Δημοσιεύτηκε: 05 Σεπ 2010, 19:33
από c7p
Μιας και πλησιάζει η 15η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία λανσαρίσματος της Diaspora για τους developers, είναι καιρός να διαδώσουμε το νέο!
Η Diaspora είναι ένα κοινωνικό δίκτυο ανοιχτού κώδικα που σέβεται το προσωπικό σας απόρρητο... Anti-Facebook ; Ελπίζουμε πως ναι :P , ο χρόνος θα το δείξει !

DIASPORA*

Εικόνα

Αντιδρώντας στην προσπάθεια της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook να «καταβροχθίσει και την παραμικρή προσωπική πληροφορία που της παρέχουμε», 4 «σπασικλάκια» της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να φτιάξουν ένα νέο δίκτυο που δεν θα υποχρέωνε τους χρήστες να παρέχουν προσωπικές λεπτομέρειες σε μια μεγάλη επιχείρηση.

Οι 4 φοιτητές υπολόγισαν ότι χρειάζονται 3 με 4 μήνες για να γράψουν τον κώδικα και μερικές χιλιάδες δολάρια ο καθένας για να το συντηρήσουν. Έδωσαν, λοιπόν, περιθώριο 39 ημερών για να συγκεντρώσουν 10.000 δολάρια, χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα Kickstarter, η οποία προσφέρει την ευκαιρία σε δημιουργικούς ανθρώπους να βρουν υποστήριξη στα σχέδιά τους. Όπως αποδείχθηκε, το μόνο που χρειάστηκε ήταν να πουν τα σχέδιά τους.

«Σοκαριστήκαμε» δηλώνει ο ένας εκ των 4, ο 21χρονος Dan Grippi, μιλώντας στους New York Times. «Για κάποιον παράξενο λόγο, όλοι συμφώνησαν με την ένστασή μας περί ιδιωτικότητας».

Το σχέδιό τους ανακοινώθηκε στις 24 Απριλίου και εντός 12 ημερών κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν 10.000 δολάρια. Το ποσό συνεχίζει να αυξάνει: μέχρι την περασμένη Τρίτη το απόγευμα είχαν συγκεντρώσει 23.676 δολάρια από 739 υποστηρικτές. «Ίσως το 2 με 3% των συγκεντρωμένων χρημάτων να είναι από ανθρώπους που γνωρίζουμε» λέει ο 22χρονος Max Salzberg.

Οι 4 ταλαντούχοι νεαροί, μεταξύ των οποίων και ο 19χρονος Raphael Sofaer και ο 20χρονος Ilya Zhitomirskiy γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ονόμασαν το σχέδιό τους «Diaspora» και σκοπεύουν να διαθέτουν το λογισμικό δωρεάν. Οι ίδιοι εξηγούν ότι το «Diaspora» είναι ένα λογισμικό που θα επιτρέπει στους χρήστες να στήνουν τους δικούς τους server, τους οποίους αποκαλούν «σπόρους», να δημιουργούν τους δικούς τους «κόμβους» και να ελέγχουν πλήρως τις πληροφορίες που μοιράζονται. Σύμφωνα με τον Sofaer, τα συγκεντροποιημένα δίκτυα όπως το Facebook δεν χρειάζονται. «Στην πραγματική μας ζωή, μιλάμε ο ένας στον άλλον» σημειώνει και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να παραδίδουμε τα μηνύματά μας σε έναν κόμβο. Αυτό που σου δίνει το Facebook ως χρήστη δεν είναι καθόλου δύσκολο να προσφερθεί. Τα μικρά παιχνίδια, οι μικροί τοίχοι, τα chat δεν είναι σπάνια. Η τεχνολογία υπάρχει ήδη».

Οι όροι της συμφωνίας που κάνουν οι άνθρωποι με δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης – ανταλλάσσεις προσωπικές πληροφορίες για πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους – έχουν υποστεί μετατόπιση, ενώ οι εταιρείες που λειτουργούν τα δίκτυα συλλέγουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για τους χρήστες τους. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να πουληθούν «εμπόρους». Ορισμένοι νέοι έχουν γίνει περισσότερο προσεκτικοί όταν δημοσιεύουν πληροφορίες. «Όταν δίνεις μια πληροφορία, τη δίνεις για πάντα. Η αξία που μας δίνουν είναι ασήμαντη σε σχέση με αυτά που κάνουν» λέει ο Salzberg.

Έμπνευση της ομάδας «Diaspora» για να προχωρήσει στο εγχείρημά της ήταν μια ομιλία της Ebel Moglen, καθηγήτριας του πανεπιστημίου Columbia, η οποία περιέγραψε τις συγκεντροποιημένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ως «δωρεάν κατασκόπους» εξηγεί ο Salzberg.

Πηγή: New York Times


Επίσημη ιστοσελίδα του έργου: http://www.joindiaspora.com/

Αξίζει να σημειωθεί πως το λογισμικό είναι ελεύθερο και απο σε 10 μέρες θα διανέμεται υπό την Affero GPL (AGPL) παρακαλώ !
Η δοκιμαστική έκδοση του κοινωνικού δικτύου (aplha) για το ευρύ κοινό, αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.

Αναμένουμε τη δοκιμαστική έκδοση !