Δημοσιεύτηκε: 10 Νοέμ 2015, 11:29
από lucinos
μερικές απόψεις μου και με προέλευση εν μέρη «εγκυκλοπαιδική» και εν μέρη από την εμπειρία μου με τον φορητό μου ο οποίος έχει i5-4200U και γραφικά intel HD 4400.

Η intel έχει φτάσει σε εξαιρετικά ικανοποιητικά γραφικά από την γενιά haswell και μετά. Επίσης έχω αποκτήσει εξαιρετικά θετική γνώμη για το hyperthreading.

Είμαι αντίθετος στην gt 740. Μείνε με την HD 530 και αν αργότερα θέλεις να παίξεις απαιτητικά παιχνίδια ο δρόμος είναι ανοιχτός να αναβαθμίσεις με μια gtx 960 ή καλύτερη. Αλλά δες πρώτα πόσο ικανή είναι η intel. Μην πετάξεις τα λεφτά σου σε μια κάρτα γραφικών για προληπτικούς λόγους (και επιπλέον θα σε δεσμεύσει πρώϊμα με τούς κλειστούς οδηγούς).

Δώσε φυσικά για καλή μητρική. Ο κυριότερος λόγος που θα ήθελα σήμερα καινούργιο σταθερό δεν είναι η ισχύς αλλά τα καλούδια μιας καινούργιας μητρικής.

Η ταχύτητα τής μνήμης είναι παντελώς αδιάφορη για την cpu όμως είναι σημαντική για την gpu. Οπότε θέλεις γρήγορες μνήμες για να έχεις καλύτερη απόδοση ως apu.

Είμαι εξαιρετικά θετικά εντυπωσιασμένος από το hyperthreading. Προσωπικά η κύρια επιλογή επεξεργαστή που θα σκεφτόμουν θα ήταν ο i3-6320 και από εκεί θα συνέκρινα αν αξίζει να ανέβω περισσότερη ή και να κατέβω λίγο στον i3-6100 (έχει 3 αντί για 4 MB cache) αλλά όχι χαμηλότερα.

Στον φορητό έχω εγκαταστήσει Arch Linux. Με τις αναβαθμίσεις εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν αλλάξει εξαιρετικά προς το καλύτερο οι δυνατότητές του. Σημειώνω ότι ξεκίνησα με mesa 10.2 και τώρα βρίσκομαι σε mesa 11. Αν πας σε ubuntu οπωσδήποτε βάλε την πιο πρόσφατη έκδοση (15.10), θα έχει μεγάλη σημασία.

Το τροφοδοτικό σου είναι υπερβολικά ισχυρό για τις ανάγκες σου. Έχε τον νού σου μήπως το δώσεις σε κάποιον που έχει περισσότερη ανάγκη την ισχύ.

Οι i5 και i7 στούς σταθερούς διαφέρουν στο ότι είναι φυσικοί τετραπύρηνοι αντί για λογικοί τετραπύρηνοι (όπως ο i3 λόγω hyperthreading) ενώ ο i7 με hyperthreading έχει ακόμα περισσότερους λογικούς πυρήνες. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τέσσερεις λογικοί πυρήνες τού i3 είναι επαρκείς αλλά από την άλλη δεν αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι περισσότερα threads, όπως νομίζεις.

Ο Vulkan είναι προ τών πυλών και φυσικά θα υποστηρίξει skylake (λογικά θα υποστηρίξει από haswell και πάνω). Αυτό θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες τής intel HD 530.