Γενικά το θέμα «γλώσσα-πληκτρολόγιο» είναι ένα θέμα πονεμένο -τουλάχιστον κατ'εμέ- όσο αφορά το ubuntu και πραγματικά είναι κάτι που με έχει απογοητεύσει.
Στο πρώτο μου
post εδώ στο forum, αναφέρθηκα σε ένα θέμα και ειλικρινά απορώ πως δεν έχει επιλυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα που αφορά ένα τέτοιου βεληνεκούς λειτουργικό. Συγκεκριμένα αφού πέρασα απο την 12.04 στην 14.04, ήλπιζα το θέμα μου περι "caps lock delay" να είχε λυθεί αλλά φυσικά έπεσα έξω. Βέβαια 7 περίπου μήνες χρησιμοποιώ την λύση που πρότεινε ο sotos21, αλλά με μια σχετική βεβαιότητα μπορώ να πω πως αυτό εν τέλη δεν με βόλεψε. Οι καρποί μου με πονάνε όταν χρησιμοποιώ ταυτόχρονα το shift με γράμμα ενώ ακόμη «σκαλώνω» όταν το πρώτο κεφαλαίο είναι και τονισμένο ή ακόμα σε εναλλαγές γλώσσας συνδυασμένες με πεζά-κεφαλαία.
Στο θέμα μας τώρα (όσο αφορά την εναλλαγή γλώσσας απο το πληκτρολόγιο), το ubuntu συνεχίζει να με ταλαιπωρεί κάνοντάς μου την δυσανασχέτηση μεγαλύτερη. Το θέμα με το «caps lock delay» σαφώς παραμένει, αλλά πλέον δημιουργήθηκε και άλλο πρόβλημα· αυτό στην εναλλαγή της γλώσσας. Συγκεκριμένα πλέον έχω το εξής πρόβλημα:
Η εναλλαγή γλώσσας γίνεται με το CAPS LOCK και συμβαίνουν τρια τινά:
1) Η εναλλαγή γίνεται κανονικά (στις περισσότερες των περιπτώσεων)
2) Κατα την εναλλαγή γλώσσας, το πρώτο γράμμα της επόμενης λεξης όχι μόνο παραμένει στην προηγούμενη (καθώς είχε το πληκτρολόγιο) γλώσσα, αλλά και «τυπώνεται» ως κεφαλαίο! πχ εκεί που ήδη έχω την ελληνική και το εναλλάσσω θέλωντας να γράψω «yahoo.gr», αυτό γράφεται ως: «Yahoo.gr». Αυτό το «Y», εμφανίζεται μεν στα
κεφαλαία (εγώ όμως
δεν πάτησα για κεφαλαίο), καθώς επίσης πρόκειται για το
Ελληνικό Υ και όχι το ξένο y. (Aυτό δεν γίνεται μεν τις περισσότερες φορές, αλλά γίνεται
πολλές φορές).
3) Κατα την εναλλαγή απλώς το πρώτο γράμμα δεν τυπώνεται και παραμένει κενό σαν να είχα πατήσει αντί για γράμμα το space! πχ έχω την Ελληνική γλώσσα και το γυρίζω στα Αγγλικά για να γράψω «yahoo.gr». Αυτό θα γραφτεί ως « ahoo.gr» χωρίς το «y». (σπάνια περίπτωση).
Συγγνώμη αν έπρεπε να ανοίξω καινούργιο θέμα. Γνωρίζει κανείς τίποτα τι γίνεται τελικά με την εναλλαγή γλώσσας; Γιατί τέτοια «τερτίπια» στο αγαπημένο ubuntu;