Αρχική εικόνα στον grub

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Αρχική εικόνα στον grub

Δημοσίευσηαπό malos » 02 Δεκ 2008, 04:02

Για καθαρή εγκατάσταση Karmic Koala 9.10+ (Grub2) δείτε...
viewtopic.php?f=9&t=8580
Τα παρακάτω ισχύουν σε παλιότερες εκδόσεις και στην περίπτωση
που έχετε αναβαθμίσει σε 9.10 από την 9.04 και έχει διατηρηθεί ο παλιός Grub

Έχετε δύο ή και περισσότερα λειτουργικά. Έτσι ;
Μια χαρά ! Εσείς ξέρετε.
Έχετε ας πούμε ubuntu στον ένα δίσκο (πολύ ωραία) και windows
στον άλλον (τώρα τι να σας πω; Αλλά τέλος πάντων.)

Ανοίγετε τον υπολογιστή σας και σε λίγο ...τσουπ βγαίνει ο grub
έτοιμος να δεχτεί την επιλογή σας (Τι καλός !!! :roll: ). Βλέπετε μια μαύρη οθόνη με άσπρα γράμματα να γράφει :
στη μια γραμμή Ubuntu 8.04 και λοιπά
και σε μια άλλη Microsoft Windows vista (δεν παραλείψατε :? ).

και με τα βελάκια πάτε πάνω κάτω για να διαλέξετε.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν θα ήταν πιο ωραίο αντί για το κατάμαυρο φόντο που έχει εξ' αρχής ο grub, να είχατε ένα ωραίο τοπίο;
Ένα ζωγραφικό πίνακα ; Μία γκ..... φωτογραφία θέλω να πω! ;

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε :
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Επιλέξτε μια εικόνα που σας αρέσει. (Ή επιλέξτε μια ψωτογραφία σας εκτός κι αν μου μοιάζεται. Οπότε ... :lol: ).

2. Ανοίξτε την με το gimp

3. Στο παράθυρο που άνοιξε η εικόνα πάνω πάνω έχει καρτέλες. Πατήστε την καρτέλα "Εικόνα" (Εγώ έχω το gimp στα Ελληνικά. Το αγγλικό μάλλον θα έχει την καρτέλα ως : "image"

3α. Αφού πατήσατε το "Εικόνα", σας ανοίγει ένα μενουδάκι. Εκεί διαλέξτε το "Κατάσταση" .
( Στα αγγλικά δεν ξέρω πως θα το έχει !
Είναι πάντως το δεύτερο από πάνω. Αλλά δεν ξέρω αν το menu του αγγλικού gimp έχει τις λέξεις-κουμπιά σε αντίστοιχες θέσεις με το
Ελληνικό.)

3β. κι αμέσως μετά πατήστε το "indexed"

3γ. Θα ανοίξει άλλο παραθυράκι. Εκεί αφήστε τικαρισμένο το "Generate optimum palette" αν είναι ήδη, ή αν δεν είναι τικάρετέ το.
Στο πεδίο εκεί κοντά "Μέγιστος αριθμός χρωμάτων" , που γράφει κάποιον αριθμό πηγαίνετε με τα βελάκια και κάντε τον "16"

3δ. Πατήστε το κουμπί "Convert" κάτω δεξιά

Εικόνα

4. Ξαναπατήστε το ¨Εικόνα" και από το μενού αυτό τώρα επιλέξτε "Scale image"

4α. Στο παράθυρο που θα ανοίξει θα δείτε τις διαστάσεις της εικόνας. Με τα βελάκια κάντε την εικόνα 640Χ480.
Προσέξτε ότι όταν μεταβάλετε το ύψος της εικόνας μεταβάλεται αυτόματα και το πλάτος της έτσι ώστε να μένουν οι αναλογίες
σταθερές. Αυτό είναι η προκαθισμένη ρύθμιση του gimp για αυτήν τη λειτουργία. Για να αλλάξετε αυτήν τη ρύθμιση και να
επεξαργαστείτε τις διαστάσεις της εικόνας ανεξάρτητα μεταξύ τους (ύψος και πλάτος) πατήστε το μικρό κουμπάκι που βρίσκεται
δίπλα από τα βελάκια αυξομείωσης. Το κουμπάκι αυτό είναι σαν αλυσιδίτσα που με το πάτημα ανοίγει.

Εικόνα

4β. Πατήστε "Scale" κάτω δεξιά και τέλος.

5 Σώστε την εικόνα δίνοντας ένα όνομα ακολουθούμενο από τελεία και την κατάληξη xpm

Εικόνα

Προσέξτε να θυμάστε σε ποιο φάκελο τη σώζει το gimp για να μη την ψάχνετε μετά. Καλύτερα στην Επιφάνεια εργασίας σώστε την.

6. Αν έχετε gnome (αλλά νομίζω ότι και το kde το έχει) κάντε δέξι κλικ στην εικόνα και διαλέξτε το "Δημιουργία συμπιεσμένου αρχείου". Συμπιέστε την ως " .gz "

Θα έχετε καταλήξει με ένα αρχείο της μορφής " onoma.xpm.gz "

7. Ως υπερχρήστης μεταφέρετε την εικόνα στο φάκελο /boot
από κονσόλα δώστε :

Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo cp Desktop/onoma.xpm.gz /boot

8. Ανοίξτε το αρχείο ρύθμισης του grub που λέγεται menu.lst

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Προσθέστε στο κείμενο (μετά τη γραμμή που λέει ## ## End Default Options ## ή πιο πριν ! Δεν πειράζει.) τη γραμμή :

splashimage=/boot/onoma.xpm.gz

Και πατήστε αποθήκευση.

Είναι έτοιμο ! Στην απόμενη εκκίνηση θα δείτε το αποτέλεσμα !

Σημείωση Ως όνομα της εικόνας το ανέφερα "onoma" . Στην γραμμή που λέω onoma.xpm.gz , όπου onoma θα βάλετε το όνομα πυ εσείς δώσατε στην εικόνα κατά την αποθήκευση της με το gimp.

Αυτά ! Γεια σας!
Τελευταία επεξεργασία από ftso και 19 Νοέμ 2009, 16:56, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Μεγάλης ανάλυσης εικόνες...
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Αρχική εικόνα στον grub

Δημοσίευσηαπό ftso » 02 Δεκ 2008, 04:22

Μπράβο σου...
Μίκρυνα τις εικόνες για να εμφανίζονται σωστά και σε αυτούς που τρέχουν με μικρότερη ανάλυση.
Για πλήρες μέγεθος απλά κάντε κλικ επάνω τους...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 02 Δεκ 2008, 09:30

Μπράβο και από εμένα.
Πολύ σωστά γραμμένος ον οδηγός γιατί είναι αναλυτικότατος, δεν τσιγκουνεύεται τις επεξηγήσεις-λεπτομέρειες στις οποίες συνήθως σκοντάφτει ο αρχάριος :)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mapras10 » 03 Δεκ 2008, 17:49

Μια απορια...εδω-->

6. Αν έχετε gnome (αλλά νομίζω ότι και το kde το έχει) κάντε δέξι κλικ στην εικόνα και διαλέξτε το "Δημιουργία συμπιεσμένου αρχείου". Συμπιέστε την ως " .gz "

την συμπιεσα σε rar (μαλλον λαθος ε?) ---> ονομα.xpm.tar.gz....αν ειναι λαθος πως συμπιεζω?
Mapras10
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 03 Δεκ 2008, 21:38

Mapras10 έγραψε:Μια απορια...εδω-->

την συμπιεσα σε rar (μαλλον λαθος ε?) ---> ονομα.xpm.tar.gz....αν ειναι λαθος πως συμπιεζω?

Ναι είναι λάθος...
Με δεξί κλικ στο αρχείο επιλέγεις compress as .gz όπως γράφει ο οδηγός.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mapras10 » 03 Δεκ 2008, 22:00

ftso έγραψε:
Mapras10 έγραψε:Μια απορια...εδω-->

Ναι είναι λάθος...
Με δεξί κλικ στο αρχείο επιλέγεις compress as .gz όπως γράφει ο οδηγός.

Thnx ;)
Mapras10
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό apmount » 14 Μαρ 2009, 00:32

Απλα να προσθεσω οτι εχοντας το boot σε δικο του partition και μαλιστα οχι στο πρωτο πρωτο (το εχω στο δευτερο partition, sda1) χρειαστηκε να τροποποιησω το menu.lst σαν:

splashimage=(hd0,1)/image.xpm.gz

παραλειποντας δηλαδη το /boot. Το αρχειο το εχω σωσει στο /boot/image.xpm.gz

Στο παρακατω λινκ εξηγει καπως και γιατι πρεπει να ειναι ετσι.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=30341

"...Important2! If you have a separate boot partition you have to remove the /boot in the path, this is because the root of the boot partition is mounted in /boot on your other partition..."
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Οχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 8.10
Προδιαγραφές ⇛ Intel dual Ε2200 │ 2GB │ Intel 82G33/G31
apmount
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 19 Μαρ 2009, 23:46

Αμα βάλεις sdΧ δεν εχει πρόβλημα έτσι (καθώς οι περισσότεροι έχουμε SATA δίσκους και ώς γνωστόν το linux τους sata τους δείχνει sdΧΧ αντι για hdΧΧ )
Λογικά και ο Grub ε?
Επειδή έχω ένα δίσκο μόνο δεν χρειάστηκε ποτέ να το δοκιμάσω αλλα τί λες γίνεται ή θα άμα το αλλάξω θα τα παίξει ο grub και θα πρέπει να μπώ πάλι απο live-cd να τον στρώσω :D :?:
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 20 Μαρ 2009, 01:00

O grub χρησιμοποιεί μόνο hdX άσχετα με το sata ή ide.

Στο ubuntu (ίσως και στο linux γενικότερα) πλέον υπάρχει μόνο sdX...
ίσως κάνω και λάθος
Σε εμένα τουλάχιστον και τον ide και τον sata sdX τους έχει.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 20 Μαρ 2009, 05:17

Φαντάζομαι ο Grub2 θα είναι πιο μοντέρνος.
Αν και να πώ την αλήθεια μια χαρά ειναι και αυτός, αφου ποτέ δεν είχα πρόβλημα μαζί του.
Απλά είπα να ρωτήσω μιας και κάποιος το έχει κοιτάξει να αποφύγω το resurrection του grub. Τελικά ok είναι immortal... ;)
Off topic:
Ο GRand Unified Bootloader σε ελέθερη μετάφραση είναι "Μεγάλος ενοποιημένος φορτωτής εκκίνησης" <-- Ωραίο όνομα ε ? lol :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Στα ελληνικά είναι τελείως γελοίοι αν όχι παραπλανητικοί η αγγλικοί όροι.... ... :lol: :lol: :lol: :lol:
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials