από tonyk » 17 Αύγ 2010, 13:44
λοιπον, μιας και χρησιμοποιω και τους 3 browser, δηλαδη firefox, opera και chrome, πριν κατι μερες εκανα ενα τεστ για να δω διαφορες.
η διαδικασια του τεστ ειχε ως εξης :
1) ανοιξα και τους 3 browser μια φορα (πρωτη φορα) και τους εκλεισα. αυτο για να κανουν και οι 3 το πρωτο caching. μετα τους ανοιξα ξανα και τους 3 και τους αφησα ανοιχτους, εναν σε καθε workspace.
2) εχω στο κινητο μου (htc hd2-windows mobile 6.5.5) μια πολυ καλη εφαρμογη-χρονομετρο, και εφτιαξα 3 διαφορετικα χρονομετρα στην ιδια οθονη. τους εδωσα και ονοματα για να ξερω ποιο χρονομετρο ανηκει σε ποιον browser.
3) εγραφα την διευθυνση μιας σελιδα στον opera, και πατουσα ταυτοχρονα το Enter στον υπολογιστη και το πληκτρο του χρονομετρου στο κινητο. μολις φορτωνε στο 100% την σελιδα πατουσα το χρονομετρο να κλεισει. μετα εκανα το ιδιο στον firefox για την ιδια διευθυνση και μετα το ιδιο για τον chrome.
4) δοκιμασα να μπω σε σελιδες απλες, οπως το google.gr που δεν φορτωνει πολλα πραγματα, αλλα και σε σελιδες που θεωρουνται "βαριες" γιατι φορτωνουν πολυ υλικο, π.χ sport24.gr, microsoft.com, bbc.com, in.gr κ.τ.λ.
Δοκιμασα να μπω φυσικα και σε σελιδες απο ελλαδα αλλα και σε σελιδες μη ελληνικες.
καθε φορα που πατουσα το χρονομετρο αυτο συνεχιζε απο εκει που το ειχα σταματησει. οποτε στο τελος θα μου εδειχνε τον συνολικο χρονο που χρειαστηκε ο καθε browser.
5) μετα που μπηκα σε καμια 20-αρια σελιδες, ελληνικες και μη, οπως εγραψα και παραπανω (στο 4), μπηκα και στο youtube, και ανοιξα το ιδιο βιντεο και στους 3 browser, σε εναν εναν καθε φορα φυσικα, και μετρησα ποσο χρονο θα κανει να φορτωσει το βιντεο μεχρο το 100%.
Μετα το τελος του τεστ αυτου, πραγματικα η διαφορα των 3 αυτων ειδα οτι ειναι χαοτικη. και οταν λεω χαοτικη το εννοω πραγματικα. οχι μονο απο θεμα χρονου φορτωσης, αλλα και απο θεμα μικρο-κοληματων που ειδα.
συγκεκριμενα :
1) ο συνολικος χρονος φορτωσης ηταν με διαφορα πολυ μικροτερος στον chrome, ενω ο opera ηρθε 2ος και ο firefox 3ος.
επειδη δεν θυμαμαι ακριβως τους χρονους, αναφερω στο περιπου οτι ο chrome ηταν περιπου ενα λεπτο πιο γρηγορος στο φορτωμα απο τον δευτερο opera.
2) ο firefox μου εκανε τα περισσοτερα κολληματα, δηλαδη, ενω ειχε φορτωσει το 90% μιας σελιδας εμενε εκει για 10 δευτερολεπτα μεχρι να παει στο 100%.
εχω την εντυπωση οτι καποια addons του δημιουργουν αυτο αλλα δεν ειμαι και 100% σιγουρος.
3) ο chrome ηταν ο πιο γρηγορος στο θεμα της εμφανισης της σελιδας σχεδον σε ολες τις σελιδες που μπηκα, και μαλιστα με αρκετη διαφορα απο τους αλλους δυο.
Εδω να αναφερω οτι και στους 3 browser τους εχω ρυθμισεις να κανουν αυτοματο συγχρονισμο bookmarks κ.τ.λ, οποτε δεν επηρεασε το τεστ αυτο.
επισης να πω οτι μπηκα σε σελιδες που δεν εχω μπει καθολου η μπαινω πολυ σπανια, για τον λογο να μην εχουν κανει cache την σελιδα οι browser ωστε να την φορτωσουν ολοκληρη απο την αρχη.
γενικοτερα εκτος απο το θεμα της ταχυτητας, εχω να πω τα εξης :
1) ο chrome ειναι σιγουρα ο πιο γρηγορος.
2) ο firefox για μενα ειναι ο πιο ευχρηστος γενικοτερα σε θεματα καθημερινης χρησης.
3) ο firefox εχει τον καλυτερο συγχρονισμο, μιας και σου συγχρονιζει και τους κωδικους σου. καλος ο συγχρονισμος των bookmarks αλλα αν ειναι καθε φορα που μπαινω σε ενα νεο υπολογιστη και συγχρονιζω τα bookmarks, να πρεπει την πρωτη φορα που θα μπω σε καθε σελιδα, να ξαναβαζω τον κωδικο μου για να τον αποθηκευσει, ειναι πολυ κουραστικο.
ενω ο firefox, με το xmark, συγχρονιζει τα παντα και πανευκολα !!!!
4) στο θεμα του συγχρονισμου, ο οπερα ερχεται δευτερος και ο chrome 3ος. και αυτο το λεω γιατι ο οπερα, διαθετει και εκδοση για mobile συσκευες (opera mobile 9, opera mobile 10, opera mini) και εχεις συγχρονισμενα ακομα και στο κινητο σου τα παντα και ευκολα !!!!
αυτα τα ολιγα απο μενα,
τα συμπερασματα δικα σας λοιπον.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό Unix: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Ναί ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά / Ιταλικά: Καλά
Λειτουργικό: windows 7 home premium 64bit & Ubuntu 10.10 (English) σε Toshiba u500-1fn | Τροπος εγκαταστασης LiveCD (10.04 & Upgrade >10.10)
Προδιαγραφές ⇛ core I3 @ 2.13GHz │ RAM 4GB │NVidia nvidia m330 512mb │ Σκληρός sata2 320gb│WiFi b/g/n│ Bluetooth│ Οθονης: 13.3".