Αναμνήσεις από την πρώτη φορά...

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Αναμνήσεις από την πρώτη φορά...

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 19 Μάιος 2008, 18:50

Tην πρώτη φορά που πήγα να δοκιμάσω το linux, ένας γνωστός μου είχε δωσει ενα cd Red Hat μαζί με δισκέτα εκκίνησης που χρειαζόταν ακόμη τότε, έσβησα ότι είχε ο υπολογιστής χωρίς να καταφέρω να το εγκαταστήσω. Είχα βέβαια ένα σύστημα που λειτουργούσε από τη γραμμή εντολών. Τίποτε παραπανω.

Η δεύτερη φορά που ήρθα σε επαφή ήταν όταν έκανα τη διπλωματική μου. Χρησιμοποιούσα μεν στο εργαστήριο αλλά τότε δε δοκίμασα να το εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου από φόβο μην χάσω τα δεδομένα μου. Όταν τέλιεωσα έβαλα suse. Αφού έκανα μερικά backup. Το συναίσθημα ήταν απερίγραπτό. Πρέπει να τονίσω ότι σε εκείνο τον υπολογιστή (που είχα τα δεδομενα που δεν ήθελα να χάσω) έκανα άπειρες φορες εγκατασταση και repartition χωρίς να πάθει το partition των ακατονομαστων τίποτε. Ύστερα από 4 χρόνια έμαθα ότι χάλασε ο σκληρός του. (δεν τον έχω εγώ πλέον τον υπολογιστή)

Από τότε δοκίμασα αρκετές διανομές και ταλαντεύομαι μεταξύ ubuntu και debian.

Αλλά πως ήταν η πρώτη σας φορα;
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Αναμνήσεις από την πρώτη φορά...

Δημοσίευσηαπό PaPo » 20 Μάιος 2008, 12:54

Όταν ξεκίνησα εγώ με το Ubuntu, η έκδοση που υπήρχε τότε ήταν η 6,04.
Έβαλα εκείνη αλλά τα πρόβληματα ήταν αρκετά. Ποντίκια, κάμερες, montem κτλ δεν αναγνωρίζονταν..
Έτσι αναγκάστηκα να έχω και τα "άλλα" επάνω φορτωμένα ώστε όταν δεν μπορούσα να τρέξω κάτι ή μου κολλούσε κανένα ποντίκι να αλλάζω λειτουργικό..

Πλέον με την 8,04 τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο φυσικά καθώς πάρα πολλά πράγματα είναι αυτοματοποιημένα.

Τον υπολογιστή με το 6,04 τον έχω ακόμα και είναι αυτός που γράφω τώρα.. Φυσικά και έχω σβήσει οριστικά ότι έχει σχέση με τα "παράθυρα"...
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Προχωρημένος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 12.04 Precise Pangolin 64bit (en_US.UTF-8)
3 Intel Pentium CPU B960 @ 2.20GHz ‖ RAM 5890 MiB ‖ TOSHIBA PWWHA - TOSHIBA SATELLITE C660
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0106] (rev 09)
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 05) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
PaPo
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 20 Μάιος 2008, 16:54

Η πρώτη μου επαφή ήταν με ένα live cd Knoppix 4-5 χρόνια πρίν.
Από τότε έχω δοκιμάσει μερικές διανομές (PC Linux OS,mandriva,Open Suse)
αντιμετωπίζοντας μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα.
Από το 7.10 και μετά κόλλησα με το Ubuntu,και σκοπεύω να του μείνω πιστός. :|
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ale3andro » 20 Μάιος 2008, 17:50

Η πρώτη μου φορά με Linux ήταν μια διανομή Slackware σε επίσημο 4cd-pack που είχα δανειστεί από ένα φίλο. Όταν τελικά το εγκατέστησα βρέθηκα μπροστά σε μια μαύρη οθόνη και πέρα από μερικά ls δεν ασχολήθηκα περισσότερο ;) . Η πρώτη ουσιαστική φορά ήταν με το Mandrake (τώρα Mandriva) που έδινε το RAM (αν δεν κάνω λάθος). Εκεί είχε και KDΕ!!!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντα ήταν το internet με τα εσωτερικά win-modems. Αργότερα αγόρασα εξωτερικό και βρήκα την υγεία μου...
Από το Ubuntu 6.10 και μετά πάντως έχω βρεί τη διανομή μου :D
Άβαταρ μέλους
ale3andro
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 28 Μάιος 2008, 13:17

Την πρώτη φορά που πήγα να επιχειρήσω να εγκαταστήσω linux ήταν το 2002 με το Mandrake 8.2
Φυσικά δεν δούλευε τίποτα, είχα πάρα πολλά προβλήματα και το χειρότερο ήταν ότι δεν είχα καθόλου συνδρομή internet
τότε στο σπίτι μου (ήταν είδος πολυτελείας τότε) για να αναζητήσω για βοήθεια.
Έτσι άδοξα τα απεγκατέστησα και για ένα χρόνο δεν ξανασχολήθηκα με το linux...

Όσπου το 2003 απέκτησα internet και αποφάσισα να δοκιμάσω τη διανομή Xandros. Κατέβασα το cd με την isdn 64
σύνδεσή μου και μετά την εγκατάσταση άρχισα να περιεργάζομαι τη διανομή. Η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη
σε σύγκριση με το Mandrake αλλά και πάλι υπήρχαν πολλά προβλήματα ειδικά με τα ελληνικά, τα οποία μετά την
εγκατάσταση δούλευαν κανονικά αλλά μετά την αναβάθμιση του service pack (!!!) που υπήρχε στα repos, δεν δούλευαν.

Παρατηρώντας την "εξάρτηση" που είχαν τα Xandros με τα Windows (service pack στο linux;) αποφάσισα να δοκιμάσω
το Debian. Η εγκατάσταση ήταν άψογη αλλά και πάλι τα προβλήματα ήταν πολλά. Ανάλυση οθόνης, εμφάνιση ελληνικών
και διάφορα άλλα "κουλά" με απογοήτευσαν σε σημείο που πλέον είχα αρχίσει να απελπίζομαι.

Παρέμεινα παρ' όλα αυτά με το debian για αρκετό διάστημα παλεύοντας να λύσω τα προβλήματα, όσπου ανακάλυψα
μια νέα διανομή... Το όνομά της "Ubuntu 5.04 Hoary Hedgehog".
Στην αρχή σκέφτηκα "τι ηλίθιο όνομα είναι αυτό; Ubuntu; Τι διανομή να είναι και αυτή με τέτοιο όνομα;
Απογοητευμένος όμως από το debian και τα ανυπέρβλητα προβλήματα, αποφάσισα να δοκιμάσω το Ubuntu.
Και δεν το μετάνοιωσα!!!
Ήταν η πιο απροβλημάτιστη διανομή που είχα δοκιμάσει ποτέ μου... Και από τότε έως τώρα παρέμεινα με αυτήν και
δεν διανοούμαι να αλλάξω σε κάτι άλλο :mrgreen:
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό avenger3000 » 28 Μάιος 2008, 13:46

Πωπω τι μου θυμίσατε τώρα.. Πρώτη διανομή η οποία έγινε εγκατάσταση σε ένα φάκελο μέσα στα παράθυρα ήταν η Mabdrake 8,2 (?). Τρελό κάψιμο, σχεδόν τπτ δεν δούλευε και το όλο περιβάλλον έμοιαζε τόσο ξένο. Τώρα πλέον Ubuntu και είναι όλα τέλεια.
Trust no one!
Διανομή: Ubuntu 9.04
desktop: Core2Duo 2.13Ghz, 2Gb RAM, Asus P5W DH Deluxe, HDDs: 1x320Gb SATAII 1x500Gb SATAII 1x120Gb IDE, Ati X1950 Pro
laptop: LG E500L-AP14HS, CoreDuo 1.86GHz, 2Gb RAM, 200GB HDD, Intel GMA X3100, Atheros 5007EG
avenger3000
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό plicatilis » 29 Μάιος 2008, 00:52

Λοιπόν η πρώτη φορά που είδα το linux ήταν περίπου πριν 10 χρόνια... στον Pentium 100 ενός συμμαθητή... το SuSE 6.2 (αν θυμάμαι καλά... το cd ήταν άσπρο με τον tux μαύρο από έξω) που ήταν δώρο με το RAM... Βέβαια το cd δεν δούλευε (κάτι που επιβεβαιώσαμε και με τηλεφωνήματα στο RAM, ότι η παρτίδα ήταν προβληματική)... έπειτα από πολλά το φιλαράκι πήρε αυθεντικό το Slackware (το 2 ήταν τότε δεν θυμάμαι....) και κάναμε παρέα μερικές εγκαταστάσεις μέχρι να βγάλουμε άκρη τι γίνεται... τελικά ανέβηκε και όλο χαρά το χαζεύαμε προσπαθώντας να βρούμε εντολές... πρώτα είδα το KDE και μετά το enlightment που έμεινα με ανοιχτό το στόμα πόσο όμορφο και hi-tech ήτανε!

στο pc μου εγκατέστησα για πρώτη φορά το SuSE 6.4 που είχα αγοράσει στο κουτί του με τα βιβλία του και όλα.... μετά από καιρό δοκίμασα και το WinLinux το οποίο δεν κράτησα πολύ RedHat, Madrake και άλλες διανομές από περιοδικά (Stormix, Novel και Corel Linux δεν δουλέψανε ποτέ στο pc μου) (αν θυμάται κανείς το Di.li.ma. μιλάμε περιοδικάρα αλλά δεν ξέρω γιατί σταμάτησα να το βγάζουν) μετά από μια παύση χρόνων (είχα απογοητευτεί από κολλήματα και ασυμβατότητες) ξανά ασχολήθηκα πιο συστηματικά με το Ubuntu 6.10 που με κέρδισε... και από τότε fedora και Ubuntu τρέχουν τα pc μου.....

τα winz δεν τα έχω αποχωριστεί για πρακτικούς λόγους αλλά τα χρησιμοποιώ περίπου 2 φορές το μήνα για συγκεκριμένα πράγματα.....
plicatilis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 29 Μάιος 2008, 01:57

Το πρώτο παιχνίδι με το linux ήταν με το ubuntu 4.10 live CD (Το οποίο το μοίραζαν στη σχολή μου "αυθεντικό").
Δεν με εντυπωσίασε όμως λόγο του Gnome.
Λίγο καιρό αργότερα ανακάλυψα το KDE και έτσι με την βοήθεια ενός φίλου εγκατέστησα το opensuse 9.3.
Ασχολήθηκα κάπως με αυτό , αν και είχα κάποια περίεργα προβλήματα με τον ήχο μέχρι που ο σκληρός τα έπαιξε (λόγο avast antivirus) και έχασα τα αρχεία μου μαζί με το opensuse.
Μόλις πήρα καινούργιο δίσκο και ενώ ήμουν έτοιμος να βάλω πάλι το opensuse, ανακάλυψα την εξέλιξη που είχε το ubuntu και ότι υπάρχει και το kubuntu, έτσι κατέβασα το 6.10 και απο τότε συνεχίζω έως τώρα με
kubuntu 8.04...παίζοντας παράλληλα με τις "small" linux διανομές!
Windows (XP και Vista) έχω ακόμα σε tripleboot με το kubuntu απλά επειδή τα παίρνω δωρεάν από msdn και ο χώρος στους δίσκους μου περισσεύει.Δεν bootάρω όμως σχεδόν ποτέ σε αυτά.
Το pc μου είναι συνήθως 24/7 ανοιχτό σε kubuntu. :D
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dimitrak » 29 Μάιος 2008, 09:41

Χμμ...εγώ θα πρέπει να ομολογήσω ότι δείλιαζα για χρόνια να δοκιμάσω.
Είχα και κάτι φίλους που σαν :twisted: μου έλεγαν : "είσαι καλά ; που να τρέχεις τώρα...εδώ(windows) είναι όλα έτοιμα..." κλπ κλπ

Κάποια στιγμή λοιπόν, η Dell ανακοινώνει πως μελλοντικά θα προσφέρει και ubuntu ως λογισμικό στα pc της.
Η δουλειά μου είναι τεχνική υποστήριξη σε υπολογιστές (των οποίων η πλειοψηφία είναι κυρίως dell).

Πήρα λοιπόν, την απόφαση και με την προτροπή ενός συναδέλφου linux-α
(από αυτούς που δεν γουστάρουν γραφικό περιβάλλον και όλα τα κάνουν από κονσόλα)
κατεβάζω το ubuntu 7.04 και το εγκαθιστώ.
Βρήκα το φως μου ! :o :o :o
Φοβερό συναίσθημα !!!

Με googling και μέθοδο "ρωτώντας πάν' στην πόλη" έμαθα και συνεχίζω να μαθαίνω πως θα κάνω αυτό που θέλω, ώστε να απεξαρτηθώ τελείως.
Το pc πλέον στο σπίτι είναι ubunto-κουτο (από linux-οκουτο :D ), ενώ στο γραφείο μου λειτουργεί ως main use.
Το παραθυρικό κάνει δουλειά για φωτομάγαζο και άλλα οικογενειακά λογισμικά καθώς επίσης και azureus.
| iMac 24" - Mac OS X El Capitan |
| Macbook Pro 13" Retina - Mac OS X El Capitan |
| HP xw6400 Workstation - Ubuntu 14.04 LTS Server 64bit + Ajenti|
Άβαταρ μέλους
dimitrak
babeTUX
babeTUX

IRC: dimitrak
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jarlaxl » 30 Μάιος 2008, 16:17

Πριν από ένα χρόνο περίπου το αντιβιοτικό μου στα winblows βρήκε ένα rootkit. Μόλις πάω να το σβήσω χάνεται και το αντιβιοτικό δεν το βρισκε πλέον. Μετά απο πολλές περιπέτειες κτλ αφού διαπίστωσα πλέον οτι ο υπολογιστής μου είχε πράματα και θάματα αποφάσισα να κανω repartition. Δυστυχως(?) δεν γινοταν repartition ουτε έσβηναν κάποια αρχεια ουτε είχα τα απαραίτητα δικαιώματα (δικός μου υπολογιστής/δικτυο). Βρέθηκα σε μεγάλο σταυροδρόμι. Να αγοράσω τα Βιστα μαζί με αντιβιοτικά (γιατι τα XP παλιωσαν) και άρα να αναβαθμισω και τον υπολογιστή ή κάτι άλλο.

Κάποιος στη σχολή μου πρότεινε ubuntu. είπα να το δοκιμάσω. Δυστυχώς διάβασα κάτι how to απο τα debian που μου λεγαν να αλλάξω τα default BIOS settings (όπως μνήμη στη κάρτα γραφικών κτλ) και μου πήρε 1 βδομάδα να καταλάβω οτι κακώς έκανα ότι έκανα. Ξαναβάζοντας τα default BIOS setings με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι έχω ενα σύστημα που εγκαθίσταται γρήγορα (χωρις περιπλοκές για drivers, office, προγράμματα κτλ) και καθόλου command line όπως περίμενα. Και κάπως έτσι ήρθα και εγώ.
Άβαταρ μέλους
jarlaxl
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων