Dual Boot Windows 8.1 - Ubuntu 13.10 (απορίες)

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Dual Boot Windows 8.1 - Ubuntu 13.10 (απορίες)

Δημοσίευσηαπό THE HAUNTED » 06 Νοέμ 2013, 21:15

Καλησπέρα και από εμένα. Παρακολουθώ λίγο καιρό τώρα το forum σας, διότι έχω "ψηθεί" που λέμε να κάνω dual-boot στο laptop μου και να βάλω ubuntu (λογικά το 13.10). Γενικά είμαι ΑΡΧΑΡΙΟΣ σε Linux και από προγραμματισμό πολύ λίγα πράγματα εμπειρικά κυρίως!
Έχω τα Windows 8.1 updated από τα 8.0. Το laptop μου (αν δεν φανεί η υπογραφή μου) είναι αυτό:
http://www.toshiba-greece.com/laptops/s ... e-p855-33t

Ψάχνοντας μέσα εδώ κατάλαβα ότι:
1) πρώτον πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσω το "κανονικό κλείσιμο" των WIN 8(.1) και να μην έχει το Hybrid- κάτι που λέτε εσείς οι hackers...
2) να κάνω το ΒΙΟS να εκκινεί από το USB (στο οποίο θα βάλω το iso αρχειάκι με το ubuntu 13.10 που κατέβασα) ή κάνω λάθος?
και
3) να κάνω partitions σε σκληρό και ram.
Ισχύει κάτι άλλο που μου διαφεύγει?

Και επιπλέον έχω τις εξής 5 απορίες:
1) Όταν κάνω partition στη ram σημαίνει ότι το τμήμα της ram που
θα ορίσω για το ubuntu (π.χ. 2GB) δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα WINDOWS πλέον? Δηλ. σε WINDOWS boot θα έχω (6 μείον τα 2 αυτά=) 4GB?

2) Πόση χωρητικότητα σκληρού δίσκου είναι "επαρκής" για Ubuntu ? (έχω σκληρό 627GB περίπου ΧΩΡΙΣ partition μέχρι στιγμής-ολόκληρο δηλ.)

3) κάτι οδηγούς που έχετε για dual boot είναι για win7. Παίζει ρόλο το update σε 8.1 που έκανα (από τα 8 ΠΡΟ-εγκατεστημένα) ?

4) Δεν έκανα κάτι άλλο update παρά μόνο αυτό. Ούτε το BIOS ξέρω 'γω ούτε τίποτα. Εκτός από κάτι drivers που κατέβασα για την κάρτα γραφικών γιατί, μετά το update, δεν μου την αναγνώριζαν τα 8.1.

5) Δεν έχω ξανακάνει ρυθμίσεις στο BIOS. Πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαιτέρως (που ξεφεύγει σε αρχάριους π.χ.) ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ BIOS?????

Ειλικρινά συγγνώμη αν σας κούρασα με την έκταση του post μου και ευχαριστώ εκ των προτέρων !

Η δημοσίευση διαχωρίστηκε από το θέμα Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander) Νέα-κλπ

Τελευταία επεξεργασία από eliasps και 06 Νοέμ 2013, 21:48, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Προσθήκη alert λόγω διάσπασης δημοσίευσης
1 Γνώσεις Linux: Καθόλου ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Ικανοπο
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-12-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu)
3 Intel Core i5-3230M CPU @ 2.60GHz ‖ RAM 5859 MiB ‖ TOSHIBA QFKAA - TOSHIBA SATELLITE P855
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ nVidia GK107M [GeForce GT 640M] [10de:0fd2] {nouveau}
5 wlan0: Realtek RTL8723AE PCIe Wireless Network Adapter [10ec:8723] ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 09)
THE HAUNTED
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows 8.1 - Ubuntu 13.10 (απορίες)

Δημοσίευσηαπό eliasps » 06 Νοέμ 2013, 21:34

Kαλησπέρα και καλώς όρισες στο forum!

THE HAUNTED έγραψε:1) πρώτον πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσω το "κανονικό κλείσιμο" των WIN 8(.1) και να μην έχει το Hybrid- κάτι που λέτε εσείς οι hackers...
2) να κάνω το ΒΙΟS να εκκινεί από το USB (στο οποίο θα βάλω το iso αρχειάκι με το ubuntu 13.10 που κατέβασα) ή κάνω λάθος?

Ισχύουν αυτά τα δύο. Θα χρειαστεί να κάνεις επιπλέον ενέργειες για να απενεργοποιήσεις το Secure Boot.

THE HAUNTED έγραψε:3) να κάνω partitions σε σκληρό και ram.

Ισχύει ότι θα πρέπει να αλλάξεις τη δομή των κατατμήσεων του δίσκου, αλλά όχι της RAM.
Αυτό που μάλλον διάβαζες και τα μπέρδεψες είναι η δημιουργία Swap. Η Swap είναι ένα μικρό partition που δημιουργείς στον σκληρό δίσκο, που λειτουργεί ως μνήμη όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό κατανάλωσης RAM. Οπότε δεν πειράζεις την RAM, ουσιαστικά "φτιάχνεις RAM στον σκληρό δίσκο".

THE HAUNTED έγραψε:1) Όταν κάνω partition στη ram σημαίνει ότι το τμήμα της ram που
θα ορίσω για το ubuntu (π.χ. 2GB) δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα WINDOWS πλέον? Δηλ. σε WINDOWS boot θα έχω (6 μείον τα 2 αυτά=) 4GB?

Ξεκαθάρισα παραπάνω ότι δεν θα πειράξεις τη RAM. Οπότε δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Τώρα για τη Swap πιθανότατα να μη χρειαστείς καθόλου επειδή ήδη έχεις 6GB RAM.

THE HAUNTED έγραψε:2) Πόση χωρητικότητα σκληρού δίσκου είναι "επαρκής" για Ubuntu ? (έχω σκληρό 627GB περίπου ΧΩΡΙΣ partition μέχρι στιγμής-ολόκληρο δηλ.)

Το Ubuntu ως σύστημα ακόμα και αν εγκαταστήσεις πολλά προγράμματα δεν θα ξεπεράσει τα 20GB.
Ωστόσο για να είσαι σίγουρος πως δεν θα γεμίσει από προσωπικά αρχεία, μπορείς να δώσεις οτιδήποτε από 100GB και πάνω.
Βέβαια αυτό είναι υποκειμενικό για τον καθένα.

THE HAUNTED έγραψε:3) κάτι οδηγούς που έχετε για dual boot είναι για win7. Παίζει ρόλο το update σε 8.1 που έκανα (από τα 8 ΠΡΟ-εγκατεστημένα) ?

Παίζει ναι, ίσως συναντήσεις ιδιαιτερότητες που δεν υπήρχαν στα Windows 7. Όπως:
  • Shutdown - Hybernate
  • Δίσκος GPT
  • UEFI - Secure Boot
Ρίξε μία ματιά σε αυτόν τον οδηγό: viewtopic.php?f=9&t=26244

THE HAUNTED έγραψε:4) Δεν έκανα κάτι άλλο update παρά μόνο αυτό. Ούτε το BIOS ξέρω 'γω ούτε τίποτα. Εκτός από κάτι drivers που κατέβασα για την κάρτα γραφικών γιατί, μετά το update, δεν μου την αναγνώριζαν τα 8.1.

Οκ, αυτό μάλλον είναι πρόβλημα στο Windows ή κατέβασες λάθος οδηγό.

THE HAUNTED έγραψε:) Δεν έχω ξανακάνει ρυθμίσεις στο BIOS. Πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαιτέρως (που ξεφεύγει σε αρχάριους π.χ.) ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ BIOS?????

Πρέπει να προσέχεις γενικά στο BIOS για τις αλλαγές που κάνεις.
Κάτι που θα χρειαστεί να κάνεις για παράδειγμα, είναι να απενεργοποιήσεις το Secure Boot. Mην πειραματιστείς με το BIOS.
Tώρα το πως ανοίγει διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή, ή μάλλον από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
Συνήθως πρέπει να πατήσεις κάποιο κουμπί στην εκκίνηση του υπολογιστή πριν φορτώσει το λειτουργικό σύστημα, πχ ESC, DEL, F1-F12.
Μην αρχίσεις να τα πατάς στην τύχη όμως γιατί το κάθε ένα μπορεί να έχει άλλη ενέργεια.
Όταν ανοίγει ο υπολογιστής, στο κείμενο που βγάζει στην αρχή πριν φορτώσει το Windows γράφει ποιο κουμπί πρέπει να πατήσεις για να μπεις στο BIOS.

Off topic:
Αν δεν σε ικανοποιεί ο νέος τίτλος μπορείς με επεξεργασία της δημοσίευσής σου να τον αλλάξεις σε όποιον νομίζεις καταλληλότερο.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό THE HAUNTED » 06 Νοέμ 2013, 23:37

1) ευχαριστώ για την άμεση απάντηση
2) αυτό που λες το θυμάμαι σε προηγούμενα windows/pc's που είχα κάτω στη γωνία να λέει π.χ. "press del to enter setup" , αλλά στο ΤΟΣΗΙΒΑ μου (δε ξέρω γενικά στα WIN 8) όταν ανοίγει δείχνει το λογότυπο της και έχει ένα κυκλικό loading και μετά μπαίνει στα Win Κ.Λ.Π.
Τέσπα πες πως μπαίνω στο ΒΙΟΣ, μπορώ π.χ. ανα πάσα στιγμή να πατήσω κάποιου είδους cancel και να μην πιάσουν οι αλλαγές που θα κάνω?
3) Μια χαρά είναι ο τίτλος απλά δεν ήθελα/ήξερα αν πρέπει να ανοίξω καινούριο topic για την απορία μου. Ευχαριστώ!
4) Έχεις να μου προτείνεις συγκεκριμένα κάποια (άλλη) έκδοση linux για αρχάριους (mint ας πούμε) ή θα είμαι οκ με το ubuntu ?

Να' σαι καλά ρε φίλε για τις διευκρινήσεις.. Αν σε ξανα-χρειαστώ (μάλλον ναι δηλαδή) να ξανα-ενοχλήσω εδώ ?
3 Intel Core i5-3230M CPU @ 2.60GHz ‖ RAM 5859 MiB ‖ TOSHIBA QFKAA - TOSHIBA SATELLITE P855
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ nVidia GK107M [GeForce GT 640M] [10de:0fd2] {nouveau}
5 wlan0: Realtek RTL8723AE PCIe Wireless Network Adapter [10ec:8723] ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 09)
THE HAUNTED
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 06 Νοέμ 2013, 23:50

THE HAUNTED έγραψε:Τέσπα πες πως μπαίνω στο ΒΙΟΣ, μπορώ π.χ. ανα πάσα στιγμή να πατήσω κάποιου είδους cancel και να μην πιάσουν οι αλλαγές που θα κάνω?

Ανάλογα το λογισμικό του BIOS.
Τα περισσότερα που έχω δει εγώ έχουν επιλογές για ακύρωση των αλλαγών ή επιβεβαίωση όταν βγαίνεις από το BIOS, πχ:
  • F1 - Exit without saving changes
  • F2 - Save changes and exit
'
Aλλά όπως είπα, αυτές οι επιλογές είναι θέμα κατασκευαστή και μοντέλου του BIOS.

THE HAUNTED έγραψε:4) Έχεις να μου προτείνεις συγκεκριμένα κάποια (άλλη) έκδοση linux για αρχάριους (mint ας πούμε) ή θα είμαι οκ με το ubuntu ?

Το Mint και το Ubuntu είναι πρακτικά ίδιες διανομές. Συγκεκριμένα το Mint χρησιμοποιεί τα αποθετήρια του Ubuntu για τις εφαρμογές κλπ.
Το Ubuntu σαν διανομή δίνει έμφαση στην ευκολία χρήσης και στην εξυπηρέτηση του χρήστη και είναι η καταλληλότερη για να ξεκινήσεις τα πρώτα σου βήματα στο Linux.
Oπότε όχι, δεν έχω να προτείνω κάτι άλλο, παρά μόνο το Ubuntu.

THE HAUNTED έγραψε:Να' σαι καλά ρε φίλε για τις διευκρινήσεις.. Αν σε ξανα-χρειαστώ (μάλλον ναι δηλαδή) να ξανα-ενοχλήσω εδώ ?

Δεν ενοχλείς. :)
Nαι, για απορίες πάνω σε θέματα της εγκατάστασης, γράψε εδώ και όποιος γνωρίζει να σου απαντήσει θα το κάνει.
Αλλά επειδή λες "να σε ξανα-χρειαστώ", μην είσαι σίγουρος πως θα απαντήσω εγώ, γιατί:
  • Μπορεί να μην ξέρω την απάντηση
  • Μπορεί να μην το δω εγκαίρως και το κυριότερο...
  • Στο forum απαντάει σε ένα θέμα όποιος θέλει και όποιος γνωρίζει περί αυτού. Αυτός είναι και ο σκοπός του άλλωστε, συνεργασία, επικοινωνία κλπ.
Όλα τα μέλη συμμετέχουν σε όλα θέματα. ;)

Γενικά οι υπολογιστές με προεγκατεστημένο Windows 8 έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όταν πρόκειται για δημιουργία dual boot.
Αυτές οφείλονται κυρίως στο UEFI και στο Secure Boot που αναγκάστηκαν να προσθέσουν οι κατασκευάστριες εταιρίες στο BIOS μετά από απαίτηση της Microsoft.
Η διαδικασία δημιουργίας dual boot πριν τα Windows 8 ήταν αρκετά απλή, γρήγορη και εύκολη.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό THE HAUNTED » 07 Νοέμ 2013, 10:47

Έχεις δίκιο για το φόρουμ... Το ξέρω! Δεν ήθελα να θίξω κανέναν γράφοντας "σε" χρειαστώ. (ούτε και 'σενα με αυτό τώρα!) Ο δαίμων του πληκτρολογίου βλέπεις.
Πολύ καλός οδηγός για το UEFI. Προς το παρόν μαζεύω ακόμη και την πιο "άχρηστη" πληροφορία για να γίνει σωστά ρε παιδί μου η διαδικασία. Άσε που αν παιχτεί καμιά βλακεία δε θα ξέρω μετά τι να κάνω... Θα κάτσω να γράψω κάποια στιγμή τα βήματα που θα ακολουθήσω και όποιος μπορέσει (και θέλει) ας τα αξιολογήσει/συμπληρώσει κ.λ.π.
Να' σαι καλά και πάλι.

Υ.Γ. Τί παίζει/εννοείτε με την υποστήριξη που λέτε στο ubuntu? το 13.10 π.χ. γιατί δεν έχει την ίδια (σε χρονική διάρκεια) με κάποιο άλλο/προηγούμενο? και τι γίνεται μετά την λήξη αυτής?
THE HAUNTED
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 07 Νοέμ 2013, 11:22

THE HAUNTED έγραψε:Υ.Γ. Τί παίζει/εννοείτε με την υποστήριξη που λέτε στο ubuntu? το 13.10 π.χ. γιατί δεν έχει την ίδια (σε χρονική διάρκεια) με κάποιο άλλο/προηγούμενο? και τι γίνεται μετά την λήξη αυτής?

Κάθε 6 μήνες κυκλοφορεί νέα έκδοση Ubuntu, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο κάθε χρόνου.
Ο αριθμός της έκδοσης πριν την τελεία είναι ο χρόνος και μετά την τελεία ο μήνας.
Για παράδειγμα ή 13.10 κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο (δέκατος μήνας) του 2013, ενώ ή 12.04 τον Απρίλιο (τέταρτο μήνα) του 2012.
Κάθε δύο χρόνια (έτος άρτιου αριθμού) τον Απρίλιο η έκδοση που κυκλοφορεί (πχ 8.04, 10.04, 12.04, 14.04) λέγεται LTS (Long Τerm Support) που σημαίνει υποστήριξη μακράς διαρκείας.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μη-LTS εκδόσεις που έχουν "κανονική" διάρκεια υποστήριξης.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Μία μη-LTS έκδοση όπως η 13.10 που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013, θα υποστηρίζεται με ενημέρωσεις / αναβαθμίσεις για 9 μήνες από τη μέρα που κυκλοφόρησε, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2014.
Ενώ μία έκδοση LTS, όπως η 12.04 LTS που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2012, θα υποστηρίζεται με ενημερώσεις / αναβαθμίσεις για 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία της, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2017.
Όταν μία έκδοση σταματά να υποστηρίζεται (End Of Life ή EOL) σημαίνει πως παγώνουν τα αποθετήρια της έκδοσης, δεν έρχονται ενημερώσεις ασφαλείας και σταματάει η αποσφαλμάτωση (διόρθωση προβλημάτων - bugs) από την ομάδα των προγραμματιστών. Ουσιαστικά ή έκδοση γίνεται σχεδόν άχρηστη, αφού κανένας δεν θα ασχολείται πλέον με αυτήν, όταν θα λήξει.
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να αναβαθμίσει στην επόμενη.

THE HAUNTED έγραψε:Προς το παρόν μαζεύω ακόμη και την πιο "άχρηστη" πληροφορία για να γίνει σωστά ρε παιδί μου η διαδικασία. Άσε που αν παιχτεί καμιά βλακεία δε θα ξέρω μετά τι να κάνω...

Καλά κάνεις και μαζέυεις πληροφορίες.
Αν και καταλαβαίνω το άγχος σου μην κάνεις κάποιο λάθος, ότι και να συμβεί "διορθώνεται". Δεν χάθηκε ο κόσμος. :P
Το χειρότερο που μπορεί να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να κάνεις format στον δίσκο, να χαλάσεις το Windows, να χάσεις δεδομένα (προσωπικά αρχεία).
Πράγματα που διορθώνονται αν έχεις CD Windows για να κάνεις επανεγκατάσταση ,ένα LiveUSB του Ubuntu για πρόσβαση στον υπολογιστή και στο internet και έχεις κρατήσει backup των προσωπικών σου αρχείων.
Έτσι το μόνο που θα χάσεις θα είναι χρόνος. :P

Πριν κάνεις οτιδήποτε, γράψε εδώ ότι απορίες προκύψουν.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό THE HAUNTED » 07 Νοέμ 2013, 13:31

Από αυτό που λες καταλαβαίνω, ότι είναι πιο "βολικό" (για μένα που είμαι και "ψάρι") να βάλω μια LTS έκδοση από την μόνη άποψη ότι ίσως και να μη χρειαστεί να κάνω αναβάθμιση για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, οπότε:

- ή περιμένω την 14.04 ("καληνύχτα ή καλά κρασιά"που λέμε...)
- ή βάζω την 12.04, την δουλεύω και κάνω upgrade στην 14.04 το Απρίλη 2014 (που θα έχω ΣΙΓΟΥΡΑ πετάξει τα WINDOWS 8 μέχρι τότε :lol: ) ?

Uprgrade γίνεται από/προς οποιαδήποτε έκδοση (-LTS ή μη) ή πρέπει να τις κάνεις με τη σειρά ? π.χ. από 12.04 --> 13.10 --> ... --> 14.04
THE HAUNTED
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 07 Νοέμ 2013, 13:58

THE HAUNTED έγραψε:Από αυτό που λες καταλαβαίνω, ότι είναι πιο "βολικό" (για μένα που είμαι και "ψάρι") να βάλω μια LTS έκδοση από την μόνη άποψη ότι ίσως και να μη χρειαστεί να κάνω αναβάθμιση για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, οπότε:

- ή περιμένω την 14.04 ("καληνύχτα ή καλά κρασιά"που λέμε...)
- ή βάζω την 12.04, την δουλεύω και κάνω upgrade στην 14.04 το Απρίλη 2014 (που θα έχω ΣΙΓΟΥΡΑ πετάξει τα WINDOWS 8 μέχρι τότε ) ?

Αυτό είναι κάτι που κάνουν αρκετοί χρήστες.
Οι εκδόσεις LTS προσφέρουν σταθερότητα και υποστήριξη μακράς διαρκείας, ενώ δεν περιέχουν πάντα τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού.
Σε αντίθεση με τις κανονικές (μη-LTS) εκδόσεις που προσφέρουν αυτό που λέμε bleeding edge (πρόσφατο) λογισμικό, δεν είναι όσο "σταθερά" όσο μία όριμη LTS.
Αν θες λοιπόν την LTS, τότε ναι, κάνεις ένα από αυτά που είπες.

THE HAUNTED έγραψε:Uprgrade γίνεται από/προς οποιαδήποτε έκδοση (-LTS ή μη) ή πρέπει να τις κάνεις με τη σειρά ? π.χ. από 12.04 --> 13.10 --> ... --> 14.04

Upgrade γίνεται από οποιαδήποτε έκδοση στην επόμενη.
Σε περίπτωση που έχεις LTS το σύστημα είναι προρυθμισμένο να σου βγάλει ειδοποίηση για αναβάθμιση στην επόμενη LTS.

Οπότε αν βάλεις LTS έκδοση, το σύστημα θα σου εμφανίσει μήνυμα γα αναβάθμιση στην επόμενη LTS όταν αυτή κυκλοφορήσει.
Αν βάλεις απλή έκδοση τότε θα σου εμφανίσει μήνυμα για αναβάθμιση όταν κυκλοφορήσει η επόμενη, άσχετα αν είναι LTS ή όχι.
Άρα, αν βάλεις 12.04, τον Απρίλιο του 2014 θα σου εμφανιστεί μήνυμα αναβάθμισης στην 14.04 LTS (πράγμα που είναι λίγο ρίσκο, γιατί με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ubuntu, η 12.04 και η 14.04 έχουν κρίσιμες διαφορές και μπορεί να πάει στραβά η αναβάθμιση).

Γενικότερα να ξέρεις πως υπάρχουν πολλές επιλογές στην εγκατάσταση και τη διαχείριση του Ubuntu.
Μία από αυτές είναι η εγκατάσταση με ξεχωριστές κατατμήσεις για τον ριζικό κατάλογο / , και τον κατάλογο /home.
Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τα αρχεία του συστήματος και τα προσωπικά σου αρχεία σε διαφορετικά partitions Kαι θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις format στην κατάτμηση με τα αρχεία συστήματος και επανεγκατάσταση κάποιας έκδοσης Ubuntu, αφήνοντας τα προσωπικά σου αρχεία και τις ρυθμίσεις των εφαρμογών ανέπαφα.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 07 Νοέμ 2013, 16:33

THE HAUNTED έγραψε:Uprgrade γίνεται από/προς οποιαδήποτε έκδοση (-LTS ή μη) ή πρέπει να τις κάνεις με τη σειρά ? π.χ. από 12.04 --> 13.10 --> ... --> 14.04

Έτσι όπως το γράφεις γίνεται. Με την σειρά.
Η διαφορά με τις LTS εκδόσεις είναι (όπως έγραψε και ο Ηλίας) , ότι μπορείς να αναβαθμίσεις από μια LTS σε μια επόμενη LTS. Δηλαδή από 12.04 κατευθείαν σε 14.04.
Το πως θα πάει η αναβάθμιση εξαρτάται από πολλά πράγματα. Όταν έρθει η ώρα της αναβάθμισης, θα σου προτείνω να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό THE HAUNTED » 07 Νοέμ 2013, 23:39

Σας ευχαριστώ και τους 2. Λοιπόν η αναζήτησή μου συνεχίζεται. Κατ' αρχάς σύμφωνα με αυτό:
http://windows.microsoft.com/el-GR/windows-8/what-uefi
λογικά έχω UEFI (8.1. updated) παίζει κάποιο ρόλο? αλλάζει κάτι εκτός του ότι και το ubuntu θα πρέπει να μπούν σε EFI mode?

To bootable usb με το ubuntu.iso το κάνω έτσι κι αλλιώς σωστά ?

edit:

Υ.Γ.: δεν υπάρχουν 13.04 LTS?
THE HAUNTED
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα