Δημοσιεύτηκε: 12 Ιουν 2014, 15:45
από dim459
Θα σου πρότεινα πριν κάνεις εγκατάσταση να απενεργοποιήσεις από το bios (ή όπως αλλιώς το ονομάζει πλέον) το secure boot, ίσως δεν είναι απαραίτητο, πχ στο δικό μου laptop προχωρούσε και με το secure boot ενεργοποιημένο.
Πριν ξεκινήσεις βεβαιώσου ότι έχεις τερματίσει πλήρως τα windows και όχι αυτόν τον ιδιόρρυθμο τερματισμό που κάνουν τα 8 (νομίζω ότι αν κατά την ώρα που επιλέγεις τερματισμό κρατάς πατημένο το shift, μέχρι να κλείσουν, τερματίζουν κανονικά).
Εγώ τη συρρίκνωση την έκανα από το live usb του ubuntu, δεν μου παρουσίασε μετά κάποιο πρόβλημα.
Τώρα όσον αφορά στο μέγεθος των partitions, καταρχήν 4 gb swap είναι υπεραρκετά.
Για τα υπόλοιπα εξαρτάται από τη χρήση, αν χρησιμοποιείς συχνά τα windows και θες αποθηκευτικό χώρο, τότε μπορείς να αφήσεις ένα μεγάλο partition ntfs, για να είναι κοινόχρηστο και στα δύο λειτουργικά, αν χρησιμοποιείς κυρίως ubuntu, δώσε τον χώρο εκεί.
Σε κάθε περίπτωση βάλε σε άλλο partition το / και σε άλλο το /home. Υποθέτω ότι 30 gb είναι μια χαρά για το / και τα υπόλοιπα στο /home.
H έκδοση που κατέβασες είναι η σωστή, η 32bit νομίζω ότι δεν μπουτάρει καν σε uefi.
Το λογισμικό τρίτων το βάζεις όποτε θες, κατά την εγκατάσταση απλώς την ψιλοκαθυστερεί, αν η γραμμή σου είναι γρήγορη, δεν έχεις πρόβλημα.
Αυτό που γράφουν οι σχετικοί οδηγοί με το uefi boot partition, υποθέτω ότι δεν θα το χρειαστείς, αφού είναι ήδη εγκατεστημένα τα 8, λογικώς υπάρχει ήδη.
Αφού έχεις μπει με το Live, δες πως συμπεριφέρονται οι συσκευές, βασικώς αν έχεις σωστή ανάλυση (φαντάζομαι αφού έχει intel θα έχεις), αν δουλεύει το wireless, ο ήχος και η θύρα ethernet.