Θέλω να γράψω γενικά προβλήματα που αντιμετώπισα μετά την εγκατάσταση του kubuntu και γενικά πως τα έλυσα. Από τι φένεται το kubuntu δεν είναι τόσο out of the box όπως είναι το ubuntu και θέλει λίγο δουλειά για να παίξουν όλα σωστά.
Την εγκατάσταση την έκανα σε ext4 και με 64αρη σύστημα. Καλό είναι σαν διαχειριστή πακέτων να εγκαταστήσετε το synaptic καθώς είναι πολύ πιο αξιόπιστο από το kpackagekit η ακόμα και από το adept. Για driver της κάρτας γραφικών καλό είναι να βάλετε το πρόγραμμα envyng-qt και να κάνετε από εκεί την εγκατάσταση των driver καθώς γίνονται σχετικά συχνά αναβαθμίσεις στους driver.
Σαν πρώτη κίνηση θα πρέπει να βάλετε και τα medibuntu repositories σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ
https://help.ubuntu.com/community/Medibuntu
Γενικά καλό είναι να ενεργοποιήσετε όλα τα repositories μέσω synaptic.
Υπάρχει και ένας all time clasic οδηγός γενικά για το ubuntu που μπορείτε να δείτε εδώ
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Jaunty
Τέλος για τα εφέ κατά την γνώμη μου καλύτερα να βάλετε compiz γιατί ακόμα τα εφέ του kde είναι ανέτοιμα. Ας παρουσιάσω τώρα τα προβλήματα που βρήκα και πως τα έλυσα.
Προβλήματα ήχου
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν με τον ήχο. Τα μισά προγράμματα δεν μπορούσαν να παίξουν καθόλου ήχο μαζί με τον amarok. Οταν έβρισκα λύσεις για τον amarok και επαιζέ ήχος τότε δεν είχα ήχο στα υπόλοιπα προγράμματα και η κατάσταση έκανε κύκλους χωρίς να υπάρχει διέξοδος στο πρόβλημα. Τελικά αυτό που βρήκα και τώρα παίζουν όλα σωστά ήταν να εγκαταστήσω το pulseaudio δίνοντας σε κονσόλα
sudo apt-get install pulseaudio
μετά να δώσω σε κονσόλα
sudo asoundconf set-pulseaudio
μετά έπρεπε να βάλω στις ρυθμίσεις ήχου στο system settings σαν συσκευή το pulseaudio και να το βάλω σαν πρώτη επιλογή σε όλες τι μπάρες που υπάρχουν εκεί.
Tέλος εγκατέστησα και το πακέτο gnome-media δίνοντας
sudo apt-get install gnome-media
και μετά έδωσα σε κονσόλα
gstreamer-properties
και στο παράθυρο που άνοιξε στην μπάρες με την αναπαραγωνή έβαλα τα device σε default και το plugin σε pulseaudio. Μετά την επανεκίνηση που έκανα στο σύστημα τα πάντα δουλεύουν πλέον μια χαρά και σε όλα τα προγράμματα έχω ήχο.
Άσχημα font στον firefox
Γνωστό πρόβλημα γενικά στο linux και οφείλετε στην γραμματοσειρές της microsoft και ότι μάλλον αρκετές σελλίδες τις χρησιμοποιούν για να το περιεχόμενο τους. Φυσικά δεν μπορούν να έρθουν προεγκατεστημένες σε μια διανομή αυτές οι γραμματοσειρές γιατί υπάρχει θέμα ιδιοκτησίας. Για να τις εγκαταστήσετε θα πρέπει να ανοίξετε το synaptic και να βρείτε το πακέτο
msttcorefonts
και να το εγκαταστήσετε. Μετά θα πρέπει να ορίσετε από τις ρυθμίσεις του firefox οι ιστοσελλίδες να χρησιμοποιούν τις δικές τους γραμματοσειρές.
Σετάρισμα δίσκων σε φακέλους
Στο σύστημα μου έχω τέσσερης δίσκους. Δυστηχώς δενγίνετε αυτόματα ο ορισμός ενός σταθερού φακέλου προσάρτησης για τους δίσκους . Για να λύσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα
ntfs-config
που θα το βρούμε μέσω synaptic. Μετά το τρέχουμε από κονσόλα δίνοντας
sudo ntfs-config
και βάζουμε το όνομα του φακέλου που θέλουμε να γίνει η προσάρτηση. Πλέον οι δίσκοι θα γίνονται mount στον φάκελο /media και στο όνομα του φακέλου που δώσαμε.
Λείπουν τα εικονίδια στο compiz settings manager
Εκτός από την κουραστική μετάφραση του compiz settnigs manager είχα να αντιμετωπίσω και ένα πρόβλημα ότι έλυπαν τα εικονίδια σε όλο το πρόγραμμα. Το πρόβλημα λύνετε βάζοντας το πακέτο
librsvg2-common
Άσχημη εμφάνιση των προγραμμάτων όταν τα ανοίγουμε ως root
Το πρόβλημα λύνετε αν εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα gtk-chtheme που θα το βρούμε μέσω synaptic και το τρέξουμε μετά μέσω κονσόλας δίνοντας
suod gtk-chtheme
μετά επιλέγουμε το θέμα που θέλουμε να έχουν οι εφαρμογές μας.
Video firefox plugin
Με το σετάρισμα του ήχου γενικά σε pulseaudio υπήρχε πρόβλημα με τα plugin στον firefox για να βλέπω ταινίες mov η avi από τον broswer. Το plugin που δουλεύει γιαυτή την περίπτωση είναι του vlc καθώς έχει υποστίρηξη για pulseaudio. Τα πακέτα που θα πρέπει να βάλουμε είναι τα
mozilla-plugin-vlc
vlc-plugin-pulse
το κακό είναι ότι λόγο ενός bug στην τελευταία έκδοση του vlc δεν εμφανίζει την μπάρα με την διάρκεια του κομματιού κάτω από το video.
Πλέον το σύστημα το έχω φέρει στα μέτρα μου. Αρχίζω πλέον να κάνω εγκατάσταση των διάφορων προγραμμάτων. Οτι πρόβλημα αντιμετωπίσω θα το ποστάρω καθως και τι λύση βρήκα