Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχεις θέσει, δε χρειάζεσαι PHP, MySQL ή PHPMyAdmin. Τα βήματα είναι τα εξής:
- Εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος
- Εγκατάσταση και αρχική ρύθμιση λογισμικού εξυπηρετητή
- Ρυθμίσεις δικτύου στον εξυπηρετητή
- Ρυθμίσεις δικτύου στο υπόλοιπο δίκτυο
- Λύση του προβλήματος του domain name
- Απομακρυσμένη διαχείριση
Το ίδιο ακριβώς έχω κάνει κι εγώ με έναν δικό μου παλιό υπολογιστή.
1. Εγκατάσταση λειτουργικού συστήματοςΚατέβασε το Ubuntu Server Edition και κάνε την εγκατάσταση. Το περιβάλλον εγκατάστασης δεν είναι τόσο αισθητικά χαριτωμένο όσο της Desktop έκδοσης, αλλά κάνει τη δουλειά του. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σε ρωτήσει αν θέλεις να εγκαταστήσεις κάποιο λογισμικό για Server, π.χ. Apache, LigHttpD, PHP, MySQL, PHPMyAdmin, και κάποια άλλα προγράμματα για διακομιστές αλληλογραφίας, προτείνω να μη διαλέξεις τίποτα σε αυτό το στάδιο.
Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, θα έχεις έναν υπολογιστή χωρίς κανένα πρόγραμμα εγκατεστημένο, παρά μόνο το βασικό λειτουργικό σύστημα.
2. Εγκατάσταση και αρχική ρύθμιση λογισμικού εξυπηρετητήΕγκατέστησε τον Apache με την εντολή:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install apache2
Μέχρι αυτή τη στιγμή είσαι έτοιμος να βάλεις τα αρχεία της ιστοσελίδας σου στο φάκελο /var/www και θα τα βλέπεις από το υπόλοιπο δίκτυο δίνοντας στον περιηγητή ιστού την IP του εξυπηρετητή. Μπορείς όμως να ανοίξεις το αρχείο:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
/etc/apache2/sites-available/default
και να αντικαταστήσεις όπου βλέπεις
/var/www με
/home/username (όπου username το όνομα χρήστη που έδωσες κατά την εγκατάσταση. Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τα αρχεία της σελίδας σου χωρίς να χρειάζεται να συνδέεσαι ως root, αλλά ως απλός χρήστης.
3. Ρυθμίσεις δικτύου στον εξυπηρετητήΟ εξυπηρετητής σου μέχρι στιγμής παίρνει αυτόματα διεύθυνση IP από DHCP, πιθανότατα από κάποιο modem/router που έχεις. Δεν το θέλεις αυτό, πρέπει να του δώσεις μια στατική εσωτερική IP για να είσαι σίγουρος ότι δε θα αλλάξει μετά. Άνοιξε το αρχείο
- Κώδικας: Επιλογή όλων
/etc/network/interfaces
και θα δεις το τμήμα που αναφέρεται στην κάρτα δικτύου σου να είναι το:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
Αυτό θα πρέπει να το κάνεις να μοιάζει με το εξής:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.100
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1
Εδώ έχουμε δώσει στον εξυπηρετητή τη στατική εσωτερική διεύθυνση 192.168.1.100. Αυτές οι ρυθμίσεις θα δουλέψουν σωστά στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλιώς δες και την τεκμηρίωση του δικτυακού σου εξοπλισμού. Επίσης, μπορείς να αλλάξεις και το
- Κώδικας: Επιλογή όλων
/etc/resolve.conf
παρότι πιθανότατα θα έχει συμπληρωθεί αυτόματα από το DHCP και ίσως δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή του. Άνοιξέ το και θα δεις δύο γραμμές παρόμοιες με:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
nameserver 8.8.8.8
nameserver 4.2.2.4
Αυτές μπορείς να τις αλλάξεις βάζοντας τις διευθύνσεις των nameservers του παροχέα διαδικτύου σου. Πάρε τους τηλ. και θα σου πουν.
4. Ρυθμίσεις δικτύου στο υπόλοιπο δίκτυοΑυτό που χρειάζεται να κάνεις στο υπόλοιπο εσωτερικό σου δίκτυο, είναι να βεβαιωθείς ότι η θύρα 80 προωθείται (port forwarding) στον εξυπηρετητή. Μπορείς να δεις την τεκμηρίωση του modem/router σου γι' αυτό, ή να ψάξεις στο διαδίκτυο για κάποιο βοήθημα συγκεκριμένα για τον εξοπλισμό που έχεις. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να σου κόβει τη θύρα 80 ο παροχέας σου, αν και συνήθως την έχουν ανοικτή.
5. Λύση του προβλήματος του domain nameΘα χρειαστείς κάποιο domain name για πρόσβαση από το διαδίκτυο προς τον εξυπηρετητή. Εδώ υπάρχουν διάφορες λύσεις. Εγώ ρώτησα στον ISP μου κάθε πόσο αλλάζουν οι IP των πελατών και μου είπαν ποτέ. Επομένως αγόρασα απλά ένα .com όνομα και χρησιμοποίησα τη δωρεάν υπηρεσία
http://free.editdns.net για να προωθήσω αυτή τη διεύθυνση στην IP μου. Σε περίπτωση που ο ISP σου αλλάζει τις IP των πελατών περιοδικά, θα χρειαστείς κάποιο dynamic dns. Αν είσαι τυχερός, θα έχεις ένα modem/router που μπορεί το ίδιο να τρέχει ένα πελάτη dynamic dns (τα δικά μου Netgear και Linksys το παρέχουν). Αλλιώς, θα πρέπει να εγκαταστήσεις κάποιο πελάτη dynamic dns στον εξυπηρετητή, δεν το έχω δοκιμάσει αλλά δε νομίζω να είναι πάρα πολύ δύσκολο.
6. Απομακρυσμένη διαχείρισηΤέλος, θα θέλεις πρόσβαση στον εξυπηρετητή από κάποιον άλλο υπολογιστή στο εσωτερικό δίκτυο ή και από το διαδίκτυο, για να διαχειρίζεσαι τα αρχεία της σελίδας σου. Η ασφαλέστερη πρόσβαση γίνεται μέσω ssh, θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις το:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install openssh-server
Μετά απ' αυτό, από το εσωτερικό δίκτυο από άλλον υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον μπορείς να πας στο μενού
Τοποθεσίες, να επιλέξεις το
Σύνδεση στον εξυπηρετητή, Τύπος υπηρεσίας
SSH και συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου θα σου ανοίξει ένα παράθυρο του Ναυτίλου με τα αρχεία του εξυπηρετητή. Για πρόσβαση από διαδίκτυο θα πρέπει να δώσεις ως διεύθυνση το domain που έχεις ρυθμίσει στο προηγούμενο βήμα, και ταυτόχρονα θα πρέπει να έχεις προωθήσει και τη θύρα 22 στον εξυπηρετητή, η οποία χρησιμοποιείται από το SSH.
Αυτά
για αρχή! Για μένα το στήσιμο εξυπηρετητή διαδικτύου και η δυνατότητα πρόσβασής του από «έξω» ήταν από τα διασκεδαστικότερα πράγματα που έχω κάνει με το Ubuntu. Μην απογοητευτείς αν κάτι δε δουλεύει, σίγουρα θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διαβάσεις κάποιο εγχειρίδιο ή άλλη τεκμηρίωση, αλλά το αποτέλεσμα είναι ωραίο.