e0⎬)
Κάποιος θα πει, γιατί μας ζαλίζεις, μείνε με το unity 2d και τους κλειστούς.Φρόντισαν όμως η AMD και η Canonical, η μεν πρώτη σταματάει από τον Ιούλιο την υποστήριξη όλων των HD 2000-3000-4000
και η δεύτερη το unity 2d(σύμφωνα με άρθρο του phoronix από την 12.10),από κοντά και το project του gnome καταργεί το classic gnome για χάρη του gnome-shell 2d(δεν μπορώ με τίποτα να το συνηθίσω).Μείνε στην 12.04 με unity 2d χωρίς να αναβαθμίσεις διανομή και οδηγούς, θα πει κάποιος άλλος, Δεν είναι όμως εύκολο, ακόμα και τα παραπάνω προβλήματα να μην υπήρχαν, με τρώει ο ...ξέρετε πoιός και δεν μπορώ όταν βγαίνει καινούργια διανομή να μην αναβαθμίσω.
Εκτός από την λύση της αλλαγής laptop σε άλλο με μοναδική κάρτα intel(εγώ δεν βλέπω άλλη λύση) έχετε κάτι άλλο να προτείνετε.
Edit Η έκδοση unity(5.12) και compiz(1:09.7.8) είναι ίδια(ακόμα) και στις δύο διανομές,αλλάζει μόνο ο πυρήνας.