Τα πάντα για την C

...του ubuntu και έργων ΕΛ/ΛΑΚ (Έργα-Οδηγοί-Προτάσεις)

Συντονιστής: konnn

Re: Τα πάντα για την C/C++

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 28 Ιούλ 2011, 17:11

παντως πρωτη φορα το ακουω αυτο με την getchar καλα θα μου πεις παλια ημουν ασχετος(τωρα δεν ειμαι χαχαχαχα και καλα) αλλα ουτε ενας καθηγητης στην σχολη να μην το πει??? ή ενα βιβλιο??? τσκ τσκ τσκ οποία λύπις χαχαχαα
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 28 Ιούλ 2011, 17:24

Star_Light έγραψε:παντως πρωτη φορα το ακουω αυτο με την getchar καλα θα μου πεις παλια ημουν ασχετος αλλα ουτε ενας καθηγητης στην σχολη να μην το πει??? ή ενα βιβλιο??? τσκ τσκ τσκ οποία λύπις χαχαχαα

Είναι πολλά πράγματα που μαθαίνονται στην πράξη, γιατί η κάθε πλατφόρμα υλοποιεί εσωτερικά με διαφορετικό τρόπο τα standards που περιγράφει η κάθε γλώσσα. Π.χ. αυτό που λέμε με την fflush(stdin) δεν είναι μόνο θέμα του compiler αλλά και του shell της κάθε πλατφόρμας και του τερματικού. Μπορείς να απενεργοποιήσεις πλήρως αν θες το line-buffering στο tty τερματικό σου, οπότε δεν θα περιμένει να πατήσεις ENTER στο command-line πριν αρχίσει να διαβάζει την κύρια είσοδο... θα διαβάζει απευθείας τον κάθε χαρακτήρα με το που τον πληκτρολογείς (αυτό έχει βέβαια άλλα προβλήματα, π.χ. κάνει πολύ πιο δύσκολο το να διορθώσεις τυπογραφικά λάθη στην είσοδο, πριν πατήσεις το ENTER).

Σε γενικές γραμμές, όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στον προγραμματισμό ισχύει πως η θεωρία απέχει από την πράξη. Για αυτό είναι κρίσιμης σημασίας να μη μένει κανείς μονάχα στη θεωρία αλλά να δοκιμάζει πράματα και στην πράξη. Ή να έχει καθοδηγητές που έχουν εμπειρία και στην πράξη ;)
Go under the hood with C: Pointers, Strings, Linked Lists
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 28 Ιούλ 2011, 17:37

migf1 έγραψε:
Star_Light έγραψε:παντως πρωτη φορα το ακουω αυτο με την getchar καλα θα μου πεις παλια ημουν ασχετος αλλα ουτε ενας καθηγητης στην σχολη να μην το πει??? ή ενα βιβλιο??? τσκ τσκ τσκ οποία λύπις χαχαχαα

Είναι πολλά πράγματα που μαθαίνονται στην πράξη, γιατί η κάθε πλατφόρμα υλοποιεί εσωτερικά με διαφορετικό τρόπο τα standards που περιγράφει η κάθε γλώσσα. Π.χ. αυτό που λέμε με την fflush(stdin) δεν είναι μόνο θέμα του compiler αλλά και του shell της κάθε πλατφόρμας και του τερματικού. Μπορείς να απενεργοποιήσεις πλήρως αν θες το line-buffering στο tty τερματικό σου, οπότε δεν θα περιμένει να πατήσεις ENTER στο command-line πριν αρχίσει να διαβάζει την κύρια είσοδο... θα διαβάζει απευθείας τον κάθε χαρακτήρα με το που τον πληκτρολογείς (αυτό έχει βέβαια άλλα προβλήματα, π.χ. κάνει πολύ πιο δύσκολο το να διορθώσεις τυπογραφικά λάθη στην είσοδο, πριν πατήσεις το ENTER).

Σε γενικές γραμμές, όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στον προγραμματισμό ισχύει πως η θεωρία απέχει από την πράξη. Για αυτό είναι κρίσιμης σημασίας να μη μένει κανείς μονάχα στη θεωρία αλλά να δοκιμάζει πράματα και στην πράξη. Ή να έχει καθοδηγητές που έχουν εμπειρία και στην πράξη ;)

αχα καθοδηγητες... ναι ναι... τους λεγομενους μεντορες οπως μου ελεγαν κατι συμφοιτητες σε στυλ " ε νταξει λεει οι χακεραδες ειχαν μεντορες για αυτο εγιναν ετσι" βεβαια για να τους εχεις πρεπει να τους ψαξεις κιολας.... αυτο αγνοουσαν οι συγκεκριμενοι.

ΔΗλαδη εσυ τωρα ειναι σαν να λες πως το προβλημα της getchar() ειναι προβλημα που οφειλεται σε πλατφορμα ???? Δηλαδη οφειλεται στο shell του POSSIX?
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 28 Ιούλ 2011, 17:46

Όχι, οφείλεται στο line-buffering που χρησιμοποιούν όλες οι στάνταρ συναρτήσεις εισόδου της C. Σου έχω δώσει όμως ήδη 2 τρόπους να διαβάζεις ότι θες από την κύρια είσοδο χωρίς να χρησιμοποιείς την getchar, γιατί έχεις κολλήσει σε αυτήν; Ξεκόλλα από την getchar (και από την scanf ;)
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 28 Ιούλ 2011, 17:50

migf1 έγραψε:Όχι, οφείλεται στο line-buffering που χρησιμοποιούν όλες οι στάνταρ συναρτήσεις εισόδου της C. Σου έχω δώσει όμως ήδη 2 τρόπους να διαβάζεις ότι θες από την κύρια είσοδο χωρίς να χρησιμοποιείς την getchar, γιατί έχεις κολλήσει σε αυτήν; Ξεκόλλα από την getchar (και από την scanf ;)

δεν ειμαι κολλημενος με αυτες τις 2... απλα θελω να καταλαβω τι ειναι το line buffering και πως σχετιζεται με τις πλατφορμες.....
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stamatiou » 28 Ιούλ 2011, 17:55

Η τροποποίηση για τις 2 ασκήσεις :
Spoiler: show
Για το 2ο:
Κώδικας: Επιλογή όλων
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

char *s_get(char *s, size_t len)
{
char *cp;
for (cp=s; (*cp=getc(stdin)) != '\n' && (cp-s) < len-1; cp++ ); // for-loop with empty body
*cp = '\0'; // null-terminate last character
return s;
}

int main(void) {
char i3,inbuf[255+1];
int p,i1,i2;
do {
printf("Insert the 2 numbers seperated by spaces and then insert the operator: ");
s_get(inbuf,256);
p = sscanf(inbuf,"%d %d %c",&i1,&i2,&i3);
} while (p < 2);

switch (i3) {
case '*':
printf("%d * %d = %d\n",i1,i2,i1*i2);
break;
case '-':
printf("%d - %d = %d\n",i1,i2,i1-i2);
break;
case '+':
printf("%d + %d = %d\n",i1,i2,i1+i2);
break;
case '/':
printf("%d / %d = %d\n",i1,i2,i1/i2);
break;
}
return 0;
}

Και για 1ο:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

char *s_get(char *s, size_t len)
{
char *cp;
for (cp=s; (*cp=getc(stdin)) != '\n' && (cp-s) < len-1; cp++ ); // for-loop with empty body
*cp = '\0'; // null-terminate last character
return s;
}

int main(void) {
char i3,inbuf[255+1];
int p,i1,i2;
do {
printf("Insert the 2 numbers seperated by spaces and then insert the operator: ");
s_get(inbuf,256);
p = sscanf(inbuf,"%d %d %c",&i1,&i2,&i3);
} while (p < 3);

switch (i3) {
case '*':
printf("%d * %d = %d\n",i1,i2,i1*i2);
break;
case '-':
printf("%d - %d = %d\n",i1,i2,i1-i2);
break;
case '+':
printf("%d + %d = %d\n",i1,i2,i1+i2);
break;
case '/':
printf("%d / %d = %d\n",i1,i2,i1/i2);
break;
default:
break;
}
return 0;
}

Edit: Οκ, Διόρθωσα τον κώδικα στην πρώτη!
Τελευταία επεξεργασία από stamatiou και 28 Ιούλ 2011, 18:18, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
stamatiou
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 28 Ιούλ 2011, 17:58

A!

Line Buffering (θα το συναντήσεις και ως Buffered Input) είναι αυτό που σου εξήγησα παραπάνω: όλες οι στάνταρ συναρτήσεις εισόδου της C περιμένουν να πατήσει ENTER ο χρήστης πριν ξεκινήσουν να επεξεργάζονται αυτά που πληκτρολόγησε.
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 28 Ιούλ 2011, 18:08

stamatiou έγραψε:Η τροποποίηση για τις 2 ασκήσεις :
[snip]

:bow: :bow: :bow:

Πήρες φόρα φίλε Σταματίου!

:bow: :bow: :bow:

ΥΓ. Δυο μικρές απροσεξίες, στον 1ο κώδικα το p έλεγχέ το να είναι μικρότερο του 3 (και όχι του 2 που το έχεις τώρα) γιατί 3 μεταβλητές θες να διαβάσεις: τα 2 νούμερα και την πράξη. Και ξέχασες πάλι να βάλεις το default στην switch :)
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό migf1 » 28 Ιούλ 2011, 18:38

Σας έχω κι ένα καλό νέο τώρα που μάθαμε και την sscanf, αν θέλετε να την υιοθετήσετε ως τον τρόπο που θα διαβάζετε την κύρια είσοδο, τότε μπορείτε να καταργήσετε και την s_get (που ψυλλιάζομαι πως σας την... δίνει στον εγκέφαλο :lol:) και στη θέση της να χρησιμοποιείτε την στάνταρ: fgets(inbuf, MAXINBUF, stdin).

Η διαφορά της fgets από την s_get είναι πως η fgets βάζει μέσα στο string που διαβάζει και το ENTER που πατάει ο χρήστης στην κύρια είσοδο (ενώ η s_get το απορρίπτει). Όταν όμως κατόπιν χρησιμοποιήσουμε την sscanf για να σπάσουμε το inbuf στις μεταβλητές που θέλουμε, το ENTER στο τέλος το αγνοεί έτσι κι αλλιώς η sscanf :)

Είτε με την fgets είτε με την s_get πάντως (με ή χωρίς χρήση της sscanf σαν 2ο στάδιο) υπάρχει μια περίπτωση που θέλει προσοχή. Η περίπτωση κατά την οποία αυτό που θέλουμε να διαβάσουμε από την κύρια είσοδο είναι ένα και μόνο ένα string (προφανώς με μέγιστο μήκος μικρότερο από το μέγιστο μήκος του inbuf).

Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται, ειδικά αν θέλουμε να διαχωρίσουμε το αν το string μας πρέπει ή δεν πρέπει να περιέχει μέσα του κενά διαστήματα. Αρκετά σας ζάλισα όμως για τώρα, πιστεύω πως κάναμε ήδη μεγάλη πρόοδο από χτες!

Προς το παρόν κρατήστε πως δεν χρειάζεστε πλέον την s_get και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την fgets στη θέση της (ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε atoi, atol, κλπ αντί για sscanf μετά το διάβασμα του inbuf).
Άβαταρ μέλους
migf1
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 28 Ιούλ 2011, 23:17

διαβάζοντας το manual της sscanf() έκανα μονο μια μικρη τροποποίηση ως προς την πρωτη συνάρτηση που απλα διαβάζει εναν χαρακτήρα και τον εμφανιζει μετα ....

int main( void )
{
char c;
int y,z;
long int l1,l2;
float f1, f2;
-> char buffer[BUFFER_SIZE] = "";

printf("Dwste enan xarakthra: ");
-> sscanf(buffer,"%c",&c);
-> get_char( &c );
printf("dwsate ton xarakthra: %c\n", c);

Και τα αλλα ομοιως πηγαινουν νομιζω ε????
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Ανάπτυξη Λογισμικού / Αλγόριθμοι