Web server

...ρύθμιση - εγκατάσταση web server, mail server, ftp server, κλπ

Συντονιστές: the_eye, konnn

Web server

Δημοσίευσηαπό nitro912gr » 12 Νοέμ 2010, 19:59

Καλησπέρα.
Θέλω να στίσω ένα μικρό web server σε xubuntu, σε ένα εξαιρετικά αρχαίο σύστημα, τουλάχιστον μέχρι να βρω κάποια χρήματα να πάρω έναν IDE δίσκο για ένα λίγο νεότερο.

Το σύστημα για αρχή είναι ένα αρχαίο HP Vectra VE18, intel pentium 3 550Mhz, 384MB RAM 100Mhz, onboard Sound + VGA matrox g200, μερικά giga HDD (9 νομίζω). Στο οποίο έχω περάσει xubuntu 9 (το είχα αρκετό καιρό στην άκρη) και οκ "δουλεύει".

Εν καιρό το όλο εγχείρημα θα το περάσω σε ένα νεότερο σχετικά μηχάνημα, που απλά θα το γράψω και αυτό για την ιστορία, athlon Thunderbird 1200Mhz, 1GB DDR 400 ram, ati 9600 128MB, onboard 3com lan, sound, HDD coming soon. Οπότε αν αυτό που θέλω να κάνω δεν είναι δυνατό να γίνει στο πρώτο, πείτε μου το πως και θα το κάνω εν καιρό στο δεύτερο.

Τι θέλω να κάνω:
Ένα απλό web server να ανεβάζω την σελιδούλα μου (html, flash, images, μια πρώτη έκδοση μπορείτε να δείτε εδώ: http://nikapa.freehost.gr/) και κατά καιρούς και τίποτα άλλα αρχεία όπως πχ κάνα βιογραφικό σε doc ή pdf, για να τα δίνω μέσω link σε τρίτους.
Να μπορώ να διαχειρίζομαι τον server μέσω lan (ή και internet δε με απασχολεί) από συστήματα με windows vista και macosx (αν ζητάω πολλά και μόνο ένα από τα 2 με βολεύει) χωρίς να χρειάζεται να του έχω οθόνη ή άλλα input μέσα επάνω του.

Τι χρειάζομαι για να το φτιάξω; Μετά πως το βγάζω στο δίκτυο; Χρειάζεται να αγοράσω ή να χρησιμοποιήσω κάποιο δωρεάν domain name?
Πείτε μου ότι χρειάζεται να κάνω και αν υπάρχει κόστος σε κάτι και τι κόστος.

Ευχαριστώ και συγνώμη αν ζητάω πολλά. :clap:
System 4: OS: Ubuntu Studio 12.11 64bit, Spects: CPU: AMD Athlon II x2 250 3Ghz, RAM: 2χ 1GB DDR2 800Mhz, Mobo: ASUS M4A78VM with integrated sound and LAN, GPU: Integrated ATI Radeon HD3200 256MB shared
System 3: OS: Ubuntu 12.04 64, Spects: CPU: AMD Athlon II x2 255, RAM: 2GB DDR3 1333Mhz, Mobo: MSI with integrated realtek sound, GPU: ATI HD4850 512ΜΒ(Second boot Win7)
System 2: Macbook 6.1
System 1: OS : Windows 7 64, CPU: AMD Phenom II x6 1090T 3,2Ghz, RAM: 2x4GB DDR3 1600Mhz, ATI HD7850
Άβαταρ μέλους
nitro912gr
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 177
Εγγραφή: 10 Αύγ 2010, 00:00
Τοποθεσία: Athens, Aigio
IRC: nitro912gr
Εκτύπωση

Re: Web server

Δημοσίευσηαπό medigeek » 12 Νοέμ 2010, 20:56

nitro912gr έγραψε:
Το σύστημα για αρχή είναι ένα αρχαίο HP Vectra VE18, intel pentium 3 550Mhz, 384MB RAM 100Mhz, onboard Sound + VGA matrox g200, μερικά giga HDD (9 νομίζω). Στο οποίο έχω περάσει xubuntu 9 (το είχα αρκετό καιρό στην άκρη) και οκ "δουλεύει".

Δοκίμασε με:
1. το ubuntu server: http://releases.ubuntu.com/maverick/ubu ... r-i386.iso
2. το ubuntu mini: https://help.ubuntu.com/community/Insta ... /MinimalCD
http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/ ... t/mini.iso
Είναι μια μινι-έκδοση, αρκετά αρχεία για να ξεκινήσει η εγκατάσταση, και τα υπόλοιπα τα κατεβάζει από το διαδίκτυο.

Αν το θέλεις για server, μην εγκαταστήσεις desktop manager, δούλεψε με κονσόλα/τερματικό. :)
Ακόμη, πρόσεξα (στα δεξιά της ιστοσελίδας εκεί που λέει "RAM") ότι ο υπολογιστής υποστηρίζει μνήμη RAM maximum 512mb (2 x 256mb). Εσύ έχεις 384mb. Αν βρεις μια μνήμη 256 μπορείς να επεκτείνεις τη μνήμη του υπολογιστή και να το κάνεις λίγο πιο γρήγορο. :)
έγραψε:# RAM
# Installed Size 64.0 MB / 512.0 MB (max)
# Technology SDRAM - Non-ECC
# Access Time 6.0 ns
# Form Factor DIMM 168-pin
# Upgrade Rule Max 256 MB module
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom
 
Δημοσιεύσεις: 5023
Εγγραφή: 24 Μάιος 2008, 14:49
Τοποθεσία: Σερβία/Κύπρος
Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Re: Web server

Δημοσίευσηαπό kon_nos » 12 Νοέμ 2010, 21:02

Δεν χρειάζεται να επιλέξεις xubuntu. Αν απλά θες web server, η έκδοση Ubuntu Server δεν έχει γραφικό περιβάλλον και θα τρέχει ομαλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκαταστήσεις Apache (ή lighttpd που προσωπικά τον προτιμώ), php, mysql-server, phpmyadmin και είσαι έτοιμος. Τώρα για domain θα σου πουν άλλοι που ξέρουν περισσότερα.
Εγκατάσταση των OpenGL headers σε Ubuntu
«Tων πολλών επιδίωξη η Ηδονή, των εκλεκτών η Δόξα, των δ’ επιλέκτων η Αρετή» - Αριστοτέλης
Άβαταρ μέλους
kon_nos
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 382
Εγγραφή: 09 Νοέμ 2008, 01:11
Τοποθεσία: Αθήνα, Νέο Φάληρο
IRC: kon_nos
Εκτύπωση

Re: Web server

Δημοσίευσηαπό Μάριος Ζηντίλης » 13 Νοέμ 2010, 11:17

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχεις θέσει, δε χρειάζεσαι PHP, MySQL ή PHPMyAdmin. Τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος
  2. Εγκατάσταση και αρχική ρύθμιση λογισμικού εξυπηρετητή
  3. Ρυθμίσεις δικτύου στον εξυπηρετητή
  4. Ρυθμίσεις δικτύου στο υπόλοιπο δίκτυο
  5. Λύση του προβλήματος του domain name
  6. Απομακρυσμένη διαχείριση

Το ίδιο ακριβώς έχω κάνει κι εγώ με έναν δικό μου παλιό υπολογιστή.

1. Εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος
Κατέβασε το Ubuntu Server Edition και κάνε την εγκατάσταση. Το περιβάλλον εγκατάστασης δεν είναι τόσο αισθητικά χαριτωμένο όσο της Desktop έκδοσης, αλλά κάνει τη δουλειά του. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σε ρωτήσει αν θέλεις να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό για Server, π.χ. Apache, LigHttpD, PHP, MySQL, PHPMyAdmin, και κάποια άλλα προγράμματα για διακομιστές αλληλογραφίας, προτείνω να μη διαλέξεις τίποτα σε αυτό το στάδιο.

Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, θα έχεις έναν υπολογιστή χωρίς κανένα πρόγραμμα εγκατεστημένο, παρά μόνο το βασικό λειτουργικό σύστημα.

2. Εγκατάσταση και αρχική ρύθμιση λογισμικού εξυπηρετητή
Εγκατέστησε τον Apache με την εντολή:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install apache2

Μέχρι αυτή τη στιγμή είσαι έτοιμος να βάλεις τα αρχεία της ιστοσελίδας σου στο φάκελο /var/www και θα τα βλέπεις από το υπόλοιπο δίκτυο δίνοντας στον περιηγητή ιστού την IP του εξυπηρετητή. Μπορείς όμως να ανοίξεις το αρχείο:
Κώδικας: Επιλογή όλων
/etc/apache2/sites-available/default
και να αντικαταστήσεις όπου βλέπεις /var/www με /home/username (όπου username το όνομα χρήστη που έδωσες κατά την εγκατάσταση. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τα αρχεία της σελίδας σου χωρίς να χρειάζεται να συνδέεσαι ως root, αλλά ως απλός χρήστης.

3. Ρυθμίσεις δικτύου στον εξυπηρετητή
Ο εξυπηρετητής σου μέχρι στιγμής παίρνει αυτόματα διεύθυνση IP από DHCP, πιθανότατα από κάποιο modem/router που έχεις. Δεν το θέλεις αυτό, πρέπει να του δώσεις μια στατική εσωτερική IP για να είσαι σίγουρος ότι δε θα αλλάξει μετά. Άνοιξε το αρχείο
Κώδικας: Επιλογή όλων
/etc/network/interfaces
και θα δεις το τμήμα που αναφέρεται στην κάρτα δικτύου σου να είναι το:
Κώδικας: Επιλογή όλων
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcp

Αυτό θα πρέπει να το κάνεις να μοιάζει με το εξής:
Κώδικας: Επιλογή όλων
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.100
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1
Εδώ έχουμε δώσει στον εξυπηρετητή τη στατική εσωτερική διεύθυνση 192.168.1.100. Αυτές οι ρυθμίσεις θα δουλέψουν σωστά στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλιώς δες και την τεκμηρίωση του δικτυακού σου εξοπλισμού. Επίσης, μπορείς να αλλάξεις και το
Κώδικας: Επιλογή όλων
/etc/resolve.conf
παρότι πιθανότατα θα έχει συμπληρωθεί αυτόματα από το DHCP και ίσως δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή του. Άνοιξέ το και θα δεις δύο γραμμές παρόμοιες με:
Κώδικας: Επιλογή όλων
nameserver 8.8.8.8
nameserver 4.2.2.4
Αυτές μπορείς να τις αλλάξεις βάζοντας τις διευθύνσεις των nameservers του παροχέα διαδικτύου σου. Πάρε τους τηλ. και θα σου πουν.

4. Ρυθμίσεις δικτύου στο υπόλοιπο δίκτυο
Αυτό που χρειάζεται να κάνεις στο υπόλοιπο εσωτερικό σου δίκτυο, είναι να βεβαιωθείς ότι η θύρα 80 προωθείται (port forwarding) στον εξυπηρετητή. Μπορείς να δεις την τεκμηρίωση του modem/router σου γι' αυτό, ή να ψάξεις στο διαδίκτυο για κάποιο βοήθημα συγκεκριμένα για τον εξοπλισμό που έχεις. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να σου κόβει τη θύρα 80 ο παροχέας σου, αν και συνήθως την έχουν ανοικτή.

5. Λύση του προβλήματος του domain name
Θα χρειαστείς κάποιο domain name για πρόσβαση από το διαδίκτυο προς τον εξυπηρετητή. Εδώ υπάρχουν διάφορες λύσεις. Εγώ ρώτησα στον ISP μου κάθε πόσο αλλάζουν οι IP των πελατών και μου είπαν ποτέ. Επομένως αγόρασα απλά ένα .com όνομα και χρησιμοποίησα τη δωρεάν υπηρεσία http://free.editdns.net για να προωθήσω αυτή τη διεύθυνση στην IP μου. Σε περίπτωση που ο ISP σου αλλάζει τις IP των πελατών περιοδικά, θα χρειαστείς κάποιο dynamic dns. Αν είσαι τυχερός, θα έχεις ένα modem/router που μπορεί το ίδιο να τρέχει ένα πελάτη dynamic dns (τα δικά μου Netgear και Linksys το παρέχουν). Αλλιώς, θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο πελάτη dynamic dns στον εξυπηρετητή, δεν το έχω δοκιμάσει αλλά δε νομίζω να είναι πάρα πολύ δύσκολο.

6. Απομακρυσμένη διαχείριση
Τέλος, θα θέλεις πρόσβαση στον εξυπηρετητή από κάποιον άλλο υπολογιστή στο εσωτερικό δίκτυο ή και από το διαδίκτυο, για να διαχειρίζεσαι τα αρχεία της σελίδας σου. Η ασφαλέστερη πρόσβαση γίνεται μέσω ssh, θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις το:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install openssh-server
Μετά απ' αυτό, από το εσωτερικό δίκτυο από άλλον υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον μπορείς να πας στο μενού Τοποθεσίες, να επιλέξεις το Σύνδεση στον εξυπηρετητή, Τύπος υπηρεσίας SSH και συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου θα σου ανοίξει ένα παράθυρο του Ναυτίλου με τα αρχεία του εξυπηρετητή. Για πρόσβαση από διαδίκτυο θα πρέπει να δώσεις ως διεύθυνση το domain που έχεις ρυθμίσει στο προηγούμενο βήμα, και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχεις προωθήσει και τη θύρα 22 στον εξυπηρετητή, η οποία χρησιμοποιείται από το SSH.

Αυτά για αρχή! Για μένα το στήσιμο εξυπηρετητή διαδικτύου και η δυνατότητα πρόσβασής του από «έξω» ήταν από τα διασκεδαστικότερα πράγματα που έχω κάνει με το Ubuntu. Μην απογοητευτείς αν κάτι δε δουλεύει, σίγουρα θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διαβάσεις κάποιο εγχειρίδιο ή άλλη τεκμηρίωση, αλλά το αποτέλεσμα είναι ωραίο.
Άβαταρ μέλους
Μάριος Ζηντίλης
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 220
Εγγραφή: 25 Σεπ 2008, 11:16
Εκτύπωση

Re: Web server

Δημοσίευσηαπό nitro912gr » 13 Νοέμ 2010, 13:15

Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια, από βδομάδα που ελπίζω να έχω λίγο χρόνο θα βάλω το σχέδιο μπροστά και θα σας κρατάω ενήμερους.
:)
System 4: OS: Ubuntu Studio 12.11 64bit, Spects: CPU: AMD Athlon II x2 250 3Ghz, RAM: 2χ 1GB DDR2 800Mhz, Mobo: ASUS M4A78VM with integrated sound and LAN, GPU: Integrated ATI Radeon HD3200 256MB shared
System 3: OS: Ubuntu 12.04 64, Spects: CPU: AMD Athlon II x2 255, RAM: 2GB DDR3 1333Mhz, Mobo: MSI with integrated realtek sound, GPU: ATI HD4850 512ΜΒ(Second boot Win7)
System 2: Macbook 6.1
System 1: OS : Windows 7 64, CPU: AMD Phenom II x6 1090T 3,2Ghz, RAM: 2x4GB DDR3 1600Mhz, ATI HD7850
Άβαταρ μέλους
nitro912gr
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 177
Εγγραφή: 10 Αύγ 2010, 00:00
Τοποθεσία: Athens, Aigio
IRC: nitro912gr
Εκτύπωση

Re: Web server

Δημοσίευσηαπό Jean » 20 Σεπ 2011, 16:31

Καλησπέρα...αφού κατάφερα και έλυσα τα προβληματάκια που είχα με τις ip μου,
τελείωσα τον web server σύμφωνα με τις οδηγίες του τελευταίου τεύχους ubuntistas και λειτουργεί κανονικά! (ευχαριστώ πολύ τα παιδιά του forum για την βοήθεια)
Η ερώτησή μου τώρα είναι, πώς μπορώ να τον βγάλω στο διαδίκτυο έτσι ώστε να έχω πρόσβαση από οποιονδήποτε υπολογιστή?

*Βέβαια απώτερος σκοπός μου είναι να στήσω joomla στον εν λόγο server, αλλά ας μη προτρέχω...
Το μόνο που βρήκα στο forum είναι τον video-οδηγό για joomla desktop συνεχίζω το ψάξιμο...
Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει σε κάτι από αυτά...

Ευχαριστώ...
1 Γνώσεις Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμού: Δύσκολα ┃ Αγγλικών: καλά
2 Ubuntu 12.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-23-generic, Windows 7
3 Intel Core2 CPU T5500 1.66GHz ‖ RAM 2002 MiB ‖ Sony Corporation VAIO - Sony Corporation VGN-FE41S
4 nVidia G73 [GeForce Go 7600] [10de:0398] (rev a1)
5 eth0: Intel PRO/100 VE Network Connection [8086:1092] (rev 02) ⋮ wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02)
Jean
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 19 Μάιος 2011, 15:48
Εκτύπωση

Re: Web server

Δημοσίευσηαπό kon_nos » 20 Σεπ 2011, 16:42

Θα χρειαστεί να προωθήσεις την πόρτα 80 του ρούτερ σου στην IP του server σου, ούτως ώστε όταν χτυπάμε την IP σου, κατευθείαν να προωθούμαστε στον server σου. Για να δεις αν η σελίδα ανοίγει κανονικά χρησιμοποίησε κάποιον proxy server ή κάποιον φίλο σου. :)
Εγκατάσταση των OpenGL headers σε Ubuntu
«Tων πολλών επιδίωξη η Ηδονή, των εκλεκτών η Δόξα, των δ’ επιλέκτων η Αρετή» - Αριστοτέλης
Άβαταρ μέλους
kon_nos
dudeTUX
dudeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 382
Εγγραφή: 09 Νοέμ 2008, 01:11
Τοποθεσία: Αθήνα, Νέο Φάληρο
IRC: kon_nos
Εκτύπωση

Re: Web server

Δημοσίευσηαπό nitro912gr » 23 Σεπ 2011, 20:44

Γεια σας, μιας και υπήρξε δραστηριότητα στο θέμα (και είδα το mail notification) θα ήθελα να σας πω ότι η μόνη πρόοδος που έχω κάνει είναι να βρω δίσκο για το δεύτερο σύστημα που έγραψα στην αρχή και να του βάλω linux.
Μετά έμπλεξα με διπλωματική και στρατό και έμειναν όλα στην άκρη, αλλά τώρα μάλλον θα το βάλω μπροστά το σχέδιο.

Μια απλή ενημέρωση μόνο.

:)
System 4: OS: Ubuntu Studio 12.11 64bit, Spects: CPU: AMD Athlon II x2 250 3Ghz, RAM: 2χ 1GB DDR2 800Mhz, Mobo: ASUS M4A78VM with integrated sound and LAN, GPU: Integrated ATI Radeon HD3200 256MB shared
System 3: OS: Ubuntu 12.04 64, Spects: CPU: AMD Athlon II x2 255, RAM: 2GB DDR3 1333Mhz, Mobo: MSI with integrated realtek sound, GPU: ATI HD4850 512ΜΒ(Second boot Win7)
System 2: Macbook 6.1
System 1: OS : Windows 7 64, CPU: AMD Phenom II x6 1090T 3,2Ghz, RAM: 2x4GB DDR3 1600Mhz, ATI HD7850
Άβαταρ μέλους
nitro912gr
punkTUX
punkTUX
 
Δημοσιεύσεις: 177
Εγγραφή: 10 Αύγ 2010, 00:00
Τοποθεσία: Athens, Aigio
IRC: nitro912gr
Εκτύπωση


  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Διακομιστές / Εξυπηρετητές