Πως διαχειριζομαι το Samba?  Το θέμα επιλύθηκε

...ρύθμιση - εγκατάσταση web server, mail server, ftp server, κλπ

Συντονιστές: the_eye, konnn

Πως διαχειριζομαι το Samba?  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 28 Σεπ 2009, 21:25

Τελικα εκανα και γω την πατατα μου...

Ξεκινησα να κανω τον υπολογιστη μου να φαινεται στα Windows και τα PC που ειναι στο Windows Network ακολουθωντας τις οδηγιες εδω:

http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=2583&p=24219#p24219

Εχωντας διαφορετικο partition για το home, ειπα να κανω ολο το partition shared. Ακολουθησα τις οδηγιες (ειχα ξεχασει οτι δεν ειχα κατεβασει το Samba σε αυτο το PC, αλλα στο πεθαμενο...) οποτε μου ειπε οτι ηθελε να κατεβασει καποια πακετα.

Του εδωσα την αδεια και τα κατεβασε... και εφτιαξε ενα share που λεγεται workgroup...

Ελα ομως που το workgroup στο Windows δεν λεγεται workgroup... (απο τον παλιο κακο καιρο, οταν ξεκινησα το Wi-Fi, αλλαξα το ονομα, ωστε οι επισκεπτες μας που ηθελαν να μπουν στο Internet με το δικο τους laptop να μην βλεπουν τους δισκους μου, εγινε αυτο απο λαθος...).

Με τα πακεττα που εχω:

Εικόνα
δεν εχω καποιο Samba Manager.

Tα διαθεσιμα πακετα ειναι:

Εικόνα

Τι πρεπει να κατεβασω για να :

α) Διαγραψω το workgroup share
β) Να φτιαξω ενα share με το σωστο ονομα

Επισης, βλεπω και ενα share GNL! Τι ειναι τουτο;

Ευχαριστω

Φιλικα

ΜακηςΜ
Τελευταία επεξεργασία από Nisok και 29 Σεπ 2009, 02:49, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Διόρθωση επίλυσης
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Πως διαχειριζομαι το Samba?

Δημοσίευσηαπό g00fy » 28 Σεπ 2009, 22:46

Δες εδώ.

Γενικός το θέμα με την ρύθμιση του SAMBA παίδεψε και παιδεύει αρκετά στο forum.

Δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο (απ' όσο γνωρίζω, γιατί μου αρέσει ο παραδοσιακός τρόπος) για ρύθμιση του smb.conf όπως το ζητάς.
Το αρχείο με τις ρυθμίσεις του SAMBA Server βρίσκεται στο
Κώδικας: Επιλογή όλων
/etc/samba/smb.conf

Αν θέλεις μπορείς να το επικολλήσεις στο forum για να βοηθήσουμε. Εναλλακτικά βλέπεις τους συνδέσμους που ανέφεραν τα παιδιά στις άλλες δημοσιεύσεις, καθώς επίσης κι εδώ

Εναλλακτικά κάνεις δεξί κλικ απο τον ναφτίλο πάνω στον φάκελο που θέλεις να έχεις κοινόχρηστο στο Linux και αυτό κάνει όλα τα υπόλοιπα.

Εσύ αποφασίζεις ποιον δρόμο θα διαλέξεις...

May the source be with you... ;)
Η/Υ: Intel Pentium DualCore / 2GB RAM / nVidia Geforce 8400GS / Ubuntu 10.04 64bit
Η/Υ: Toshiba Tecra R10-10S / Ubuntu 9.10 64bit

motd: May the source be with you!
g00fy@ubuntu-gr.org:~$ cat /etc/γνώσεις.conf
Linux:kuru (όχι guru) / Προγραμματισμός:Ναί / Αγγλικά:Καλά
Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 28 Σεπ 2009, 23:17

Στο http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=2583&p=24219#p24219 αναφερει:

έγραψε:αν πρόκειται για ολόκληρο partition θα το κάνετε μέσα από το sasmba (μενού> διαχειριστή συστήματος>samba>προσθήκη κοινού πόρου> και επιλέγετε το partition που θέλετε. τώρα θα πρέπει να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στο samba στο ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ> ΒΑΣΙΚΟ: βάζουμε το όνομα της ομάδας εργασίας π.χ home .

Υποθετω οτι το sasmba ειναι απλο πληκτρολογικο λαθος και αναφερεται στο samba

To Jaunty μου ειναι στα Αγγλικα και το μεταφραζω:

System>Samba>Addition of resources η κατι τετοιο τελος παντων.

Το Μενου System σε μενα δεν εχει επιλογη Samba (αν και νομιζω οτι θυμαμαι στο laptop που πεθανε, ειχα κανει εγκατασταση Samba και ειχε, τι να σου πω, ενα μυαλο κι αυτο μεταχειρισμενο...).

Ξερει κανεις τπτ?

Ευχαριστω

Φιλικα

ΜακηςΜ
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 29 Σεπ 2009, 00:23

Λοιπον...

Το μεταχειρισμενο μυαλο καλα θυμοταν!

Με το Synaptic Manager κατεβασα το Samba Server Configuration Tool 1.2.63, A graphical interface for configuring SMB shares

Αυτο μου εδωσε ενα εικονιδιο στο System>Administration>Samba

Κανοντας κλικ σ'αυτο, βγαινει ενα προγραμματακι,

Επιλεγεις Preferences>Server Settings

και αλλαζεις το ονομα του Workgroup με αυτο που εχεις στα Windows

Τερμα!

Απο τα Windows, στο Network Places, εμφανιζεται πλεον ο UbuntoPC με διπλο κλικ σου ζηταει Username/Password

Δινεις αυτα που κανεις login και βλεπεις το Home! :clap: :clap:

Φιλικα

ΜακηςΜ
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: [ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ]Πως διαχειριζομαι το Samba?

Δημοσίευσηαπό linuxman » 29 Σεπ 2009, 00:40

Μπράβο , άλλα καλύτερα χειροκίνητα έτσι ξέρουμε τι κάνουμε .
Εγώ θα σου πρότεινα να μην έχεις κοινό το /home άλλα κάποιο άλλο φάκελο π.χ. /media/share , δεν είναι ότι καλύτερο να το κάνεις το /home .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 29 Σεπ 2009, 01:03

Το Home εχει το δικο του partition, οποτε νομιζω οτι το συστημα ειναι ασφαλες. Ουτως η αλλως, ουτε η γυναικα μου, ουτε ο γιος μου την εχουν ψωνισει ακομα με το Linux για να μπουνε :D Απλα εγω παω απο pc σε pc και με βολευει να τα βλεπω ολα.

Το θεμα του χειροκινητου:

Αγαπητε Linuxman πρεπει να προσπαθησεις να δεις τα πραγματα απο τα ματια ενος (καρα)αρχαριου...

Δεν κερδιζω τπτ να μπω σαν superuser αντιγραφοντας ενα

sudo apt get xxxx

εκτος απο την ψευδαισθηση οτι ειμαι superuser. Δεν καταλαβαινω, τι κανω, και γιατι, τι ειναι το πακετο που κατεβαζω...

Απο την αλλη μερια, παω στο Synaptic Manager και οσο να'ναι, βλεπω και μια περιγραφη. Πχ. περιμενα ολο το βραδυ να βγει καποιος απο σας τους επαγγελματιες Linuxαδες, να μου πει αν το Samba4 ειναι αυτο που λειπει (γιατι απο την περιγραφη, φοβομουν να το κατεβασω...). Για να καταλαβεις, αυτα που κατεβασε το Nautilus πηγα να απεγκαταστησω και τα εκανα θαλασσα...

Επισης, καλο ειναι να βλεπουμε το Synaptic, εχει τοσα προγραμματα που μπορουν να μας φανουν χρησιμα...

Καλα θα ηταν εκτος απο το sudo να υπηρχε και ενα command pseudo που να ηταν αμεσα αναστρεψιμο... :lol: :lol: :lol:

Το αρχειο που μου προτεινε ο φιλος να κανω manual edit θα παω να το κοιταξω...ετσι για επιμορφωση.

Ευχαριστω και καληνυχτα

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ: Τεραστιο off-topic...sorry :wave:
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 29 Σεπ 2009, 02:36

Τελικα ο Linuxman ειχε δικιο! Δεν του αρεσε καθολου οτι το Home ητανε shared... :lol:

Το εκανα οπως τα Windows με ενα Shared Documents φακελλο και θα εφαρμοσω την ιδια πειθαρχεια, ωστε να εχω ολα τα αρχεια που θελω εκει.

Μου πηρε καμποση ωρα να φερω τα πραγματα στη θεση τους... κατι σαν το Recovery Point εμεις δεν εχουμε;

Φιλικα

ΜακηςΜ
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό g00fy » 29 Σεπ 2009, 07:40

Μην αγχώνεσαι!!! Δε χαλάει τόσο εύκολα το σύστημά μας όπως τα Windows!

Πρακτικές συμβουλές πως να "πασπατεύεις" αρχεία ρυθμίσεων...

π.χ. θέλουμε να πειραματιστούμε με το /etc/samba/smb.conf

πριν απο οτιδήποτε άλλο

sudo cp smb.conf smb.conf.original

κάνουμε ό,τι θέλουμε με το αρχείο, τις δοκιμές μας κλπ κλπ

δεν μας άρεσαν; κάναμε λάθος;

sudo cp smb.conf.original smb.conf

Ορίστε η επαναφορά! Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. ;)

Θέλεις μεγαλύτερη ασφάλεια; Τρέξε το Live CD, κάνε Ο,ΤΙ θέλεις και αν δε σου κάτσει, πάτα το Reset και όλα μέλι-γάλα.
Πράγματα που δεν τα έχουν τα Windows. Για να κάναμε αλλαγές στη Registry' αν μετά απο λάθος το επαναφέραμε τόσο εύκολα... :mrgreen:

Και αν απεγκατέστησες ένα πακέτο, τί έγινε; Βάλε τα απο το Synaptic. Αν λείπει κάποιο και δε λειτουργεί αυτό που θέλεις θα σου το πει. Το ίδιο και απο το τερματικό με apt-get install

Συν τις άλλης, εμείς είμαστε εδώ! Και να μην πιάσουμε το πρόβλημά σου με την πρώτη (που τόσα μυαλά μαζεμένα, ε δε μπορεί) κάτι θα κάνουμε μετά ;) :D
Η/Υ: Intel Pentium DualCore / 2GB RAM / nVidia Geforce 8400GS / Ubuntu 10.04 64bit

Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 29 Σεπ 2009, 11:04

Να 'σαι καλα g00fy!!! :wave:

Χειρουργικη εγκεφαλου απο το εγχειριδιο!! :lol:

Εγω εκανα

gksu nautilus

Μπηκα και αντεγραψα το /etc/samba/smb.conf στα Documents, το εκανα rename σε /smb.conf.txt και μπηκα σ'αυτο να το περιεργαστω. Παρεμπιπτοντως, δεν του αρεσε το smb.conf.old συμβατικη ονομασια που χρησιμοποιουσα στα παραθυρια... :lol: :lol: :lol:

Πανω, πανω ηταν το

# Change this to the workgroup/NT-domain name your Samba server will part of
workgroup = ######

και ενα Find εδειξε οτι δεν υπηρχε πουθενα αλλου!

Οποτε θα το εκανα και ετσι :thumbup:

Ευχαριστω για την προθυμια και το ενδιαφερον. :clap: Με κανει να αισθανομαι ομορφα σαν μελος της κοινοτητας. Ελπιζω καποια μερα να μπορω να βοηθησω αλλους και εγω. :roll:

Φιλικα

ΜακηςΜ
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό g00fy » 29 Σεπ 2009, 19:04

MakisM1 έγραψε:Ευχαριστω για την προθυμια και το ενδιαφερον. :clap: Με κανει να αισθανομαι ομορφα σαν μελος της κοινοτητας.

Μα τί είναι αυτά που λές τώρα... μα κάνεις και κοκκινίζουμε :oops:
Χαρά μας βρε! Κι εμείς αισθανόμαστε όμορφα. Ubuntu φίλε μου! "Είμαι αυτός που είμαι' εξ' αιτίας αυτού που είμαστε όλοι μας!" :D

MakisM1 έγραψε:
Ελπιζω καποια μερα να μπορω να βοηθησω αλλους και εγω. :roll:

Όρεξη να 'χεις και είναι εύκολο. Όπου δεις πως γνωρίζεις κάτι, απάντα στο ψαχνό! :lol: ;)

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δε και αυτά Ubuntu-gr Marketing: Πώς μπορώ να προσφέρω στην κοινότητα καθώς επίσης και στα τεύχη του Ubuntistas υπάρχουν άρθρα σχετικά με την προσφορά στην κοινότητα.

Αφού έχει λυθεί το θέμα, πάτα και το ν στο πρώτο σου post για να εμφανίζεται ως επιλυμένο.

Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Διακομιστές / Εξυπηρετητές