Kubuntu Jaunty Kde 4.2 λυσεις προβλημάτων σε νέα εγκατάταση

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Kubuntu Jaunty Kde 4.2 λυσεις προβλημάτων σε νέα εγκατάταση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 04 Μάιος 2009, 18:52

Θέλω να γράψω γενικά προβλήματα που αντιμετώπισα μετά την εγκατάσταση του kubuntu και γενικά πως τα έλυσα. Από τι φένεται το kubuntu δεν είναι τόσο out of the box όπως είναι το ubuntu και θέλει λίγο δουλειά για να παίξουν όλα σωστά.
Την εγκατάσταση την έκανα σε ext4 και με 64αρη σύστημα. Καλό είναι σαν διαχειριστή πακέτων να εγκαταστήσετε το synaptic καθώς είναι πολύ πιο αξιόπιστο από το kpackagekit η ακόμα και από το adept. Για driver της κάρτας γραφικών καλό είναι να βάλετε το πρόγραμμα envyng-qt και να κάνετε από εκεί την εγκατάσταση των driver καθώς γίνονται σχετικά συχνά αναβαθμίσεις στους driver.
Σαν πρώτη κίνηση θα πρέπει να βάλετε και τα medibuntu repositories σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ

https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu
Γενικά καλό είναι να ενεργοποιήσετε όλα τα repositories μέσω synaptic.
Υπάρχει και ένας all time clasic οδηγός γενικά για το ubuntu που μπορείτε να δείτε εδώ

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty

Τέλος για τα εφέ κατά την γνώμη μου καλύτερα να βάλετε compiz γιατί ακόμα τα εφέ του kde είναι ανέτοιμα. Ας παρουσιάσω τώρα τα προβλήματα που βρήκα και πως τα έλυσα.

Προβλήματα ήχου

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν με τον ήχο. Τα μισά προγράμματα δεν μπορούσαν να παίξουν καθόλου ήχο μαζί με τον amarok. Οταν έβρισκα λύσεις για τον amarok και επαιζέ ήχος τότε δεν είχα ήχο στα υπόλοιπα προγράμματα και η κατάσταση έκανε κύκλους χωρίς να υπάρχει διέξοδος στο πρόβλημα. Τελικά αυτό που βρήκα και τώρα παίζουν όλα σωστά ήταν να εγκαταστήσω το pulseaudio δίνοντας σε κονσόλα

sudo apt-get install pulseaudio

μετά να δώσω σε κονσόλα

sudo asoundconf set-pulseaudio

μετά έπρεπε να βάλω στις ρυθμίσεις ήχου στο system settings σαν συσκευή το pulseaudio και να το βάλω σαν πρώτη επιλογή σε όλες τι μπάρες που υπάρχουν εκεί.

Tέλος εγκατέστησα και το πακέτο gnome-media δίνοντας

sudo apt-get install gnome-media

και μετά έδωσα σε κονσόλα

gstreamer-properties

και στο παράθυρο που άνοιξε στην μπάρες με την αναπαραγωνή έβαλα τα device σε default και το plugin σε pulseaudio. Μετά την επανεκίνηση που έκανα στο σύστημα τα πάντα δουλεύουν πλέον μια χαρά και σε όλα τα προγράμματα έχω ήχο.

Άσχημα font στον firefox

Γνωστό πρόβλημα γενικά στο linux και οφείλετε στην γραμματοσειρές της microsoft και ότι μάλλον αρκετές σελλίδες τις χρησιμοποιούν για να το περιεχόμενο τους. Φυσικά δεν μπορούν να έρθουν προεγκατεστημένες σε μια διανομή αυτές οι γραμματοσειρές γιατί υπάρχει θέμα ιδιοκτησίας. Για να τις εγκαταστήσετε θα πρέπει να ανοίξετε το synaptic και να βρείτε το πακέτο

msttcorefonts

και να το εγκαταστήσετε. Μετά θα πρέπει να ορίσετε από τις ρυθμίσεις του firefox οι ιστοσελλίδες να χρησιμοποιούν τις δικές τους γραμματοσειρές.

Σετάρισμα δίσκων σε φακέλους
Στο σύστημα μου έχω τέσσερης δίσκους. Δυστηχώς δενγίνετε αυτόματα ο ορισμός ενός σταθερού φακέλου προσάρτησης για τους δίσκους . Για να λύσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα

ntfs-config

που θα το βρούμε μέσω synaptic. Μετά το τρέχουμε από κονσόλα δίνοντας
sudo ntfs-config

και βάζουμε το όνομα του φακέλου που θέλουμε να γίνει η προσάρτηση. Πλέον οι δίσκοι θα γίνονται mount στον φάκελο /media και στο όνομα του φακέλου που δώσαμε.

Λείπουν τα εικονίδια στο compiz settings manager
Εκτός από την κουραστική μετάφραση του compiz settnigs manager είχα να αντιμετωπίσω και ένα πρόβλημα ότι έλυπαν τα εικονίδια σε όλο το πρόγραμμα. Το πρόβλημα λύνετε βάζοντας το πακέτο

librsvg2-common

Άσχημη εμφάνιση των προγραμμάτων όταν τα ανοίγουμε ως root

Το πρόβλημα λύνετε αν εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα gtk-chtheme που θα το βρούμε μέσω synaptic και το τρέξουμε μετά μέσω κονσόλας δίνοντας
suod gtk-chtheme
μετά επιλέγουμε το θέμα που θέλουμε να έχουν οι εφαρμογές μας.

Video firefox plugin

Με το σετάρισμα του ήχου γενικά σε pulseaudio υπήρχε πρόβλημα με τα plugin στον firefox για να βλέπω ταινίες mov η avi από τον broswer. Το plugin που δουλεύει γιαυτή την περίπτωση είναι του vlc καθώς έχει υποστίρηξη για pulseaudio. Τα πακέτα που θα πρέπει να βάλουμε είναι τα

mozilla-plugin-vlc
vlc-plugin-pulse

το κακό είναι ότι λόγο ενός bug στην τελευταία έκδοση του vlc δεν εμφανίζει την μπάρα με την διάρκεια του κομματιού κάτω από το video.

Πλέον το σύστημα το έχω φέρει στα μέτρα μου. Αρχίζω πλέον να κάνω εγκατάσταση των διάφορων προγραμμάτων. Οτι πρόβλημα αντιμετωπίσω θα το ποστάρω καθως και τι λύση βρήκα
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Kubuntu Jaunty Kde 4.2 λυσεις προβλημάτων σε νέα εγκατάταση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 04 Μάιος 2009, 19:40

Τα περισσότερα προβλήματα σου απορρέουν από το γεγονός ότι χρησιμοποιείς προγράμματα gtk. Αυτό δεν είναι απαγορευτικό απλά πάντα είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε native προγράμματα.

Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί το kpackagekit δεν σου εμπνέει αξιοπιστία, π.χ. κρασάρει??
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 04 Μάιος 2009, 19:50

ααΑΑΑαααΑαααΑΑαΑΑΑΑαΑΑΑΑΑΑΑΑ
ρε σεις είναι φοβερά εκνευριστικό αυτό που κάνετε..... Εστησα το σύστημα μου... παιδεύτικα ώρες για να το φέρω στα μέτρα και βρήκα κάποιες λύσεις. Αποφάσισα όπως κάνω πάντα να ανεβάσω τις λύσεις που βρήκα ώστε όποιος έχει τα ίδια προβλήματα να μπορέσει να τα λύσει. Και μπαίνετε μέσα όχι μόνο έδω αλλά και σε ένα άλλο forum και ο ένας μου λέει για gnome προγραμμα και ο άλλος μου λέει ότι δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Ημαρτον ρε σεις!! Μάθετε ότι ο κόσμος όλος δεν περιστρεφετε γύρω από το pc σας και ότι αν δουλεύει κάτι σε εσάς θα πρέπει αν δουλεύει και στους υπόλοιπους. Και στην τελική εγώ δεν γουστάρω να έχω native προγραμματα. Δουλεύω με gtk τι θα κανουμε δλδ... Και αυτό είναι λάθος????????
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 04 Μάιος 2009, 19:54

Καλά dude, ηρέμησε λιγάκι δεν σε είπα και καμπούρη.... :) :)
Δεν είναι ότι σου την λέω απλά προσπαθώ να δώσω την δικιά μου οπτική γωνία. Δεν το έκανα με κακές προθέσεις αλλά άμα το κατάλαβες έτσι , με συγχωρείς.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 04 Μάιος 2009, 20:09

Δεν είναι αυτό. Εφαγα ώρες για να βρώ λύσεις. Μπήκα σε όλα τα official forum και διάβασα άπειρες λύσεις και τις δοκίμασα και μετά αφού βρήκα τις πιο λειτουργικές για την περίπτωσή μου έιπα να τις ποστάρω μήπως τις χρειαστεί κανείς άλλος. Το έκανα σε όλα τα forum που συμμετέχω. Και βγήκαν μερικοί εξυπνοί να μου πουν ότι δεν ξέρω τι μου γίνετε και ότι ποστάρω είναι λάθος. Τι να πω ρε π... μου μερικές φορές δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται μερικοί. Τουλάχιστον ας καταλάβουν ότι επειδή κάτι παέι καλά στο συστημα τους δεν είναι κάνόνας και ας διαβάσουν και τα official forum και τα προβλήματα που αναφέρονται εκεί καθημερινά. Θα εκπλαγούν με ότι δουν...
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jojefb » 04 Μάιος 2009, 20:15

vista killer έγραψε:
Σαν πρώτη κίνηση θα πρέπει να βάλετε και τα medibuntu repositories σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ

https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu
Γενικά καλό είναι να ενεργοποιήσετε όλα τα repositories μέσω synaptic.
Υπάρχει και ένας all time clasic οδηγός γενικά για το ubuntu που μπορείτε να δείτε εδώ

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty

το repositorie που έδωσες μου βγάζει αυτο το μην.

έγραψε:W: GPG error: http://packages.medibuntu.org jaunty Release: Οι παρακάτω υπογραφές δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν επειδή δεν ήταν διαθέσιμο το δημόσιο κλειδί: NO_PUBKEY 2EBC26B60C5A2783

έδωσα την εντολή για το το σωστό sources.list αλλά πάλυ τα ίδια... :?: :?: :?:
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστες┃ Προγραμματισμός: καθόλου ┃ Αγγλικά: μέτρια
Άβαταρ μέλους
jojefb
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό KiRiLoS » 04 Μάιος 2009, 20:21

Thanks Thanks και παλι Thanks!Ειδικα αυτο με τον ηχο μου εχει σπασει τα νευρα!
Καλα εκανες και τα postαρες,ασε τους αλλους να λενε!
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Ελάχιστο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
ubuntu 10.04 x32
IntelCore2Duo 6300 (1.86GHZ,4MB) / 2X1024MB / NVIDIA GeForce 8400 GS (256MB) / HD Audio Controller / 15" Samsung SyncMaster 152v
KiRiLoS
punkTUX
punkTUX

IRC: kirilos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 04 Μάιος 2009, 20:24

Για το medibuntu υπάρχει πρόβλημα με το public key. Πιστεύω σε λίγες μέρες να το φτιάξουν.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 04 Μάιος 2009, 20:28

vista killer έγραψε:ρε σεις

αυτό πάει και σε εμένα
vista killer έγραψε:και ο άλλος μου λέει ότι δεν αντιμετώπισε προβλήματα.

εγώ είμαι αυτός :mrgreen:
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=292220

vista killer έγραψε:Μπήκα σε όλα τα official forum

Δεν είδα κανένα ποστ εδώ :?

Τέσπα, απλά εγώ και ο @Nisok νομίζουμε ότι ο λόγος που έχεις τα προβλήματα είναι το πολύ gtk και οι μη native λύσεις, απο τις οποίες με τις λύσεις που γράφεις περισσότερο κολλάς προς αυτήν την κατεύθυνση παρά το αντίθετο...
Η πρόθεσή μου ήταν να δεις το θέμα όπως λέει ο @Nisok, απο διαφορετική οπτική γωνία...

Αυτά :)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jojefb » 04 Μάιος 2009, 21:03

γιατί αναλώνεστε έτσι?
γιατί απλά κάτω από τον οδηγό του vista killer δεν βάζετε τις δικές σας παρατηρήσεις με την δική σας οπτική γωνία.
πχ στο θέμα του διαχείριση πακέτων συμφωνώ με το vista killer στο θέμα του compiz διαφωνώ
πιστεύω νέους χρήστες σαν κι εμένα θα μας βοηθούσε ποιο πολύ να βλέπαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποιο έμπειροι και κάποιες προτάσεις για λύσεις και μετά ο καθένας θα κρίνει μόνος του ανάλογα με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει και αν χρειαστεί κάτι παραπάνω θα ρωτήσει.

η δική μου οπτική γωνία ;)
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστες┃ Προγραμματισμός: καθόλου ┃ Αγγλικά: μέτρια
Άβαταρ μέλους
jojefb
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα