Γιατί Mac και όχι Linux?

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Γιατί Mac και όχι Linux?

Δημοσίευσηαπό Tolis626 » 04 Μαρ 2010, 23:40

Εδώ και καιρό μου έχει καρφωθεί μια ιδέα στο μυαλό παιδιά...Η Apple τι το ιδιαίτερο έκανε?Πήρε ένα πυρήνα UNIX,τον προσάρμοσε και τον βελτιστοποίησε για το hardware της!Δεν μπορεί λοιπόν μία άλλη μεγάλη εταιρεία υπολογιστών(π.χ. ΗΡ,Acer κλπ) να κάνει το ίδιο με το Linuxάκι μας?Να κάνει μια καινούρια διανομή ή να τροποποιήσει μια ήδη υπάρχουσα έτσι ώστε να είναι βελτιστοποιημένο για μια σειρά υπολογιστών που θα το "φοράει"?Απλά μια σκέψη μου! :shifty:
Επίπεδο γνώσεων Linux:Ε...Ε...Το παλεύω - Προγραμματισμός:Όχι - Αγγλικά:Καλά
Λάπτοπ HP Pavillion dv7,intel Core 2 Duo Centrino 2.4 GHz,4096Mb RAM,640Gb HDD
ATi Radeon 4650 HD 1Gb VRAM
Ubuntu 10.04 Lucid Lynx και το αντίστοιχο Kubuntu(όλα πακέτο! :D)
Tolis626
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Γιατί Mac και όχι Linux?

Δημοσίευσηαπό g00fy » 04 Μαρ 2010, 23:57

Tolis626 έγραψε:Η Apple τι το ιδιαίτερο έκανε?Πήρε ένα πυρήνα UNIX[...]

Πυρήνα BSD για την ακρίβεια. Το MacOS X τρέχει τον Darwin για την ακρίβεια.

Τα πάντα είναι θέμα marketing. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει μια τόσο μεγάλη αλλαγή.

Το πνεύμα και η άδεια χρήσης του πυρήνα απο το Linux είναι πολύ διαφορετικά απο του BSD. Όποιος τολμήσει να βάλει χέρι και μετά να το κλειδώσει, θα πάει απο 'κει που 'ρθε. Πάρε παράδειγμα την Redhad, άλλαξε τον τρόπο διάθεσης του προϊόντος της και πλέον τα Binary πακέτα της τα διαθέτει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με πληρωμή. Έλα όμως που η άδεια χρήσης δε σου επιτρέπει να κρατάς κλειδωμένο κάτι. Έτσι μια ωραία πρωία, πέρασε μια ομάδα απο φίλους και είδε πως υπάρχει διαθέσιμο το Source των αρχείων της. Τα έκανε Compile και εγένετο το CentOS ;) Φυσικά δεν το υποστηρίζει η Redhat αλλά είναι κάτι παρόμοιο. Υπάρχει Support απο την κοινότητα του CentOS και είναι η εναλλακτική λύση των "φτωχών" που θέλουν το RHEL.

Μ' αυτά και μ' αυτά, είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τον κόσμο πως το φθηνό κάποιες φορές είναι καλό και η "σκλαβιά" της Microsoft κάποτε θα σταματήσει. Μέχρι τότε, εμείς είμαστε εδώ και μαθαίνουμε τον κόσμο πως να ζει σε ένα ελεύθερο και ανοικτό ψηφιακό περιβάλλον. ;)
Η/Υ: Intel Pentium DualCore / 2GB RAM / nVidia Geforce 8400GS / Ubuntu 10.04 64bit
Η/Υ: Toshiba Tecra R10-10S / Ubuntu 9.10 64bit

motd: May the source be with you!
g00fy@ubuntu-gr.org:~$ cat /etc/γνώσεις.conf
Linux:kuru (όχι guru) / Προγραμματισμός:Ναί / Αγγλικά:Καλά
Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 05 Μαρ 2010, 01:33

Tolis626 έγραψε:Εδώ και καιρό μου έχει καρφωθεί μια ιδέα στο μυαλό παιδιά...Η Apple τι το ιδιαίτερο έκανε?Πήρε ένα πυρήνα UNIX,τον προσάρμοσε και τον βελτιστοποίησε για το hardware της!Δεν μπορεί λοιπόν μία άλλη μεγάλη εταιρεία υπολογιστών(π.χ. ΗΡ,Acer κλπ) να κάνει το ίδιο με το Linuxάκι μας?Να κάνει μια καινούρια διανομή ή να τροποποιήσει μια ήδη υπάρχουσα έτσι ώστε να είναι βελτιστοποιημένο για μια σειρά υπολογιστών που θα το "φοράει"?Απλά μια σκέψη μου! :shifty:

Θα ήθελες ένα proprietary linux δεμένο με το hardware; Εγώ πάντως δεν θα το αγόραζα ούτε με σφαίρες (όπως δεν θα αγόραζα και mac).
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sneferu » 05 Μαρ 2010, 01:37

tolis_01 έγραψε:
Tolis626 έγραψε:Εδώ και καιρό μου έχει καρφωθεί μια ιδέα στο μυαλό παιδιά...Η Apple τι το ιδιαίτερο έκανε?Πήρε ένα πυρήνα UNIX,τον προσάρμοσε και τον βελτιστοποίησε για το hardware της!Δεν μπορεί λοιπόν μία άλλη μεγάλη εταιρεία υπολογιστών(π.χ. ΗΡ,Acer κλπ) να κάνει το ίδιο με το Linuxάκι μας?Να κάνει μια καινούρια διανομή ή να τροποποιήσει μια ήδη υπάρχουσα έτσι ώστε να είναι βελτιστοποιημένο για μια σειρά υπολογιστών που θα το "φοράει"?Απλά μια σκέψη μου! :shifty:

Θα ήθελες ένα proprietary linux δεμένο με το hardware; Εγώ πάντως δεν θα το αγόραζα ούτε με σφαίρες (όπως δεν θα αγόραζα και mac).

εξαρταται γιατι θες το pc
αν ησουν γραφιστας ή ακομα και φωτογραφος ή μοντερ μαλλον θα το αγοραζες
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτρια ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Snow Leopard 10.6.6 σε imac 21.5 3.06Ghz Intel Core i3, 4GB // Ubuntu 10.10 σε HP dv6 1220eV, AMD AthlonX2 Dual-Core QL-65 2.1 GHz│ 3GB │ ATI Mobility Radeon HD 4500 Series │ AR9285 │ HDA-Intel - HDA ATI SB, HDA-Intel - HDA ATI HDMI │ 15" 1366x768
Άβαταρ μέλους
sneferu
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 05 Μαρ 2010, 01:57

sneferu έγραψε:

Ε, εντάξει, υπάρχουν ένα σωρό γραφίστες/φωτογράφοι/μοντερ με windows. Το το προτιμούσα αντί για mac.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sneferu » 05 Μαρ 2010, 02:16

tolis_01 έγραψε:
sneferu έγραψε:

Ε, εντάξει, υπάρχουν ένα σωρό γραφίστες/φωτογράφοι/μοντερ με windows. Το το προτιμούσα αντί για mac.

windows αντι για mac ?
Στην Ελλαδα ναι, το προτιμουν αλλα λογω τιμης, και μετα οταν κολλησουν απο καποιο στικακι πελατη τρεχουν και δε φτανουν
Δε βρισκω αλλο λογω για να επιλεξω windows αντι του mac αφου δε μου προσφερει την ιδια σταθεροτητα και ασφαλεια
Snow Leopard 10.6.6 σε imac 21.5 3.06Ghz Intel Core i3, 4GB // Ubuntu 10.10 σε HP dv6 1220eV, AMD AthlonX2 Dual-Core QL-65 2.1 GHz│ 3GB │ ATI Mobility Radeon HD 4500 Series │ AR9285 │ HDA-Intel - HDA ATI SB, HDA-Intel - HDA ATI HDMI │ 15" 1366x768
Άβαταρ μέλους
sneferu
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 05 Μαρ 2010, 08:38

Εχμ.....hello.Κοιτάξτε γύρω σας,και η Canonical αυτό πάει να κάνει,ένα free Os-X πάει να στήσει.
Πάρε και apple lookalike artwork,πάρε και intergration με κοινωνικά sites,πάρε και εφαρμογές επι πληρωμή στο software store,πάρε και μαγαζάκι για να πουλάμε mp3(!!) Itunes wannabe.
Το χειρότερο,το ubuntu γίνεται όλο και περισσότερο «μονολιθικό»,δύσκολο να το σκαλίσεις,να πειραματιστείς.
Όπως λέγαμε και χτες-προχτές σε μια κουβέντα με τα παιδιά στο irc,δοκιμάστε να αφαιρέσετε κάποιο βασικό μέρος όπως τα notifications ή το pulseaudio.
Θα βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως.
Σόρρυ για την γκρίνια αλλά δεν είναι στραβός ο γιαλός,εμείς αρμενίζουμε στραβά.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sneferu » 05 Μαρ 2010, 10:51

headless έγραψε:Εχμ.....hello.Κοιτάξτε γύρω σας,και η Canonical αυτό πάει να κάνει,ένα free Os-X πάει να στήσει.
Πάρε και apple lookalike artwork,πάρε και intergration με κοινωνικά sites,πάρε και εφαρμογές επι πληρωμή στο software store,πάρε και μαγαζάκι για να πουλάμε mp3(!!) Itunes wannabe.
Το χειρότερο,το ubuntu γίνεται όλο και περισσότερο «μονολιθικό»,δύσκολο να το σκαλίσεις,να πειραματιστείς.
Όπως λέγαμε και χτες-προχτές σε μια κουβέντα με τα παιδιά στο irc,δοκιμάστε να αφαιρέσετε κάποιο βασικό μέρος όπως τα notifications ή το pulseaudio.
Θα βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως.
Σόρρυ για την γκρίνια αλλά δεν είναι στραβός ο γιαλός,εμείς αρμενίζουμε στραβά.

Γιατι βιαζεστε να κρινετε, αφηστε να δουμε πρωτα και αν αυτο που θα βγαλουν δε μας αρεσει μπορουμε να δοκιμασουμε κατι αλλο, τοσα distrοs υπαρχουν
Γιατι τι σε χαλανε οι εφαρμογες επι πληρωμη, αν θες τις αγοραζεις, δεν ειναι κακο, υπαρχουν χωρες οπου υπαρχουν αυστηροι κανονες περι πνευματικων δικαιωματων (ΗΠΑ) και αν θες να πετυχεις πρεπει να εισαι νομιμος σε αυτες, αλλιως κατσε στο 0,5 %
Αν ολα δουλευουν αψογα δε νομιζω οτι υπαρχει λογος να αφαιρεθουν βασικα μερη του λειτουργικου, εγω που θε μου αρεσει να σκαλιζω βασικα μερη του λειτουργικου δεν εχω προβλημα, οποιος θελει κατι τετοιο μπορει καλλιστα να δοκιμασει το debian, το ubuntu απευθυνεται σε αλλο κοινο (στους πολλους και οχι σε λιγους geeks)

Νομιζω οτι το ubuntu δεν αρμενιζει καθολου στραβα, οι ανθρωποι εχουν καταλαβει τι πρεπει να κανουν για να πετυχουν και μεχρι τωρα δεν εχουν διαψευσθει καθολου, ξερεις πολλες linux διανομες που μεσα σε πεντε χρονια εχουν σαρωσει τα παντα στο διαβα τους ?
Άβαταρ μέλους
sneferu
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 05 Μαρ 2010, 11:53

Δεν οδηγεί κάπου αυτή η συζήτηση,θα βγούμε off topic και θα αναλωθούμε σε άσκοπες διαφωνίες.
Με αυτή την κατεύθυνση η canonical μερικούς θα κερδίσει,μερικούς θα χάσει.
Εγώ τουλάχιστον - δεν ξέρω για εσάς - δεν έχω κανένα ισόβιο συμβόλαιο μαζί τους.
Αν "στραβώσω" κατα το κοινώς λεγόμενον ακόμα περισσότερο,ως άλλος κύριος Αντωνάκης παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό KiRiLoS » 05 Μαρ 2010, 12:51

Οι λόγοι για να πάρει κανείς Mac είναι πάρα πολλοί,απλός από ότι φαίνεται δεν έχεις ασχοληθεί ώστε να καταλάβεις...
ΕΝΑ λειτουργικό σύστημα,1 εταιρία hardware. Αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος....Το Απόλυτο δέσιμο λογισμικού & υλικού.
Πάρα πολύ καλής ποιότητας μηχανήματα(Απο θέμα κατασκευής)
Πάρα πολύ όμορφα μηχανήματα
Πολύ σταθερό/Εύκολο/Ασφαλές λειτουργικό σύστημα
Συμβατό με τα πάντα και με υποστήριξη από τις μεγαλύτερες εταιρίες
Πολλές πρωτοποριακές πατέντες...
Και γενικά είναι και άλλα πολλά χρόνο να έχεις να διαβάζεις...
http://www.apple.com/gr/getamac/whymac/
Εάν ψάξεις και λίγο στο Google θα βρείς άλλους 30 λόγους για να πάρεις Mac.
Εγώ προσωπικά αν και δεν έχω(Ακόμα) τα υποστηρίζω,γιατί πιστεύω πως αυτά που κάνουν τα κάνουν καλύτερα από ότι άλλο υπάρχει στην αγορά...
Και όντως πιστεύω πως είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για έναν απλό χρήστη η ένα επαγγελματία,To Unix δαμασμένο για τα μάτια ενός τελείως άσχετου χρήστη...Το interface και η εμπειρία που έχεις με ένα Mac είναι απλά τέλεια,κάνει τα Windows αλλά και το Gnome να δείχνουν παλαιολιθικά αλλά και δύσκολα!
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Ελάχιστο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
ubuntu 10.04 x32
IntelCore2Duo 6300 (1.86GHZ,4MB) / 2X1024MB / NVIDIA GeForce 8400 GS (256MB) / HD Audio Controller / 15" Samsung SyncMaster 152v
KiRiLoS
punkTUX
punkTUX

IRC: kirilos
Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας