έγραψε:Το ίδιο πράγμα είναι opensource εφαρμογές και opensource λειτουργικό καθώς και το λειτουργικό ένα σύνολο εφαρμογών είναι στην ουσία. Αν είσαι λάτρης του ελεύθερου λογισμικού, έχει σημασία αυτό που χρησιμοποιείς να είναι ελέυθερο από την κορυφή ως τα νύχια και όχι μόνο το επιφανειακό επίπεδο.Εάν, τελικά, καταλήξεις να χρησιμοποιείς ένα κλειστό λειτουργικό με ελεύθερες εφαρμογές, τότε έχεις ελαχιστοποιήσει τις ανάγκες σου να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το κλειστό λειτουργικό.
Για πολλούς το θέμα δεν είναι η ψηφιακή ελευθερία, αλλά να κάνουν την δουλεία τους εύκολα...Εφόσον το λειτουργικό σύστημα σε αφήνει να το κανείς αυτό τότε μπορείς να ασχοληθείς με τις εφαρμογές.Εάν πληρώνοντας παίρνεις κάποια εφαρμογή που σου κάνει την ζωή πιο εύκολη, γιατί να μην την πάρεις;Εάν σε καλύπτει μια δωρεάν εφαρμογή τότε προτιμάς αυτή...Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό ελαχιστοποιεί τις ανάγκες σου να χρησιμοποιείς κλειστό λογισμικό!
έγραψε:Δεν έχει σημασία αν το κάνουν ελάχιστοι. Το θέμα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα, οπότε αυτός που θα το κάνει μπορεί να μοιραστεί τη δουλειά του με τους άλλους, οπότε και οι απλοί χρήστες θα αλλάξουν τα βασικά στοιχεία του συστήματος χωρίς να το καταλάβουν. Για παράδειγμα, βλέπω εγώ ότι ο kernel του Lucid Lynx έχει κάποιες επιλογές που τον κάνουν να στερείται επιδόσεων; Αυτόματα πάω και τις αλλάζω (το κάνω συχνά) και μετά ανεβάζω τον καινούριο kernel στο repo μου και επωφελούνται όλοι που με δύο κλικ έχουν αλλάξει την καρδιά του λειτουργικού τους.
Δεν είπε κανείς ότι δεν είναι καλό αυτό που γίνεται με το OpenSource αλλά τις περισσότερες φορές ειδικά όταν μιλάμε για τις βάσεις του λειτουργικού συστήματος, είναι αδιάφορες στους περισσότερους χρήστες...ΠΡΟΦΑΝΩΣ για εσένα είναι κάτι σημαντικό, ΑΡΑ το λειτουργικό αυτό ΔΕΝ απευθύνεται σε εσένα...Για έναν αδιάφορο και άπειρο χρήστη ίσως είναι και καλύτερα που δεν γίνεται να τα πειράξει αυτά...Για αρχή δεν ξέρει και δεν θέλει να μάθει τι είναι...
έγραψε:Πως φαίνεται με μια γραμμή η διαφορά φιλοσοφίας, όταν στο ελεύθερο λογισμικό οι ίδιοι οι χρήστες είναι ταυτόχρονα και οι δημιουργοί.
Ναι, έχουν τελείως διαφορετική φιλοσοφία.Το θέμα είναι πως το target group αυτού του ΛΣ δεν ενδιαφέρεται για την φιλοσοφία του Λογισμικού.
έγραψε:Kαι όμως, η τεχνολογία είναι αντικειμενική εν αντιθέσι με τη χρήση που είναι υποκειμενική. Πιο ανεπτυγμένο δεν μπορώ να πω με τπτ το osx καθώς απευθύνεται σε υπερβολικά συγκεκριμένες πλατφόρμες και προορίζεται για συγκεκριμένες χρήσεις. Μέχρι και στα ίδια πράγματα, υστερεί σε επιδόσεις έναντι του Linux.
Εδώ διαφωνώ,μια τεχνολογία είναι αυτή που είναι και συγκρίνετε με μια άλλη με βάση αυτά που μπορεί να προσφέρει,εάν έσυ τα γουστάρεις αυτά ή όχι είναι άλλο θέμα...Όσο και εάν δεν μου αρέσουν οι Ferrari, πάντα θα είναι πιο γρήγορες απο τα Lada,Είναι γεγονός και όχι άποψη ή γνώμη...
Μιλώντας τόσο γενικά, ναι, το Os X ίσως υστερεί σε επιδόσεις έναντι του Linux.Αυτό γιατί υπάρχουν άπειρες διανομές και γραφικά περιβάλλοντα και άλλα πολλά που μπορούν να δώσουν προβάδισμα στο linux...Εάν πάρουμε όμως μερικές από τις διανομές που απευθύνονται στο ίδιο usergroup με το OS X(ubuntu,Mint,Suse κ.α) η διαφορά είναι απειροελάχιστη ή ίση...
έγραψε:Κάθε χρήστης έχει διαφορετικές ανάγκες, οπότε το να λέμε ότι αυτό είναι το καλύτερο για όλους είναι επικίνδυνα γενικευμένο. Το Gnome είναι το πιο εύχρηστο γραφικό περιβάλλον, καθώς είναι απλό και μπορεί να παραμετροποιηθεί ώστε να ταιριάζει σε κάθε χρήστη. Το osx είναι αυτό που είναι, αν με βολεύει έχει καλώς, αν όχι πρέπει να το συνηθίσω. Αλλά το να πω ότι είναι ό,τι πιο εύχρηστο υπάρχει είναι παρανοϊκό καθώς άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Το Gnome, αντίθετα έχει όποια μάτια θες (και το KDE φυσικά).
Κάθε χρήστης όμως δεν έχει τις γνώσεις, την όρεξη αλλά και τον χρόνο εάν θες, να κάτσει να παραμετροποιήσει το Gnome και το κάθε Gnome...Και το Os X δίνει πάρα πολλές επιλογές στον χρήστη,όχι όσες το Gnome φυσικά...
Για την ευχρηστία του λογισμικού τώρα, δεν μπορώ να στο αποδείξω καθώς θα πρέπει να αναφέρω μια μια τις διαφορές του ubuntu με το OS x, αλλά είναι κάτι το πασίγνωστο!Με ένα search στο google θα δεις πόσοι χρήστες υποστηρίζουν πως το OS X είναι το ευκολότερο...Ίσως να μην είναι και το πιο σωστό επιχείρημα αλλά δυστυχώς δεν έχω την όρεξη να σου εξηγήσω μία προς μία τις λειτουργίες που κάνει ευκολότερα το Os X απο το ubuntu ή και τα windows...
έγραψε:Συμφωνώ, αλλά αυτά τα γεγονότα δεν βλέπω.
Ποία γεγονότα δεν βλέπεις;Ότι από θέμα επιδόσεων αλλά και σωστής λειτουργίας είναι τρομερό πράγμα που η ίδια εταιρία φτιάχνει λογισμικό και υλικό;Πώς οι κατασκευές της Apple έχουν ποιοτικά υλικά;Πως το OS X είναι πολύ σταθερό,Ασφαλές και γρήγορο;
έγραψε:Εγώ πάλι βρήκα τον μπελά μου όταν στην καινούρια μου δουλειά έπρεπε να διορθώσω κάτι προβλήματα που είχε ένας υπολογιστής με mac. Σε σημείο που εκνευρίστηκα καθώς έψαχνα μισή ώρα για αυτά που θεωρούσα αυτονόητα. Αντίθετα χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει ΠΟΤΕ windows7 ή vista, οι διορθώσεις γίνονταν μπαμ μπαμ. Μπορεί απλά να μην κατάλαβα τη φιλοσοφία με την οποία λειτουργούσε το mac. Αλλά ευχρηστία και απλότητα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να καταλάβεις και πολλά πολλά, έτσι δεν είναι; Ευτυχώς μετατέθηκα και εδώ δεν έχει καθόλου mac να μου κάνουν τη ζωή μου δύσκολη
Ε αυτό προφανώς έγινε γιατί σκέφτηκες με την λογική του Linux και όχι του OS X...Συμβαίνει σε αυτούς που έχουν συνηθίσει στα δύσκολα και που δεν ξέρουν καθόλου ένα λειτουργικό σύστημα...Το ίδιο πάθαινα και εγω στο Gnome...
[youtube]www.youtube.com/watch?v=wnUSMU63sgs[/youtube]