Δημοσιεύτηκε: 29 Ιουν 2010, 17:49
Όχι δεν θα κολλάει ούτε θα πηγαίνει πιο αργά. Τα διαμερίσματα (partitions) είναι ξεχωριστά μεταξύ και δεν επηρεάζουν το ένα το άλλο. Τώρα για να βάλεις ubuntu εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις άλλα τρία διαμερίσματα στον ελεύθερο χώρο που έχεις. Πριν ξεκινήσεις όμως μπες στα Windows και κάνε μια εξέταση δίσκου και μια ανασυγκρότηση δίσκου (το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό). Μετά θα μπεις με το CD του Ubuntu, επιλέγοντας Δοκιμή δίχως εγκατάσταση κι όταν φορτώσει (αργεί κάπως) η επιφάνεια εργασίας θα πας System -> Adminstration -> Gparted και κάνεις σμίκρυνση το διαμέρισμα τον windows και φτιάχνεις άλλα τρία διαμερίσματα ως εξής: ένα 15-20 GB σε ext4 (όπου θα μπει το σύστημα ή /), ένα διπλάσιο της μνήμης RAM που έχεις (ή γύρω στα 3 GB) ως linux swap κι ένα τον υπόλοιπο χώρο πάλι σε ext4 (όπου θα μπει το /home, τα προσωπικά σου αρχεία, δηλ.). Αν το κάνεις έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά που αναβαθμίζεις το λειτουργικό να κάνεις back-up τα προσωπικά σου αρχεία. Μπορείς, εφόσον, υπάρχει ο χώρος να τα φτιάξεις όλα ως πρωτεύοντα διαμερίσματα ή αν δεν υπάρχει ο χώρος, επειδή π.χ. υπάρχει κάποιο συνήθως κρυφό διαμέρισμα για επαναφορά του υπολογιστή, να φτιάξεις ένα εκτεταμένο διαμέρισμα (extended partition) και να τα φτιάξεις εκεί ως λογικά διαμερίσματα (logical). Ρίξε μια ματιά και στους οδηγούς που έχουμε. Και τέλος, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες προς νεοεισερχόμενους (ο πρώτος σύνδεσμος στην υπογραφή μου) και φτιάξε την υπογραφή σου σύμφωνα με τις εκεί οδηγίες (η παίρνοντας την δική μου ως υπόδειγμα).