Calculator γραμμένο σε C

...του ubuntu και έργων ΕΛ/ΛΑΚ (Έργα-Οδηγοί-Προτάσεις)

Συντονιστής: konnn

Re: Calculator γραμμένο σε C

Δημοσίευσηαπό migf1 » 09 Ιουν 2011, 18:51

Οκ, no prob από μένα, ότι πει ο λαός :)
Go under the hood with C: Pointers, Strings, Linked Lists
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 09 Ιουν 2011, 22:54

Ο κώδικας σου με τόσες αλλαγές που μου έχεις πει, πάει για νέα έκδοση... (πλάκα κάνω) :D
Σε τι λειτουργικό το δοκίμασες με τόσους compiler κλπ και σου δουλεύει;
Μιλάω από Ubuntu τώρα και το πρόβλημα με το πρόγραμμα σου, παραμένει ενώ το δικό μου, μια χαρά (εκτός απο το γνωστό bug).

simosx, όπως είπε και ο migf1 το πρόγραμμα που κάνουμε είναι της πλάκας...
Ίσως αν του ενσοματόναμε γραφικό να το σκεφτόμουν, αλλά με τα bugs που έχει τώρα και με περίπου 115 γραμμές κώδικα δεν αξίζει.
Πάντως σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.

Α και μία ερώτηση ακόμα...
Εσένα σου δουλεύει το πρόγραμμα του migf1 το (v2);
Το έχω περάσει στο αρχικό post, έλεξε το σε παρακαλώ...
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 09 Ιουν 2011, 23:19

UnKnown96 έγραψε:
simosx, όπως είπε και ο migf1 το πρόγραμμα που κάνουμε είναι της πλάκας...
Ίσως αν του ενσοματόναμε γραφικό να το σκεφτόμουν, αλλά με τα bugs που έχει τώρα και με περίπου 115 γραμμές κώδικα δεν αξίζει.
Πάντως σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου.

Καταλαβαίνω ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να εκδοθεί. Αναφέρω το git και το github ως εργαλείο για να μάθεις καλύτερα προγραμματισμό.

Για παράδειγμα, το αποθετήριο https://github.com/simos/gettext-plural-python-example έχει κώδικα 12 γραμμές,
και δείχνει πως να φτιάξεις αρχεία .sh (Shell scripts) όπου προσθέτεις υποστήριξη για να τα μεταφράσεις σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, ελληνικά, κτλ).
Λόγω git, για τη λήψη αρκεί να τρέξεις
Κώδικας: Επιλογή όλων
git clone git://github.com/simos/gettext-plural-python-example.git

και μπορείς να το δοκιμάσεις όσο πιο εύκολα γίνεται.

Στο παράδειγμα που δίνεις πρέπει να γίνει αντιγραφή ϰ επικόλληση, να φτιαχτεί η μορφοποίηση και ένα σωρό άλλα.
Ο migf1 έτυχε να αφιερώσει το χρόνο του για να το διαβάσει.
Η παρούσα συζήτηση έφθασε τα 60 μηνύματα, και θα μπορούσες να λάβεις γρηγορότερα βοήθεια με τη χρήση εργαλείου όπως το git με το github.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 10 Ιουν 2011, 01:18

UnKnown96 έγραψε:Ο κώδικας σου με τόσες αλλαγές που μου έχεις πει, πάει για νέα έκδοση... (πλάκα κάνω) :D
Μιλάω από Ubuntu τώρα και το πρόβλημα με το πρόγραμμα σου, παραμένει ενώ το δικό μου, μια χαρά (εκτός απο το γνωστό bug).

Το δοκίμασα σε FreeBSD Unix με gcc 4.2.1 σε bourne και cshell και σε windows με djgpp, mingw και pelles-c (το linux μηχάνημά μου τα 'χει φτύσει και το πάω από Κυριακή σε Κυριακή για να το ξανά φτιάξω :lol:)

Αν έχεις πολύ πρόσφατη έκδοση του gcc ίσως έχουν καταργήσει τη συμβατότητα με το fflush(stdin) οπότε αυτό είναι το πρόβλημα (και μάλλον αυτό ψυλλιάζομαι).

Όπως και να 'χει, έβαλα ένα preprocessor directive στον κώδικα ώστε όταν γίνεται compile με gcc να μη χρησιμοποιεί την getchar() αλλά να διαβάζει την επιλογή του μενού ως string μέσα στη μεταβλητή inbuf[], μέσα στο switch.

Εδώ είναι ο κώδικας: http://ideone.com/Ce88n (αν δεν σου δουλεύει ούτε τώρα, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσεις το input buffering με κάι σαν τη συνάρτηση: tcsetattr η οποία είναι linux specific, αλλά δεν νομίζω πως θα χρειαστεί).

Btw, όλες V2 είναι αυτές οι μικρο-αλλαγές.
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 10 Ιουν 2011, 06:47

migf1 έγραψε:
UnKnown96 έγραψε:Ο κώδικας σου με τόσες αλλαγές που μου έχεις πει, πάει για νέα έκδοση... (πλάκα κάνω) :D

Το δοκίμασα σε FreeBSD Unix με gcc 4.2.1 σε bourne και cshell και σε windows με djgpp, mingw και pelles-c (το linux μηχάνημά μου τα 'χει φτύσει και το πάω από Κυριακή σε Κυριακή για να το ξανά φτιάξω :lol:)

Αν έχεις πολύ πρόσφατη έκδοση του gcc ίσως έχουν καταργήσει τη συμβατότητα με το fflush(stdin) οπότε αυτό είναι το πρόβλημα (και μάλλον αυτό ψυλλιάζομαι).

Όπως και να 'χει, έβαλα ένα preprocessor directive στον κώδικα ώστε όταν γίνεται compile με gcc να μη χρησιμοποιεί την getchar() αλλά να διαβάζει την επιλογή του μενού ως string μέσα στη μεταβλητή inbuf[], μέσα στο switch.

Εδώ είναι ο κώδικας: http://ideone.com/Ce88n (αν δεν σου δουλεύει ούτε τώρα, τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσεις το input buffering με κάι σαν τη συνάρτηση: tcsetattr η οποία είναι linux specific, αλλά δεν νομίζω πως θα χρειαστεί).

Btw, όλες V2 είναι αυτές οι μικρο-αλλαγές.

Αυτό δουλεύει άψογα!
Κανένα error χωρίς λόγο και όταν γράψεις γράμμα, εμφανίζεται στην σωστή θέση.
Προσπάθησα να το μπλοκάρω αλλά τίποτα...
Να το αντικαταστίσω με την V2 του αρχικού post;
Διότι εκείνη δεν δουλεύει ούτε σε FreeBSD αλλά ούτε και σε Ubuntu (και μάλλον και στα υπόλιπα Linux-Distros...).
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 10 Ιουν 2011, 13:05

Καλημέρα, αν του βάλεις πάνω από 255 χαρακτήρες (που είναι το όριο που έβαλα για το line buffer) θα κάνει πάλι το ίδιο πρόβλημα. Αλλά από το ολότελα, καλή κι η... Παναγιώταινα :lol:

Το όλο θέμα βρίσκεται στο πως θα επιλέξει κανείς να διαβάζει το user input στο πρόγραμμά του. Οι περισσότερες από τις στάνταρ συναρτήσεις διαβάσματος στη C είναι line buffered, που σημαίνει πως ότι γράφει ο χρήστης δεν επεξεργάζεται μέχρι να πατήσει ENTER. Μόλις το πατήσει γίνονται οι καταχωρήσεις στις μεταβλητές που περιμένει η συνάρτηση διαβάσματος. Αν μάλιστα ο χρήστης έχει πληκτρολογήσει περισσότερα πράγματα από ότι περιμένει η συνάρτηση διαβάσματος, τότε τα έξτρα παραμένουν στο input buffer, οπότε δημιουργούν πρόβλημα στην επόμενη συνάρτηση διαβάσματος του προγράμματος (δηλαδή αντί να διαβάσει φρέσκο input από τον χρήστη, ξεκινάει διαβάζοντας τα απομεινάρια από το προηγούμενο input).

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα αντιμετωπίζει η fflush(stdin) η οποία καθαρίζει τη stdin (που είναι το standard input buffer). Για αυτό και την καλώ πριν από κάθε συνάρτηση διαβάσματος στον κώδικά μου. Το πρόβλημα είναι πως σύμφωνα με το στάνταρτ της γλώσσας η fflush() πρέπει να χρησιμοποιείται για output buffers/files, ενώ αν χρησιμοποιηθεί για input buffers/files τότε τα αποτελέσματά της είναι undefined.

Οι περισσότεροι compilers υποστηρίζουν ως extension τη fflush() και με input buffers, αλλά από ότι φαίνεται οι πρόσφατες εκδόσεις του gcc σταμάτησαν (αυτό υποψιάζομαι τουλάχιστον).

Αφού λοιπόν η fflush() δεν καθαρίζει το input buffer, η λύση για να έχουμε πλήρη έλεγχο στο input του χρήστη είναι να διαβάζουμε μόνοι μας ότι μας γράφει, σε ένα δικό μας string (που το λέω inbuf στον κώδικα) και να το έχουμε ορίσει με μήκος μεγαλύτερο από το μέγιστο πλήθος χαρακτήρων που υπολογίζουμε να πληκτρολογήσει ο χρήστης, Aκόμα κι αν είναι κακόβουλος και προσπαθεί επί τούτου να δημιουργήσει πρόβλημα στο πρόγραμμά μας. Το μήκος αυτό εγώ το έβαλα 255 χαρακτήρες στον κώδικα, με την σταθερά: MAXSLEN_LINEBUF (η 256η θέση είναι για το '\0') την οποία τη χρησιμοποιώ ως όριο χαρακτήρων που διαβάζω από τον χρήστη, μέσω της συνάρτησης: s_get() (η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιεί τη στάνταρ συνάρτηση getchar() ).

Αν λοιπόν ο χρήστης πληκτρολογήσει παραπάνω από 255 χαρακτήρες, το πρόβλημα επανέρχεται. Αλλά είναι λίγο απίθανο να είναι και κακόβουλος και να πληκτρολογήσει 3.5 γραμμές μόνο και μόνο για να δημιουργήσει πρόβλημα στο πρόγραμμα μας. Ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε :lol:

Ένας ακόμα λόγος για να διαβάζουμε σε δικό μας string το input του χρήστη είναι πως έχουμε πλέον πλήρη έλεγχο σε αυτά που μας έγραψε, ελέγχοντας και κρατώντας ότι μας χρειάζεται και αγνοώντας ότι δεν μας χρειάζεται.

Μπορούμε για παράδειγμα να κρατήσουμε μονάχα την 1η λέξη (αν έχει γράψει περισσότερες) ή να κρατήσουμε μονάχα τον 1ο χαρακτήρα. Αυτό το τελευταίο κάνω εγώ στη τελευταία διόρθωση στο switch της main() με το * που έχω βάλει μπροστά από το κάλεσμα της s_get().

switch ( tolower( *s_get(inbuf, MAXSLEN_LINEBUF) ) ) // GET USER CHOICE

Δεν γνωρίζω σε ποιο σημείο έχεις φτάσει στην εκμάθηση της γλώσσας, αλλά ας το εξηγήσω καλού-κακού. Τα strings στη C είναι arrays of char (πίνακες χαρακτήρων) αλλά στην ουσία το όνομά τους είναι pointer (δείκτης) στην 1η θέση του πίνακα. Οπότε όταν ορίζουμε το string: char inbuf[ whatever_length ] τότε είτε inbuf[0] γράψουμε είτε *inbuf, αναφερόμαστε στον 1ο χαρακτήρα του string inbuf.

Τώρα, τη συνάρτηση s_get() την έχω ορίσει να επιστρέφει το string που διαβάζει, το οποίο το περνάμε έτσι κι αλλιώς και σαν πρώτο όρισμα της συνάρτησης. Οπότε το string Που διαβάζει επιστρέφεται και μέσα στο πρώτο όρισμά της αλλά και ως ξεχωριστή τιμή επιστροφής της συνάρτησης. Στο παραπάνω switch χρησιμοποιώ την τιμή επιστροφής της συνάρτησης. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την συνάρτηση έξω από το switch και κατόπιν μέσα στο switch να ελέγξω τον 1ο χαρακτήρα του inbuf[] που έχει διαβαστεί μέσα στην συνάρτηση, ως εξής:

s_get(inbuf, MAXSLEN_LINEBUF); // GET USER CHOICE
switch ( tolower( *inbuf ) ) // CHECK USER CHOICE
ίδιο αποτέλεσμα και με πιο ευανάγνωστο κώδικα ;)

Την συνάρτηση s_get() την χρησιμοποιώ και μέσα στην num_askuser() όταν διαβάζω τους όρους της εκάστοτε πράξης. Αμέσως μετά το διάβασμα περνάω το διαβασμένο string inbuf ως όρισμα στη στάνταρ συνάρτηση: strtod() η οποία μετατρέπει ένα string σε double. Η strtod() κάνει τους δικούς της εσωτερικούς ελέγχους για την εγκυρότητα του string, αν αντιστοιχεί δηλαδή σε έγκυρο double. Αν δεν αντιστοιχεί ή αν προκύψει κάποιο άλλο σφάλμα, τότε μας το επισημαίνει μέσω του 2ου ορίσματός της και μέσω της καθολικής μεταβλητής errno (η οποία ορίζεται στη βιβλιοθήκη <errno.h> και τη χρησιμοποιούν όλες οι στάνταρ συναρτήσεις της C). Κατόπιν ελέγχω αυτά τα 2 για να δω αν προέκυψε κάποιο σφάλμα, και τι είδους σφάλμα, και τυπώνω ανάλογα μηνύματα στην οθόνη. Για πλήρη κατανόηση της strtod() είναι καλύτερα να διαβάσεις το manual της (π.χ.: http://pubs.opengroup.org/onlinepubs/00 ... trtod.html).

Η strtod() ανήκει στην στάνταρ βιβλιοθήκη <stdlib.h> η οποία μεταξύ πολλών άλλων παρέχει κι άλλες συναρτήσεις μετατροπής ενός string σε αριθμό (integer, float, double, κλπ, κλπ).

Αν είσαι ακόμα "εξαρτημένος" από την scanf() (πράγμα καθόλου υποτιμητικό και πολύ σύνηθες σε όλους όσους πρωτο-ξεκινούν να μαθαίνουν τη γλώσσα) μπορείς να χρησιμοποιήσεις την επίσης στάνταρ συνάρτηση sscanf() αφού πρώτα έχεις διαβάσει το input του χρήστη σε ένα δικό σου string (για να καταλάβεις, άμα διαβάσεις το link, ο gcc θεωρεί την scanf() depreciated... σημείωση: στο παράδειγμα του link διαβάζει το string με τη συνάρτηση getline() η οποία όμως είναι extension μονάχα του GCC και δεν υπάρχει στη στάνταρ C, ούτε σε άλλους compilers, για αυτό εγώ έχω γράψει τη δικιά μου: s_get() ;) ).

ΥΓ. Ναι αντικατέστησε την V2 με αυτή την τελευταία και σβήσε αν θες τη V1. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να βάλεις το link του κώδικα που έχω στο Ideone.com, το οποίο θα έχει πάντα την πιο ενημερωμένη έκδοση (θα το κρατάω updated δλδ).
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 10 Ιουν 2011, 21:36

Ναι θα βάλω link.
Η V1 δεν περιέχει τίποτα παραπάνω από ένα μήνυμα που λέει ότι αφαιρέθηκε :lol:
Λιπών πάω να κάνω τις αλλαγές στο αρχικό post δες τες και πες μου αν είναι εντάξει...

Όσο για το δικό μου CL_Calc, στην V3 σκέφτομαι να περάσω έλεγχο και κάτι που δεν είμαι σίγουρος ακόμα...
Όπως και να έχει, πρώτα πρέπει να βρω αντικαταστάτη στο λειτουργικό μου διότι θέλω κάτι που να μπορώ να το χτίσω από την αρχή και να μην βάζει μέσα ένα σορό προ εγκατεστημένες βλακίες... Μάλλον αύριο πρωί - πρωί θα ξεκινήσω εγκατάσταση Gentoo Linux και μετά βλέπουμε και για το CL_Calc...

Α και κάτι άλλο, γιατί δεν περνάς licence της GNU στο πρόγραμμα σου;
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 11 Ιουν 2011, 00:23

Τι license να περάσω, μια απλή άσκηση είναι. Να συμβάλλω στην προσπάθειά σου να μάθεις τη γλώσσα ήθελα, τίποτε παραπάνω. Δεν διεκδικώ κανένα πνευματικό δικαίωμα, μια απλή άσκηση είναι αυτός ο κώδικας ;)

ΥΓ. Καλή επιτυχία με το Gentoo εύχομαι :)

UnKnown96 έγραψε:Ναι θα βάλω link.
Η V1 δεν περιέχει τίποτα παραπάνω από ένα μήνυμα που λέει ότι αφαιρέθηκε :lol:
Λιπών πάω να κάνω τις αλλαγές στο αρχικό post δες τες και πες μου αν είναι εντάξει...

Όσο για το δικό μου CL_Calc, στην V3 σκέφτομαι να περάσω έλεγχο και κάτι που δεν είμαι σίγουρος ακόμα...
Όπως και να έχει, πρώτα πρέπει να βρω αντικαταστάτη στο λειτουργικό μου διότι θέλω κάτι που να μπορώ να το χτίσω από την αρχή και να μην βάζει μέσα ένα σορό προ εγκατεστημένες βλακίες... Μάλλον αύριο πρωί - πρωί θα ξεκινήσω εγκατάσταση Gentoo Linux και μετά βλέπουμε και για το CL_Calc...

Α και κάτι άλλο, γιατί δεν περνάς licence της GNU στο πρόγραμμα σου;
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό UnKnown96 » 12 Ιουν 2011, 09:19

Τελείωσα με το θέμα του λειτουργικού...
Τελικά το Gentoo ήταν αρκέτα δίσκολο να εγκατεστηθεί και δεν το άξιζε κιόλας...
Μετά πήγα με Slackware 13.37 KDE και απογοητεύτηκα όταν ίδα πόσα πολλά bugs είχε η νέα έκδοση.
FreeBSD δεν ξαναβάζω με τίποτα διότι τα Ports τους είναι μην πω τι...
Arch καλά, αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να περάσω το KDE.
Μόνο τα Debian είναι σταθερά και μπορείς να βάλεις ότι θες αλλά τα προγράμματα σου θα είναι 10 εκδόσεις πίσω...

Τελικά κατέληξα εκεί που είμουν... OpenSUSE!
Εύκολο, γρήγορο χώρις ένα κάρο βλακίες προγράμματα και έχει το καλίτερο KDE!
Το πρώτινω σε όποιον δεν βολεύεται με τα Kubuntu.
Επείσης να αναφαίρω ότι μιλάω από OpenSUSE 12.1 Milestone 1 και έχω βρει συνολίκα δύο μικρά bugs, τελίως ασύμαντα...
Παρόλα αυτά πριν πάω στην σταθερή έκδοση 11.4 θα ελέξω πρώτα το Slackware 13.37 xfce μήπως είναι καλίτερο.

Τέλως πάντον, αρκετά με τα λειτουργικά...
Αφού τελειώσω θα αρχίσω την V3! :D
Άβαταρ μέλους
UnKnown96
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 12 Ιουν 2011, 12:53

Off topic:
Καλή συνέχεια :)
Πέρασα κι εγώ χτες βράδυ kubuntu 11.04 σε ένα παλιό μου laptop για να το δω, και παρόλο που παιδεύτηκα μέχρι να βρω πως έπρεπε να απενεργοποιήσω τα effects του plasma desktop στο kwinrc για να μην κρεμάει στο splash-screen (είδα ότι συμβαίνει σε πάρα πολλούς) μπορώ να πω πως μου άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.

Άντε τώρα να το πάρω απόφαση να το κάνω install και κανονικά και να το σετάρω... από την άλλη Κυριακή μάλλον :lol:

UnKnown96 έγραψε:Τελείωσα με το θέμα του λειτουργικού...
Τελικά το Gentoo ήταν αρκέτα δίσκολο να εγκατεστηθεί και δεν το άξιζε κιόλας...
Μετά πήγα με Slackware 13.37 KDE και απογοητεύτηκα όταν ίδα πόσα πολλά bugs είχε η νέα έκδοση.
FreeBSD δεν ξαναβάζω με τίποτα διότι τα Ports τους είναι μην πω τι...
Arch καλά, αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να περάσω το KDE.
Μόνο τα Debian είναι σταθερά και μπορείς να βάλεις ότι θες αλλά τα προγράμματα σου θα είναι 10 εκδόσεις πίσω...

Τελικά κατέληξα εκεί που είμουν... OpenSUSE!
Εύκολο, γρήγορο χώρις ένα κάρο βλακίες προγράμματα και έχει το καλίτερο KDE!
Το πρώτινω σε όποιον δεν βολεύεται με τα Kubuntu.
Επείσης να αναφαίρω ότι μιλάω από OpenSUSE 12.1 Milestone 1 και έχω βρει συνολίκα δύο μικρά bugs, τελίως ασύμαντα...
Παρόλα αυτά πριν πάω στην σταθερή έκδοση 11.4 θα ελέξω πρώτα το Slackware 13.37 xfce μήπως είναι καλίτερο.

Τέλως πάντον, αρκετά με τα λειτουργικά...
Αφού τελειώσω θα αρχίσω την V3! :D
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Ανάπτυξη Λογισμικού / Αλγόριθμοι