Kαλησπέρα και καλώς όρισες στο forum!
THE HAUNTED έγραψε:1) πρώτον πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσω το "κανονικό κλείσιμο" των WIN 8(.1) και να μην έχει το Hybrid- κάτι που λέτε εσείς οι hackers...
2) να κάνω το ΒΙΟS να εκκινεί από το USB (στο οποίο θα βάλω το iso αρχειάκι με το ubuntu 13.10 που κατέβασα) ή κάνω λάθος?
Ισχύουν αυτά τα δύο. Θα χρειαστεί να κάνεις επιπλέον ενέργειες για να απενεργοποιήσεις το Secure Boot.
THE HAUNTED έγραψε:3) να κάνω partitions σε σκληρό και ram.
Ισχύει ότι θα πρέπει να αλλάξεις τη δομή των κατατμήσεων του δίσκου, αλλά όχι της RAM.
Αυτό που μάλλον διάβαζες και τα μπέρδεψες είναι η δημιουργία Swap. Η Swap είναι ένα μικρό partition που δημιουργείς στον σκληρό δίσκο, που λειτουργεί ως μνήμη όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό κατανάλωσης RAM. Οπότε δεν πειράζεις την RAM, ουσιαστικά "φτιάχνεις RAM στον σκληρό δίσκο".
THE HAUNTED έγραψε:1) Όταν κάνω partition στη ram σημαίνει ότι το τμήμα της ram που
θα ορίσω για το ubuntu (π.χ. 2GB) δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα WINDOWS πλέον? Δηλ. σε WINDOWS boot θα έχω (6 μείον τα 2 αυτά=) 4GB?
Ξεκαθάρισα παραπάνω ότι δεν θα πειράξεις τη RAM. Οπότε δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Τώρα για τη Swap πιθανότατα να μη χρειαστείς καθόλου επειδή ήδη έχεις 6GB RAM.
THE HAUNTED έγραψε:2) Πόση χωρητικότητα σκληρού δίσκου είναι "επαρκής" για Ubuntu ? (έχω σκληρό 627GB περίπου ΧΩΡΙΣ partition μέχρι στιγμής-ολόκληρο δηλ.)
Το Ubuntu ως σύστημα ακόμα και αν εγκαταστήσεις πολλά προγράμματα δεν θα ξεπεράσει τα 20GB.
Ωστόσο για να είσαι σίγουρος πως δεν θα γεμίσει από προσωπικά αρχεία, μπορείς να δώσεις οτιδήποτε από 100GB και πάνω.
Βέβαια αυτό είναι υποκειμενικό για τον καθένα.
THE HAUNTED έγραψε:3) κάτι οδηγούς που έχετε για dual boot είναι για win7. Παίζει ρόλο το update σε 8.1 που έκανα (από τα 8 ΠΡΟ-εγκατεστημένα) ?
Παίζει ναι, ίσως συναντήσεις ιδιαιτερότητες που δεν υπήρχαν στα Windows 7. Όπως:
- Shutdown - Hybernate
- Δίσκος GPT
- UEFI - Secure Boot
Ρίξε μία ματιά σε αυτόν τον οδηγό:
viewtopic.php?f=9&t=26244THE HAUNTED έγραψε:4) Δεν έκανα κάτι άλλο update παρά μόνο αυτό. Ούτε το BIOS ξέρω 'γω ούτε τίποτα. Εκτός από κάτι drivers που κατέβασα για την κάρτα γραφικών γιατί, μετά το update, δεν μου την αναγνώριζαν τα 8.1.
Οκ, αυτό μάλλον είναι πρόβλημα στο Windows ή κατέβασες λάθος οδηγό.
THE HAUNTED έγραψε:) Δεν έχω ξανακάνει ρυθμίσεις στο BIOS. Πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαιτέρως (που ξεφεύγει σε αρχάριους π.χ.) ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΓΩ ΤΟ BIOS?????
Πρέπει να προσέχεις γενικά στο BIOS για τις αλλαγές που κάνεις.
Κάτι που θα χρειαστεί να κάνεις για παράδειγμα, είναι να απενεργοποιήσεις το Secure Boot. Mην πειραματιστείς με το BIOS.
Tώρα το πως ανοίγει διαφέρει από υπολογιστή σε υπολογιστή, ή μάλλον από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
Συνήθως πρέπει να πατήσεις κάποιο κουμπί στην εκκίνηση του υπολογιστή πριν φορτώσει το λειτουργικό σύστημα, πχ ESC, DEL, F1-F12.
Μην αρχίσεις να τα πατάς στην τύχη όμως γιατί το κάθε ένα μπορεί να έχει άλλη ενέργεια.
Όταν ανοίγει ο υπολογιστής, στο κείμενο που βγάζει στην αρχή πριν φορτώσει το Windows γράφει ποιο κουμπί πρέπει να πατήσεις για να μπεις στο BIOS.
Off topic:Αν δεν σε ικανοποιεί ο νέος τίτλος μπορείς με επεξεργασία της δημοσίευσής σου να τον αλλάξεις σε όποιον νομίζεις καταλληλότερο.