Ενσωμάτωση ελεύθερου χώρου στο Ubuntu

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Ενσωμάτωση ελεύθερου χώρου στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό kwstaskak » 22 Μάιος 2014, 21:58

Καλησπερα σε ολο το forum.δεν ξερω αν ειμαι στο σωστο topic αλλα το βρηκα πιο κοντα σε αυτο που με απασχολει..Νεος στον κοσμο του linux και απολητα ευχαριστημενος απο ολες τις αποψεις!εχω ενα laptop acer κ προσφατα εβαλα ubuntu 14.04.το εκανα απ την αρχη dual boot να το εχω μαζι με windows σε περιπτςση που σε κατι δεν τα καταφερνω να εχω εναλακτικη.το θεμα ειναι πως δεν εχω πιασει στα χερια μου πιο στα8ερο μηχανημα κ ετσι αποφασησα πριν κανς ενα οοκληροτηκο κα8αρισμα στον δισκο μου κ να κρατησω μονο το ubuntu,να δωσω χωρο παραπανω στο ubuntu απο τον ελευθερο που κρατουν τα windows.μπηκα απο windows κ εκανα σμικρινση δισκου με το disk managment η οπςσ λεγετε οπως ακριβως ειχα κανει οταν εκανα την διαδικασια για doual boot.το θεμα ειναι οτι αυτο το κοματι του δισκου που εμεινε ελεθ8ερο δεν μπορω να το ενωσω με το κοματι που χρησημοποιει τωρα το ubuntu.ευχαριστω για την κατανοηση.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πρώτα βήματα
2 Ubuntu 14.10 utopic 3.16.0-25-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.16.0-23-generic, Windows 7
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3554 MiB ‖ Sony Corporation VAIO - Sony Corporation VPCEL3S1E
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {radeon}
5 wlan1: 0bda:8187 Realtek RTL8187 Wireless Adapter
kwstaskak
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Ενσωμάτωση ελεύθερου χώρου στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό eliasps » 22 Μάιος 2014, 23:14

kwstaskak καλωσόρισες στο φόρουμ και στον κόσμο του Linux.
Ελπίζω να σου αρέσει και να το συνηθίσεις εύκολα.

Διαχώρισα την δημοσίευσή σου από το θέμα του οδηγού και την μετέφερα εδώ.

Αυτό που θέλεις γίνεται, ωστόσο ο τρόπος και τα βήματα που θα ακολουθήσεις για να το κάνεις, εξαρτάται από την δομή που έχει ο δίσκος αυτή τη στιγμή.
Πριν επεκταθώ στα βήματα και σε λεπτομέρειες για την διαδικασία που θα χρειαστεί να κάνεις, θα πρέπει να δούμε ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του δίσκου.

Για να μας το δείξεις λοιπόν αυτό, άνοιξε το πρόγραμμα GParted στο Ubuntu και τράβα ένα screenshot του παραθύρου του, που δείχνει τη δομή του δίσκου και τις κατατμήσεις του. Αν το GParted δεν είναι εγκατεστημένο:

Πατήστε εδώ για εγκατάσταση του gparted

Μπορείς να τραβήξεις το screenshot με το πλήκτρο prt sc (ή Fn + prt sc) ή χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Shutter:

Πατήστε εδώ για εγκατάσταση του shutter

Mόλις τελειώσεις, ανεβάζεις την εικόνα εδώ και μας δίνεις τον σύνδεσμο.

Κάποιες πληροφορίες για αρχή:
Έχει σημασία που βρίσκεται ο ελεύθερος χώρος σχετικά με το που βρίσκεται το Ubuntu, δηλαδή αν είναι δεξιά από το χώρο του Ubuntu ή αριστερά.
Η διαδικασία θα γίνει μέσω του GParted από LiveUSB του Ubuntu, για το οποίο μπορείς να δεις οδηγίες χρήσης εδώ, αν ενδιαφέρεσαι.
Αφού γίνει η ενσωμάτωση, θα χρειαστεί να κάνεις μία αλλαγή σε ένα αρχείο του υπολογιστή, ώστε να αναγνωρίσει το νέο διαμέρισμα του δίσκου μετά την ενσωμάτωση.
Θα σου εξηγήσω εγώ, ή κάποιος άλλος λεπτομερώς πως θα γίνουν τα παραπάνω, αν δεν γνωρίζεις.

Οπότε για αρχή, δώσε το screenshot.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Μίλτος » 23 Μάιος 2014, 00:41

Προσωπικά, όταν μπαίνω από το ubuntu μπορώ να δω όλους τους ελεύθερους χώρους, ακόμα και τους χώρους που ανήκουν αποκλειστικά στα windows και να πάρω ή να αποθηκεύσω ότι γουστάρω σε αυτούς.
Το αντίθετο δεν γίνεται. Δηλαδή όταν μπαίνω από τα windows δεν μπορώ να δω το χώρο του ubuntu.
Άλλη μία υπεροχή για το Linux ;) 8-)

Καλώς ήρθες στην παρέα kwstaskak.
Γνώσεις ⇛ Linux: Ποντικαράς με ουρά┃ Προγραμματισμός: δε νομίζω ┃ Αγγλικά: Καλά
Spoiler: show
1.Ubuntu 20.04 LTS 64bit│ Windows 10 ... σε PC
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 3 στα 3.70GHz│RAM 16GB│Radeon Vega 8 Processor Graphics│ Μητρική: ASRock (A320M-HDV R3.0)│HD: WD 1TB με 18.04 - WD 500GB για buck up - WD 150GB είχε τα Windows.

2. Ubuntu 18.04 LTS 64bit│Win 10 ...σε Laptop HP 15-d012sv
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i3-3110M 2.40 GHz │RAM 4GB │ nVidia GeForce 820M │HD:1 TB.
Άβαταρ μέλους
Μίλτος
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 23 Μάιος 2014, 01:45

Off topic:
Μίλτος έγραψε:Προσωπικά, όταν μπαίνω από το ubuntu μπορώ να δω όλους τους ελεύθερους χώρους, ακόμα και τους χώρους που ανήκουν αποκλειστικά στα windows και να πάρω ή να αποθηκεύσω ότι γουστάρω σε αυτούς.
Το αντίθετο δεν γίνεται. Δηλαδή όταν μπαίνω από τα windows δεν μπορώ να δω το χώρο του ubuntu.
Άλλη μία υπεροχή για το Linux

Xμμμ, από άποψη χρηστικότητας θα σου έλεγα ναι.
Τεχνολογικώς θα σου έλεγα όχι.
Δεν είναι ότι δεν μπορούν να διαβάσουν άλλα file systems, είναι ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ο δικός τους bootloader δεν αναγνωρίζει και δεν διαχειρίζεται άλλα λειτουργικά που τυχόν υπάρχουν στο σύστημα. Απλά δεν θέλουν.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kwstaskak » 23 Μάιος 2014, 09:30

Καλημερα παιδια.ευχαριστω για την υποδοχη και την βοηθεια.ειστε φοβεροι σαν ομαδα κ αξιζει να πω μπραβο εξ αρχης!!Απο την ημερα που εβαλα το ubuntu τα windows τα εχω επισκεφθει μονο μια φορα για το 8εμα του δισκου κ αυτο γιατι δεν ηξερα να το κανω απο το ubuntu.δεν ξερω γιατι τα κραταω ακομα.τελος παντων.
http://imagebin.ubuntu-gr.org/1400825109.png
Αυτη ειναι η εικονα του δισκου κ θελω να ρωτησω εκτος τον παραπανω που αναφερω αν 8ελω να διαγραψω οτι υπαρχει στον δισκο κ να τον χρισημοποιει ολον το ubuntu αυτο γινετε η πρεπει να κανω format κ εγκατασταση απ την αρχη?Ευχαριστω πολυ!
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πρώτα βήματα
2 Ubuntu 14.10 utopic 3.16.0-25-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.16.0-23-generic, Windows 7
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3554 MiB ‖ Sony Corporation VAIO - Sony Corporation VPCEL3S1E
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {radeon}
kwstaskak
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Μίλτος » 23 Μάιος 2014, 09:37

Off topic:
dim459 έγραψε:Δεν είναι ότι δεν μπορούν να διαβάσουν άλλα file systems, είναι ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.
Το ξέρω. Όταν λέω "υπεροχή για το Linux", εννοώ υπεροχή αξιοπρέπειας και συλλογικότητας.

Ο kwstaskak αναφέρει ότι κάποια στιγμή θέλει να κρατήσει μόνο το ubuntu. Με τι λογική αυτή έγραψα το προηγούμενο ποστ μου. Δηλαδή, τώρα μένει όπως είναι και μέσα από το ubuntu εκμεταλλεύεται όλους τους χώρους ... και μόλις αποφασίσει διαμορφώνει όλο τον σκληρό σε ubuntu. Φαίνεται καλή σκέψη, αλλά καλύτερα να τη επιβεβαιώσουν τα έμπειρα μέλη της κοινότητας.

@ kwstaskak: Μπες εδώ να φτιάξεις την υπογραφή σου, ώστε να κατατοπίσεις όποιον προσπαθήσει να σε βοηθήσει. Διάβασε και αυτό εδώ.
Γνώσεις ⇛ Linux: Ποντικαράς με ουρά┃ Προγραμματισμός: δε νομίζω ┃ Αγγλικά: Καλά
1.Ubuntu 20.04 LTS 64bit│ Windows 10 ... σε PC
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 3 στα 3.70GHz│RAM 16GB│Radeon Vega 8 Processor Graphics│ Μητρική: ASRock (A320M-HDV R3.0)│HD: WD 1TB με 18.04 - WD 500GB για buck up - WD 150GB είχε τα Windows.

2. Ubuntu 18.04 LTS 64bit│Win 10 ...σε Laptop HP 15-d012sv
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i3-3110M 2.40 GHz │RAM 4GB │ nVidia GeForce 820M │HD:1 TB.
Άβαταρ μέλους
Μίλτος
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 23 Μάιος 2014, 10:06

Για να κάνεις την «δουλειά» που θέλεις μέσω του Gparted, θα πρέπει να κάνεις boot από ένα Live DVD/USB του Ubuntu, έτσι ώστε τα διαμερίσματα να μην είναι προσαρτημένα(τα λουκετάκια που βλέπεις στα αριστερά, να μην υπάρχουν).

Έπειτα θα μπορείς να επεκτείνεις τον χώρο του extended partition και να μεγαλώσεις τον χώρο του /dev/sda6, που είναι το logical partition στο οποίο βρίσκεται το Ubuntu.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις αν θέλεις να διαγράψεις εντελώς το Windows λειτουργικό και να δώσεις όλο τον χώρο στο Ubuntu.
Όταν κάνεις δεξί κλικ επάνω στο extended θα πρέπει να δεις την επιλογή resize(αλλαγή μεγέθους) ενεργή.

Ρίξε και μια ματιά εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=xpO7oswpbRU
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kwstaskak » 23 Μάιος 2014, 11:06

Ευχαριστω για την απαντηση σου.Εκανα οτι ειπες μπεικα απο usb εκανα δεξι κλικ στο extended αλλα δεν εχει επιλογη resize.Κανω δεξι κλικ στο /dev/sda6 εχει επιλογη resize αλλα μονο να μειωσω τον χωρο με αφηνει.
kwstaskak
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kwstaskak » 23 Μάιος 2014, 11:18

Σκεφτομαι να περασω απο την αρχη το ubuntu χωρις windows κ να αναλαβουν μονα τους ολη την διαδικασια κ να μην μπλεκω με partitions.τωρα εχω εγκατεστημενα τα 32bit προτεινετε να κανω εγκατασταση τα ιδια παλι η να παω σε 64bit?συγνωμη για το off topic.
kwstaskak
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 23 Μάιος 2014, 15:42

Δεν μπορείς να κάνεις το resize διότι ο ελεύθερος χώρος είναι εκτός του extended.
Είναι καλύτερο να κάνεις αυτό που λες, είτε θες μόνο ubuntu είτε μαζί με windows, γιατί η διαδικασία θα είναι σαφώς πιο γρήγορη απ' το να διορθώνεις τις κατατμήσεις.

Αν τελικά αποφασίσεις να βάλεις μόνο Ubuntu, ρίξε μία ματιά εδώ, γιατί καλό θα είναι να δημιουργήσεις ξεχωριστές κατατμήσεις για τα / και /home του Ubuntu.
Προτίμησε την έκδοση με τα 64bit.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ