Απορίες για Dual boots linux and windows 8.

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Απορίες για Dual boots linux and windows 8.

Δημοσίευσηαπό orfeas38 » 14 Νοέμ 2013, 01:11

Εχω αγοράσει πρόσφατα το laptop της υπογρσφής μου, είχε εγκαταστημένο μόνο το DOS. Έβαλα προσωρινά το ubuntu 13.10 32 bit σε legacy mode. Αφού εξοικιώθηκα, τώρα επιθυμώ να εγκαταστήσω το ubuntu 13.10 64 bit dual boot με windows 8 64 bit.
Παίρνω το θάρρος λοιπόν να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε, έχω διαβάσει φυσικά τα σχετικά που γράφετε για το θέμα μου.
1. Ποιό λειτουργικό να εγκαταστήσω πρώτα;
2. Πως γίνεται η ετοιμασία του usb stick και το αρχείο του λειτουργικού θα είναι σε *.iso μορφή;
3. Τροποποιώ το bios σε UEFI και απενεργοποιώ το secure boot;
4. Μετατροπή του δίσκου από mbr σε gpt με το gparted;
5. Πόσα partitons να δημιουργήσω; χωρικτικότητα; μορφή; και όλα τα σχετικά. Εδώ δυσκολεύομαι.
6. Θερμή παράκληση, αν είναι δυνατόν αναλυτικά. Ευχαριστώ.
Lenovo Essentials G500H
Intel Core i3-3110M (2.40 GHz).
μνήμη 4GB DDR3
δίσκο 1TB
Intel HD Graphics
windows 10 64 bit
16.04 LTS 64-bit
Λίγες γνώσεις linux και αγγλικών
Ειμαι 78 χρονων
orfeas38
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Απορίες για Dual boots linux and windows 8.

Δημοσίευσηαπό orfeas38 » 15 Νοέμ 2013, 13:10

orfeas38 έγραψε:Εχω αγοράσει πρόσφατα το laptop της υπογρσφής μου, είχε εγκαταστημένο μόνο το DOS. Έβαλα προσωρινά το ubuntu 13.10 32 bit σε legacy mode. Αφού εξοικιώθηκα, τώρα επιθυμώ να εγκαταστήσω το ubuntu 13.10 64 bit dual boot με windows 8 64 bit.
Παίρνω το θάρρος λοιπόν να σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε, έχω διαβάσει φυσικά τα σχετικά που γράφετε για το θέμα μου.
1. Ποιό λειτουργικό να εγκαταστήσω πρώτα;
2. Πως γίνεται η ετοιμασία του usb stick και το αρχείο του λειτουργικού θα είναι σε *.iso μορφή;
3. Τροποποιώ το bios σε UEFI και απενεργοποιώ το secure boot;
4. Μετατροπή του δίσκου από mbr σε gpt με το gparted;
5. Πόσα partitions να δημιουργήσω; χωρικτικότητα; μορφή; και όλα τα σχετικά. Εδώ δυσκολεύομαι.
6. Θερμή παράκληση, αν είναι δυνατόν αναλυτικά. Ευχαριστώ.

Λοιπόν προχώρησα και εγκατέστησα τα windows 8 64 bit σε uefi mode. Φυσικά μετά από πολύ διάβασμα. Εαν ενδιαφέρεται κάποιος μπορώ να το περιγράψω, δεν το κάνω γιατί σέβομαι το χώρο που βρίσκομαι. Εδώ μέσα έχω βοηθηθεί και ευχαριστώ.
Δεν με ενδιαφέρουν τα windows εμένα προσωπικά, η γυναίκα μου τα χρησιμοποιεί. Τέλος πάντων.
Τώρα αν κάποιος φίλος θέλει μπορεί να με συμβουλεύσει πως θα προχωρήσω και για την εγκατάσταση του ubuntu 13.10 64 bit. Ευχαριστώ.
Lenovo Essentials G500H
μνήμη 4GB DDR3
δίσκο 1TB
Intel HD Graphics
windows 10 64 bit
16.04 LTS 64-bit
Ειμαι 78 χρονων
orfeas38
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 15 Νοέμ 2013, 15:22

κάνε μια ανασυγκρότηση δίσκου για καλό και για κακό στα windows 8 και μετά ακολούθα αυτό τον οδηγό https://www.youtube.com/watch?v=BbMr_0QObf0 τα ίδια είναι και για 13.10.

άμα θες να το κάνεις εγκατάσταση με flashaki δες αυτό (υπάρχει και για windows αυτό το προγραμματάκι)
Learner έγραψε:Το Ubuntu 12.04.2 LTS θα το κατεβάσεις από εδώ : http://releases.ubuntu.com/precise/
PC (Intel x86) desktop CD αν θες 32bit ή
64-bit PC (AMD64) desktop CD αν θες 64 bit.

Μετά εγκαθιστάς το Unetbootin όπως είπανε και παραπάνω. Έπειτα χρειάζεσαι ένα USB κενό. (1GB και άνω) .
Μετά συνδέεις το USΒ στον υπολογιστή και ανοίγεις το Unetbootin και ακολουθείς τον οδηγό-εικόνα παρακάτω
http://imagebin.ubuntu-gr.org/1357332550.png

Μόλις τελειώσει η διαδικασία θα κάνεις μια επανεκκίνηση . Πρέπει όμως να έχεις επιλεγμένο στο BIOS του υπολογιστή σου να γίνει boot πρώτα από το USB.
Θα επιλέξεις ή την πρώτη επιλογή (default) ή εκείνη που λέει (Try Ubuntu without installing). Μόλις μπεις στην επιφάνεια εργασίας θα κάνεις 2 κλικ στο εικονίδιο Install Ubuntu για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

που είναι απτο θέμα εδώ viewtopic.php?f=4&t=26265&start=10#postingbox
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό orfeas38 » 15 Νοέμ 2013, 20:18

abramis έγραψε:κάνε μια ανασυγκρότηση δίσκου για καλό και για κακό στα windows 8 και μετά ακολούθα αυτό τον οδηγό https://www.youtube.com/watch?v=BbMr_0QObf0 τα ίδια είναι και για 13.10.

άμα θες να το κάνεις εγκατάσταση με flashaki δες αυτό (υπάρχει και για windows αυτό το προγραμματάκι)
Learner έγραψε:Το Ubuntu 12.04.2 LTS θα το κατεβάσεις από εδώ : http://releases.ubuntu.com/precise/
PC (Intel x86) desktop CD αν θες 32bit ή
64-bit PC (AMD64) desktop CD αν θες 64 bit.

Μετά εγκαθιστάς το Unetbootin όπως είπανε και παραπάνω. Έπειτα χρειάζεσαι ένα USB κενό. (1GB και άνω) .
Μετά συνδέεις το USΒ στον υπολογιστή και ανοίγεις το Unetbootin και ακολουθείς τον οδηγό-εικόνα παρακάτω
http://imagebin.ubuntu-gr.org/1357332550.png

Μόλις τελειώσει η διαδικασία θα κάνεις μια επανεκκίνηση . Πρέπει όμως να έχεις επιλεγμένο στο BIOS του υπολογιστή σου να γίνει boot πρώτα από το USB.
Θα επιλέξεις ή την πρώτη επιλογή (default) ή εκείνη που λέει (Try Ubuntu without installing). Μόλις μπεις στην επιφάνεια εργασίας θα κάνεις 2 κλικ στο εικονίδιο Install Ubuntu για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

που είναι απτο θέμα εδώ viewtopic.php?f=4&t=26265&start=10#postingbox
Abramis σε ευχαριστώ πάρα πολύ, ακολούθησα τις άριστες οδηγίες του eliasps και όλα O.K.
Lenovo Essentials G500H
μνήμη 4GB DDR3
δίσκο 1TB
Intel HD Graphics
windows 10 64 bit
16.04 LTS 64-bit
Ειμαι 78 χρονων
orfeas38
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 15 Νοέμ 2013, 21:07

Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί, επιλέγουμε την απάντηση που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε κάποιον να βρει εύκολα τη λύση σε παρόμοιο θέμα απλά πατώντας πάνω στο πράσινο τικ.

orfeas38 έγραψε:Abramis σε ευχαριστώ πάρα πολύ, ακολούθησα τις άριστες οδηγίες του eliasps και όλα O.K.

Αν αναφέρεσαι στο video της εγκατάστασης, δεν είναι δικό μου δημιούργημα.

Πες μας αν θες δύο λόγια για τη διαδικασία που ακολούθησες, τα μεγέθη που έδωσες τελικά στις κατατμήσεις και τις ενέργειες για το UEFI, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες για όποιον προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό orfeas38 » 16 Νοέμ 2013, 22:43

eliasps έγραψε:

Αν το πρόβλημά μας επιλυθεί, επιλέγουμε την απάντηση που βοήθησε στην επίλυση και πατάμε το κουμπάκι Εικόνα. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε κάποιον να βρει εύκολα τη λύση σε παρόμοιο θέμα απλά πατώντας πάνω στο πράσινο τικ.

orfeas38 έγραψε:Abramis σε ευχαριστώ πάρα πολύ, ακολούθησα τις άριστες οδηγίες του eliasps και όλα O.K.

Αν αναφέρεσαι στο video της εγκατάστασης, δεν είναι δικό μου δημιούργημα.

Πες μας αν θες δύο λόγια για τη διαδικασία που ακολούθησες, τα μεγέθη που έδωσες τελικά στις κατατμήσεις και τις ενέργειες για το UEFI, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες που θα είναι χρήσιμες για όποιον προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο.

Δεν αναφέρουμε στο video, αλλά στο στο θέμα "Dual Boot Windows 7-Ubuntu 12.10 (Windows: προεγκατεστημένα) (https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.p ... 14#p268594) που βλέπω συντονιστή τον Eliasps. Είναι ένας άριστος οδηγός. Κάποια στιγμή θα γράψω λεπτομέρειες. Γιατί έψαξα και σε άλλα φόρουμ ελληνικά και ξένα. Για εγκατάσταση του ubuntu ο οδηγός που αναφέρω πιο πάνω είναι τυφλοσούρτης. Μόνο για τα στικάκια, χρησιμοποίησα το πρόγραμμα rufus. Μάλιστα στη διαδικασία εγκατάστασης του ubuntu δεν ξεκινούσε να μπουτάρει από το στικάκι, αν και το είχα πρώτη επιλογή στο bios. Έτσι το ελληνικό δαιμόνιό μου τοποθέτησε ύστερα ένα dvd με το ubuntu όχι σε *.iso μορφή, όπως στο στικάκι, που τώρα το έβαλα δεύτερη επιλογή στο bios. Και σαν θαύμα το στικάκι μπούταρε και όλα πήραν το δρόμο του "τυφλοσούρτη". Για την εγκατάσταση των windows 8 έκανα αυτά που τα βάζω σαν ερώτηση στο πρώτο post. Δηλαδή τροποίησα το bios σε UEFI mode, απενεργοποίησα το secure boot, το usb boot πρώτη επιλογή και το στικάκι με το *.iso των windows τώρα ξεκίνησε σαν σφαίρα. ΠΡΟΣΟΧΉ: Προηγουμένως με cd του ubuntu μπήκα στο δίσκο και με το gparted τα έσβησα όλα και φυσικά χάλασα τα partitions και άφησα το δίσκο χωρίς data. Αυτό το διάβασα από ξένο φόρουμ, διαφορετικά δεν μπορούν τα windows να κάνουν τα 3 διαμερίσματα, που χρειάζουνται. Άλλα προβλήματα δεν είχα.
Τελευταία επεξεργασία από eliasps και 17 Νοέμ 2013, 01:58, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Διόρθωση των quote
Lenovo Essentials G500H
μνήμη 4GB DDR3
δίσκο 1TB
Intel HD Graphics
windows 10 64 bit
16.04 LTS 64-bit
Ειμαι 78 χρονων
orfeas38
babeTUX