Εγκατασταση fedora 18  Το θέμα επιλύθηκε

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Εγκατασταση fedora 18

Δημοσίευσηαπό freefour » 04 Φεβ 2013, 13:26

Καλημερα σε ολους! Μηπως καποιος γνωριζει τον τροπο εγκαταστασης του fedora 18; Εγω προσωπικα δεν μπορω να τα καταφερω. Εχω να ανεβασω και μερικες φωτογραφιες αν χρειαστει απ τον εγκαταστατη anaconda, με τα στοιχεια των δισκων/partition/ μου, μηπως και καποιος μπορεσει να μου εξηγηση βημα βημα τον τροπο.
Θα εξηγησω αναλυτικα τι θελω να κανω ακριβως.
Εχω στo pc δυο σκληρους δισκους, απο (500GB) ειναι ο καθενας. Ειναι ο sda και ο sdb, αλλα τους εχω χωριση στη μεση και τους δυο και εχω μεσα 4 λειτουργικα σε 4 partition. Δηλαδη ειναι ετσι:
sda:Windows7/Ubuntu12.10 (TOSHIBA)
sdb: LinuxMint KDE/LinuxMint Cinnamon (Hitachi)
Στον sdb εχω και ενα partition 3GB για χωρο swap.
Αυτο που προσπαθω να κανω με τον εγκαταστατη anaconda ειναι να βαλω το fedora 18 KDE στον δισκο sdb στη θεση του LinuxMint KDE. Τα λειτουργικα που εχω επανω μου τα εβαλε αλλος και νομιζω ο Bootloader ειναι στον sda, γιατι η εγκατασταση ξεκινησε απ τον sda. Δηλαδη πρωτο λειτουργικο που εβαλε: windows(εδωσε bootloader sda) μετα στον ιδιο δισκο: ubuntu,(εδωσε bootloader sda) μετα στον αλλον δισκο: LinuxMint KDE,(εδωσε bootloader sda) και τελος LinuxMint Cinnamon,(εδωσε bootloader sda.) Δεν ξερω αν βοηθαει αυτο ετσι πως το θετω περι Bootloader, αλλα εγω παντος τωρα το εμαθα και το γραφω, ευχομαι να καταλαβετε τι εννοω.:P
Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πρώτα βήματα
‖‖ Ubuntu 19.04 Gnome 3.32.1 ‖ Windows 10 ‖‖
Intel Core i7 CPU 920 2.67GHz RAM 5969 MiB Gigabyte EX58-DS4
NVIDIA Corporation GK104 [GeForce GTX 760]
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth1: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Εγκατασταση fedora 18

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Φεβ 2013, 13:40

https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=25108
Όπως γράφει και ο οδηγός, ισχύει για όλα τα Linux του κόσμου.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 04 Φεβ 2013, 14:17

Φαινεται πολυ κατατοπιστικος ο οδηγος ομως εγω δυστυχως δεν το καταλαβα πληρως ωστε να συνεχισω, λυπαμαι αλλα και αυτος ο τροπος μου φαινεται βουνο. Καταρχην δεν δουλεψε η πρωτη εντολη: cat /etc/fstab > diskos.txt, την εδωσα σε τερματικο, πατησα enter αλλα δεν κανει τιποτα, ουτε ζηταει password για να συνεχιση/σω.
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth1: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Φεβ 2013, 14:31

freefour έγραψε:λυπαμαι αλλα και αυτος ο τροπος

Δεν υπάρχει και αυτός ο τρόπος, υπάρχει μόνο αυτός ο τρόπος.
Η εντολή cat /etc/fstab > diskos.txt είμαι σίγουρος ότι δούλεψε μια χαρά. Δεν έπρεπε να σου ζητήσει κωδικό ή να δεις κάτι αξιοπερίεργο στο τερματικό.

Διάβασε σε παρακαλώ προσεκτικά όλο τον οδηγό, μετά ξαναδιάβασέ τον, σιγουρέψου πως κατάλαβες τι κάνει το κάθε βήμα και γιατί το κάνουμε και αν έχεις ακόμη απορίες, ρώτα είτε εδώ είτε ακόμα καλύτερα στο νήμα του οδηγού οτιδήποτε ώστε να είσαι σίγουρος πως ξέρεις τι κάνεις.

Μετά από αυτά θα κάνεις την αντικατάσταση του λειτουργικού, όχι πριν.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 04 Φεβ 2013, 15:14

μια απορία γιατί έχει προτιμηθεί η cat για δημιουργία αντιγράφου αντί για cp;
Κώδικας: Επιλογή όλων
cp /etc/fstab .

αυτό αντιγράφει χωρίς να μετονομάζει, αν θέλουμε και να μετονομάσουμε:
cp /ets/fstab diskos.txt
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Φεβ 2013, 15:18

lucinos έγραψε:μια απορία γιατί έχει προτιμηθεί η cat για δημιουργία αντιγράφου αντί για cp;

Νομίζω πως αναφέρεσαι στον οδηγό, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, απλά τη χρησιμοποιώ συχνότερα για να βλέπω το περιεχόμενο αρχείων στο stdout και μου έρχεται πιο γρήγορα στο μυαλό από ότι η cp.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 04 Φεβ 2013, 16:27

Θα ηταν ευκολο να κανουμε μια προσπαθεια να συνεχεισω στην εγκατασταση με την δικια σας βοηθεια μεσω αυτου του νηματος; Βρισκω τον οδηγο που αναφερης ποιο πανω @fkol k4 αρκετα δυσκολο για τις δικες μου γνωσεις. Εγω ακομη δεν ξερω καλα καλα τα partition που εχω αυτη τη στιγμη, και δεν ειμαι σιγουρος που εχω το home (Yπαρχει καποια εντολη που να μας τα δειξει αναλυτικα ολα αυτα;) Tο GPartend μου δειχνει αλλα δεν μπορω να δω απο εκει σε ποιο partition εχω το Mint KDE το οποιο σιγουρα ειναι στον δισκο sdb.
Εδω ειναι οι δισκοι μου και τα partition που εχω. Καταρχην ειναι σωστα η εγκατασταση των λειτουργικων, βλεπω στον sdb οτι υπαρχη μια κατατμηση που την ονομαζει ''αδιαθετα'' και εχει μεγεθος 1,02 MB, Μηπως δεν επρεπε να υπαρχει αυτο το κοματι;
Καταλαβενω οτι στον sda ειναι τα windows ntfs, και το ubuntu ext4, στον sdb δεν μπορω να καταλαβω ποιο λειτουργικο ειναι που, επισης δεν ξερω τι ειναι το συστημα αρχειων extended και γιατι μου το δειχνει ετσι, και οχι σαν ext4;
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Φεβ 2013, 17:02

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που θα έπρεπε να κάνεις είναι να διαβάσεις λιγάκι γιατί σου λείπουν πολύ βασικές γνώσεις και προσπαθείς να κάνεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις καν τι είναι.
Θα πρέπει όμως να ξεκινήσεις από την αρχή. Οι περισσότεροι από τους χρήστες που έχουμε αρκετά ποστ στο φόρουμ, στις υπογραφές μας έχουμε links που παραπέμπουν σε οδηγούς για οτιδήποτε σχετικό με το Ubuntu.
Όταν εγγράφηκα εγώ στο forum, για τους τρεις πρώτους μήνες διάβαζα links σε υπογραφές μελών.
Επίσης, υπάρχει και αυτή η μεριά του forum. Αφού σου αρέσει να πειραματίζεσαι, ειναι απαραίτητο να αρχίσεις το διάβασμα.

Το ποια εγκατάσταση είναι που, είναι αδύνατο να φανεί από 2 screenshots του Gparted. Το μόνο που μπορεί να φανεί είναι το ποιο partition χρησιμοποιεί η ενεργή εγκατάσταση.
Είναι αυτό που έχει το σημαδάκι " / " στη στήλη «σημείο προσάρτησης» στο gparted.
Οπότε, αν θέλεις να δεις σε ποιο partition έχει μπει το Mint, θα εκκινήσεις το Mint, θα ανοίξεις το Gparted και θα δεις ποιο partition έχει το σημαδάκι " / " στη στήλη «σημείο προσάρτησης».

Off topic:
ΥΓ.
Μπορεί να φαίνεται πως σε μαλώνω (ε, το κάνω λιγάκι, sorry...), αλλά το κάνω με καλό σκοπό. Θα μπορούσα που λέει ο λόγος να σου την πέρναγα εγώ ή ο Learner ή κάποιος άλλος τη Fedora, αλλά αυτό θα είχε νόημα για ένα χρήστη που θα ήθελε απλά κάτι να δουλεύει και να μην το ξαναπειράξει. Εσύ έχεις διάθεση να πειραματιστείς, έτσι πρέπει όχι μόνο να κάνεις την εγκατάσταση, αλλά να καταλάβεις και τι έχεις κάνει, γιατί σκοπεύεις να το κάνεις συχνά.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 04 Φεβ 2013, 18:21

fkol k4 έγραψε:Κατά τη γνώμη μου, αυτό που θα έπρεπε να κάνεις είναι να διαβάσεις λιγάκι γιατί σου λείπουν πολύ βασικές γνώσεις και προσπαθείς να κάνεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις καν τι είναι.

Ισως εχεις δικιο, δεν διαβαζω οσο θα επρεπε, αν κρινουμε οτι οντως πειραματιζομαι αρκετα παραπανω απ το κανονικο με τις ελαχιστες γνωσεις μου στο LInux. Πολλες φορες θελω να διαβασω για κατι που με ενδιαφερη, για παραδειγμα σε ενα κειμενο που προσπαθω να καταλαβω κατι που θελω να εφαρμοσω εκεινη τη στιγμη, ξαφνικα συναντω μπροστα μου καποια/ες αγνωστες λεξεις/φρασεις που εκεινη τι στιγμη καταλαβενω οτι εχω βγει τελειως εκτος θεματος, και πολλες φορες αυτος ειναι ο λογος που τα παραταω και ζηταω την βοηθεια σας, η οποια ειναι σιγουρα αρκετα χρησιμη ωστε να μπορεσω να συνεχισω το εργο μου.
Προσωπικα δεν μου περασε ποτε απ το μυαλο μου, ουτε που φαινεται κατι τετοιο, οτι εδω στο ubuntu-gr ολα τα παιδια που βαηθατε σε διαφορες αποριες η προβληματα νεων χρηστων οτι δεν το κανετε με ορεξη, και φυσικα δεν περιμενω να δεχτω μονο τη βοηθεια σας χωρις κραξιμο, αν αυτο ειναι για το καλο μου φυσικα.
Εχω δοκιμασει να εγκαταστησω αρκετες διανομες χωρις να ξερω βασικα πραγματα γυρο απ την εγκατασταση. Λιγο με την βοηθεια σας λιγο με διαβασμα καταφερα να εγκαταστω σε εναν δισκο κενο καποια διανομη Linux, για μενα αυτο δεν ειναι και λιγο. Και μονο που εχω βαλει σε 6-7 παιδια Linux σε ελευθερο δισκο αυτο μου αρκει για την ωρα. Φυσικα θελω να μαθω και περισοτερα πραγματα, θα γινει και αυτο σιγα σιγα.
Να πω κατι ακομα fkol k4; Πραγματικα ειχα σκοπο να βαλω το fedora 18 KDE και να αρχισω σιγα σιγα να μαθενω ποιο βασικα πραγματα απ το να δοκιμαζω διανομες, για αυτο και ο λογος που αλαξα τους σκληρους δισκους μου, με σκοπο να εχω μπροστα μου τρεις διανομες Linux που μου αρεσουν και να καθισω να μαθω πανω σε αυτες. Ενταξη μπορει να με πεις οτι πρωτα μαθαινεις με μια διανομη, και μετα αν θες βαζεις και δευτερη. Οκ και σε αυτο θα εχεις δικιο. :)
Καταλαβα αυτο με το " / " τωρα θα μπω με mint να το δω στο GParted.
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Φεβ 2013, 18:57

Δεν τίθεται θέμα για το αν γίνεται κάτι με όρεξη ή όχι, όποιος δεν έχει όρεξη (ή έστω χρόνο) δεν μπαίνει καν στο φόρουμ, ή εστω δεν απαντάει.
Αν θέλεις, την εγκατάσταση την κάνουμε και μαζί βήμα βήμα, αλλά για να σου μείναι κάτι μετά θα πρέπει να ασχοληθείς λιγάκι για να καταλάβεις τι κάναμε.
Για να γίνουν όλα σωστά λοιπόν, θέλω να κάνεις μια μιικρή προεργασία:

1- Να εκκινήσεις από όλες σου τις εγκαταστάσεις Linux και να γράψεις εδώ ποια είναι σε κάθε partition.
2- Να εκκινήσεις από ένα Live CD του Ubuntu, να εγκαταστήσεις την εφαρμογή Boot - repair με τις εντολές
sudo add-apt-repository --yes ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get -qq update
και
sudo apt-get install -y boot-repair

Μετά να το ανοίξεις και να επιλέξεις το 2ο κουτάκι στη φωτογραφία (αυτό που λέει Bootinfo...)
Εικόνα
Αυτό θα σου δώσει ένα link.
Θα δημοσιεύσεις εδώ το link και μετά είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας