Dual boot με shared data partition

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Dual boot με shared data partition

Δημοσίευσηαπό skipper » 11 Σεπ 2012, 13:30

Καλησπέρα στην ubuntu παρέα!

Καταρχήν θα ήθελα να συστηθώ και να πω ότι είμαι σχετικά καινούργιος στο Ubuntu (και Linux γενικότερα).
Έχω μια μικρή εμπιρεία από ubuntu server αλλά από desktop έχω μαύρα μεσάνυχτα, οπότε χρειάζομαι τη βοήθεια σας για να περάσω και εγώ στο linux σιγά σιγά.
Θέλω να στήσω το laptop μου με dual boot, Ubuntu 12.04.1 και win7. Επιπλέον θέλω να έχω ένα κοινό partition το οποίο θα έχει τα data μου και θα είναι προσβάσιμο και από τα 2 OS.
Το θέμα είναι τι filesystem πρέπει να είναι το data partition ώστε να είναι προσβάσιμο και από τα 2 OS για
Σκέφτομαι να βάλω καινούργιο δίσκο στο laptop, 750GB η 1ΤΒ. Τι μέγεθος προτείνετε για το κάθε partition;

Yπάρχει κάποιος σχετικός οδηγός/howto γι'αυτό;

Και επειδή όπως είπα είμαι καινούργιος έχω μπερδευτεί με το τι ακριβώς να εγκαταστήσω λόγω αυτής της διαμάχης για το Gnome και το Unity, Ubuntu ή Mint...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω να μην τα έγραψα πολύ μπερδεμένα

-----
Dell XPS M1530
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T9300 @ 2.50GHz
4,00GB RAM
Dell XPS M1530 | Dual Boot: Ubuntu 12.04 LTS 64bit + Windows 7 64bit
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T9300 @ 2.50GHz | 4,00GB DDR2 667MHz
NVIDIA GeForce 8600M GT | Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN
--
HP Compaq nx6310 | Ubuntu (server) 12.04 LTS 32bit
Intel(R) CPU T2300 @ 1.66GHz | 512MB DDR2 667MHz
--
Γνώσεις → Linux: Μαθαίνω | Προγραμματισμός: Πολύ λίγο | Αγγλικά: Πολύ καλά
skipper
babeTUX
babeTUX

IRC: skipper
Εκτύπωση

Re: Dual boot με shared data partition

Δημοσίευσηαπό Learner » 11 Σεπ 2012, 13:39

Καλώς ήλθες στο φόρουμ

Όταν με το καλό τελειώσεις την εγκατάσταση κάνε και το παρακάτω

!

Μήνυμα ενημέρωσης προς τον/την skipper

Σε παρακαλούμε να διαβάσεις τις οδηγίες προς νεοεισερχόμενους προσεκτικά. Είναι σημαντική η προσάρτηση της υπογραφής με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου hardware id (πχ [10ec:8168]), έτσι ώστε να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες όταν πρόκειται για επίλυση ενός προβλήματός σου. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από τον πίνακα ελέγχου αλλά και με το αυτόματο script που θα το βρεις παρακάτω.
Αυτόματο script υπογραφής

skipper έγραψε:Το θέμα είναι τι filesystem πρέπει να είναι το data partition ώστε να είναι προσβάσιμο και από τα 2 OS για

NTFS να είναι το Filesystem. Αυτό , λόγω αδυναμίας των Windows να διαβάσουν ext4 (Linux filesystem).
skipper έγραψε:Yπάρχει κάποιος σχετικός οδηγός/howto γι'αυτό;

Βίντεο- Οδηγός για dual-boot Windows 7 & Ubuntu 12.04 , εδώ --> http://www.youtube.com/watch?v=BbMr_0QObf0
skipper έγραψε:Και επειδή όπως είπα είμαι καινούργιος έχω μπερδευτεί με το τι ακριβώς να εγκαταστήσω λόγω αυτής της διαμάχης για το Gnome και το Unity, Ubuntu ή Mint...

Μπορείς να δοκιμάσεις , χωρίς να εγκαταστήσεις κάτι και τις 2 διανομές Ubuntu & Linux mint και να δεις ποια σου αρέσει - σε βολεύει καλύτερα. Την δοκιμή μπορείς να την κάνεις από ένα LiveUsb . Εδώ οδηγός δημιουργίας LiveUsb μέσα από Windows : http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.ph ... ttp#p37282
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό skipper » 11 Σεπ 2012, 16:38

Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση!

έγραψε:NTFS να είναι το Filesystem. Αυτό , λόγω αδυναμίας των Windows να διαβάσουν ext4 (Linux filesystem).

Ήλπιζα μήπως υπήρχε κάποιος τρόπος ώστε το win7 να μπορούσε να διαβάζει από ext4 γιατί σκέφτομαι αργότερα να βγάλω τελείως τα windows7.
Το Ubuntu μπορεί να γράφει και να διαβάζει από το NTFS καλύτερα/γρηγορότερα απ' ότι στο FAT32;

έγραψε:Μπορείς να δοκιμάσεις , χωρίς να εγκαταστήσεις κάτι και τις 2 διανομές Ubuntu & Linux mint και να δεις ποια σου αρέσει - σε βολεύει καλύτερα.

Έχω εγκαταστήσει στο VirtualBox Ubuntu 11.04, Ubuntu 12.04 και Mint 13 και μ'αρέσει περισσότερο το Ubuntu 11.04 αλλά θα ήθελα να έχω την τελευταία έκδοση με τις τελευταίες ενημερώσεις...άμα εγκαταστήσω το 12.04 μπορώ κάπως να έχω το μενού του 11.04;;

Ευχαριστώ
--
--
skipper
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 11 Σεπ 2012, 17:02

skipper έγραψε:Το Ubuntu μπορεί να γράφει και να διαβάζει από το NTFS καλύτερα/γρηγορότερα απ' ότι στο FAT32;

Ναι. Το Fat32 είναι ένα παρωχημένο filesystem που χρησιμοποιούν συνήθως μόνο τα flashακια την σημερινή εποχή.
skipper έγραψε:Ήλπιζα μήπως υπήρχε κάποιος τρόπος ώστε το win7 να μπορούσε να διαβάζει από ext4 γιατί σκέφτομαι αργότερα να βγάλω τελείως τα windows7.

Υπάρχει , αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα δουλέψει σωστά. Το πρόγραμμα λέγεται Ext2Read και το κατεβάζεις από εδώ : http://sourceforge.net/projects/ext2read/

skipper έγραψε:άμα εγκαταστήσω το 12.04 μπορώ κάπως να έχω το μενού του 11.04;;

Όχι ακριβώς το ίδιο , αλλά παρόμοιο. Το περιβάλλον λέγεται gnome-session-fallback (ή gnome-panel) και το εγκαθιστάς με μια εντολή σε τερματικό
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install gnome-session-fallback
. Κοίτα εδώ για το πως είναι : http://www.youtube.com/watch?v=hzPEzTfOiHo
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 11 Σεπ 2012, 17:04

skipper έγραψε:Ήλπιζα μήπως υπήρχε κάποιος τρόπος ώστε το win7 να μπορούσε να διαβάζει από ext4 γιατί σκέφτομαι αργότερα να βγάλω τελείως τα windows7

H εφαρμογή Ext2Read ίσως προσφέρειν κάποια προσωρινή λύση, αλλά αν σκέφτεσαι να σκοτώσεις τα windows7 σε λίγο καιροό, τι σε νοιάζει που τώρα είναι ανάπηρα; :lol:

Μην φτιάξεις καθόλου shared data partition, ότι θέλεις να διαβάζεις και από τα windows7, αποθήκευέ το στο δικό τους partition κατευθείαν, έτσι κι αλλιώς το Ubuntu δεν έχει πρόβλημα με αυτό.

skipper έγραψε:Το Ubuntu μπορεί να γράφει και να διαβάζει από το NTFS καλύτερα/γρηγορότερα απ' ότι στο FAT32;

Απλά, το NTFS είναι ασφαλέστερο ως σύστημα αρχείων από το FAT32. Το Ubuntu και τα δύο τα διαβάζει λίγο πιο αργά από ότι τα διαβάζουν τα windows.
skipper έγραψε:Έχω εγκαταστήσει στο VirtualBox Ubuntu 11.04, Ubuntu 12.04 και Mint 13 και μ'αρέσει περισσότερο το Ubuntu 11.04 αλλά θα ήθελα να έχω την τελευταία έκδοση με τις τελευταίες ενημερώσεις...άμα εγκαταστήσω το 12.04 μπορώ κάπως να έχω το μενού του 11.04;;

Ποιο μενού εννοείς από όλα;
Βάλε φωτό.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό skipper » 11 Σεπ 2012, 18:10

Σας ευχαριστώ για τις γρήγορες και άμεσες απαντήσεις :)

έγραψε:Μην φτιάξεις καθόλου shared data partition, ότι θέλεις να διαβάζεις και από τα windows7, αποθήκευέ το στο δικό τους partition κατευθείαν

Έχω συνηθίσει τα δεδομένα να τα έχω πάντα σε ξεχωριστό partition από το OS, δεν ξέρω αν αυτό συνιστάται στα λίνουξ αλλά τόσα χρόνια στα windows πάντα χώριζα το δίσκο και έβαζα τα δεδομένα μου στο D: γιατί μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε στο OS και να χρειαστεί να κάνω format, αισθάνομαι μία ασφάλεια με τα δεδομένα σε ξεχωριστό partition.

έγραψε:Απλά, το NTFS είναι ασφαλέστερο ως σύστημα αρχείων από το FAT32. Το Ubuntu και τα δύο τα διαβάζει λίγο πιο αργά από ότι τα διαβάζουν τα windows.

Δηλαδή θα έχει μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα; ή είναι κάπια διαφορά που δεν γίνεται αντιλιπτή από το χρήστη;

έγραψε:Ποιο μενού εννοείς από όλα;

ubuntu 11.04

ubuntu 12.04

α και κάτι ακόμα, χρειάζεται (είναι καλύτερα) το /home να είναι σε δικό του partition;
--
--
skipper
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 11 Σεπ 2012, 18:17

Αυτό που λες εδώ

skipper έγραψε:Έχω συνηθίσει τα δεδομένα να τα έχω πάντα σε ξεχωριστό partition από το OS, δεν ξέρω αν αυτό συνιστάται στα λίνουξ αλλά τόσα χρόνια στα windows πάντα χώριζα το δίσκο και έβαζα τα δεδομένα μου στο D: γιατί μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε στο OS και να χρειαστεί να κάνω format

σε Linux είναι το ίδιο με αυτό που λες παρακάτω
skipper έγραψε:α και κάτι ακόμα, χρειάζεται (είναι καλύτερα) το /home να είναι σε δικό του partition;

Και ναι , θεωρείται καλύτερο από πολλούς να έχεις το /home σε ξεχωριστό partition. Εκεί κρατούνται οι προσωπικές σου ρυθμίσεις και τα προσωπικά σου αρχεία . π.χ Μουσική , Φωτογραφίες, Βίντεο κλπ.

Σε ότι αφορά το μενού , σου έδειξα την "λύση". Αν σε ικανοποιεί βέβαια. Για να το δεις στην πράξη , εγκατέστησε το πακέτο gnome-session-fallback σε 12.04 στο VirtualBox που έχεις, κάνεις ένα logout και μετά στο κουτί που γράφεις τον κωδικό σου , πατάς πρώτα το σύμβολο του Ubuntu πάνω δεξιά , επιλέγεις gnome-session και μετά πληκτρολογείς κωδικό και μπαίνεις να το τσεκάρεις.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 11 Σεπ 2012, 21:08

Νομίζω ότι ανέφερε την 11.04, αν δε με απατάει η μνήμη μου ήταν η πρώτη με default unity και όχι κλασσικό gnome2 look, οπότε σε αυτήν την περίπτωση η εμφάνιση είναι πάνω κάτω η ίδια (βελτιωμένη).

Μπορείς προφανώς να εγκαταστήσεις ότι θες, απλώς αν βάλεις ubuntu λόγω της παρούσας κοινότητας και του μεγάλου αριθμού χρηστών θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες βοήθειας αν χρειαστείς κάτι σαν αρχάριος.

Όπως προαναφέρθηκε για τη χρήση που θες το data partition θα είναι ntfs.
Υποστηρίζεται μια χαρά από το ubuntu, αλλά η ταχύτητα είναι σαφώς μεγαλύτερη σε ext 4.
Αν κάποια στιγμή θες να το αλλάξεις, προφανώς η ασφαλέστερη διαδικασία είναι backup και format.

Δεν ξέρω πόσα primary partitions σου έχουν ήδη φάει τα windows, δεδομένου ότι μπορεις συνολικά να έχεις μέχρι τέσσερα.
Εν πάσει περιπτώσει καλό είναι να δώσεις ένα primary στο / (όχι απαραίτητο, το linux μπορεί να μπει και σε Logical) και αναλόγως της κατάστασης να βάλεις το /home και το swap σε logical partitions ενός extended.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό skipper » 12 Σεπ 2012, 14:18

Ευχαριστώ παιδιά,

Καταρχήν να πω για το μενού ότι εγκατέστησα και δοκίμασα το gnome-session-fallback και φαίνεται παρόμοιο με το μενού του 11.04 ;)
Θεωρώ ότι αυτά θα τα βρω και στη συνέχεια, πιο μενού με βολεύει καλύτερα, themes κτλπ.

Για τα λίγο "σοβαρότερα" τώρα..

έγραψε:Δεν ξέρω πόσα primary partitions σου έχουν ήδη φάει τα windows, δεδομένου ότι μπορεις συνολικά να έχεις μέχρι τέσσερα.

Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα την εγκατάσταση για το dual boot, γιατί δεν πρόκειται να κρατήσω τα ήδη εγκατεστημένα windows στο δίσκο για 2 λόγους,
πρώτον, θέλω να εγκαταστήσω 64-bit windows7 και 64-bit ubuntu (τώρα έχω 32-bit)
και ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι ο δίσκος έχει ξεκινήσει και κάνει κάτι ήχους :/
όποτε πρέπει να αλλάξω και δίσκο!

Όσο για τα partitions πρέπει να πω ότι μπερδεύτηκα λίγο, και αυτό γιατί δεν έχω αρκετές γνώσεις πάνω στο linux.
έγραψε:Και ναι , θεωρείται καλύτερο από πολλούς να έχεις το /home σε ξεχωριστό partition. Εκεί κρατούνται οι προσωπικές σου ρυθμίσεις και τα προσωπικά σου αρχεία . π.χ Μουσική , Φωτογραφίες, Βίντεο κλπ.

Ας πάρουμε το σενάριο όπου έχω το /home σε διαφορετικό partition, και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης δημιουργώ τον χρήστη skipper1.
Όλα τα δεδομένα, ήχος, φωτό, virtualbox machines, θα αποθηκεύονται κάτω από το /home/skipper1/
Και μετά από ένα μήνα κάνω πάλι καθαρή εγκατάσταση του ubuntu και δημιουργώ τον χρήστη skipper2 (άρα τα δεδομένα του χρήστη αυτού αποθηκεύονται κάτω από το /home/skipper2/)
ο φάκελος /home/skipper1/ θα είναι ακόμα εκεί; (και προσβάσιμος) με όλα τα δεδομένα;

σόρρυ για την ίσως χαζή ερώτηση αλλά προσπαθώ να καταλάβω πως και τι :)
--
--
skipper
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 12 Σεπ 2012, 14:38

skipper έγραψε:Ας πάρουμε το σενάριο όπου έχω το /home σε διαφορετικό partition, και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης δημιουργώ τον χρήστη skipper1.
Όλα τα δεδομένα, ήχος, φωτό, virtualbox machines, θα αποθηκεύονται κάτω από το /home/skipper1/
Και μετά από ένα μήνα κάνω πάλι καθαρή εγκατάσταση του ubuntu και δημιουργώ τον χρήστη skipper2 (άρα τα δεδομένα του χρήστη αυτού αποθηκεύονται κάτω από το /home/skipper2/)
ο φάκελος /home/skipper1/ θα είναι ακόμα εκεί; (και προσβάσιμος) με όλα τα δεδομένα;

Σαν απάντηση , διάβασε αυτό το θέμα : viewtopic.php?f=9&t=18066&http#p182467

και αυτό το ποστ του fkol_k4 : https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.p ... 36#p246855
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα