Δημοσιεύτηκε: 06 Σεπ 2010, 11:29
Δὲν διαφωνοῦμε, ὧ Τζένη-Τζένη, ὁπότε δὲν ὑπάρχει λόγος νὰ κάνεις τὸν δικηγόρο τοῦ διαβόλου. Ἡ ἔνστασή μου δὲν εἶναι στὴν «εἴσοδο» τῶν κλειστῶν ἐφαρμογῶν στὸ Λίνουξ (κάτι ποὺ ἔχει γίνει, ἐπαναλαμβάνω, σχεδὸν ἐξ αρχῆς), εἴτε μιλᾶμε γιὰ κλειστοῦ κώδικα ἐφαρμογὲς, εἴτε γιὰ κώδικα μὲ πατενταρισμένες ρουτίνες, εἴτε ἐπὶ πληρωμῇ ἐφαρμογές. Ἡ ἔνστασή μου εἶναι στὸ ὅτι τὸ Ubuntu δὲν εἶναι RedHat ἢ SUSE, ἀλλὰ ἐλεύθερη διανομή - πατάει στὸ Debian unstable οὔτως ἢ ἄλλως - ποὺ ἀπευθύνεται σὲ (καὶ στηρίζεται ἀπὸ) μιὰ τεράστια κοινότητα. Ἐμπορικὰ ἡ Canonical εἶναι ἐλεύθερη νὰ κάνει ὅ,τι θέλει. Ἀλλὰ στὸ θέμα τῆς διανομῆς ποὺ ἀπευθύνεται στὴν κοινότητα εἶναι τουλάχιστον ἀντιδεοντολογικὸ νὰ ἐθίζει τὸν μέσο χρήστη (τὸν προερχόμενο ἀπὸ τὰ Windows, ποὺ κουβαλάει ἀκόμα μέσα του πολλὰ ἀπὸ τὴ νοοτροπία τοῦ παθητικοῦ καταναλωτῆ καὶ ποὺ ἔχει ἐν πολλοῖς σύγχυση γύρω ἀπὸ τὶς ἔννοιες ἐλεύθερο λογισμικό, ἀνοιχτός κώδικας κ.λπ.) στὴ συνύπαρξη ἀνοιχτῶν καὶ ἐπὶ πληρωμῇ ἐφαρμογῶν.
Θέση μου εἶναι ὅτι αὐτὰ τὰ προϊόντα καλὰ κάνει καὶ τὰ πουλάει μέν, ὄχι ὅμως μέσα ἀπὸ τὴ διανομή. Ὅπως δὲν πουλάει μέσα ἀπὸ τὴ διανομὴ τὰ μπλουζάκια ἢ τὶς κοῦπες Ubuntu. Ἂν ἐπιμείνει σὲ μιὰ πρακτικὴ τουλάχιστον ἀμφιλεγόμενη, πολὺ σύντομα θὰ δεῖ forks ποὺ θὰ αὐτονομηθοῦν ἀκόμη περισσότερο ἀπὸ τὰ ἤδη ὑφιστάμενα (βλέπε Mint).
Καὶ ὄχι, Τζένη μας, τὸ Ubuntu δὲν εἶναι ἡ μόνη φιλικὴ διανομή. Τὸ ἴδιο φιλικὴ ἦταν καὶ γίνεται ὅλο καὶ περισσότερο ἡ PCLOS.
Off topic:
Σὲ ποιά τράπεζα εἶσαι; Γιατὶ ἡ Γενική, στὴν ὁποία ἔχω κάποιο λογαριασμό, συνεργάζεται ΜΟΝΟ μὲ Windows! Ἀσφαλεῖς συναλλαγές
Θέση μου εἶναι ὅτι αὐτὰ τὰ προϊόντα καλὰ κάνει καὶ τὰ πουλάει μέν, ὄχι ὅμως μέσα ἀπὸ τὴ διανομή. Ὅπως δὲν πουλάει μέσα ἀπὸ τὴ διανομὴ τὰ μπλουζάκια ἢ τὶς κοῦπες Ubuntu. Ἂν ἐπιμείνει σὲ μιὰ πρακτικὴ τουλάχιστον ἀμφιλεγόμενη, πολὺ σύντομα θὰ δεῖ forks ποὺ θὰ αὐτονομηθοῦν ἀκόμη περισσότερο ἀπὸ τὰ ἤδη ὑφιστάμενα (βλέπε Mint).
Καὶ ὄχι, Τζένη μας, τὸ Ubuntu δὲν εἶναι ἡ μόνη φιλικὴ διανομή. Τὸ ἴδιο φιλικὴ ἦταν καὶ γίνεται ὅλο καὶ περισσότερο ἡ PCLOS.
Off topic:
Σὲ ποιά τράπεζα εἶσαι; Γιατὶ ἡ Γενική, στὴν ὁποία ἔχω κάποιο λογαριασμό, συνεργάζεται ΜΟΝΟ μὲ Windows! Ἀσφαλεῖς συναλλαγές