Δύο διαφορετικοί web servers με την ίδια εξωτερική Ip, πως γ

...ρύθμιση - εγκατάσταση web server, mail server, ftp server, κλπ

Συντονιστές: the_eye, konnn

Δύο διαφορετικοί web servers με την ίδια εξωτερική Ip, πως γ

Δημοσίευσηαπό Tassos10 » 19 Φεβ 2014, 01:30

Χαίρεται! :)
Ίσος έχω ένα μικρό πρόβλημα με την παρακάτω υλοποίηση και είπα να το κουβεντιάσουμε παρέα. :)
Λοιπόν εχω στήσει δύο διαφορετικούς ubuntu 12.04 διακομιστές/εξυπηρετητές ( servers ) που ο καθένας έχει διαφορετική τοπική ip.
Ο ένας π.χ. έχει την 192.168.1.2 και ο άλλος την 192.168.1.3 και στον κάθε έναν έχω εγκαταστήσει και από ένα site.

Μέχρι στιγμής που είχα μόνο έναν τον έβλεπαν όλοι κανονικά μονάχα με την wan ( εξωτερική ) ip address ( διεύθυνση ) και όλα ήταν μια χαρά. Τώρα όμως που εγκατέστησα και τον άλλον αν μπαίνουν στην εξωτερική μου ip, βλέπουν μονάχα τον έναν και συγκεκριμένα τον αρχικό μου server - site.

Πως γίνεται/με ποιον τρόπο να βλέπει κάποιος είτε το ένα site είτε το άλλο;
Το μόνο που έχω καταφέρει μέχρι στιγμής είναι αν θέλει κάποιος να μπει στον δεύτερο διακομιστή μου (server) - ιστοσελίδα να γράφει την εξωτερική ip και την πόρτα 8080 ( wan:8080 ), αλλά δε μου πολύ αρέσει.

Έχω δει διάφορα κόλπα με virtualhost μέσω ρυθμίσεων στον apache ( και αν δε κάνω λάθος στο /etc/apache2/apache2.conf ) αλλά :
1) Ίσος κάτι να μην έχω καταλάβει και εγώ κάτι σωστά.
2) Νομίζω ότι αυτά παίζουν ( για virtualhost ) όταν οι ιστοχώροι είναι στον ίδιο εξυπηρετητή, και εμένα δεν είναι. Όπως είπα φαίνονται σαν εντελώς ξεχωριστές συσκευές μέσα στο δίκτυο. Οπότε μια σκέψη μου είναι πως ίσος θα πρέπει να στήσω dns στο δίκτυο ή δεύτερο apache που να βλέπει τους άλλους δύο; :P Υποθέσεις κάνω και ψάχνω διάφορα...
Είδα και αυτό εδώ : Host two separate web servers on the same IP όπως και διάφορα άλλα, αλλά δε με έχουν βοηθήσει ακόμη ( ίσος κάνω και εγώ κάποιο λάθος στις ρυθμίσεις που δίνουν...και έτσι είπα να ζητήσω και την δική σας καθοδήγηση.. )

Περιμένω λοιπόν τις απόψεις - προτάσεις σας.

Υ.Σ. Το αρχικό μου site έχει και domain, αλλά επειδή το δεύτερο δεν έχει ακόμη για αυτό και αρχικά ( γιατί μπορεί κάποιος να μου πει πως γίνεται μόνο με τα domains ) , θα ήθελα να μου πείτε αν γίνεται να λυθεί χωρίς domain και στα δύο sites ( αυτό νομίζω είναι δύσκολο, αλλά...... ) πάντως όπως και να έχεις -τώρα που το σκέφτομαι- τα domains όλα στην ίδια ip και πάλη θα βλέπουν.

Ευχαριστώ πολύ! :)
Spoiler: show
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-50-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.2.0-49-generic
3 Intel Core2 Quad CPU Q9400 2.66GHz ‖ RAM 3954 MiB ‖ ASRock G31M-S
4 nVidia G92 [GeForce 9800 GT] [10de:0614] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02)
Tassos10
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: Δύο διαφορετικοί web servers με την ίδια εξωτερική Ip, π

Δημοσίευσηαπό lepidas » 19 Φεβ 2014, 21:35

1. σε ενα server μπορεις να βαλεις ολα τα site σου. virtual hosting, διαβασε το apache
2. μπορεις να βλεπεις τα site των δυο server απο τις ip, δηλαδη 192.168.1.2 και 192.168.1.3
3. για το /etc/apache2/apache2.conf θα διαβασεις το default αρχειο και θα καταλαβεις πολλα.
4. αντεγραψε το default και αλλαξε του τα δεδομενα ωστε να κοιταζει τα website σου
5. domain για να το βλεπεις μονο εσυ το εχεις?γιατι εξω δεν θα το βλεπει κανεις λογω οτι θα αλλαζει η εξωτερικη ip σου ανα τακτα διαστηματα.

με λιγα λογια.
βαλε ολα τα website σου σε ενα server. αντεγραψε το παραπανω αρχειο που σου ειπα (default) και κανε τις ρυθμισεις στον apache. οτι χρειαστεις ξαναρωτα!
καλη τυχη
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tassos10 » 20 Φεβ 2014, 00:11

έγραψε:1. σε ενα server μπορεις να βαλεις ολα τα site σου. virtual hosting, διαβασε το apache

Το γνωρίζω αυτό, σε ευχαριστώ.

έγραψε:2. μπορεις να βλεπεις τα site των δυο server απο τις ip, δηλαδη 192.168.1.2 και 192.168.1.3

Δε πολύ καταλαβαίνω εδώ αν θέλεις να πεις κάτι παραπάνω.. :/ Πάντως ότι μπορώ να τα δω ναι το ξέρω τα βλέπω μια χαρά τα sites τοπικά όμως, το θέμα είναι να τα δείτε και εσείς ή ο καθένας εξωτερικά, που εξωτερικά υπάρχει μόνο μια ip και για τα δύο σε αντίθεση που τοπικά το κάθε μηχάνημα έχει την δική του διεύθυνση. ( Και εκεί είναι το μπέρδεμα μου... )

έγραψε:3. για το /etc/apache2/apache2.conf θα διαβασεις το default αρχειο και θα καταλαβεις πολλα.

Εδώ ίσος σε μπερδεύω και εγώ για το apache2.conf με αυτό εδώ που ρώτησα :
έγραψε:Έχω δει διάφορα κόλπα με virtualhost μέσω ρυθμίσεων στον apache ( και αν δε κάνω λάθος στο /etc/apache2/apache2.conf )

Αυτό το ρώτησα γιατί εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιώ το apache2.conf για διάφορες ρυθμίσεις στον apache και δουλεύει μια χαρά.
Τώρα όμως στον καινούριο μου server είπα να βάλω το site στον /var/www/site και όχι στον /var/www και έτσι πήγα στο /etc/apache2/apache2.conf και έγραψα
Κώδικας: Επιλογή όλων
DocumentRoot /var/www/site/

στην αρχή έγραψα και με αυτάκια ( "/var/www/site" ) και χωρίς, και με κάθετο στο τέλος και χωρίς...., και νομίζω έκανα ότι συνδυασμούς υπάρχουν ^_^ :P Αλλά τελικά κάθε φορά όταν πήγαινα να δω το server/site μου ( τοπικά πάντα ) με πέταγε στον /var/www και όχι στο /var/www/site όπως του έλεγα.. :/ και έτσι, είπα μήπως τι να πω.. μήπως οι ρυθμίσεις γίνονται τελικά στο httpd.conf ή από κάποιο άλλο αρχείο;
( πάντως μερικά εγχειρίδια όντως τις ρυθμίσεις στον apache τις αναφέρουν σε αυτό το αρχείο (httpd.conf), αλλά εδώ στο ubuntu server τουλάχιστον από ότι έμαθα τις ρυθμίσεις τις κάνω στο apache2.conf και όντως παίζει.. ) Οπότε αυτή είναι η απορία μου για το DocumentRoot. Πως να πω δηλαδή στον apache να ανοίγει κατευθείαν για αρχικό κατάλογο τον /var/www/site/ και όχι το /var/www/ ;

έγραψε:5. domain για να το βλεπεις μονο εσυ το εχεις?γιατι εξω δεν θα το βλεπει κανεις λογω οτι θα αλλαζει η εξωτερικη ip σου ανα τακτα διαστηματα.

Όχι, με το domain το βλέπουν όλοι το site μου και εσείς κανονικά, απλώς ναι αν χρειαστεί αλλάζω την ip με το χέρι ;) ( Αλλά ας μην μείνουμε σε αυτό τώρα.. )

έγραψε:με λιγα λογια.
βαλε ολα τα website σου σε ενα server. αντεγραψε το παραπανω αρχειο που σου ειπα (default) και κανε τις ρυθμισεις στον apache. οτι χρειαστεις ξαναρωτα!
καλη τυχη

Φίλε μου, καταρχήν οφείλω να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου, για το ενδιαφέρον σου, για την προσπάθεια σου, για όλα ειλικρινά σε ευχαριστώ πολύ!
Αλλά επέτρεψε μου σε παρακαλώ να σου πω εντελώς φιλικά, πως αυτό που μου λες είναι.. πως να το πω:
σαν εγώ να σου λέω με πονάει το πόδι μου και εσύ μου λες σπάσε το χέρι σου και είναι ποιο εύκολο να το φτιάξεις και ότι θες εδώ ήμαστε ^_^ :P

Ελπίζω να με καταλαβαίνεις τι θέλω να πω και πως το λέω πάρα πολύ φιλικά. ( Εκτός και αν θέλεις να μου πεις, πως στην περίπτωση μου μόνο αυτή είναι η λύση, να τα βάλω και τα δύο τα sites σε έναν server ).
Αν τα ήθελα και τα είχα στον ίδιο διακομιστή (server) τα site μου, θα σας το έλεγα.
Τώρα το θέμα είναι πως θέλω να είναι έτσι οι διακομιστές μου με τις ιστοσελίδες τους, σε διαφορετικούς εξυπηρετητές. Και θέλω αυτούς να μπορούν να τους επισκέπτονται οι εξωτερικοί μου φίλοι, με την ίδια wan ip μου ( και διαφορετικό ίσος domain.... δε ξέρω πως θα γίνει αυτό. Αυτό ψάχνω.. ).
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-50-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.2.0-49-generic
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02)
Tassos10
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 20 Φεβ 2014, 21:27

οκ, γραψε εδω 1. 2. 3. 4......10. τα ερωτηματα σου για να καταλαβενομαστε καλυτερα, πχ. 1. θελω το ταδε, 2. θελω το αλλο.

υστερα θα σου κανω μερικες ερωτησεις και βλεπουμε
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tassos10 » 20 Φεβ 2014, 21:44

Τα έχει πει φίλε μου.
Έχω φτιάξει δύο διαφορικούς servers και ο καθένας έχει και από μια δική του ιστοσελίδα.
( Πες πως είναι δύο διαφορετικά μηχανήματα και στο τοπικό μου δίκτυο είναι λογικό να παίρνουν δύο ξεχωριστές lan ip διευθύνσεις, όμως στον έξω κόσμο υπάρχει μια ip για όλους. )

1) Θέλω να κάνω τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μπορεί κάποιος να επισκέπτεται -ξεχωριστά- τα δύο αυτά διαφορετικά sites ( και servers ουσιαστικά ) που βγαίνουν κάτω από την ίδια όμως, κοινή εξωτερική ( wan ) ip μου.
Tassos10
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tassos10 » 23 Φεβ 2014, 23:18

Ενημέρωση θέματος:
Τελικά βρήκα την λύση για τον DocumentRoot κατάλογο ( δηλαδή τον κατάλογο που θα επισκέπτεται πρώτα ο χρήστης ( θα εμφανίζει στον χρήστη ) αφού πληκτρολογήσει την διεύθυνση της σελίδας μου).
Η λύση τελικά ήρθε από το αρχείο :
/etc/apache2/sites-available/default
Όπου σε αυτό το αρχείο, άλλαξα το :
DocumentRoot /var/www/
σε :
DocumentRoot /var/www/new/

(Προσοχή : Χωρίς αυτάκια ( "/var/www/new/" ), χωρίς τίποτα. Το βρήκα /var/www/ ( χωρίς αυτάκια ) και πρόσθεσα ένα new/ .)
Έκανα ένα restart στον apache μου και όλα είναι εντάξει πλέον ως προς αυτό το θέμα. :)
Με το που πληκτρολογήσω π.χ. 192.168.1.2 με βάζει κατευθείαν πλέον στον κατάλογο /var/www/new/ όπου εκεί έχω το site μου.

Ερωτήσεις :
1) Τώρα πλέον ο χρήστης στους πίσω καταλόγους δεν έχει πρόσβαση καθόλου και με κάνεναν τρόπο, σωστά ή λάθος;
2) Γιατί όμως τελικά να γίνει η ρύθμιση αυτή από το /etc/apache2/sites-available/default και όχι από το /etc/apache2/apache2.conf ( ή από το httpd.conf ακόμη, που είχα υποψίες ) ;

Μπορεί κάποιος να μου πει έμπιστα, τεκμηριωμένα και έμπρακτα, ποια είναι τα αρχεία ρυθμίσεων ( που μπορεί να ρυθμίσει ο διαχειριστής του συστήματος ) για λειτουργίες του server, apache στο Ubuntu Server ;
Και ποια η διαφορά ανάμεσα στα :
/etc/apache2/apache2.conf
/etc/apache2/httpd.conf
Που απευθύνονται/αποσκοπούν, τι ρυθμίζουν τέλος πάντων το καθένα από αυτά τα 3 αρχεία;

Υ.Σ. Το πρόβλημα για το πως να ρυθμίσω να διαλέγει κάποιος ένα από τα δύο servers/sites που βρίσκονται κάτω από την ίδια IP παραμένει..
Tassos10
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 24 Φεβ 2014, 20:38

Tassos10 έγραψε: Γιατί όμως τελικά να γίνει η ρύθμιση αυτή από το /etc/apache2/sites-available/default και όχι από το /etc/apache2/apache2.conf ( ή από το httpd.conf ακόμη, που είχα υποψίες ) ;

Έχει να κάνει με την διανομή και την έκδοση του apache. O webserver μπορεί να ρυθμιστεί με πολλούς τρόπους, κάθε διανομή μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικό ως default.
Μπορείς να δεις το επίσημο documentation σχετικά http://httpd.apache.org/docs/
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tassos10 » 27 Φεβ 2014, 12:16

the_eye έγραψε:
Έχει να κάνει με την διανομή και την έκδοση του apache. O webserver μπορεί να ρυθμιστεί με πολλούς τρόπους, κάθε διανομή μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικό ως default.
Μπορείς να δεις το επίσημο documentation σχετικά http://httpd.apache.org/docs/

Να σου πω την αλήθεια, τελικά ίσος και να με μπέρδεψε.. ^_^ χαχα
Εκεί είδα ότι τις περισσότερες ρυθμίσεις τις κάνουν στο httpd.conf ενώ εγώ εκεί δεν έχω κάνει τίποτα όλες τις κάνω στο apache2.conf και λειτουργούν μια χαρά.
Αν γνωρίζεις εσύ φίλε ή κάποιος άλλος και μου λέγατε για την διαφορά των τριών έστω αυτών αρχείων :
/etc/apache2/apache2.conf
/etc/apache2/httpd.conf

θα με διευκολύνατε από αρκετό ψάξιμο, ώστε να τα ξεκαθαρίσω.

Ευχαριστώ πολύ! :)
Tassos10
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Διακομιστές / Εξυπηρετητές