Τι είναι αυτό το Jabber; Ποιος έχει Jabber;

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Τι είναι αυτό το Jabber; Ποιος έχει Jabber;

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 28 Ιούλ 2011, 19:39

Εικόνα
έγραψε:Με τον όρο Jabber εννοούμε μία συλλογή από πρωτόκολλα ανοικτού κώδικα (open source), τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο, ανάμεσα σε χρήστες που είναι διασυνδεδεμένοι με τη βοήθεια δικτύων όπως το Internet. Τέτοια πληροφορία μπορεί να είναι η παρουσία κάποιου χρήστη στο δίκτυο (presence), το απλό κείμενο (text messaging & conferencing), δεδομένα με τη μορφή αρχείων (file exchange) ή άλλες μορφές δομημένης (structured) πληροφορίας. Συνήθως αναφερόμαστε στο Jabber ως "πρωτόκολλο" για λόγους ευκολίας στην έκφραση, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία συλλογή πρωτοκόλλων (protocoll collection).

Ιστορικά το Jabber ξεκινά στα 1998, ενώ από το 2001 το Jabber Software Foundation (>www.jabber.org) αποτελεί το σημαντικότερο πυρήνα συγκέντρωσης και οργάνωσης των projects που συνοδεύουν τα βασικά πρωτόκολλα του Jabber.

Παρότι το Jabber έχει αρκετά κοινά στοιχεία με παραδοσιακά αντίστοιχα προϊόνα, όπως για παράδειγμα το AOL Messenger, τo ICQ Μessenger, τo Microsoft MSN Μessenger και άλλα, εντούτοις χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαφορές, οι οποίες το καθιστούν αρκετά ανταγωνιστικό και ευρύτατα αναπτυσσόμενο. Ωστόσο, η ευελιξία του Jabber επιτυγχάνεται και μέσα από τη συμβατότητα με τα παραπάνω αναφερθέντα και μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένα προϊόντα, ώστε να εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα.

Πηγή: http://bit.ly/rk95aZ

Σίγουρα μπορεί να έχουν οι φίλοι σας, οι φίλοι μου κτλ. λογαριασμούς σε άλλα πρωτόκολλα άμεσης επικοινωνίας για να κάνουν chat,
ωστόσο εμείς που είμαστε θαυμαστές του ελ/λακ θα κάνουμε μια προσπάθεια να προωθήσουμε το Jabber!
Καιρός είναι λοιπόν να μην είμαστε τρεις κι ο κούκος όταν αντικρίζουμε τις επαφές μας στο Jabber εμείς οι λινουξάδες.
Μπορούμε να κάνουμε μια αρχή συγκεντρώνοντας έναν σεβαστό αριθμό από άλλους λινουξάδες που μέχρι στιγμής
δεν έτυχε να τιμήσουν αυτό το ανοιχτό πρωτόκολλο. Αργότερα σιγά σιγά θα έρθουν κι άλλοι, αλλά εμείς από την πλευρά μας ας είμαστε πιο "open"...

Περισσότερες πληροφορίες για το Jabber θα βρείτε στην ιστοσελίδα του, στην οποία μπορείτε και να δημιουργήσετε λογαριασμό.
http://www.jabber.org/

Όποιος θέλει μπορεί να κάνει post το δικό του jabber.
Spoiler: show
peacefulwarrior7891@jabber.org
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Re: Τι είναι αυτό το Jabber; Ποιος έχει Jabber;

Δημοσίευσηαπό Qdata » 28 Ιούλ 2011, 20:15

Είχα πάντα απορία τι είναι αυτό το Jabber!Έκανα λογαριασμό.Τώρα τι μπορώ να κάνω με αυτό;Ποιες δυνατότητες μου προσφέρει με λίγα λόγια;Κανένα παράδειγμα;

Διάβασα τα links αλλά δεν κατάλαβα και πολλά για το πως μπορώ να το αξιοποιήσω εγώ. :problem:
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 28 Ιούλ 2011, 23:42

Το έχω και στο προφιλ μου νομίζω,
Spoiler: show
apostolisanon@jabber.org
;)
Καλή open source εναλλακτική για το msn, αλλά δύσκολο να ψήσεις τον κόσμο να αλλάξει.

edit: Άλλαξα διεύθυνση jabber :)
Τελευταία επεξεργασία από tolis_01 και 08 Μάιος 2012, 16:19, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 29 Ιούλ 2011, 00:23

Qdata έγραψε:Είχα πάντα απορία τι είναι αυτό το Jabber!Έκανα λογαριασμό.Τώρα τι μπορώ να κάνω με αυτό;Ποιες δυνατότητες μου προσφέρει με λίγα λόγια;Κανένα παράδειγμα;

Διάβασα τα links αλλά δεν κατάλαβα και πολλά για το πως μπορώ να το αξιοποιήσω εγώ. :problem:

Σκέφτομαι σκέφτομαι τι άλλο μπορώ να βάλω στην αρχική δημοσίευση για να γίνει κατανοητό το τι είναι το Jabber, αλλά δεν μου έρχονται πολλά.
Ίσως να βάλω κάποια εικόνα από πρόγραμμα chat στο οποίο χρησιμοποιείται το Jabber ή κάποιο βίντεο.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό και τι δυνατότητες σου προσφέρει.
Χμ.. καταρχήν να σου πω το πιο απλό. Με το που δημιουργήσεις λογαριασμό jabber θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις chat
με άλλους που έχουν κι αυτοί jabber (όπως στο msn messenger).
Από εκεί και πέρα, αν σου πω ότι εγώ είμαι στο facebook chat από το kopete που έχει το kubuntu, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Jabber;
http://maketecheasier.com/configure-kop ... 2010/02/15
Ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το google talk χρησιμοποιώντας jabber;
Αυτά ήταν δύο παραδείγματα..
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 29 Ιούλ 2011, 01:20

Ναι, πρέπει να πούμε πως αν έχεις λογαριασμό googletalk (πχ. username@gmail.com) μπορείς να κάνεις chat με κάποιον που έχει Jabber (πχ. username1@jabber.org). Μάλιστα εγώ(έχω Gmail-Gtalk) πριν μια εβδομάδα έκανα βίντεο-κλήση με ένα φίλο που είχε έναν απλό λογαριασμό jabber και μάλιστα με διαφορετικούς im clients (pidgin με empathy) και δεν το πίστευα ότι γινόταν. Ναι... όπως στο skype. :P
Επίσης, έχω την εντύπωση πως το jabber/XMPP βασίζεται σε διαμοιραζόμενα(distributed) δίκτυα όπως και το Diaspora. Μήπως είναι το ίδιο με το "αποκεντρωμένο" (decentralized) http://el.wikipedia.org/wiki/Extensible ... e_Protocol
Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να προωθηθεί το Jabber επειδή είναι ένα από τα ελάχιστα open-standard πρωτόκολλα επικοινωνίας.
Off topic:
ΑΝ έπρεπε να επιλέξω ΜΟΝΟ έναν "κλάδο" λογισμικού να είναι ΕΛ/ΛΑΚ, αυτός θα ήταν (γενικά) το λογισμικό που χρησιμοποιώ για επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Δηλαδή πρωτόκολλα επικοινωνίας όπως Jabber και IRC {και όχι msn(win live) ή yahoo!}, im clients όπως pidgin και empathy, browsers όπως firefox και chromium αντί chrome και opera για βίντεο-κλήσεις (πχ με voip) ekiga, liphone (αν προστεθεί και κρυπτογράφηση), jitsi αντί skype . Ακόμα και για κοινωνική δικτύωση diaspora, identi.ca και google plus(;) αντί για facebook και twitter.
Και ο λόγος είναι δεν μπορώ να εμπιστεύομαι την επικοινωνία και κατ' επέκταση την ιδιωτικότητά μου σε κλειστά "κουτιά" και σε ΜΕΓΑΛΕΣ εταιρίες όπου περνάει η επικοινωνία μου από τους server τους.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Διανομές ⇛ Ubuntu 12.04 64-bit [κανονική εγκατάσταση, ΌΧΙ wubi] +..
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Αν είσαι αρχάριος στο Ubuntu, ακούμπησε το ποντίκι στην λέξη... drivers ;)
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 29 Ιούλ 2011, 01:35

@modenas88 συμφωνώ με αρκετά από αυτά που έγραψες, αλλά θα εστιάσω σε αυτό.
modenas88 έγραψε:Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να προωθηθεί το Jabber επειδή είναι ένα από τα ελάχιστα open-standard πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Όσοι σκέφτονται μέσα σε ελ/λακ πλαίσια και κατανοήσουν πως έχουν τα πράγματα, αλλά και το τι είναι το jabber,
θα συμφωνήσουν με αυτό που ανέφερες. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε έκανα αυτή την ελάχιστη κίνηση που μπορούσα να κάνω για να προωθηθεί το Jabber.

Off topic:
Ωραία αυτά που έγραψες και στο off topic. Μου δημιουργείται μια απορία όμως, κινητό τηλέφωνο δεν χρησιμοποιείς;
Γιατί και εκεί θα έχεις κάποια εταιρεία από πίσω.
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 29 Ιούλ 2011, 02:38

+1
Off topic:
Ναι, πολλοί που μας ενδιαφέρουν τέτοια θέματα ξεχνάμε -όπως εγώ- τα κινητά (κλήσεις και μηνύματα) με τις εταιρίες που υπάρχουν από πί
σω, πως προσομοιάζουν, κατά κάποιον τρόπο, τα κλειστά πρωτόκολλα επικοινωνίας. Έχει δημοσιοποιηθεί ότι μπορεί να υποκλέψουν συνομιλίες για καλό, κακό ή "καλό" σκοπό. Μια λύση έρχεται από την νέα γενιά κινητών και τα 3G δίκτυα όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες εφαρμογές -εννοώ πάντα με ανοικτά πρότυπα- για να επικοινωνήσεις. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιείται αυτό είναι επειδή είναι κάτι καινούριο ή/και ότι δεν υπάρχει ακόμα τόσο προηγμένο 3G δίκτυο. Μιλάω βέβαια για την Ελλάδα. Στις πιο αναπτυγμένες χώρες (λογικά :ρ) μπορούν να το χρησιμοποιήσουν λόγω "νοοτροπίας" και δικτύων
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Διανομές ⇛ Ubuntu 12.04 64-bit [κανονική εγκατάσταση, ΌΧΙ wubi] +..
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Αν είσαι αρχάριος στο Ubuntu, ακούμπησε το ποντίκι στην λέξη... drivers ;)
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Qdata » 30 Ιούλ 2011, 15:55

filippos.xf έγραψε:
Qdata έγραψε:Είχα πάντα απορία τι είναι αυτό το Jabber!Έκανα λογαριασμό.Τώρα τι μπορώ να κάνω με αυτό;Ποιες δυνατότητες μου προσφέρει με λίγα λόγια;Κανένα παράδειγμα;

Σκέφτομαι σκέφτομαι τι άλλο μπορώ να βάλω στην αρχική δημοσίευση για να γίνει κατανοητό το τι είναι το Jabber, αλλά δεν μου έρχονται πολλά.
Ίσως να βάλω κάποια εικόνα από πρόγραμμα chat στο οποίο χρησιμοποιείται το Jabber ή κάποιο βίντεο.

Τι μπορείς να κάνεις με αυτό και τι δυνατότητες σου προσφέρει.
Χμ.. καταρχήν να σου πω το πιο απλό. Με το που δημιουργήσεις λογαριασμό jabber θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις chat
με άλλους που έχουν κι αυτοί jabber (όπως στο msn messenger).
Από εκεί και πέρα, αν σου πω ότι εγώ είμαι στο facebook chat από το kopete που έχει το kubuntu, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Jabber;
http://maketecheasier.com/configure-kop ... 2010/02/15
Ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το google talk χρησιμοποιώντας jabber;
Αυτά ήταν δύο παραδείγματα..

Κατάλαβα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. :)
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 30 Ιούλ 2011, 17:19

Να και το δικό μου: ThanasisP@jabber.org
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 30 Ιούλ 2011, 22:40

Κανονικά η ιστοσελίδα http://www.jabber.org/ δεν θα έπρεπε να είναι μεταφρασμένη σε διάφορες γλώσσες;
Δεν θα ήταν πολύ καλό αν η ιστοσελίδα ήταν και στα ελληνικά;
Έτσι όταν ένας Έλληνας θα έγραφε στη μηχανή αναζήτησης jabber, θα έβλεπε μια ιστοσελίδα με πληροφορίες
εξολοκλήρου στα ελληνικά. Η ιστοσελίδα του ίδιου του jabber είναι το καλύτερο μέρος για να ενημερώνεται ο κόσμος...

Είναι μια λεπτομέρεια που μπορεί να προωθήσει αυτό το ανοιχτό πρωτόκολλο περισσότερο στην Ελλάδα, σε σχέση με τώρα.
Ας πούμε η ιστοσελίδα του firefox υπάρχει και στα ελληνικά.

Προσθήκη

Πριν λίγο πρόσεξα ότι είναι blog...
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας