Δημοσιεύτηκε: 26 Οκτ 2009, 18:16
από Apopas
vagrale13 έγραψε:@Apopas
Δες εδω το βιντεο viewtopic.php?f=9&t=895
για τον σωστο τροπο εγκαταστασης και partition, και θα λυθουν αρκετες αποριες σου! :thumbup:

Το βίντεο είναι ωραίο και μπράβο στο παιδί που το έφτιαξε. :) Αλλά είναι ένας οδηγός για αρχάριους και καλά κάνει και δεν αναφέρεται σε journaling filesystems κλπ. Κάνει απλά τη βασικότερη εγκατάσταση.
Όπως λέει, έχει 512 RAM οπότε κάνει το swap 1.5 GB ενώ αν είχε 3 GB RAM θα το έκανε κι αυτό 3. Έτσι κι εδώ που έχουμε 1 GB RAM, θα πρέπει να το κάνουμε 2 GB (λανθασμένα έγραψα, όπως είπα και πριν, 1 GB).
Πάει αυτό λοιπόν.
Το βίντεο δεν εξηγεί - και καλά κάνει - για boot κλπ για να μην μπερδέψει, εφόσον το σύστημα μια χαρά θα λειτουργεί και έτσι. Αλλά επαναλαμβάνω! Δεν υπάρχει λόγος να φορτώνει journal κατά την εκκίνηση του συστήματος. Με ένα partition /boot σε ext2 λύνεται αυτή η μικρή λεπτομέρεια.
Δεν λέει για ext4 επειδή εγκαθιστά παλιά διανομή. Σήμερα που βγαίνει το 9.10 με προεπιλεγμένο σύστημα αρχείων το ext4, δεν υπάρχει λόγος να kάνεις το /home σε ext3. Εάν αργότερα εγκαταστήσεις παιχνίδια στο /home, πχ με wine ή native, θα έχεις αύξηση της απόδοσης τους κατά τη διάρκεια που χρειάζονται αυτά να διαβάσουν μεγάλα αρχεία από το δίσκο, καθώς το ext4 είναι γρηγορότερο.
Το παιδί έδωσε 15 GB στο / partition. Θα μπορούσε να είχε δώσει και 20. Και συνεχίζω να επιμένω ότι 10 GB είναι υπεραρκετά καθώς το σύστημα δεν χρειάζεται ποτέ παραπάνω από 5-6 GB.
Εγώ έχω 64 bit λειτουργικό και εδώ και 5 χρόνια το / partition μου το έχω αφήσει στα 5.6 GB. Τα 4 είναι γεμάτα με πλήρες Gnome. :)