Δημοσιεύτηκε: 27 Οκτ 2014, 21:53
από fkol k4
eliasps έγραψε:fkol k4 έγραψε:
Άλλο καλό είναι πως κάθε BTRFS subvolume συμπεριφέρεται σαν partition, οπότε μπορείς να εγκαταστήσεις όλες τις διανομές σου σε ένα μόνο partition και να μη σε νοιάζει πόσο χώρο θέλει η κάθε μία (εγώ αυτό έχω κάνει, έχω μόνο ένα partition για όλες τις διανομές).

Πως ακριβώς γίνεται όμως; Δηλαδή πως θα επηρεαστεί η διαδικασία παραπάνω με τις εγκαταστάσεις;
Θα κοιτάξω και τα links που έδωσες, καθώς και την παρουσίαση που είχες κάνει για το Btrfs ξανά, για να τα θυμηθώ.


Αυτή ακριβώς την ερώτηση εννοούσα με το «για λεπτομέρειες ρώτα» ;)

  • Η Fedora αν κατά την εγκατάσταση επιλέξεις Btrfs, τότε δημιουργεί μέσα στο Btrfs partition έναν subvolume με όνομα Root (για το '/') και έναν subvolume με όνομα Home για την προσάρτηση στο "/home".
    To /etc/fstab δηλαδή έχει μέσα τις καταχωρήσεις (τυχαίο UUID)
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    UUID=928c1c89-4d12-2d65-bd84-b54989f6462f8 / btrfs defaults,subvolume=Root
    UUID=928c1c89-4d12-2d65-bd84-b54989f6462f8 /home btrfs defaults,subvolume=Home

    Οπότε, ο ένας subvolume προσαρτάται στο 1ο σημείο προσάρτησης και ο άλλος στο 2ο. Οπότε το σύστημα υπάρχει μέσα στους subvolumes χωρίς να «βλέπει» το ίδιο το partition, κάτι ανάλογο με το chroot δηλαδή
    Πρόσεξε εδώ, ότι το ίδιο UUID μπορεί να δηλωθεί παραπάνω από μία φορές (όσες θέλουμε)
    Αν παραλείψουμε την παράμετρο "subvolume=" στις mount options του /etc/fstab, κάνουμε πχ και μια καταχώρηση
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    UUID=928c1c89-4d12-2d65-bd84-b54989f6462f8 /mnt btrfs defaults
    τότε αυτό που θα προσαρτηθεί θα είναι το ίδιο το partition, οπότε θα μπορούμε να το βλέπουμε και «έξω από το chroot". Έτσι μπορείς να πάρεις αντίγραφα (snapshots).
  • Το Ubuntu αντίστοιχα αν κατά την εγκατάσταση επιλέξεις Btrfs, τότε δημιουργεί μέσα στο Btrfs partition έναν subvolume με όνομα @ (για το '/') και έναν subvolume με όνομα @home για την προσάρτηση στο "/home".
    Σε αντίθεση όμως με τη Fedora, σου δίνει την επιλογή να μην διαμορφώσεις το partition, οπότε δεν διαγράφει τους subvolumes που έχει δημιουργήσει η Fedora.
  • To Debian δεν δημιουργεί subvolumes, αλλά πετάει την εγκατάσταση χύμα μέσα στο Btrfs partition όπως γίνεται και με το ext4. Επίσης, όπως και το Ubuntu, δεν απαιτεί μορφοποίηση του partition για την εγκατάσταση. Αυτό που συνηθίζω να κάνω, είναι να δημιουργώ εγώ μετά την εγκατάσταση έναν subvolume με όνομα Debian, να αντιγράφω μέσα (με rsync) όλη την εγκατάσταση του Debian, και με λίγη επεξεργασία στο /boot/grub/grub.cfg /etc/fstab το φέρνω σε κατάσταση λειτουργίας και μετά διαγράφω τα «χύμα» δεδομένα.
  • Το Arch είναι το ευκολότερο. Απλά φτιάχνεις από πριν τον subvolume (πχ ArchLinux) και τον κάνεις mount στο /mnt (πχ mount -t btrfs -o subvolume=ArchLinux /dev/sda1 /mnt) kκαι τα υπόλοιπα τα κάνει ο εγκαταστάτης αυτόματα.
Σημείωση, η Fedora δημιουργεί και ξεχωριστό /boot σε ext4. Εγώ συνήθως αντιγράφω τα δεδομένα του μέσα στον Root subvolume και καταργώ την καταχώρησή του από το /etc/fstab.