Windows ή linux ??

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Windows ή linux ??

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 27 Αύγ 2011, 16:24

Ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις γιατί διάβασα μερικές γνώμες ορισμένων πάνω σε linux και σε windwows και πείρα το θάρρος να ρωτήσω και εδώ από περιέργεια
1)Ποια είναι η διαφορά κατά την άποψη σας μεταξύ Windows και linux
2)ένας χρήστης γιατι να προτιμήσει windows ή γιατι να προτίμηση linux
3)To linux σε τη κοινό απευθύνεται ???
ευχαριστώ
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτριο
Λειτουργικό ⇛ Linux x32
Προδιαγραφές ⇛ AMD FX 8350 │4GB │ Audio Realtek ALC889│ TFT 19"
Κάρτα Γραφικών ⇛ NVIDIA gtx 650 TI BOOST

-------------------------------------------------------------------------------------------
Η Εξουσία που αποκτήθηκε παράνομα,ποτέ δεν χρησιμοποιείται για το καλό των ανθρώπων (Τάκιτος)
Όσο ποιο σάπιο είναι ένα κράτος τόσο πληθύνονται οι νόμοι. (Τάκιτος)
πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται .(Πλάτων)
Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Windows ή linux ??

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 16:33

Dimitrios.gr έγραψε:Ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις γιατί διάβασα μερικές γνώμες ορισμένων πάνω σε linux και σε windwows και πείρα το θάρρος να ρωτήσω και εδώ από περιέργεια
2)ένας χρήστης γιατι να προτιμήσει windows ή γιατι να προτίμηση linux
3)To linux σε τη κοινό απευθύνεται ???
ευχαριστώ

1. Για να δωσεις ακριβη απαντηση σε αυτο θα πρεπει να έχεις εξετασει τους πυρηνες των 2 λειτουργικων. Πως λειτουργουν σε βάθος και πως διαχειριζονται το υλικο τοτε καταλαβαινεις σε βαθος τις ακριβεις διαφορες.
2. Για την νοοτροπια και την ασφαλεια. Ειναι περισσοτερο ασφαλες απο τα Windows λογω απουσιας (σχεδον) ιων και backdoors. Ακομη και αν κάποιος αποκτησει προσβαση στο συστημα δεν εχει δικαιωματα root στα windows μπορει να γινει το ιδιο?
3. Στον οποιονδηποτε . Απαραιτητη προυποθεση ειναι μονο η ορεξη να δεις 2-3 πραγματακια παραπανω και να ασχοληθεις λιγο πιο ενεργα με τον υπολογιστη σου.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 27 Αύγ 2011, 16:47

Επίσης υπάρχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία γύρο από το Linux και τις διανομές του.
Η νοοτροπία του ελεύθερου λογισμικού. Δεν έχει να κάνει με την τιμή. Έχει να κάνει με την ελευθερία!
Τα windows είναι κλειστό λειτουργικό και χρησιμοποιούν κυρίως ιδιόκτητο λογισμικό.
Για περισσότερα σχετικά με το ακριβώς είναι η ελευθερία του λογισμικού αν θες δες εδώ: Ο Ορισμός του Ελεύθερου Λογισμικού και εδώ: Ελεύθερο λογισμικό και λογισμικό ανοικτού κώδικα. Η διαφορά.
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 27 Αύγ 2011, 16:55

δηλ ένας χρήστης των windows γιατί να προτιμήσει linux αφου δεν τα γνωρίζει και έχει μάθει σε αυτά ..
εγω για παράδειγμα είμαι ένας χρηστης windows νομίζω πως είναι λογικότατο αφου όπου και αν πάς για να αγοράσεις pc αυτα έχουν μέσα ....
πως είναι δυνατόν να ήξερα για το linux απο που να τα μάθω ...μιλάω γενικά... εγω ψάχτηκα λιγο με βοήθησέ και ένα άτομο που μου τα έδειξε ότι υπάρχουν και αυτα πριν λίγα χρόνια .....
Τα λέω αυτα γιατι είναι μερικοί που μιλάνε , μιλάνε κάπως απότομα σε άτομα και άσχημα για τα άτομα που έρχονται να μάθουν το linux και τους θεωρούν άσχετους και θυμάμαι έλεγε (συγκεκρημενα προτιμά να έρθουν 10 σχετικοί παρα 1000 άσχετοι απο ένα αρθρο ενός στο internet )
και ερωτώ αφού οι χρήστες των windows ειναι περίπου το 90 %-95% από ποιους περιμένει σχετικούς ????
Λειτουργικό ⇛ Linux x32

-------------------------------------------------------------------------------------------
Η Εξουσία που αποκτήθηκε παράνομα,ποτέ δεν χρησιμοποιείται για το καλό των ανθρώπων (Τάκιτος)
πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται .(Πλάτων)
Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 27 Αύγ 2011, 17:03

Η δική μου άποψη:

1) οι βασικές διαφορές είναι:
α) τα ms-windows είναι κλειστό λογισμικό, το linux είναι ανοικτό λογισμικό
β) τα ms-windows είναι βασισμένα αρχικά στην ιδέα τού προσωπικού υπολογιστή (PC), το λίνουξ είναι unix-οειδές και βρίσκεται αρχετυπικά περισσότερο κοντά στην ιδέα τών τηλεπικοινωνιών. (στον σύγχρονο κόσμο τού διαδικτύου αυτό πιστεύω είναι πλεονέκτημα)

2) τα windows συχνά είναι προτιμότερα επειδή έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Έτσι για παράδειγμα οποιοσδήποτε φτιάχνει οττιδήποτε εμπορικό (υλικό ή λογισμικό) θα σκιστεί να λειτουργεί σωστά στα windows (γιατί εκεί είναι το βάρος τής αγοράς) αλλά μπορεί να αδιαφορήσει για το λίνουξ. Ο τελικός χρήστης αυτό που βλέπει είναι ότι τα ράφια τών μαγαζιών τον σπρώχνουν στα windows. Επίσης αν κάποιος αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα τα μαγαζιά (πχ πλαίσιο) μπορεί να δέχονται να βοηθήσουν μόνο σε windows.

Το λίνουξ είναι προτιμότερο γιατί είναι ανοικτό λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά σού ανήκει. Αντίθετα τα windows ποτέ δεν σού ανήκουν πραγματικά. Δεν τα αγοράζεις, τα δανείζεσαι στην πραγματικότητα. Αυτό έχει σημασία γιατί είσαι πάντα υπό την εξουσία τού ιδιοκτήτη και όχι αυτόνομος είτε το κόστος που σού επιβάλλεται είναι υψηλό είτε είναι χαμηλό. Με το ελεύθερο λογισμικό ο καθένας δυνητικά μπορεί να προσφέρει ανώτερες υπηρεσίες. Για τούς απλούς χρήστες μια στροφή στο ελεύθερο λογισμικό θα σήμαινε ένα τεράστιο συλλογικό όφελος (πέρα από το μικρό ατομικό όφελος ότι δεν χρειάζεται να αγοράσει ή να "πειρατεύσει" το λογισμικό. Οι εταιρείες (και τα κράτη) όσο μεγαλύτερες είναι τόσο μεγαλύτερο είναι το ιδιαίτερο όφελός τους αφού η ανεξαρτησία τούς αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλό κόστος και μικρότερο κίνδυνο λόγω εξάρτησης σε λογισμικό που δεν ελέγχουν. Από την άλλη οι εταιρείες μπορούν να ωφεληθούν από συμφωνίες για το κλειστό λογισμικό όχι όμως επειδή καταφέρνουν έτσι να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος αλλά επειδή χτυπάνε τον ανταγωνισμό φροντίζοντας ότι οι άλλοι δεν θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες (και για τον πελάτη το ερώτημα είναι θα έπρεπε να επιβραβεύουμε ή ακόμα και να επιτρέπουμε κάτι τέτοιο; )

3)Σήμερα πλέον σε όλους.
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 27 Αύγ 2011, 17:13

Dimitrios.gr έγραψε:δηλ ένας χρήστης των windows γιατί να προτιμήσει linux αφου δεν τα γνωρίζει και έχει μάθει σε αυτά ..
εγω για παράδειγμα είμαι ένας χρηστης windows νομίζω πως είναι λογικότατο αφου όπου και αν πάς για να αγοράσεις pc αυτα έχουν μέσα ....
πως είναι δυνατόν να ήξερα για το linux απο που να τα μάθω ...μιλάω γενικά... εγω ψάχτηκα λιγο με βοήθησέ και ένα άτομο που μου τα έδειξε ότι υπάρχουν και αυτα πριν λίγα χρόνια .....
Τα λέω αυτα γιατι είναι μερικοί που μιλάνε , μιλάνε κάπως απότομα σε άτομα και άσχημα για τα άτομα που έρχονται να μάθουν το linux και τους θεωρούν άσχετους και θυμάμαι έλεγε (συγκεκρημενα προτιμά να έρθουν 10 σχετικοί παρα 1000 άσχετοι απο ένα αρθρο ενός στο internet )
και ερωτώ αφού οι χρήστες των windows ειναι περίπου το 90 %-95% από ποιους περιμένει σχετικούς ????

δηλ ένας χρήστης των windows γιατί να προτιμήσει linux αφου δεν τα γνωρίζει και έχει μάθει σε αυτά ..

Είναι ένα κατά πολύ γρηγορότερο, ασφαλέστερο και σταθερότερο λειτουργικό το οποίο επίσης εκμεταλλεύεται το hardware σου πολύ καλύτερα απ' τα Windows.
Δοκίμασε να βάλεις Windows σε ένα παλιό pc και ύστερα δοκίμασε μια διανομή linux στο ίδιο.. ;)
Επίσης είναι και η διαφορά νοοτροπίας που ανέφερα και παραπάνω καθώς και η κατά πολύ καλύτερη υποστήριξη.

Κοίτα και γω είμαι σχετικά καινούριος χρήστης linux (8 μήνες) αλλά αυτό που λες δεν το συνάντησα. Και σε αυτό το forum, αλλά και αλλού οι απαντήσεις ήταν και είναι πλήρης, ευγενικές και τεκμηριωμένες και η βοήθεια πολύτιμη από άτομα που χαίρονται να συνεισφέρουν εθελοντικά. Η αλήθεια είναι ότι δεν απευθύνονται όλες οι διανομές σε όλους τους χρήστες. Στο Ubuntu όμως αυτό ισχύει και βασικά απευθύνεται κυρίως σε νεότερους χρήστες για να διευκολύνει την μετάβαση απ' τα Windows. Δεν νομίζω να συνάντησες τέτοια συμπεριφορά εδώ...
Από κει και πέρα αν θες να μάθεις περισσότερα για το linux και να ψαχτείς είναι στο χέρι σου. Βοήθεια πάντα θα υπάρχει πιστεύω... ;)
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 27 Αύγ 2011, 17:21

όχι δεν είδα τπτ στο forum
σε εν αρθρο το διαβασα εάν το ξαναβρώ θα σου το στείλω ....
Λειτουργικό ⇛ Linux x32

Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 17:33

Dimitrios.gr έγραψε:όχι δεν είδα τπτ στο forum
σε εν αρθρο το διαβασα εάν το ξαναβρώ θα σου το στείλω ....

Καραγκιοζηδες και κολλημενοι υπαρχουν πολλοι. Μην επηρεαζεσαι.
Παντου θα υπάρξουν τετοια ατομα.. ειναι αδυνατο να αποφευχθει αυτο το φαινομενο
τραβα κοιταξε το φορουμ του BackTrack με τι ασχολουνται να σιχαθεις με την μια και το λινουξ
και τους υπολογιστες και τα παντα! Επειδη αυτο ειναι ακραια σταση για να υιοθετησεις
απλα μην επηρεαζεσαι.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 27 Αύγ 2011, 19:05

Dimitrios.gr έγραψε:Ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις γιατί διάβασα μερικές γνώμες ορισμένων πάνω σε linux και σε windwows και πείρα το θάρρος να ρωτήσω και εδώ από περιέργεια

Αν εξαιρέσεις την ιδεολογική πλευρά του θέματος , (ΕΛ-ΛΑΚ) , η διαφορά τους είναι ότι το καθένα έχει τα δικά του ελλατώματα για διαφορετικούς λόγους .
έγραψε:2)ένας χρήστης γιατι να προτιμήσει windows ή γιατι να προτίμηση linux

Αν εξαιρέσεις την ιδεολογική πλευρά του θέματος , (ΕΛ-ΛΑΚ) , ένας χρήστης λογικά θα διάλεγε το λειτουργικό με τα ελλατώματα που θα έβρισκε λιγότερο ενοχλητικά για τον ίδιο .
έγραψε:3)To linux σε τη κοινό απευθύνεται ???

Αν εξαιρέσεις την ιδεολογική πλευρά του θέματος , (ΕΛ-ΛΑΚ) , στο ίδιο που απευθύνονται και τα windows . Απλά , διαφημίζεται πολύ λιγότερο γιτί υπάρχουν πολύ λιγότερα χρήματα διαθέσιμα γι αυτόν τον σκοπό .
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 27 Αύγ 2011, 20:49

Κακα τα ψέματα δεν γινεται να έχεις βαλει λινουξ και να μην αρχισεις να ασχολεισαι πιστευω.
Ο ανοικτος κωδικας ειναι για τους προγραμματιστες πιο πολυ. Αν καποιος δεν κατσει να ασχοληθει σοβαρα
δεν θα μπορεσει να τροποποιησει το συστημα του συμφωνα με τις αναγκες του. Εναν χρηστη που δεν τον ενδιαφερει
ο προγραμματισμος αυτο του ειναι περιττο. Το μονο που ωθει αυτους τους χρηστες να βαλουν τελικα λινουξ ειναι να γλιτωσουν
απο τους ιους. Ενας σημαντικος λογος πχ. Κατα τα αλλα... οκ ας υποθεσουμε οτι οι βιβλιοθηκες του λειτουργικου σου ειναι ανοιχτες
και αναγνωσιμες απο εσενα... αν δεν εχεις ιδεα σε τι θα σε ωφελησει αυτο ακριβως? :lol: εκτος και αν εχεις καναν φιλο προγραμματιστη
ή μπεις σε κάποια κοινοτητα.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων