Περί cpu και σύνθεσης φτηνού desktop

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Περί cpu και σύνθεσης φτηνού desktop

Δημοσίευσηαπό dim459 » 20 Οκτ 2014, 20:39

Λοιπόν επειδή στο νέο γραφείο έχω βαρεθεί να κουβαλάω το laptop, σκέφτομαι δύο εναλλακτικές.

Η πρώτη είναι η εύκολη, να παρατήσω εκεί ένα φτηνιάρικο laptop, ας πούμε κάτι σαν αυτό :
http://www.plaisio.gr/laptop-tablet/laptop-notebook/laptop/Turbo-X-Steel-SD-283-250.htm
Παρεμπιπτόντως, με τα ίδια χαρακτηριστικά υπάρχουν καμιά δεκαριά μοντέλα με αποκλίσεις + - 5 ευρώ, πχ Toshiba, Acer, Dell, Lenovo Κλπ... Υποθέτω ότι θα ψιλοσέρνεται, αλλά για κανένα libreoffice, browsing και κανένα βιντεάκι στο youtube θα τη βγάζει (αν καταλήξω εκεί, μάλλον θα ζητήσω να βάλουν 4 αντί για 2 gb μνήμη).

Στη δεύτερη, που είναι να φτιάξω ένα tower, τα έχω βρει ελαφρώς μπαστούνια, διότι έχω χάσει τελείως επαφή με τις cpu, αναφέρω χαρακτηριστικά ότι γύρω στα 50 ευρώ με + - 5 απόκλιση πρέπει να παίζουν καμιά 20αριά επεξεργαστές.
Το πρώτο ερώτημά μου είναι θεωρητικό και δεν ξέρω αν είναι εύκολο να απαντηθεί. Στο desktop του σπιτιού έχω έναν τετραπύρηνο του 2008 (quad 6600, αν θυμάμαι καλά στα 2,4 ghz). Αυτά τα διπύρηνα celeron ή pentium που παίζουν τώρα γύρω στα 40 με 50 ευρώ, τι σχέση έχουν με τον παλιό μου επεξεργαστή από πλευράς επιδόσεων. Είναι συγκρίσιμα ; (Πληροφοριακά, με τον επεξεργαστή αυτό και 4 gb ddr2, για τις δουλειές που κάνω εγώ, θεωρώ ότι το pc πετάει).
Το δεύτερο ερώτημα έχει ως εξής :
Υποθέτοντας ότι έχουμε διαθέσιμα γύρω στα 200-220 ευρώ για :
α) Επεξεργαστή
β) Motherboard
γ) 4 gb μνήμη
δ) Σκληρό sata
ε) Dvd-rw
τι διαλέγουμε (ψάχνουμε για onboard κάρτα γραφικών, η εν πάση περιπτώσει ενσωματωμένη στον επεξεργαστή, βλέπω ότι οι celeron και οι pentium έχουν, αλλά ακόμα δεν έχω πιάσει ποια είναι τα mb που υποστηρίζουν τη λειτουργία της).
Δεν έχω προτίμηση σε intel ή amd, ότι να 'ναι.
Ο παραπάνω προϋπολογισμός, χαζεύοντας λίγο στην ιστοσελίδα του Πλαισίου, φτιάχνει αρκετές προτάσεις, αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι αξίζουν...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Περί cpu και σύνθεσης φτηνού desktop

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 20 Οκτ 2014, 21:54

Δημήτρη, έκανα το καλοκαίρι μια αναβάθμιση και πήρα αυτόν εδώ τον επεξεργαστή.
Σε σχέση με τον quad 6600 που περιγράφεις, εδώ μπορείς να δεις μια σύγκριση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ακριβής η σύγκριση αυτή, αλλά στην πράξη θεωρώ πως το σύστημα «πετάει» (βέβαια βοηθάει κι ο SSD, αλλά και με τον HDD που βάζω καμία δοκιμαστική διανομή πάλι πάει ικανοποιητικότατα). Στα συν είναι πως έχει γραφικά Haswell που παίζουν πολύ καλά στο Linux, οπότε δεν δίνεις λεφτά για άλλη κάρτα.

Από εκεί και πέρα, μια βασική Motherboard πιστεύω πως θα σε καλύψει μιας και δεν βλέπω να θέλεις και πολλά. Για εμένα επέλεξα αυτή τη μητρική αλλά κυρίως για λόγους επεκτασιμότητας RAM (ήθελα 4 slots).

Ως τώρα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και από τις 2 αγορές.

Θα πρότεινα και έναν μικρό SSD (120GB), πιστεύω αξίζει τον κόπο χωρίς να έχει πλέον υπερβολικό κόστος.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 20 Οκτ 2014, 22:32

Ενδιαφέρον το συγκριτικό Φίλιππε.
Ασχέτως της ακρίβειας (βγάζει ελαφρώς πιο γρήγορο τον σύγχρονο pentium), εν πάση περιπτώσει φαίνεται πως πάνω κάτω είναι συγκρίσιμοι, η απόδοσή τους είναι παρεμφερής.
Επειδή όπως προείπα, δεν έχω απαιτήσεις από το mb, εκτός του να μπορούν να λειτουργήσουν τα γραφικά, έχεις κάποια πρόταση γύρω στα 50 ευρώ για mb συμβατό με αυτόν τον επεξεργαστή, γιατί αυτό που αγόρασες ξεφεύγει ελαφρώς.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 20 Οκτ 2014, 22:46

Επίσης κατόπιν της πρότασής σου έριξα μια ματιά και σε αυτό :
http://www.plaisio.gr/ypologistes-anavathmisi/anavathmisi-ypologisti/paketa-anavathmisis/Turbo-X-Upgrade-Kit-Intel-Basic.htm
Έχει τον G3240 που χρονίζει στα 3.1 αντί στα 3.2 και υποθέτω από τα 130 ευρώ θα πηγαίνει γύρω στα 150 αν προστεθούν άλλα 2gb ram για να πάει συνολικά στα 4.
Οπότε με ένα δίσκο και ένα dvd πάμε γύρω στα 210-215, μια χαρά !
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 20 Οκτ 2014, 22:56

dim459 έγραψε:έχεις κάποια πρόταση γύρω στα 50 ευρώ για mb συμβατό με αυτόν τον επεξεργαστή, γιατί αυτό που αγόρασες ξεφεύγει ελαφρώς

Έχω βάλει σε 2 υπολογιστές φίλων από ένα MB με Η81 chipset. Και στις δύο περιπτώσεις Ubuntu με Unity και Celeron επεξεργαστή, χωρίς προβλήματα.

Μάρκα επιλέγω σταθερά Gigabyte γιατί το UEFI τους είναι πολύ καλό παιδάκι (είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο για το dualboot Windows8/Ubuntu) και παίζει καλά με όλα τα Linux που έχω δοκιμάσει (Debian, Ubuntu, Fedora, Arch), οπότε δεν έχω λόγο να την αλλάξω.
Ενδεικτικό link
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 20 Οκτ 2014, 23:07

χωρίς να ξέρω τι παίζει με τα UEFI, για μένα καλές μάρκες είναι Gigabyte, Asrock, Asus για mb. τώρα για cpu θα σου λεγα http://www.e-shop.gr/intel-pentium-dual ... PER.558433 να γλιτώσεις το τσάμπα 10αρικο. ίδιος είναι απλά 200mhz κάτω. μόνο να σκεφτείς ότι έχει 2+ φορές τα τρανζίστορ του quad φτάνει. άσε που καίει και τα μισά watt. μνήμες kingston και ξερό ψωμί. άμα βάλεις και ναν samsung 840 evo στα 70 ευρώ κοντά νομίζω είσαι οκ.
EDIT:
ΠΡΟΣΟΧΗ! το λαπτοπ που βαλες φοράει πάνω ουσιαστικά το διάδοχο του atom! δεν έχει σχέση με τους celeron ivy bridge ή hasswell (βλεπε 1005M και 2950Μ αντίστοιχα). ή τους αντίστοιχους U δλδ 10χχU και 29χχU που καίνε λιγότερο. οπότε αυτό το λαπτοπ http://www.e-shop.gr/lenovo-essential-g ... PER.910336 είναι πολύ πιο ισχυρό απαυτό που βαλες. σκέψου το και λογικά, δεν γίνεται μια cpu που καίει 7.5 watt να ναι το ίδιο ισχυρή με μία που καίει 35! εκτός βέβαια και αν καίγεσαι για αυτονομία (βλέπε εμένα που ο amd μου έχει TDP 9watt).
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 20 Οκτ 2014, 23:49

Ευχαριστώ και τους δύο για τις προτάσεις.
Ομολογώ ότι κλίνω προς το desktop, φοβάμαι ότι τα λαπτοπάκια σε αυτήν την τιμή θα σέρνονται εντελώς.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PapaNight » 21 Οκτ 2014, 12:50

Και εγώ στη θέση σου desktop θα κοίταγα. Το μοναδικό (αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπερσημαντικό και αδιαπραγμάτευτο) πλεονέκτημα ενός laptop είναι ότι μετακινήτε. Εφόσον δεν σε ενδιαφέρει να μετακινήτε αλλά να μπαστακωθεί εκεί για να μη το κουβαλάς δεν έχεις λόγω για laptop.

Στα ίδια λεφτά το desktop σίγουρα θα έχει καλύτερες επιδόσεις και επιπλέον είναι ποιο εύκολο σε μελλόντικη επισκευή ή αναβάθμιση. Μειονέκτημα ότι πρέπει να του βρεις οθόνη.

Οι μητρικές για επεξεργαστές με ενσωματομένα γραφικά, υποστηρίζουν. Στη τελική αν έχει εξόδους hdmi, vga η μητρική δεν γίνεται να μην υποστηρίζει, για μόστρα τις έχει;
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Αρχάριος ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 14.04, Windows 7
3 AMD Phenom II X6 1075T Processor ‖ RAM 16050 MiB ‖ ASRock 870 Extreme3
4 AMD nee ATI Cape Verde XT [Radeon HD 7770 GHz Edition] [1002:683d] {fglrx_pci}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06) ⋮ wlan1: Atheros Inc. AR922X Wireless Network Adapter [168c:0029] (rev 01)
PapaNight
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 21 Οκτ 2014, 13:52

και εγώ λέω ότι σταθερό χρειάζεσαι. η σειρά pentium g32xx (haswell) φαίνεται ιδανική για αυτά που ζητάς. Ποιον ακριβώς από αυτούς, οι διαφορές είναι μικρές και μάλλον δεν έχει τόση σημασία αλλά εγώ θα έλεγα ότι δέκα ευρώ για έξι μήνες πιο καινούργιο επεξεργαστή με 25% μεγαλύτερες επιδόσεις και κάπως καλύτερη απόδοση αξίζουν (αναφέρομαι στην διαφορά g3258 με g3220).

Αν θες να κατέβεις περισσότερο καλύτερα να ψάξεις μεταχειρισμένο.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Οκτ 2014, 16:07

Συμφωνώ για το ότι το desktop είναι καταλληλότερη επιλογή.
Με μια γρήγορη ματιά στην ίδια σελίδα με συγκρίσεις, μπορούμε να δούμε με ποιου mobile επεξεργαστή είναι αντίστοιχες οι επιδόσεις ενός επεξεργαστή για desktop των 60€. Για τις ίδιες περίπου επιδόσεις, η διαφορά κόστους είναι αρκετά μεγάλη.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας