από xatzigr » 26 Οκτ 2010, 22:52
Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να κάνω κι εγώ μερικες ερωτήσεις όσον αφορά την παραμετροποίηση του αρχείου smb.conf σε ubuntu server 10.10
Έχω ένα drive με ntfs file system και θέλω να το διαμοιράσω σε χρήστες windows με δικαιώματα χρήστη ανά φάκελο.
πχ ένας φάκελος shared όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι authenticated χρήστες (linux group users) και έναν φάκλελο private μέσα στον shared (/shared/private) όπου θα έχουν πρόσβαση χρήστες του linux group admin και αν είναι δυνατόν να μην είναι visible στους χρήστες του group admin.
1η Ερώτηση.
Στο /etc/fstab προσθέτω το mount point του ntfs δίσκου ως εξής.
/dev/sdb1 /media/data ntfs auto,users,uid=1000,gid=100,dmask=000,fmask=000,utf8 0 0
Από ότι έχω διαβάσει ως τώρα με την παραπάνω παραμετροποίηση δίνω full access στο username μου και στο group μου για να μπορώ να δημιουργώ φακέλους χρησιμοποιώντας το nautilus.
Παρ' όλα αυτά αν προσπαθήσω να αλλάξω τα permissions από τον nautilous αυτό δεν είναι εφικτό.
Είναι περιορισμός του συστήματος αρχείων ntfs;
2η Ερώτηση.
Έστω ότι εγκαθιστώ τον Samba Server (apt-get install samba samba-common) πως θα ήταν η κατάλληλη παραμετροποίηση για το παραπάνω παράδειγμα;
(ένας φάκελος shared όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι authenticated χρήστες (group users) και έναν φάκλελο private μέσα στον shared (/shared/private) όπου θα έχουν πρόσβαση χρήστες του group admin και αν είναι δυνατόν να μην είναι visible στους χρήστες του group admin)
3η Ερώτηση.
Όταν κάνεις enable στον Samba τα user syncronisation του linux συχρονίζει αυτόματα ότι χρήστες και group φτιάχνεις στο linux;
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις την εντολή smbpasswd;
4η Ερώτηση.
Υπάρχει κάποιο βατό gui για το managment του Samba Server;
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Ubuntu 10.10 σε custom PC
Προδιαγραφές ⇛ Intel Quad Core │ 4Gb │ Nvidia GTX8800 │ - │ - │ Creative Sound Blaster XFi │ 24" TFT