Ilias95 έγραψε:Απορία: Και τα δύο (software center, synaptic) χρησιμοποιούν το apt από κάτω;
Ilias95 έγραψε:Γι' αυτό ρωτάω. Άρα εδώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί ουσιαστικά και τα δύο είναι διαφορετικά gui για τον ίδιο package manager (apt);
Nαι, και τα δύο είναι προγράμματα front-end για το APT.
Mία λεπτομέρεια σχετικά με αυτά όμως, είναι ότι το APT δεν είναι το package management system.
Tο ίδιο το APT είναι και αυτό ένα (CLI) front-end για το
dpkg, που αυτό είναι το σύστημα διαχείρισης πακέτων του Debian (και του Ubuntu).
Ilias95 έγραψε:Και γενικά είναι εντάξει/προτείνεται να χρησιμοποιείται πότε το ένα και πότε το άλλο για package management στο ίδιο σύστημα;
Για την δεύτερη ερώτηση, αν και δεν έχω διαβάσει απόψεις σχετικά, δεν βρίσκω το λόγο να μην τα χρησιμοποιεί κάποιος όλα για την διαχείριση πακέτων.
Έτσι και αλλιώς αν δημιουργηθεί πρόβλημα οφείλεται σε γενικό σφάλμα και όχι σε σφάλμα του εκάστοτε λογισμικού.
Δηλαδή δεν πρόκειται να δημιουργηθούν conflictions μεταξύ των εφαρμογών αυτών, αφού εν τέλει όλα τα διαχειρίζεται το dpkg.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των dpkg (και των συστατικών του) και APT (και των συστατικών του) είναι πως το dpkg είναι η βάση του συστήματος διαχείρισης πακέτων, ουσιαστικά το ίδιο το σύστημα διαχείρισης πακέτων. Το dpkg είναι χαμηλού επιπέδου λογισμικό, σε αντίθεση με το APT που μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες που δεν μπορεί να κάνει το dpkg.
Λέγοντας πως το APT είναι front-end για το dpkg στο θέμα της διαχείρισης πακέτων, σημαίνει πως το APT δεν λειτουργεί χωρίς το dpkg, ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει.
Η διαδικασία εγκατάστασης μέσω του apt-get γίνεται κάπως έτσι:
- sudo apt-get install πακέτο
- Το APT ελέγχει τις πηγές λογισμικού για το πακέτο αυτό μέσω των λιστών που υπάρχουν.
- Εντοπίζει το πακέτο και λαμβάνει τα απαραίτητα αρχεία .deb για την εγκατάστασή του.
- Μόλις γίνει λήψη των αρχείων, το dpkg αναλαμβάνει την εγκατάστασή τους.
Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το dpkg είναι η λήψη των αρχείων από απομακρυσμένη τοποθεσία, πράγμα που κάνει το APT. Όταν λοιπόν το APT κατεβάσει αυτά τα αρχεία τα τοποθετεί στο
/var/cache/apt/archives, τότε το dpkg αναλαμβάνει την εγκατάσταση βάσει των πληροφοριών που έχει λάβει από το APT.
Αυτό σημαίνει πως το dpkg είναι αυτό που πραγματοποιεί την εγκατάσταση των πακέτων. Το APT κάνει ότι είναι απαραίτητο για να τα βρει και να τα κατεβάσει.
UnixBeast έγραψε:Βασικα μολις ανοιξω το Ubuntu Software Center κατω, μου λεει 71043.... Γραψε λαθος. Νομιζα πως ηταν 6-7000 κατι τετοιο και σκαλωσα. Αλλα και παλι.
To Synaptic μου γυρναει 43096 πακετα. Δηλαδη 30000 πακετα περιπου λιγοτερα. Ενταξει. Εχω βαλλει και 1-2 ppa αλλα 30000 λιγοτερα?
Χωρις να κανω search η κατι τετοιο. Μολις τα ανοιξω απλα μου λενε κατω ποσσα πακετα εχουν
Κανονικά το USC και το Synaptic πρέπει να διαβάζουν ότι βρίσκεται στα αποθετήρια. Και το κάνουν.
Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις, όπως πακέτα στο USC που είναι επί πληρωμή, ή πακέτα διαφορετικής αρχιτεκτονικής από αυτήν του συστήματος.
Aκόμα, βλέπουμε πως στο κέντρο λογισμικού του Ubuntu εκτός από προγράμματα-πακέτα, υπάρχουν και διάφορα άλλα "πακέτα" τα οποία όμως δεν είναι προγράμματα, αλλά... Περιοδικά!
Ναι, μπορούμε να δούμε στο κέντρο λογισμικού το περιοδικό Full Circle, το Ubuntistas, πράγματα που φυσικά δεν εμφανίζονται στο Synaptic.
Για παράδειγμα επάνω στην αρχιτεκτονική, όταν στο synaptic επιλέγω το All μου εμφανίζει κάπου στα 50.000 πακέτα.
Όταν όμως επιλέγω βάσει αρχιτεκτονικής, στα 64bit έχω 50.000 και υπάρχουν άλλα 20.000 στα 32bit. Στο σύνολο ξεπερνάνε μαζί τα 50.000 πακέτα.
Γενικότερα, τα πακέτα που εμφανίζονται ως "listed" στο synaptic δεν είναι ο συνολικός αριθμός των πακέτων, αλλά αυτά που υπάρχουν στην κατηγορία όπου βρίσκεσαι (Sections, Architecture κλπ.). Αν πας στο
Architecture > All στο Synaptic θα δεις διαφορετικό αριθμό από τον αρχικό, αριθμό ο οποίος συγκλίνει περισσότερο σε αυτόν που εμφανίζει το κέντρο λογισμικού.
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και πολλαπλά πακέτα που αφορούν το ίδιο λογισμικό, άλλης έκδοσης.
Για παράδειγμα ένα πακέτο που να περιέχεται σε δύο αποθετήρια, όμως το καθένα να έχει διαφορετική έκδοση.
Έχει να κάνει με το πως επιλέγει κάθε πρόγραμμα να εμφανίζει το σύνολο των πακέτων που υπάρχουν και αν υπάρχουν περιορισμοί που δεν εμφανίζονται στο σύνολο για κάποιο λόγο.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άφοβα το Synaptic. Δεν εμφανίζει λιγότερα πακέτα συνολικά, αλλά υπό κατηγορία.
Δηλαδή αυτή η διαφορά στους αριθμούς οφείλεται στα κριτήρια όπου έχει προγραμματιστεί η κάθε εφαρμογή να εμφανίζει στο σύνολο και αν υπάρχουν κατηγορίες όπου εξαιρεί από το σύνολο.
Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές μπορεί να εντοπίσει κάθε πακέτο που βρίσκεται στις πηγές λογισμικού. Δεν θα σε περιορίσει πουθενά το Synaptic στην αναζήτηση, ούτε το κέντρο λογισμικού. Δεν παραλείπονται πακέτα από τις λίστες ή τις αναζητήσεις.
Στην θέση σου, θα τα κρατούσα και τα δύο και θα χρησιμοποιούσα όποιο με βόλευε περισσότερο.