Chris_th έγραψε:Έχω ένα desktop με win7 και το laptop της υπογραφής μου. Συνδέονται στο ίδιο router. Το laptop κάποιες φορές ασύρματα, κάποιες ενσύρματα. Πως θα μπορούσα να στέλνω αρχεία απ το ένα pc στο άλλο και επίσης πως θα μπορούσα να εκτυπώσω κάτι από το laptop ενώ ο εκτυπωτής είναι συνδεδεμένος στο desktop. Έψαξα και βρήκα
αυτό. Θα γίνει η δουλειά; Υπενθυμίζω ότι χρειάζομαι και διαμοιρασμό αρχείων και εκτύπωση αρχείων απ' το laptop.
Θα σου πω μια «γρήγορη λύση» για διαμοιρασμό αρχείων μέσω Ubuntu και windows μέσω δικτύου.
Στο Ubuntu (nautilus) κάνε δεξί κλίκ στο φάκελο που θες να διαμοιράσεις -έστω τον ubushare- και ενεργοποίησε τον διαμοιρασμό του από τις ιδιότητες. Αν δεν έχεις ήδη εγκατεστημένο το samba (μια ελεύθερη υλοποίηση για τα *nix συστήματα, του δικτυακού πρωτοκόλλου smb, που είναι default στα γουιν) θα σου προτείνει την εγκατάστασή του και θα την κάνεις. Συν κάποιων άλλων πακέτων. Επίσης, από Ιδιότητες → δικαιώματα, άλλαξε τα δικαιώματα του φακέλου στο 3ο πεδίο others ή άλλοι, σε κάτι λογικό και τέλος ενεργοποίησε στην καρτέλα «κοινή χρήση» τα «επιτρέπεται σε τρίτους η εγγραφή...» και «προσπέλαση από επισκέπτες».
Ίσως χρειαστεί να επανεκκινήσεις την υπησεσία για το samba με:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo restart smbd
Eκτέλεσε επίσης
ifconfig
, για να βρεις την τοπική IP του Ubuntu pc. Είναι η τιμή του του
inet addr και συνήθως είναι της μορφής 192.168.0.χχχ.
Στα γουιν...
Πάτα το «Εκτέλεση» ή run (SuperKey+R) και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί εκτέλεσε:
net use x: \\192.168.0.χχχ\ubushare
και μετά ξανα-πάτησε Run και γράψε
\\192.168.0.χχχ
και περιμένεις να ανοίξει ο φάκελος ubushare.
----------------------------
Όπως είπα αυτή είναι μια γρήγορη λύση και φυσικά δεν παρέχει κάποια σωστή ασφάλεια. Αν θες κάτι μόνιμο, νομίζω κάτι υπάρχει στους οδηγούς του φόρουμ, αλλιώς υπάρχει στο documentation του ubuntu. Αναζήτησε για samba/smb που μάλλον αυτό θα είναι το πρωτόκολλο που θα βασιστείς.
Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, εδώ «είμαστε»...