Δημοσιεύτηκε: 06 Σεπ 2010, 14:59
stavrosLinux έγραψε:1. Μιλάμε για τις κλειστές εφαρμογές, περι αυτού πρόκειται.
Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται κάτι τέτοιο. Καταλαβαίνω ότι το Fluendo είναι κλειστό, αλλά υποθέτω ότι θα μπουν και άλλες εφαρμογές. Και ότι τίποτε δεν αποκλείει να μπουν επί πληρωμή μεν, αλλά free as in freedom εφαρμογές.
Π.χ. (καθαρά φανταστικό παράδειγμα) μπορεί να πωληθεί gimp pro που να παρέχει το κλασικό ανοιχτό gimp με έξτρα τεχνική υποστήριξη. Μάλιστα, ίσως ένα τέτοιο μοντέλο να αποτελέσει κίνητρο για νέους προγραμματιστές να παραμείνουν στο ανοιχτό λογισμικό. Αν ξέρουν δηλαδή ότι υπάρχει κάποιος απλός τρόπος να ζητήσουν χρήματα για τον κόπο τους, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν σε κλειστό λογισμικό.
stavrosLinux έγραψε:3. Μια μεγάλη εταιρία ίσως. Ένας μικρός επαγγελματίας πιστεύω θα το ρισκάρει και θα πάει σε σπασμένο.
Πολύ πιθανό, αλλά κακό του κεφαλιού του. Αυτό που λέω είναι ότι ο μη επαγγελματίας έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες από ότι νομίζετε να παραμείνει στο ελεύθερο. Απλά και μόνο επειδή θα απαιτεί σαφώς λιγότερη προσπάθεια για την εγκατάσταση από το σπασμένο/επί πληρωμή.
Για να απαντήσω και στον @monkgr, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμη maverick, οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία. Θέλω όμως να πιστεύω ότι, όπως μέχρι σήμερα, οι κλειστές εφαρμογές δεν θα είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή. Προσωπικά, μια τέτοια λύση θα με κάλυπτε.
Επίσης, η εμπειρία μου (από χρήστες παραθύρων κυρίως) είναι ότι οι άσχετοι χρήστες --αυτοί που θεωρούνται ως περισσότερο ύποπτοι να "εθιστούν" στο κλειστό-- συνήθως δεν εγκαθιστούν ποτέ προγράμματα από μόνοι τους. Είτε αρκούνται στα προεγκαταστημένα, είτε απευθύνονται στον "ψαγμένο" να τους εγκαταστήσει κάτι ή να τους πει τι να εγκαταστήσουν. Μένει να δούμε αν οι "ψαγμένοι" θα προτιμήσουν να επιστρέψουν στο μοντέλο των παραθύρων (όσο πιο πολλά σπασμένα έχεις τόσο πιο καλός θεωρείσαι) ή θα παραμείνουν στο μοντέλο του λίνουξ (πείραξε/πατσάρισε κι εσύ κάτι, μπορείς).
@MakisM1: Περί ευρεσιτεχνιών, ρίξε μια ματιά στο άρθρο Do Patents Encourage or Hinder Innovation? The Case of the Steam Engine.