Η κατσαρίδα που μιλάμε μοιάζει με την παρακάτω (Blatella Germanica):

Το συζήτησα με καθηγητή μου (Παρασιτολογία και παρασιτικά νοσήματα). Ποιά είναι η άποψή του:
Οι κατσαρίδες είναι πολύ έξυπνα όντα. Το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν είναι να μιλήσουν. Προτιμούν υγρές και σκοτεινές περιοχές. Κυρίως κάτω από νεροχύτη, πίσω από συρτάρια κλπ. Γεννούν αυγό που έχει μέσα πολλές κατσαρίδες. Τρέφονται με τα εμέσματα των μεγάλων. Μπαίνουν μέσα στο σπίτι από τις αποχετεύσεις και από έξω (σκαρφαλώνουν).
Ο τρόπος για να τις ξεφωρτωθεί κανείς είναι μια γερή καθαριότητα στα συρτάρια της κουζίνας και γενικά όπου σκοτεινό και υγρό.
Μετά το σπρέυ στις αποχετεύσεις. Αυτό τις λέει ότι είστε ανεπιθύμητες, μην ξαναέρθετε. Μπορείτε να ψεκάζετε μια φορά το μήν στις αποχετεύσεις.
Όμως υπάρχει και η λύση του gel:
-Το gel κάνει δουλειά κ όντως το πουλάνε στη Φράγκων (Θεσσαλονίκη) κ σε κάποια φυτώρια. Ειναι δόλωμα, δηλαδή οι κατσαρίδες πάνε σε αυτό λόγω μυρωδιάς (πρόκειται για σεξουαλική ορμόνη+εντομοκτόνο). Άρα βάζουμε λίγο και δε γεμίζουμε τον τόπο. Για τους ανθρώπους είναι άοσμο κ ακίνδυνο, ΣΕ ΑΝΤΊΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΣΠΡΈΙ! Αποφύγετε να ψεκάζετε με αυτά τα σιφώνια ή κ όλο το σπίτι. Κάνετε κακό κ σε σας κ στο περιβάλλον
-Μια σταγόνα από αυτό το gel μπαίνει στους μεντεσέδες από τα ντουλάπια (κουζίνας, μπάνιου κτλ), στη σωλήνωση κάθε καλοριφέρ εκεί που συναντά το πάτωμα, στην κάτω γωνιά από τις εξώπορτες κ τα παράθυρα, κοντά στα σιφώνια αλλά σε μέρος που δεν βρέχεται κ δεν σφουγγαρίζεται. Σε χώρους με έντονο πρόβλημα μπορεί να μπούν μερικές σταγόνες περιμετρικά πάνω στο σοβατεπί
-Λιγες σταγόνες χρειάζονται κ περιμετρικά στο ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού. Πισω από τις ασφάλειες συνήθως γίνεται χαμός
-Η διάρκεια αποτελεσματικότητας της σταγόνας είναι 4 μήνες. Μετά μπορεί να γίνει επανάλληψη της εφαρμογής
-Οι κατσαρίδες τρώνε... ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Ακόμα κ σαπούνι. Άρα πρώτο κ κύριο είναι η καθαριότητα των χώρων. Όλα τα φαγωσιμα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά. Μετά το άνοιγμα των συσκευασιών, βάλτε τα σε βάζα που κλείνουν καλά ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν βάλτε τα στο ψυγείο. (εγώ ακόμα κ τις φρυγανιές έχω βάλει εκεί για να γλιτώσω )
-Σκουπίστε συχνά το πάτωμα εκεί που τρώτε κ ποτέ μην αφήνετε βράδυ άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη ή βρώμικο τον πάγκο της κουζίνας
-Βγάλτε τα σκουπίδια έξω από το σπίτι. Οι κατσαρίδες δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω των 14°C
-Προσεξτε που αποθηκευετε τις άδειες σακούλες από τα ψώνια, αυτές δηλαδή που κρατάτε στο σπίτι για επόμενη χρήση. Ειτε τις πλαστικές είτε κ τις χάρτινες. Όσο κ αν φαίνεται παράξενο εκεί πάνε οι κατσαρίδες κ κάνουν φωλιές. Το ίδιο ισχύει κ για τα χαρτοκιβώτια από χαρτόνι τύπου "σάντουϊτς". Το κλασσικό χαρτόνι συσκευασίας δηλαδή που ανάμεσα έχει ένα στρώμα γκοφρέ χαρτιού. Αν έχετε σπίτι τέτοια χαρτόκουτα πετάξτε τα
-Τέλος να σημειώσω οτι οι κ καλά παγιδες κατσαρίδων τύπου Vapona, Raid κτλ που πουλάνε στα σουπερ μάρκετ δεν κάνουν τίποτα. Είχα βάλει κάποια στιγμή στο σπίτι κ μάλλον τις... τάισα παρά τις σκότωσα. Καμία αλλαγή δεν είδα στον πληθυσμό τους
Εγώ εφάρμοσα την λύση του gel.
Ψάξτε στο σπίτι για τα περιττώματά τους. Είναι σαν πιπέρι (μαύρη σκόνη).

Επίσης σε ντουλάπια-συρτάρια-χαρτόνια θα βρείτε και τα αυγά τους. Είναι στο ίδιο χρώμα με αυτές και μέγεθος έχουν περίπου όσο το μικρό σας νύχι (δείτε φωτογραφία).

Στην φωτογραφία θα δείτε περιττώματα. Το καφέ, λογικά πρέπει να είναι το gel.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια πιο οικολογική προσέγγιση καταστροφής κατσαρίδων. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι να δείτε το μέγεθος των αυγών τους:
Το gel που μπορεί να χρησιμοποιηθεί λέγεται Maxforce και μοιάζει με το παρακάτω:

Ο απεντομωτής που ήρθε σπίτι μου είπε ότι φέρνουμε τις κατσαρίδες αυτές από το Super Market. Δεν προτιμούς τους υπονόμους.
Επίσης αν είναι να καλέσετε κάποιον για απεντόμωση, ΜΗΝ καθαρίσετε την κουζίνα γιατί θέλει να δει τα περιττώματά των ώστε να καταλάβει ότι από εκεί είναι πέρασμα και να βάλει το φάρμακο. Κόστος είναι 30-50Ε.
Το φάρμακο μπορείτε να το βάλετε και μόνοι σας. Κόστος έχει περίπου 20Ε. Καλό είναι όμως να το κάνει ειδικός. Μάθετε τουλάχιστον 1η φορά πως το κάνει και μετά το κάνετε μόνοι σας.
Για κλείσιμο, δείτε ένα βίντεο παρουσίασης της Αμερικάνικης κατσαρίδας. Μοιάζει με την Γερμανική (που έχουμε και εμείς).
**************************************************************************************************************************************************
ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ:1. Αφήνετε το βάζο με μέλι ανοικτό:

2. Την επόμενη μέρα θα δείτε αυτά:


Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μην τις πιάσετε όλες.