Εγκατάσταση ubuntu 9.10 μέσα από windows (wubi) - Βίντεο

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Εγκατάσταση ubuntu 9.10 μέσα από windows (wubi) - Βίντεο

Δημοσίευσηαπό ggia » 06 Νοέμ 2009, 15:35

Γεια σε όλους,

Έχω φτιάξει αυτό το 9λεπτο βίντεο για την εγκατάσταση του ubuntu 9.10 μέσα από windows. Κυρίως το έκανα για να το δείξω στου μαθητές στο σχολείο που εργάζομαι αλλά και σε φίλους για να δούνε πόσο εύκολο είναι να εγκαταστήσεις το ubuntu.

[vimeo]http://www.vimeo.com/7652036[/vimeo]

Η εγκατάσταση με βάση τον οδηγό γίνετε με την χρήση του προγράμματος wubi.
Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μια "εικονική" εγκατάσταση η οποία καλό είναι να χρησιμοποιηθεί
μόνο για δοκιμή της διανομής και όχι κανονική λειτουργία για τρεις κυρίως λόγους:
1)Σχεδόν μηδαμινή ασφάλεια δεδομένων
(Η εγκατάσταση και τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ένα εικονικό δίσκο μέσα στο σύστημα αρχείων των windows πράγμα που καθιστά την επιδιόρθωση σε περίπτωση σφάλματος με τα εργαλεία του linux αδύνατη)
2)Πολύ μικρότερη απόδοση σε σχέση με κανονική μια εγκατάσταση.
(Τουλάχιστον 20% πιο αργή εκκίνηση και λειτουργία)
3)Τυχόν προβλήματα λειτουργίας που σε κανονική εγκατάσταση δεν υπάρχουν
(έχουν αναφερθεί κατά καιρούς διάφορα προβλήματα και για τα οποία αποδείχτηκε ότι έφταιγε ο τρόπος εγκατάστασης)

Αν θέλετε να κάνετε μια δοκιμή και να δείτε αν μπορείτε να δουλέψετε το σύστημά σας σε σχεδόν κανονικές συνθήκες λειτουργίας τότε αξίζει να το δοκιμάσετε.
Αν σας πείσει και είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε κανονική εγκατάσταση δείτε τους αναλυτικούς οδηγούς του φόρουμ που υπάρχουν και ξεκινήστε.

Τελευταία επεξεργασία από ggia και 17 Νοέμ 2009, 09:23, έχει επεξεργασθεί 4 φορά/ες συνολικά
--
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Ubuntu 12.04 LTS (32bit) σε desktop με μητρική Asus P5Q3
Προδιαγραφές Η/Υ ⇛ Επεξεργαστής Intel quad core επεξεργαστής│ Μνήμη 4gbs │ Κάρτα Γραφικών NVIDIA │ Κάρτα Ασύρματη ΟΧΙ│ Κάρτα Buetooth ΝΑΙ │ Κάρτα Ήχου - ενσωματωμένη στην μητρική Asus P5Q3 │ Οθόνη & Ανάλυση: 2 οθόνες (EIZO M1700 + EIZO L557) 17inches 1280X1024 ή κάθε μία.
Άβαταρ μέλους
ggia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: video tutorial - εγκατάσταση ubuntu 9.10 μέσα από windows.

Δημοσίευσηαπό logari81 » 06 Νοέμ 2009, 16:42

Γεια σου και καλως ήρθες.
Δεν είμαι σίγουρος κατα πόσο ειναι σωστο να διαφημίζουμε την υπαρξη της εγκαταστασης wubi. Αυτο για το οποιο ειμαι σίγουρος ειναι ότι οποιαδήποτε αναφορα στο wubi θα πρεπει να γινεται με μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ προειδοποίηση ότι δεν προκειται για κανονική εγκατασταση Ubuntu κι ότι ενδεικνειται για δοκιμη αλλα όχι για μόνιμη χρήση.
Το wubi ειναι αποδεδειγμένα τεχνικά αναξιόπιστο με την εννοια ότι είναι ευαισθητο σε σφάλματα στο συστημα αρχειων των windows. Εάν δεν κανουμε την απαραίτητη προειδοποίηση μπορει καποιος χρηστης που θα αντιμετωπισει τετοια προβληματα να τα αποδόσει στο Linux καθαυτο κι όχι στους περιορισμους του wubi κι επομενως καταυτον τον τρόπο να δυσφημίσει το Linux. Θα σου πρότεινα να προσθεσεις μια τετοια προειδοποιηση στο βιντεο. (Δεν ειδα όλο το βιντεο επειδη εχω πολυ αργη συνδεση αλλα στην αρχη του βιντεο δεν ειδα καποια τετοια αναφορα).
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ggia » 06 Νοέμ 2009, 17:27

Δεν το αναφέρω στο βίντεο αυτό που λες. Νομίζω ότι το καταλαβαίνει κάποιος αν είναι λίγο σχετικός ότι το ubuntu αποθηκεύεται ως image file στα windows και αν χαλάσει το file system των windows θα επηρεαστεί και το ubuntu.

Από εκεί και πέρα.. δεν μπορώ να πω στους μαθητές μου να κάνουν κανονική εγκατάσταση ubuntu το οποίο μετά θέλει ιδιαίτερες γνώσεις.. Επίσης πάρα πολλοί γνωστοί μου (ακόμη και συνάδελφοι καθηγητές πληροφορικής) φοβούνται να βάλουν το ubuntu για αυτό το λόγο (ολόκληρη διαδικασία για partition κλπ κλπ). Νομίζω ότι διαφημίζοντας την εγκατάσταση wubi είναι το πρώτο βήμα για κάποιον άσχετο να μπει και να δει το ubuntu.. και αργότερα να δοκιμάσει να το εγκαταστήσει κανονικά. Φίλοι μου στο παρελθόν που δοκίμασαν κανονική εγκατάσταση linux είχαν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην απεγκατάσταση.. έτσι πολύς κόσμος φοβάται να το βάλει.

Σχετικά με την εγκατάσταση wubi.. την δουλεύω 1 χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν και γενικά προτιμώ κάθε λειτουργικό σύστημα να μπαίνει σε ξεχωριστό δίσκος (όχι εγκατάσταση 2 λειτουργικών σε διαφορετικά partition στον ίδιο δίσκο).
--
Προδιαγραφές Η/Υ ⇛ Επεξεργαστής Intel quad core επεξεργαστής│ Μνήμη 4gbs │ Κάρτα Γραφικών NVIDIA │ Κάρτα Ασύρματη ΟΧΙ│ Κάρτα Buetooth ΝΑΙ │ Κάρτα Ήχου - ενσωματωμένη στην μητρική Asus P5Q3 │ Οθόνη & Ανάλυση: 2 οθόνες (EIZO M1700 + EIZO L557) 17inches 1280X1024 ή κάθε μία.
Άβαταρ μέλους
ggia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 06 Νοέμ 2009, 21:26

ggia έγραψε:Δεν το αναφέρω στο βίντεο αυτό που λες. Νομίζω ότι το καταλαβαίνει κάποιος αν είναι λίγο σχετικός ότι το ubuntu αποθηκεύεται ως image file στα windows και αν χαλάσει το file system των windows θα επηρεαστεί και το ubuntu.

Από εκεί και πέρα.. δεν μπορώ να πω στους μαθητές μου να κάνουν κανονική εγκατάσταση ubuntu το οποίο μετά θέλει ιδιαίτερες γνώσεις.. Επίσης πάρα πολλοί γνωστοί μου (ακόμη και συνάδελφοι καθηγητές πληροφορικής) φοβούνται να βάλουν το ubuntu για αυτό το λόγο (ολόκληρη διαδικασία για partition κλπ κλπ). Νομίζω ότι διαφημίζοντας την εγκατάσταση wubi είναι το πρώτο βήμα για κάποιον άσχετο να μπει και να δει το ubuntu.. και αργότερα να δοκιμάσει να το εγκαταστήσει κανονικά. Φίλοι μου στο παρελθόν που δοκίμασαν κανονική εγκατάσταση linux είχαν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην απεγκατάσταση.. έτσι πολύς κόσμος φοβάται να το βάλει.

Σχετικά με την εγκατάσταση wubi.. την δουλεύω 1 χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν και γενικά προτιμώ κάθε λειτουργικό σύστημα να μπαίνει σε ξεχωριστό δίσκος (όχι εγκατάσταση 2 λειτουργικών σε διαφορετικά partition στον ίδιο δίσκο).

Κάνεις μεγάλο λάθος , δεν έχει τίποτα δύσκολο εάν ακολουθείς οδηγίες και δες αυτά τα βίντεο που είχα κάνει εδώ και καιρό
viewtopic.php?f=9&t=895 , λογική και στο νέο είναι ίδια δεν έχει καμία σχεδόν διαφορά , αλλάζουν απλός κάποιες επιλογές
Μπορείς να το πεις , αν δεν το δοκιμάσουν με βάση τις οδηγίες και δεν δούνε μία φορά πως γίνεται live δεν θα καταλάβουν .
Είναι λάθος να τους δείξεις αυτό , αν κάτι δεν γίνει σωστά η σκάσει δίσκος τον παραθύρων θα κατηγορούν το Linux και είναι λάθος όπως είπε και @logari81
Εάν δεν το κάνεις κανονικά τότε θα είναι λάθος .
Κατέβασε τα βίντεο που σου παρέθεσα και δείξε τους καλύτερα πως γίνεται κανονικά , και στους συναδέλφους να το δείξεις θα καταλάβουν πόσο εύκολο είναι .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Eγκατάσταση ubuntu 9.10 μέσα από windows (wubi) - Βίντεο

Δημοσίευσηαπό linuxman » 06 Νοέμ 2009, 22:25

Τώρα μάλιστα , έτσι καλύτερα , τουλάχιστον αυτό πρέπει να γράφεται πάντα . :clap:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 06 Νοέμ 2009, 22:37

@ggia
Αν θέλεις πρόσθεσε το κείμενο και στο vimeo.
To wubi είναι πολύ καλό τρόπος "διαφήμισης" του ubuntu.
Αν όμως δεν παρατεθεί σωστά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Μπράβο για το βίντεο σου. Εξαιρετική παρουσίαση. :clap:
Περιμένουμε και άλλες... :thumbup:
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ggia » 06 Νοέμ 2009, 22:59

ftso έγραψε:@ggia
Αν θέλεις πρόσθεσε το κείμενο και στο vimeo.
To wubi είναι πολύ καλό τρόπος "διαφήμισης" του ubuntu.
Αν όμως δεν παρατεθεί σωστά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Μπράβο για το βίντεο σου. Εξαιρετική παρουσίαση. :clap:
Περιμένουμε και άλλες... :thumbup:

Θα βάλω αυτές τις σημειώσεις μέσα στο βίντεο.. θέλω λίγο χρόνο (είναι hd το βίντεο) μέχρι να ξανακάνω rendering το video και export.. και να το ανεβάσω πάλι στο vimeo.com.. Ελπίζω μέχρι αύριο να έχει ανέβει πάλι..

Πάντως εγώ έχω κάνει installed το ubuntu με το wubi και δουλεύει μια χαρά εδώ και 1 χρόνο.. Όπως έγραψα παραπάνω εγώ είμαι της άποψης κάθε λειτουργικό το δικό του δίσκο.. όχι στο ίδιο δίσκο με 2 partitions. Και με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνω και στον Η/Υ μου.

Πάντως αρκετοί φίλοι μου μου είπαν ότι βάλανε το ubuntu με το wupi.. οι οποίοι δεν γνωρίζανε την επιλογή αυτή.. Να μην γελιόμαστε ο περισσότερος κόσμος σε ένα laptop που αγοράζει δεν πάει να πειράξει τα partitions.

@linuxman
ευχαριστώ για το link.. προσωπικά γνωρίζω να κάνω partitioning.. το βίντεο το έκανα όπως έγραψα για τους μαθητές μου και φίλους ώστε να μην φοβηθούν να το βάλουν.. έστω με το wubi. Κάποιος που είναι άσχετος με το pc... θα φοβηθεί να κάνει partioning... μην θεωρούμε το partioning εύκολη διαδικασία.. όταν ένας χρήστης μπορεί να μην καταλαβαίνει τι είναι partition στο δίσκο..

Πάντως όλη αυτή η συζήτηση με το wupi μου θυμίζει φίλους που υποστηρίζουν φανατικά το debian και δεν μπορούν να ακούσουν τίποτα για το ubuntu ;-) ..
Τελευταία επεξεργασία από ggia και 01 Φεβ 2011, 21:11, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
--
Άβαταρ μέλους
ggia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση ubuntu 9.10 μέσα από windows (wubi) - Βίντεο

Δημοσίευσηαπό ggia » 07 Νοέμ 2009, 12:58

Μόλις ξανανέβασα το βίντεο και όπως θα δείτε στην αρχή αναφέρω ότι είναι εγκατάσταση wupi και ότι: α) υπάρχει μηδαμινή ασφάλεια δεδομένων, β) θα είναι πιο αργό και γ) είναι πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα που θα οφείλονται σε αυτόν τον τρόπο εγκατάστασης.

Επίσης πρόσθεσα ότι περισσότερες τεχνικές πληροφορίες / άρθρα μπορεί να βρει κάποιος στην ελληνική κοινότητα του ubuntu-gr.
--
Άβαταρ μέλους
ggia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 07 Νοέμ 2009, 13:01

:clap: :clap: :clap:

edit:
Ένα μικρό λαθάκι...είναι wubi και όχι wupi.
Δεν είναι και τόσο σημαντικό όμως για να κάνεις την διαδικασία διόρθωσης :)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ggia » 07 Νοέμ 2009, 13:23

ftso έγραψε::clap: :clap: :clap:

edit:
Ένα μικρό λαθάκι...είναι wubi και όχι wupi.
Δεν είναι και τόσο σημαντικό όμως για να κάνεις την διαδικασία διόρθωσης :)

δεν είναι τόσο απλό (θέλει χρόνο) να ξαναγίνει export.. και να ξανανέβει.. το αφήνω έτσι.. ένα τυπογραφικό λάθος δεν είναι τόσο σημαντικό επί της ουσίας.. ;-)

τι wubi τι wupi! (γιούπι!) ;-)
--
Άβαταρ μέλους
ggia
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials